Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
W

wicked_1

Гостин
Ubo pogore peja go citirase drugar ti ne sum ja, ali gledam nitu eden od vas ne znae da odgovori
Што е тоа горе спорно? Ако едно нешто е сигурно тоа е дека сдсм не манипулира со народов на националистичка карта, тие не нудат исклучиви права за една етничка група, не рекламираат пароли со ќосиња, ножеви и за етнички чиста држава.

Тие рекламираат наднационалистички концепт во моментов, што од еден аспект значи и асимилирање на концептот на двата блока од кои де факто на терен се дели државата.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.805
Поени од реакции
40.960
Што е тоа горе спорно? Ако едно нешто е сигурно тоа е дека сдсм не манипулира со народов на националистичка карта, тие не нудат исклучиви права за една етничка група, не рекламираат пароли со ќосиња, ножеви и за етнички чиста држава.

Тие рекламираат наднационалистички концепт во моментов, што од еден аспект значи и асимилирање на концептот на двата блока од кои де факто на терен се дели државата.
So toj koncept najveke ke izgubat makedoncite, ali toa ti ne mozes da go sfatis
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.555
Поени од реакции
36.516
Па добро, реално, тоа што дпмне прифатиле не значи дека по автоматизам треба да замижиме што и есдеес прифатиле и тоа да биде еден вид изговор на поддржувачите на есдеес.
Целосно се слагам. Разликата е што Сдсм уште од почеток најави дека е отворена за разговори за овие теми, додека другите глумеа крстоносци.

Лично кај изјавите на ДУИ мислам дека има и по нешто вистина и по нешто лага. Бујар Османи и Али Ахмети се провмровски настроени. Додека Арифи, Изет Меџити и градоначалникот на Гостивар се повеќе за коалиција со СДСМ. Затоа има често и разлика во изјавите. Османи вели дека биле речиси идентични договорите со двете партии додека Меџик вели ДПМНЕприфатило многу повеќе само за да се исклучи СЈО.

Најправилно ќе беше Сдсм да свика прес и таму пред цела јавност да излезе со целата програма што е договорено со ДУИ, што се разговара и што ќе се менува.

Вака криење како полов орган на TV1000 е многу лошо за нив и разочаруваат многу луѓе. Тоа беше пракса на Дпмне кога договараше амнестии, закон за знамиња и јазици и други работи. Луѓето не ги гласаа Сдсм истото да го прават.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Теута Арифи со кои гласови стана градоначалник на Тетово? На ВМРО ДПМНЕ
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Па добро, реално, тоа што дпмне прифатиле не значи дека по автоматизам треба да замижиме што и есдеес прифатиле и тоа да биде еден вид изговор на поддржувачите на есдеес.
А по кој автоматизам дпне е патриотска партија, ако истото го поддржала и зошто на пример сега не ја поддржува платформата, а ја поддржувала до 29-ти јануар вечерта? Еве не го амнестираме сдс, а од кај испаднаа дпне патриотите?
Заев држеше конзистентно, не ги откриваше криминалите на дуи (за што не му замеруваа од дпне, а мораше), не играше на карта на национализам (напротив) и по кажувањата на дуи, прифатил помалку од дпне, односно измени во рамки на Уставот, затоа што и нема мнозинство да спроведе нешто друго.
Што правеше паторот? - Убернационалистичка кампања до изборите, со што уште повеќе го иритираше албанското малцинство - што ќе се докаже понатаму дека е главен мотив за оваа максималистичка платформа (ако не и негово лично дело со аљи), понатаму откако заврши со националистичкиот дел и доби два повеќе пратеници проба да се испере пред албанците, па се враќаше со носталгија на деновите кога им помилуваше команданти, им даваше јазик, вработувања по етничка дискриминација исл. за откако не успеа да се договори со нив, а со веќе прифатена платформа, пак да удри на национализам, на ново закрвување и ставање на земјава во пат-позиција.
Заев не е во позиција да праи крупни промени и тоа е факт. Постои страв дека неговата влада би имала директно влијание во правосудниот систем со кој би се овозможила непречена работа на СЈО и тоа е клучно. Да не е ваков мирољубив пристап во овие во овие критични моменти, ќе настанеше тотален хаос, затоа што од другата страна има неодговорно, предавничко го**о кое своите интереси ги става над националните прво со прифаќање на платформата, а после со оваа хајка на измислени предавници од која никако не се откажува.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
A spored tebe zaev treba li da lezi? Mislam deka kaza oti se slozuvas i nego da go piknat, pa sto togas cekas i ne odis da go plukas partiskoto sjo so gleda samo na ednata strana? Ne ti e sram da dozvoluvas i da podrzuvas dokazan aboliciran i povtorno faten na delo kriminalec da se sprema da dojde na vlast?
Сјо не е надлежно за криминалот на Заев. Зврле ќелавиот е надлежен, нека повели нека го уапси.
Може еднаш да одбие, пак ќе се изгласаат в Собрание и вториот пат мора да ги потпише, какви и да се.[DOUBLEPOST=1488975529][/DOUBLEPOST]
Не значи тоа. Снимките не се доказ на суд. Ни СЈО не ги користи на суд, смешно е и да помисли да ги користи, ќе бидат отфрлени истата секунда, од било кој судија.
На снимките се слуша криминал. Ако снимката е вистинита како може криминалот да не е? Земање провизии, тепање гласачи, купување мерцедеси додека народот нема за леб, барање карти за фудбал иначе во спротивно сите во ендек, повици за војна. Се тоа треба да се казни, значи има други докази кои го докажуваат тоа, ама криминалот е вистинит и постои, тоа треба да е казнето и да биде завршено еднаш засекогаш со такви предавници. Друго ништо не е битно.
 

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.758
Поени од реакции
44.093
Ubo pogore peja go citirase drugar ti ne sum ja, ali gledam nitu eden od vas ne znae da odgovori
Da de, i u pravo e, samo sto od sdsm nikogas, apsolutno nikogas ne kazale deka ke menuvaat ustav, sto MORA da bide slucaj za da pominat smenata na zname, grb mrb i ostalo, naprotiv, ustavot nikogas nema da se menuva, plus ima sobranie, ima ustaven sud, tie zakoni Nikogas nema da pominat, samo za toa vie ne ste svesni i glumite ludilo samo za da patorot ne odi vo zatvor.
Golem del se izmanipulirani od nivnata propagandna mashinerija, vsuhnost cela kampanja na vmro bese vodena na taa tema, federalizacija i kantonizacija, za da uspeat da iskopaat parlamentarno mnozinstvo i fejlnaa, fejlnaa tesko, ne uspeaa vo toa ali i na nekoj nacin najavija na sto ke se temeli nivnata igra ako ne uspeat oni da formiraat vlada. I sega nema da im pomine, pavle mnogu ubavo mu objasni na bogdan vo telma, takvite zakoni ne mozat da pominat, i nema da pominat vo sobranie, a plus tuka e i ustaven koj glatko ke gi odbie. Ustav nema da se menuva, toa treba da vi bide jasno, samo celta na vmro, se vide vcera i so antonio, e konstantno da ja povtoruvaat ISTATA laga, over and over again, talat mu vika se dogovorivme tuka, i platformata e izgotvena tuka, vo Makedonija, samo poradi BESA koi barale posrednik, bile prinudeni da se sretnat povtorno vo Tirana za da ja zaverat, ovoj pak ko navien, platformata od tirana, platformata na edi rama, tiranskata platforma, platformata naracana od druga drzava i tn i tn, a toj termin im evoluirase.

Ali toa e vo vtopr plan za mene, kade e i kako potpisana, dali u palas, dali u tirana, dali od edi rama, NEMA da im pomine, ustavot nema da se menuva, ednostavno ke prodolzat da go sproveduvaat ona sto e dogovoreno vo Ohrid, 2001, kolku sto za dui, i albancite, se legitimni tie nivni baranja, a vo edno demokratsko multietnicko opstestvo imaat pravo da gi pobaraat, tolku se legitimni i reakciite od makedonskata strana, toa vo sobranie da ne pomine a i samite se svesni za toa. Oni vsuhsnost i ne ni imaat potreba od taa platforma i ispolnuvanje vo celost na tie nivni baranja, narocito onie krupnite, vo nitu eden segment toa nema da go podobri zivotot na albancite vo zemjava, niti pak megjuetnickite odnosi, naprotiv, ke gi narushi, baska, nikade vo ohridskiot dogovor toa ne e potpisano, za da baraat osnova toa da im pomine.

No, ima tocki od taa platforma za koi moze da se razgovara i debatira a za koi apsudrno e i da se koristi nekakva platforma i da se glumi nekakvo ludilo, i da pominat, ko primer da imaat nekakov pretstavnik vo timot za pregovori so Grcija ( za ona so Bugarija ne razbiram sto sakale da kazat, kakvi pregovori so niv ? ), ali ako, i samo ako, negoviot stav se poklopuva so onoj na makedoncite ( baska znajeki kakvi milenici se na zapadot i Amerika, moze dopolnitelno da napravat nekakov pritisok i da vlijaat vo pozitiven kontekst za nas ).
A SDSM ako se pametni, vo toj kontekst, ke ja otfrlat CELOSNO moznosta za referendum, najpickarskata igra na gruevski za da se krie pozadi narodot pred EU, NATO i ostanatite i pritoa da se isperat pari pri sproveduvanjeto na referendumot koj sekako nema da bide besplaten, i ke vlozat maksimalen napor za da ja vratat vo igra dvojnata formula, Makedonija za cel svet, za grcite kako sakaat oni toa najmalce bitno treba da ni e, bukvalno najidealnoto reshenie za nas kako nacija.
Dvojna formula koja umre slucajno ili ne, koga vmro dojdoa na vlast, a ako gledame sto potoa se sluci, lesno moze da se sfati zasto bilo toa slucaj, cel ovoj kriminal u nitu eden slucaj nemase da im pomine, nitu ke imaa moznost da go sproveduvaat tokolku nie stanevme clenka na EU i NATO sto e uste eden pokazatel koja bila nivnata glavna cel, a toa e bogatenje na smetka na site nas, a pod bogatenje pravam muabet za ukradeni miljardi evra na nivno konto.
 
Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Da de, i u pravo e, samo sto od sdsm nikogas, apsolutno nikogas ne kazale deka ke menuvaat ustav, sto MORA da bide slucaj za da pominat smenata na zname, grb mrb i ostalo, naprotiv, ustavot nikogas nema da se menuva, plus ima sobranie, ima ustaven sud, tie zakoni Nikogas nema da pominat, samo za toa vie ne ste svesni i glumite ludilo samo za da patorot ne odi vo zatvor.
Golem del se izmanipulirani od nivnata propagandna mashinerija, vsuhnost cela kampanja na vmro bese vodena na taa tema, federalizacija i kantonizacija, za da uspeat da iskopaat parlamentarno mnozinstvo i fejlnaa, fejlnaa tesko, ne uspeaa vo toa ali i na nekoj nacin najavija na sto ke se temeli nivnata igra ako ne uspeat oni da formiraat vlada. I sega nema da im pomine, pavle mnogu ubavo mu objasni na bogdan vo telma, takvite zakoni ne mozat da pominat, i nema da pominat vo sobranie, a plus tuka e i ustaven koj glatko ke gi odbie. Ustav nema da se menuva, toa treba da vi bide jasno, samo celta na vmro, se vide vcera i so antonio, e konstantno da ja povtoruvaat ISTATA laga, over and over again, talat mu vika se dogovorivme tuka, i platformata e izgotvena tuka, vo Makedonija, samo poradi BESA koi barale posrednik, bile prinudeni da se sretnat povtorno vo Tirana za da ja zaverat, ovoj pak ko navien, platformata od tirana, platformata na edi rama, tiranskata platforma, platformata naracana od druga drzava i tn i tn, a toj termin im evoluirase.

Ali toa e vo vtopr plan za mene, kade e i kako potpisana, dali u palas, dali u tirana, dali od edi rama, NEMA da im pomine, ustavot nema da se menuva, ednostavno ke prodolzat da go sproveduvaat ona sto e dogovoreno vo Ohrid, 2001, kolku sto za dui, i albancite, se legitimni tie nivni baranja, a vo edno demokratsko multietnicko opstestvo imaat pravo da gi pobaraat, tolku se legitimni i reakciite od makedonskata strana, toa vo sobranie da ne pomine a i samite se svesni za toa. Oni vsuhsnost i ne ni imaat potreba od taa platforma i ispolnuvanje vo celost na tie nivni baranja, narocito onie krupnite, vo nitu eden segment toa nema da go podobri zivotot na albancite vo zemjava, niti pak megjuetnickite odnosi, naprotiv, ke gi narushi, baska, nikade vo ohridskiot dogovor toa ne e potpisano, za da baraat osnova toa da im pomine.

No, ima tocki od taa platforma za koi moze da se razgovara i debatira a za koi apsudrno e i da se koristi nekakva platforma i da se glumi nekakvo ludilo, i da pominat, ko primer da imaat nekakov pretstavnik vo timot za pregovori so Grcija ( za ona so Bugarija ne razbiram sto sakale da kazat, kakvi pregovori so niv ? ), ali ako, i samo ako, negoviot stav se poklopuva so onoj na makedoncite ( baska znajeki kakvi milenici se na zapadot i Amerika, moze dopolnitelno da napravat nekakov pritisok i da vlijaat vo pozitiven kontekst za nas ), a SDSM ako se pametni, vo toj kontekst, ke ja otfrlat CELOSNO moznosta za referendum, najpickarskata igra na gruevski za da se krie pozadi narodot pred EU, NATO i ostanatite i pritoa da se isperat pari pri sproveduvanjeto na referendumot koj sekako nema da bide besplaten, i ke vlozat maksimalen napor za da ja vratat vo igra dvojnata formula, Makedonija za cel svet, za grcite kako sakaat oni toa najmalce bitno treba da ni e, bukvalno najidealnoto reshenie za nas kako nacija.
Dvojna formula koja umre slucajno ili ne, koga vmro dojdoa na vlast, a ako gledame sto potoa se sluci, lesno moze da se sfati zasto bilo toa slucaj, cel ovoj kriminal u nitu eden slucaj nemase da im pomine, nitu ke imaa moznost da go sproveduvaat tokolku nie stanevme clenka na EU i NATO.
Мислам дека џабе трошиш време. Не мислам уствари, сигурен сум.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
@Let 3 @wicked_1

Ве тагнувам за тоа вчера што ми одговоривте кога прашав за барањата на албанците бидејќи не бев баш запознаен и мислам дека не сте во право. Ги разгледав и прочитав неколку пати нивните барања, ова воопшто не е исто како последниве 20 години, ова се сосем нови и многу опасни барања. Според мене во никој случај не смее да се прифати таа платформа, шах мат ќе биде за нас како народ.

Двојазичност каква-таква веќе има им ја даде Гвујо, но не е "официјална". Ако се официјализира албанскиот јазик во општините каде што они се над 20%, тогаш ќе можат да не дупчат у ребра како сакаат. Може комотно да не ти одговори на македонски ако сака, двојазичност бате ќе си научиш нивни јазик ако сакаш комуникација. Нема да можеш лична карта да си обновиш, пошто само брачата работат по шалтери.

Бараат и промена на химна, знаме и државен грб. Плус бараат да си врземе самите јамка околу врат со потпишување на ова барањево за измислен геноцид од 1912-1956, wtf?
Бараат брза интеграција во Еу и Нато, а сите знаеме дека тоа не е можно без промена на името, односно идентитетот на државата.
Уствари еве...бараат и промена на име под точка 5. "Решавање на спорот со името"- сите знаеме што значи ова.

Соработка со Албанија и Косово? Па што не не признае Албанија под уставно име ако сакаат добра соработка?

И каква рамноправност бараат кога веќе 16 години се граѓани од прв ред? Ние сме тие што треба да бараме рамноправност.

--------------------------
Да се разбереме, Гвујо мора да падне и мора да напушти политичка сцена засекогаш. Но, исто така платформава не смее да се прифати.
Гвујо ја прифати, па не се договорија ради СЈО. Зајко ги охрабри и подржа нивните барања уште одамна.
Сега Гвујо глуми патриот на улица и он е херојот што ќе си спаси Македонците од платформата и редефинирање на државата :facepalm::гомце:

Всушност во оваа ситуација буквално никој нема на наша страна, никој. Се додека не се обединиме како народ и не ги избркаме аболицираниве криминалце Гвујо и Зајко, ќе си патиме. До тогаш само ќе си гледаме како брачава мудро си ги остваруваат нивните цели.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.133
Теута Арифи со кои гласови стана градоначалник на Тетово? На ВМРО ДПМНЕ
Во Куманово СДСМ победи со гласови на ДУИ, а во Тетово ДУИ со гласови од ДПМНЕ. Во Куманово Албанците дебело си го наплатија гласањето за СДСМ, а во Тетово ДПМНЕ доби само тапшање по рамо и благодарност.
Е затоа Албанците ќе добијат се во МК и право еден ден да се отцепат. Нашите политичари не знаат да преговараат, а албанските знаат затоа што имаат цел и насока(Призренска Лига од пред 140 г).
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Сјо не е надлежно за криминалот на Заев. Зврле ќелавиот е надлежен, нека повели нека го уапси.

На снимките се слуша криминал. Ако снимката е вистинита како може криминалот да не е? Земање провизии, тепање гласачи, купување мерцедеси додека народот нема за леб, барање карти за фудбал иначе во спротивно сите во ендек, повици за војна. Се тоа треба да се казни, значи има други докази кои го докажуваат тоа, ама криминалот е вистинит и постои, тоа треба да е казнето и да биде завршено еднаш засекогаш со такви предавници. Друго ништо не е битно.
Zvrle eve go brka ZZ, ovoj sega zasega nekako se vadi, te u saraevo, te kaj cistcaot na italijanskiot ambasador itn, do koga ke mu uspeva toa ke vidime.. Borbata za vlast e verojatno i borba za spas na gazot. Na ednata strana znaci imame audio zapis, na drugata strana audio i video zapis. Koga ke zememe vo predvid deka i vo dvata slucai se raboti za tezok kriminal, kazi sega jasno i glasno ne vrti vo krug dali si za toa aboliciraniot ZZ da dojde na vlast ili ne. Da vidime dali si stvarno protiv kriminalot ili si najobicen prodaden licemer so dvojni arsini.
 
Последно уредено:

Apofis

Оператор
Член од
20 септември 2009
Мислења
158
Поени од реакции
21
Само некои делови од интервјуто на Османи ви се убави.

На пример тие делови кај што Османи вели дека истиот договор со Сдсм бил договорен со Дпмне не ви е убав и го игнорирате :гик:
Портпаролот на ДУИ, Бујар Османи, го демантира лидерот на СДСМ, Зоран Заев, дека нема да се воведат двојазични банкноти и дека преговорите што се воделе со ВМРО-ДПМНЕ не успеале поради прашањата поврзани со јазикот.

Покрај тоа, Османи призна дека амблемите на војската и на полицијата ќе бидат и на албански јазик и дека ќе се започнат разговори за промена на знамето, химната и грбот.

Тој во интервју за „Телевизија 24“, одговарајќи на прашањето што од платформата било договорено со ВМРО-ДПМНЕ, рече дека не се договориле за јазикот.

на овие делови мислиш?
 
Последно уредено:
Член од
1 септември 2014
Мислења
625
Поени од реакции
606
Zvrle eve go brka ZZ, ovoj sega zasega nekako se vadi, te u saraevo, te kaj cistaot na italijanskiot ambasador itn, do koga ke mu uspeva toa ke vidime.. Borbata za vlast e verojatno i borba za spas na gazot. Na ednata strana znaci imame audio zapis, na drugata strana audio i video zapis. Koga ke zememe vo predvid deka i vo dvata slucai se raboti za tezok kriminal, kazi sega jasno i glasno ne vrti vo krug dali si za toa aboliciraniot ZZ da dojde na vlast ili ne. Da vidime dali si stvarno protiv kriminalot ili si najobicen prodaden licemer so dvojni arsini.
Дали и ти си против криминалот ?
 

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.758
Поени од реакции
44.093
Во Куманово СДСМ победи со гласови на ДУИ, а во Тетово ДУИ со гласови од ДПМНЕ. Во Куманово Албанците дебело си го наплатија гласањето за СДСМ, а во Тетово ДПМНЕ доби само тапшање по рамо и благодарност.
Е затоа Албанците ќе добијат се во МК и право еден ден да се отцепат. Нашите политичари не знаат да преговараат, а албанските знаат затоа што имаат цел и насока(Призренска Лига од пред 140 г).
ne, nema da dobijat Se, zasto ne se vo moznost niza raboti da gi dobijat preku sobranie i ustaven sud, no ova sega sto go pisha e klasicen primer deka se FAKTOR vo zemjava, a ne nikoj i nishto kako sto vmro sakaat da gi pretstavat, a pritoa ostanuvanjeto na vlast na VMRO zavisese od dil so albancite ... kakva kontradiktornost.

Glavniot problem za vemero ne se albancite, naprotiv, zavisat od niv i svesni se za toa, glaven problem za vemero e sto site albanski politicki partii vo celost go podrzuvaat SJO, odnosno, site albanski faktori vo politikata kaj nas se Za oni na kraj da zavrsat vo zatvor, i normalno, dil so takva partija ne moze da ima, se odi na plan B, a toa e krienje zad narodot, nemiri, pa duri i sozdavanje na uslovi za gragjanska vojna koja nema da se sluci kaj nas. Koga ke razmislis, a ne treba mnogu da mozgash, druga opcija i ne im pretstoi na luge koi se obvineti za tezok kriminal i treba da skapuvaat vo zatvor do kraj na zivot.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom