Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Читнав и сосема е во ред претседник да даде мандат
Али влада избира и гласа собрание
Никој не смее и не може да му забрани на мнозинство во собрание да предложи избор на влада и да ја избере
Никој не може да му забрани на собрание и да распушти влада и да се самораспушти.
Нема повисок орган на управување од собранието.
Ima...Bejli e nad sobranie, ustav, sudovi.....

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Читнав и сосема е во ред претседник да даде мандат
Никој не смее и не може да му забрани на мнозинство во собрание да предложи избор на влада и да ја избере
Никој не може да му забрани на собрание и да распушти влада и да се самораспушти.
Нема повисок орган на управување од собранието.
Значи се сложивме без претседник и давање мандат нема влада?

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Ako mu go dade na Grujo, trebase da bide dosleden da mu go dade i na Zaev.

I da, sudska praktika ne e formalen izvor na pravo.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Значи се сложивме без претседник и давање мандат нема влада?

Не мора да значи мандатарот дека мора да направи влада, може мандатар да оди во собрание со список за влада, собрание не му ја прифаќа, излегува друг пратеник вели другари и другарки еве јас предлагам влада, мнозинство ја гласа и таа си е легитимна влада.
Значи без претцедник нема мандатар али собрание одлучува дали тој мандатар и негова влада ќе бидат прифатени или не

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
претцедникот може да даи мандат на кој сака, то си е негово право
Фала богу конечно да чинтеш
А без мандат не може да се предложи влада, т.е. ако се изгласа ќе биде нелегална и ќе трае пократко од заменскиот министер Оли 2.

Затоа толку голема нервоза кај сите, бараат странска помош, има да се квиче.

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Не мора да значи мандатарот дека мора да направи влада, може мандатар да оди во собрание со список за влада, собрание не му ја прифаќа, излегува друг пратеник вели другари и другарки еве јас предлагам влада, мнозинство ја гласа и таа си е легитимна влада.
Значи без претцедник нема мандатар али собрание одлучува дали тој мандатар и негова влада ќе бидат прифатени или не
Се разбравме мандатар прави влада, мандат дава претседник. Ако претседник не даде мандат нема мандатар значи нема влада.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Ова ако го нарекуваш држава каде никој не смее да каже нешто против власта, судови нема, судиите во тефтери се, вработувањата се партиски, тогаш не знам што да ти кажам, мисли си. За мене држава е кога тоа што го пишав ќе го нема, кога ќе има суд, вработувања без тоа кој колку допринел за партијата, кога ќе може јавно на тв да го исплукам премиерот.
Nikoj ne smee nishto da kazhe protiv vlasta??? Pa vie cela godina diveete kako padavichari, se derete, frlate boi kade ke stignete, i kako kapak na se tokmu opozicionerite se zbogatija do nemajkade, "Sharenite" ulichari ostanaa so prstoto vo usta...
"Opet me je opozicioner uchinio volom"
Bora Chorba

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Nikoj ne smee nishto da kazhe protiv vlasta??? Pa vie cela godina diveete kako padavichari, se derete, frlate boi kade ke stignete, i kako kapak na se tokmu opozicionerite se zbogatija do nemajkade, "Sharenite" ulichari ostanaa so prstoto vo usta...
"Opet me je opozicioner uchinio volom"
Bora Chorba
Не е баш тачно некои шарени станаа пратеници...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И како се организиравте? Каде ќе нападнете!? Кога официјално започува 4-от Илинден? Какви ќе бидат воените дејствија? Кога ќе започне мобилизацијата?! Сега официјално сме во војна, па мора да знам детали.....или војна има во вашите фантазии, па т.н. војна ја водите со свиркања и пароли! Човек, вака ниту протест не се води. Во втората светска војна, Британците заедно со Американците, за да го заплашат Хитлер, набавиле илјадници балони на дување кои наликувале на тенкови и оклопни возила. Замисли да излегле со балоните во војна што ќе им се случило!? Така и вие. Сте зеле по неколку свирчиња (на кои дувате после секој 3 гриз од сендвичот) и се правите патриоти, а од штабот од каде произлегува револтот, потполно се сложил со ова за кое сега протестира!

И ова е народ!? Ова е повеќе смешна толпа, него револтиран народ. Па нели нема да има 500 лајка, туку 50.000 пред собрание?, ова ќе да е обратно.

Официјалната војна вие ја започнавте одамна. На власт дојдовте во 90-тите со пароли како “клетите ш*****и“ или “за ш*****и смрттна комора“, а потоа плачете на секој агол за свеста на партиотизмот! Во таа партија нема ни “П“ од “патриотизам“, (само како што рече), треба да се има малку мозок да се сфатат некои нешта. Војната со неистомислениците ја водевте цели 11 г., влечејќи ги по затворите, додека партиските аги се хранеа со маката на кутрите души. Очигледно е дека 10 г. затвор за боење на грдите фасади се премногу, а не заборавај дека некој добива 5 г. за убиство, а некој ага 15 г. правосилна ја лежи од локалната кафана и се гоштева со најскапото вино, додека жртвите се заковани во својот органичен свет, со нарушено здравје и пореметен живот. И ти сега ќе ми цмиздриш за партиотизам!? Очигледно има некој последователни пречки при сфаќањето и преносот на информациите, па не можеш да се соочиш со основните факти и докази.

Сега, каква е логиката? Вмро ја прифатила платформата, за да може истовремено да прави и контра-протест и протест или само колку да се направи притисок врз одредена политичка група/партија за да не состави влада, и потоа истата да се обвини дека е причинител за кризата! Тоа е и една од паролите на сител-“Долго повторуваната лага станува вистина.“, а и оваа ’Бванко е квив.“ Која е поприкладна? :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Се разбравме мандатар прави влада, мандат дава претседник. Ако претседник не даде мандат нема мандатар значи нема влада.

Тука е собранието кое конечно одлучува, собранието со своја одлука е НАД она на претседателот, пример собрание може да одбие влада на мандатарот кој претцедник го одбрал но претцедник нема право да одбие влада која собранието го одбрало. Всушност претцедникот и нема некоја значајна улога, имено во устав е предвидено дека може да му даде мандат само на партија или партии со мнозинство пратеници. Така да претцедник е со врзани раце и да даи мандат и да прифати одлука на собрание

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Pretsedatelot nema pravo, tuku ima dolznost da dade mandat na kandidat od partijata ili partiite shto imaat mnozinstvo vo Sobranieto. Pishav edna pravna analiza preeska vo vrska so ova prasanje.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
:pos::pos::pos:
На ВМРО платформата била напишана во странство,
ВМРО била направена во кафана во Германија затоа била кафанска партија:lolzz:

Шилегов оут оф контрол, нековата СКМ каде ја направија во Беуград?

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065

Кхм, собранието може да го разреши претседателот на рм, тогаш претседателот на собрание ги презема ингеренциите кој ги има претседателот на рм.
Мал си уште кога ќе пораснеш... пак глупичок ќе си останеш ти нема спас.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Кхм, собранието може да го разреши претседателот на рм, тогаш претседателот на собрание ги презема ингеренциите кој ги има претседателот на рм.
Мал си уште кога ќе пораснеш... пак глупичок ќе си останеш ти нема спас.
Sobranieto so 2/3 mnozinstvi pokrenuva postapka za odgovornost na pretsedatelot, ili popoznato kako impeachment.
Ustavniot sud odlucuva za odgovornosta so 2/3 mnozinstvo od sudiite. So taa odluka vednas mu prestanuva funkcijata.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom