Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.898
Поени од реакции
23.299
Им се чудам на некои на паметот што го немаат !
Пасошот ни е двојазичен
Личните карти двојазични
Сметките двојазични
Таблите двојазични
Таблите на институциите двојазични

Против што протестирате проста рајо , на чело со глупердата Бетмен серит ?
Против двојазичност на форумот, ете затоа протестираат. Ова е последниот бастион кој остана , последната брана и последната препрека за комплетна двојазичност на цела територија, и ако треба до последен ке загинат ама форумот не го даваат.

A

Avenger99

Гостин
Абе и кафичите се приватни па оди запали цигара да те видам. Или некаде во приватна канцеларија и објасни им на инспекцијата дека тоа е приватна фирма и таму не важат законите на републиката.
Ова е приватен форум од јавен карактер и како таков по закон им следува право да пишуваат на вториот службен јазик, а администрацијата на форумот е должна да им го обезбеди тоа било ова да е приватен или државен форум.
Но било како било, не ми одговори на првобитното прашање. Настрана што ете ова било приватен форум и такви биле пра
вилата, што тебе пак ти пречи тука да се пишува и на албански ? Ке ти се срони бисерот ? Што тебе ке ти пречи ако постот автоматски се преведува на двата официјални јазици. Ќе те болат очите нешто ?
Добро, озбилно? За кафичите има закон, дека е забрането пушење( мада нигде не се почитува), кај има закон на македонски форум дека треба да се пишува и на албански?
Мене да ми пречи? Прво, не го познавам албанскиот јазик, они го познаваат, го учат македонскиот.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
ajj sega stanaa 1milion isseleni?
Do utre kolku ke stanat?
A po 3-4 dena site isseleni ke stanat?

Aman viise dosta vise so trudni brojki
600 иљади беа од 2004 до 2014
од тогаш со тоа темпо стигнавме до милио
најстрого е забрането официјално да се побара податок или некој да направи попис и утврди точната бројка.

Член од
6 април 2015
Мислења
423
Поени од реакции
150
Платформата зошто постои тогаш?
За ко ке гласаш на избори ливчето да биде пола албански пола македонски , за во собрание да можат да зборат на албански , за пасошите да се двојазични , личните се двојазичност , таблите двојазични и така , што велиш ти на ова а ? Не сакаш да се двојазични ? Епа кај беше 2008 и 2011 кога е сменет законот и потпишан лично од фикусот !

Ова држава пати само од глупави и заостанати луге , со кој лесно се манипулира како што се сака !!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.898
Поени од реакции
23.299
Добро, озбилно? За кафичите има закон, дека е забрането пушење( мада нигде не се почитува), кај има закон на македонски форум дека треба да се пишува и на албански?
Мене да ми пречи? Прво, не го познавам албанскиот јазик, они го познаваат, го учат македонскиот.
Како тоа македонски форум, како го подразбираш ти тоа. Демек само исклучиво Македонци смеат да учествуваат во него ? Можи се подразбира на форум од Македонија а тоа е сосем друг муабет пошто таа не е само на Македонците туку и на сите народи кои живеат во неа , посебно Албанците.
И оти тие мораат да го учат македонскиот а ти да не мораш да го учиш албанскиот. Што си ти повеќе од нив ? Тие не се лојални граѓани на оваа држава? Тие се граѓани од втор ред ? До кога бе вака со дискриминации? Му пречело. И нив му пречи кога пишуваш на македонски и неможат да те разберат и што со тоа. Земи научи албански и на никој нема да му пречи.
И неможам да сфатам што би ти пречело паралелно покрај официјалниот јазик под или над него автоматски да се преведува и на албански за да и тие да можат да се вклучат поактивно во дискусиите на форумот. Одма се стрчавте закон немало , приватен форум дрн дрн јариња. Ако се сака се се можи.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
За ко ке гласаш на избори ливчето да биде пола албански пола македонски , за во собрание да можат да зборат на албански , за пасошите да се двојазични , личните се двојазичност , таблите двојазични и така , што велиш ти на ова а ? Не сакаш да се двојазични ? Епа кај беше 2008 и 2011 кога е сменет законот и потпишан лично од фикусот !

Ова држава пати само од глупави и заостанати луге , со кој лесно се манипулира како што се сака !!
позади двојазичноста се кријат многу работи уствари ако ве држи памтење и размислувате малку ке видите каква идеа се крие позади секое барање на албанците... вратете се години уназад од 2001 па навака да видите о какви барања се настапува.. едно по една - полека но сигурно они си ја остваруваат идејата а ние си ги вадиме очите еден со друг... зарем сега нема двојазичност? на автобусите на јсп како пишува? на таблите на општините како пишува? на таблите на школите на кој јазик пишува??? у собрание да не зборат сите на македонски случајно? и сериозно - кај нас ниеден политичар нема муда да застане и да го одбрани МАКЕДОНСКИОТ народ пред се.... кога беа бомбите од заев и поред македонците и албанците скокаа и прераскажуваа за али како ништо не им дал за сите овие години на власт.. кажуваа и дека ветеното према нив не им го исполнува - и сега одеднаш кога треба да праи влада заев со али магично стана добар политичар... - ма немој да ме јебеш бре....

јас сум убеден дека ако се распишат нови избори сега разликата ке биде драстично поголема у полза на вмро према последниве избори....

ме интресира едно прашање - вие што сакате да дојде на власт заев - за што го посакувате тоа? за да си оди груевски и гардата негова по цена на двојазичност или го посакувате од други причини? ако се од други кажете конкретно кои се причините.[DOUBLEPOST=1488413905][/DOUBLEPOST]
Како тоа македонски форум, како го подразбираш ти тоа. Демек само исклучиво Македонци смеат да учествуваат во него ? Можи се подразбира на форум од Македонија а тоа е сосем друг муабет пошто таа не е само на Македонците туку и на сите народи кои живеат во неа , посебно Албанците.
И оти тие мораат да го учат македонскиот а ти да не мораш да го учиш албанскиот. Што си ти повеќе од нив ? Тие не се лојални граѓани на оваа држава? Тие се граѓани од втор ред ? До кога бе вака со дискриминации? Му пречело. И нив му пречи кога пишуваш на македонски и неможат да те разберат и што со тоа. Земи научи албански и на никој нема да му пречи.
И неможам да сфатам што би ти пречело паралелно покрај официјалниот јазик под или над него автоматски да се преведува и на албански за да и тие да можат да се вклучат поактивно во дискусиите на форумот. Одма се стрчавте закон немало , приватен форум дрн дрн јариња. Ако се сака се се можи.
дали тоа ти го браниш ставот на албанците или мене ми се причинува???

Член од
6 април 2015
Мислења
423
Поени од реакции
150
позади двојазичноста се кријат многу работи уствари ако ве држи памтење и размислувате малку ке видите каква идеа се крие позади секое барање на албанците... вратете се години уназад од 2001 па навака да видите о какви барања се настапува.. едно по една - полека но сигурно они си ја остваруваат идејата а ние си ги вадиме очите еден со друг... зарем сега нема двојазичност? на автобусите на јсп како пишува? на таблите на општините како пишува? на таблите на школите на кој јазик пишува??? у собрание да не зборат сите на македонски случајно? и сериозно - кај нас ниеден политичар нема муда да застане и да го одбрани МАКЕДОНСКИОТ народ пред се.... кога беа бомбите од заев и поред македонците и албанците скокаа и прераскажуваа за али како ништо не им дал за сите овие години на власт.. кажуваа и дека ветеното према нив не им го исполнува - и сега одеднаш кога треба да праи влада заев со али магично стана добар политичар... - ма немој да ме јебеш бре....

јас сум убеден дека ако се распишат нови избори сега разликата ке биде драстично поголема у полза на вмро према последниве избори....

ме интресира едно прашање - вие што сакате да дојде на власт заев - за што го посакувате тоа? за да си оди груевски и гардата негова по цена на двојазичност или го посакувате од други причини? ако се од други кажете конкретно кои се причините.
Не го сакам паторот и секогаш ке бидам против него!
Ја испокрадоја државава последниве години !
Народот го осиромашија !
Младите бегаат од државава како од чума, заради што економијата е катастрофа!

И да има избори ке биде пата пата ,и пак исто, а Дуи ке замине во историјата !
И мојата прогноза дека Дпмне и Сдсм за изборите во декември се исполни , кажав дека ке бида мн мала разликата , додека дпмновциве велеа дека тие биле 3:1 хахахасс
Патем татко ми е стар вмровец и секој ден му ги пуштав на јутјуб бомбите , за да не гласа за нив и за прв пат гласаше за Сдсм , и доколку има избори пак или ке биде пата пата или сдсм со мала разлика ке победи !

Инаку како можете бе луге да браните луге криминалци ?![DOUBLEPOST=1488414460][/DOUBLEPOST] FB_IMG_1488278831694.jpg да ви го разбистрам паметот !

Член од
2 март 2017
Мислења
17
Поени од реакции
6
Па вие сте двоjазични говорите бугарски со многу србизми.

A

Avenger99

Гостин
Сакаш паметен да се напраиш.. Зошо Унгарците во Северна Србија учат Српски? Зошо латино луѓето во Калифорнија учат англиски? И во САД и во Северна Србија има двојазични табли, двојазични натписи на адмнистрација. Што сакаш да ми докажеш? Со устав е утвредно дека официјален јазик во Македонија е македонскиот, и сите него го учат, малцинствата учат и на свој мајчин јазик.

Член од
2 март 2017
Мислења
17
Поени од реакции
6
Управуват со вас практично од 1945 та удбаши.

Член од
6 април 2015
Мислења
423
Поени од реакции
150
FB_IMG_1488204842609.jpg Секогаш кога кажувам , кажувам врз доказ , не од рекла казала

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom