Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Ние сами не можеме држава да направиме. Ете Грујо имаше време да направи држава а тој што направи? Се испокраде и испозатвори неистомисленици, договараше промена на име. Значи мора некој од надвор да се вмеша, да не стави во ред, сами не можеме.
Aha ok...Znaci ti zivees vo totoalna anarhija,vojna i bezredie momentalno...posto nemas drzava taka? I sea baras da doe nekoj od strana i da ti naprae drzava? Aj eve elaboriraj kako ti taa drzava ureduvana od nekoj drug ja zamisluvas?

Ај прочитај ги санкциите кон Србија на Милошевиќ и врати се
Sakam ti da mi gi postiras!

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Со самиот факт што во темава на форумов, а и во други теми, како и на фејсбук дискусиите се сведени на толкава омраза и разделеност меѓу луѓето, многу е јасно чија е користа тоа да биде така. Ова е разговор на луѓе кои тотално немаат разбирање меѓу себе и се' повеќе мислам дека можноста за некаков конфликт не е толку наивна.
Коренот на проблемот е суштински во паторовата психопатска желба во сред Европа во 21 век да создаде франкенштајновска креација од типот на Црна Гора - ни ваму, ни таму во геополитичка смисла, но со силно метастазирани криминални структури во бизнисот и практично исцицана економија базирана на бескрајно богатење на неколку луѓе - таканаречена приватна држава. Осуетениот план се обидува да го прокоцка со многу скап залог. Да имаше грам патриотизам во себе, ќе понудеше решенија преку своите инсталации (како фикусот), но пред се' ќе си ги зауздаше ордите од дивјаци по улиците и ќе се обидеше да смири ситуација. Ако цифрата од 450000 идиоти е толку уверена дека само на нив им припаѓа државата, ок. Тогаш да влеземе во конфликт. Албанскиот дел мирно ќути во грмушка, во заседа и само чека да се случи тоа. Конфликт значи мртви и исселени луѓе - исходот од такво нешто нема да биде ниту чиста држава, ниту македонска држава. Исходот ќе биде хаос од кој сите ќе изгубиме. За ова сите се свесни, ама паторот е и свесен дека јажето околу вратот неподносливо го чеша се' повеќе и му се затега. Знаеме дека има психолошки проблеми, фрустрации, дека нарачува ултра скапи аута, дека мисли дека е Наполеон, ама неговото членство мора да сфати дека ќе гине за него, а не за Македонија.
Што напраил Заев? Што и да напраил, поединечни случаи на предавства (или што и да си мислат орките дека напраил) се решаваат политички или судски. Се виде убаво дека и од двајцата се прифатени тешки ш иптарски говна и дека треба да си превземат одговорност и тоа по ред, секој за своето.
Јасно е дека 10 ебени години Русија никој ја немаше спомнато, а влезе во игра откако се загрози позицијата на паторот. Малку "патриоти" сфаќаат дека руското МНР на дневна основа издава стотици вакви соопштенија само како контра-мерки на надворешната политика на САД, ама само како контрирање. И прочитајте го убаво, никаде не спомнува кој има мнозинство и кој е дефакто носител на власт - само мешањето им сметало. Од тие гомнари никогаш никој фајде нема видено. Никакви словенски браќа не се тие. Класична империјалистичка сила, растурена, која со периферни војни се обидува да врати светска доминација и тоа го праи со наоружување и поддржување на туѓи војни. Класичен пример е Украина, каде што народ со кој отсекогаш живеел заедно, во мешани бракови отворено го разгоруваше судирот.
Посебно иритира смрденава македонска "дијаспора" која во стилот "100 стапа по туѓ грб" мудрува и разгорува конфликт. Да ви се нае**м на мозоците закржлавени, да имате таква среќа со парите што ги заработувате со чистење империјалистички говна да си ги трошите на лечење, мамлази ниедни.
Лично се надевам дека ќе се седне и ќе се разговара. Исходот и од преговори нема да биде во корист на обичниот народ, ама во секој случај подобро отколку каков било судир.
Redno bese od tebe da procitam edno edinstveno nepristrasno mislenje so mnogu navredi od koi poveketo se kon crvenite

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Aha ok...Znaci ti zivees vo totoalna anarhija,vojna i bezredie momentalno...posto nemas drzava taka? I sea baras da doe nekoj od strana i da ti naprae drzava? Aj eve elaboriraj kako ti taa drzava ureduvana od nekoj drug ja zamisluvas?
Ова ако го нарекуваш држава каде никој не смее да каже нешто против власта, судови нема, судиите во тефтери се, вработувањата се партиски, тогаш не знам што да ти кажам, мисли си. За мене држава е кога тоа што го пишав ќе го нема, кога ќе има суд, вработувања без тоа кој колку допринел за партијата, кога ќе може јавно на тв да го исплукам премиерот.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Конфликт со кого? Ако никој не им излезе меѓусебе ли ќе се тепаат?
Не е баш така едноставно како што мислиш. Има и за тоа методи за провоцирање, ама битно е да не повлече народот, а очигледно е дека кај нив има многу вжештени глави. Многу ги палат ко мајмуни.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Ова ако го нарекуваш држава каде никој не смее да каже нешто против власта, судови нема, судиите во тефтери се, вработувањата се партиски, тогаш не знам што да ти кажам, мисли си. За мене држава е кога тоа што го пишав ќе го нема, кога ќе има суд, вработувања без тоа кој колку допринел за партијата, кога ќе може јавно на тв да го исплукам премиерот.
Dali ti nekogas si imal prilika da pozivees vo druga drzava za da mozes vaka slikovito da sporeduvas i ocenuvas vnatresni ureduvanja?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Redno bese od tebe da procitam edno edinstveno nepristrasno mislenje so mnogu navredi od koi poveketo se kon crvenite
На тебе и мислев. Дојди овде, пријави се дека си тука па да се изрокаме ко мажи, а не да палиш од негде у странство у пауза меѓу чистење клозети. Имавме војна у државава 2001-ва - доброволци од дијаспора: 0,00000000000000000001 - така и сега - најпаметно ви е да не мудруете многу, пошо и така сте глупи.

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Могерини ококорила очи не е чула до сга македонски тупан.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Taka e nemavme gorivo ne pa da svercame vo srbija zatoa so nemas ni 12 godini pa ne znaes a i ne si mozel da bides prisuten edna vecer na granicen premin so srbija pa da vidis kako so policiska intervencija se stopira soobrakaj i se osloboduvaat kolovozni lenti za vo 2-3 casovno zatisje vo periot do 22 ili 23 casot do 00 ili 01 casot po polnok da pominat 100na cisterni na makpretol
I se ova se pravese vo vreme na esdes koga minister bese svinjata frckovski.

I se ga posle tolku godini ke mi prodavaat denmagogii deka oni bile posteni a ovie drugive kriminalci
Тоа беше за време на блокадата на Србија...Никој не спори дека СДСМ беа кримогена партија, ама пак за волја на вистината не дозволија толку да го маргинализираат сопствениот народ. Настаните во Гостивар, затворање на Руфи Османи, настаните во Чаир се само дел од тоа што им се правеше на сите што се обидуваат да наметнат некаква албанска агенда.
Од друга страна најголемите патриоти ги амнестираа терористи, и што е најтрагично го поделија сопствениот народ.
Муабетот беше дека и покрај цела таа политика на тогашното СДСМ кога не стануваа на химна, беа за некаква федерација со квази Југославија беа подобри за Македонците од овие пајташи кои на 30 години си играа држава.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Не е баш така едноставно како што мислиш. Има и за тоа методи за провоцирање, ама битно е да не повлече народот, а очигледно е дека кај нив има многу вжештени глави. Многу ги палат ко мајмуни.
Има знам, при првиот судир со друга група ќе бидат разбегани по улици. Тие да биле мажи ќе ја бранеле државата кога требаше. Сега финтата е што никој нема да им излезе, нека си урлаат сами. Бетменон ќе не испровоцирал? Нема шанси, џабе се палат, не знам само дали се свесни дека само се дозакопуваат со протестиве.
Dali ti nekogas si imal prilika da pozivees vo druga drzava za da mozes vaka slikovito da sporeduvas i ocenuvas vnatresni ureduvanja?
Не сум живеел.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
@Pina

Vazno ti si na sigurno. Prijatno Makedonijo kade i da si duri i poracuvash.

Takvo scenario nema ni da se sluci. A cim ne se slucilo takvo scenario togash ova e nishto drugo osven shpekulacija. No ajde, da trgneme od tvoja perspektiva. Ohridskiot ramkoven dogovor beshe potpishan i od SDSM i od VMRO. Zoshto pa mislish ti deka VMRO nemashe da ja prifati albanskata platforma?
Ohridskiot dogovor beshe potpishan od politichari so niska tochka na topenje, korumpirani, zaglaveni vo kriminal, uplasheni za lichna kariera, so dva zbora potpishaa za da spasat g's.
Ke kazham neshto shto ne vi se dopagja i samo znaete istoto da go trubite: Ti na sigurno, ti vo stranstvo, tebe nishto ne ti fali i bla bla bla edno pa isto.

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Уште еден поздрав а вие лигавете на платформа..

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Не сум живеел.
Exactly zaklucokot tvoj za "ubava" drzava go baziras na razglednici i nature dokumentarci!

Da pojasnam( da ne ljutis) ne go pravdam grujo i bi sakal da odgovora za delata...bi sakal smena na vlasta ama ne po steta na drzavata. Problemot e sto simpatizerite na SDSM se svesni na kogo se vo prilog mu odi ovaa scenario...ama pusta zelba za mok\fotelja\pari glavata niz zid.

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Има разлика едни кршеа палеа и викаа на полицајви Куманово да ви се деси...
Поштуј се сам и своето за и други да те поштуваат...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom