Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Со самото ова ако е изреализирано Македонски(власт) vs Албански(опозиција) партии ке бараат два парламентарни дома македонски/албански,што е практично федерализација.
Тогаш нека се укине парламентот, и така за кур не го бива.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.371
Поени од реакции
8.989
Без таа платформа ни една албанска партија нема да влезе во коалицирање на власт.
Шах мат позиција е како и да гледаш на било какво решение.
Најлошо е идејата која ја произнесе Груевски во интервјуто,ВМРО и СДСМ во власт,ниедна албанска партија нема да влезе во коалиција за власт без прифакање на некои од тие точки во нивната заедничка декларација.
Со самото ова ако е изреализирано Македонски(власт) vs Албански(опозиција) партии ке бараат два парламентарни дома македонски/албански,што е практично федерализација.
Abe utre ke izlezat so nova platforma, ili ke se ukine makedonskiot jazik ili nema vlada, kade e krajot ?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Без таа платформа ни една албанска партија нема да влезе во коалицирање на власт.
Шах мат позиција е како и да гледаш на било какво решение.
Најлошо е идејата која ја произнесе Груевски во интервјуто,ВМРО и СДСМ во власт,ниедна албанска партија нема да влезе во коалиција за власт без прифакање на некои од тие точки во нивната заедничка декларација.
Со самото ова ако е изреализирано Македонски(власт) vs Албански(опозиција) партии ке бараат два парламентарни дома македонски и албански,што е практично федерализација.
Во Македонија нема да се решат никакви проблеми ако си играме на ваков начин и прифаќаме на секој се што бара, без разлика дали тоа го прифаќа ВМРО или СДСМ.
Во Македонија живеат граѓаните на Македонија и се зборува Македонски јазик, секој што се чувствува поинаку може да ја напушти или доколку има проблем со јазикот може да си го зборува тој јазик што го обожава дома и во друштво со истомислениците.
Не смее да се допушти играње со проценти, носење на нови закони за втор, трет, четврт јази и т.н
Ако се заиграме така за многу брзо ќе треба да воведеме и турски, бугарски јазик (со Бугарите очекувам да искрсне голема игра со пасошите што ги дадоа последниве години, само прашање е кога ќе се повлече тригерот и што ќе го повлече).
Ние имаме интерен проблем, односно меѓу нас Македонците, сите си го продадоа дупето за власт и пари, за ветување од работа, повисока позиција, тендер, стан и т.н, али на крај како бумеранг за неколку години ќе се врати уште полошо од тоа што го чувствуваме сега.Веќе почна да не фаќа нас генерациите што бевме деца во последната деценија на 20ти и првата на 21ви век со политичките глупости што се случуваа тогаш, со аматерската игра на тие политички генерации и лакомоста за власт, престиж, лично обогатување и истото продолжи и сега, а ќе биде уште полошо на децата од тие што ќе останат тука во иднина.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
....кој бе патор будалетинко, кој курац е паторот во оваа американско-шипатарска шарада која ќе не избрише од списокот на народи со своја држава???
patorot bese kurac 11 godini. sho spiese on dodeka `shiptarskata-amerikanska` agenda se razviviase?
pardon, ne spiese. kradese dodeka se osmisluvase svetskiot zagovor protiv makedonija.
namesto da ja brani,on si tovarese magarenceto. nisto cudno sto pravite patrioti kje mu ebat mater.
on bese izbran da ja socuva makedonija,a vidi sto naprai gomnoto apashko. samo za svojot dzeb si gledase.
dobro,glease i za dzebot na bratuced mu...[DOUBLEPOST=1488167218][/DOUBLEPOST]
...појма немам зошто имам чувство дека си обичен говнојадец кој се маскира со свастика за да компензира трауми због мало куре???...А зошто така , пацовче не збореше кога зајко мафташе со некакви мутни звучни записи и тврдеше дека се докажан судски материјал доволен да фрли некого да гние у зандани??? :) :) :) :)
И би сакал да искористам прилика..скромно..да го известам мазномозговното пучанство овде дека одамна сите бизнис операции сум ги изнел надвор од државата , многу е мала за моите визии и проектите моментално ги реализирам со некои канадски, индиски и руски деловни пријатели. Да не мораш повеќе да се пенавиш со некакви такви измислени-недокажани рекла-казала тендер муабети...
pa kazi bre, kano #2[DOUBLEPOST=1488167540][/DOUBLEPOST]
Како и да е ова оди во историја.
Од неа ќе учат идните генерации.

Или ќе испадне пример за тоа како две закрвени партии се здружиле во интерес на државата,
или како едната од партиите имала за цел деструкција на Македонија.
sdsm moze imala za cel destrukcija na makedonija,ama dpmne ja ostvari taa cel posle 11 godini vladeenje.
posjebana drzavava ne bila vo istorija.

Последно уредено:
D

deli

Гостин
Abe utre ke izlezat so nova platforma, ili ke se ukine makedonskiot jazik ili nema vlada, kade e krajot ?
Немаат проблем со македонскиот,знаат они што прават бараат право да го користат нивниот јазик во државата каде живеат се осекаат како афтохтон народ и каде има демократија а совршена демократија не постои,таа треба да се практицира,надградува,проширува...
Политичарите треба да водат политика и да решаваат општествени проблеми,но во моментот кога поради својата неспособност/мегаломанија/криминал.. сопствениот народ го повикуваат на мегдан ондак шо да дискутираме.
Некој кој предходно бил на власт дозволил да дојдеме до ова дереџе,сега нека го решава тој овој проблем политички, а не да го повикува народот да го реши.

Во Македонија нема да се решат никакви проблеми ако си играме на ваков начин и прифаќаме на секој се што бара, без разлика дали тоа го прифаќа ВМРО или СДСМ.
Во Македонија живеат граѓаните на Македонија и се зборува Македонски јазик, секој што се чувствува поинаку може да ја напушти или доколку има проблем со јазикот може да си го зборува тој јазик што го обожава дома и во друштво со истомислениците.
Не смее да се допушти играње со проценти, носење на нови закони за втор, трет, четврт јази и т.н
Ако се заиграме така за многу брзо ќе треба да воведеме и турски, бугарски јазик (со Бугарите очекувам да искрсне голема игра со пасошите што ги дадоа последниве години, само прашање е кога ќе се повлече тригерот и што ќе го повлече).
Ние имаме интерен проблем, односно меѓу нас Македонците, сите си го продадоа дупето за власт и пари, за ветување од работа, повисока позиција, тендер, стан и т.н, али на крај како бумеранг за неколку години ќе се врати уште полошо од тоа што го чувствуваме сега.Веќе почна да не фаќа нас генерациите што бевме деца во последната деценија на 20ти и првата на 21ви век со политичките глупости што се случуваа тогаш, со аматерската игра на тие политички генерации и лакомоста за власт, престиж, лично обогатување и истото продолжи и сега, а ќе биде уште полошо на децата од тие што ќе останат тука во иднина.
Во Македонија живеат граѓаните на Македонија и се зборува Македонски,Албански,Српски и други јазици друга работа е кој е службен јазик а трета работа е зашто лугето си одат од Македонија.
Ако некој не смее да си допушти играње со проценти ке треба да си допушти да пишува 'македонскиот и албанскиот јазик се службени',затоа стои над 20% за да не стои албански демек направиле некаков компромис после 2001.
Закон за јазици не е проблемот бидејки со устав е дефинирано над 20% со што теоретски четри јазици можат да се службени,а во кој опсег тоа е прашање на политички договор за закон кој ке регулира рамка на користење.
За денешната ситуација се виновни политичарите и нивната неспособност,немање сенс за насока/стабилност на државата наредните 20/50/100 години.
Решение мора да има а Албанците неможеш да ги инорираш јбг то е реалноста,најлошо е да бегаш од реалната состојба која е околу тебе.

Последно уредено од модератор:

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Заев порачува дека Груевски не смее да формира влада

„Мнозинството гласаа за живот, избраа промени и порачаа дека не сакаат криминалци да владејат во Македонија“, рече Заев на денешната прес-конференција, прва откако ДИК ги соопшти првичните официјални резултати.

http://www.dw.com/mk/заев-порачува-дека-груевски-не-смее-да-формира-влада/a-36751979
ПОЧНУВА РАСВЕТЛУВАЊЕТО НА ГОЛЕМАТА КОРУПЦИСКА АФЕРА
Судот во Њујорк покрена обвинение против директори во Маѓар телеком за поткуп на македонски политичари

Биле исплатени 7,5 милиони евра, една третина била наменета за Бучковски („претставник на страна А“) и уште 5 милиони евра на двајцата најмоќни албански политичари во Македонија, Али Ахмети и Муса Џафери (идентификувани во документот како „’пријателите’ од Тетово (А.А. и М.Џ.)“).

http://www.mkd.mk/makedonija/politi...-protiv-direktori-vo-magjar-telekom-za-potkup
Ќе се најди некој од крв и месо овде на форумот, да ми објасни зошто Заев најавената борба против криминалот ја води селективно... и не оди до крај! По формулата за „неселективна“ борба против криминалот на Заев, криминалец=вмровец, а „пријателите од Тетово“ како што ги нарекуваат во Њујоршките судови, станаа чисти како солза и пожелни идни коалиционери, иако се води процес во кој се обвинети за земање провизија... тоа во Њу Јорк!

Друго прашање... зошто 2 и пол месеци после 11.12.2016 г. никој не зборува за граѓанската платформа на Заев и СДСМ, туку сите зборуваме за албанска платформа?? Му помина ли рокот на „граѓанинот пред се“ и стана „албанецот пред се“...

Трето... не е прашање туку потсетник, зошто овде дискутантите имаат многу кратко помење... За време на конфликтот 2001 од страна на т.н. про-соросови медиуми, безбедносните сили на РМ беа постојано на таргет и беа напаѓани (неспособни, партиски...). Во ова активно учествуваше соросовата НВО „Доста е“... Истите тие НВО и медиуми, година и пол не убедуваа дека Албанците не се УЧК и не ја осеќаат УЧК за своја, туку дека се за соживот... за на изборите 2002 г. УЧК реформирана во ДУИ да освои 145.615 гласови, со што јасно се виде дека УЧК за просечниот македонски Албанец беше над македонската држава!

Сега повторно некој не убедува дека Албанците се за „живот во граѓанска Македонија“, ама пак чудна работа... ни еден Албанец не видов до сега да ја осуди неграѓанската албанска платформата на Еди Рама... додека Заев има позитивен аспект кон таа платформа и планира преку анти-уставни закони (под еу знаме) со просто мнозинство да ја истурка само да ја запоседни фотељата на Илинденска??

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Полека ќосиња полека. На Сител, најрежимската телевизија, телевизија која 8 години немаше ништо добро кажано за опозицијата, нели како што изгледа вистинска демократија, е на таа телевизија со радост дури и да можеше ќе рипнеше од столчето Ивонче кога кажа, готово е влада има Вмро ја прифати платформата на Дуи.
И сега шу праиме?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Па предавник на граѓанското општество, ти текнува?
"Како само се осмелува да праша такво нешто?!??!1!"[DOUBLEPOST=1488155124][/DOUBLEPOST]
Ја па цело време мислев дека народот е копјето, а Груевски е штитот:)
Дај линк
chupeto si kazuva interesni raboti
go nema pavle da kaze sto se dogovorile zaev i ahmeti
chunki zatoa go izbraa
da bide ocite i usite na narodot tamu kaj golemite
a nego usvari po burek go prakjaat i da kucka simpaticni statuscinja na fb da zanimava narod.
jer, transparetnost i gragjanski aktivizam neli...

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ako napravi vlada prodadeniot i tripldabl aboliciraniot ultrakriminalec na zalost ke se sluci samo edno, pocetok na masoven egzodus na makedonskiot narod nadvor od drzavata. Ova iseluvanje so bese do sega ke bide pickin dim sprema iseluvanjeto so doprva ke se sluci. Pa drzava vo koja ispranite tikvi glasaat za nekolku pati dokazan osuduvan i proveren kriminalec koj sto pred oci javno im ja rastura i prodava tatkovinata samo za da ne bide *patorot* na vlast, realno i ne zasluzuva da bide drzava. Tie sto ste gi glasale prodadenive se nadevam deka vo idnina prvi ke dobiete shkonski iminja i preziminja i deka glasanjeto za predavnicite gospod debelo ke vi go naplati, vi pozeluvam zenskite osobi vo familijata redovno da vi gi polni nekoj *secen*.

Член од
9 септември 2016
Мислења
560
Поени од реакции
398
Ako napravi vlada prodadeniot i tripldabl aboliciraniot ultrakriminalec na zalost ke se sluci samo edno, pocetok na masoven egzodus na makedonskiot narod nadvor od drzavata. Ova iseluvanje so bese do sega ke bide pickin dim sprema iseluvanjeto so doprva ke se sluci. Pa drzava vo koja ispranite tikvi glasaat za nekolku pati dokazan osuduvan i proveren kriminalec koj sto pred oci javno im ja rastura i prodava tatkovinata samo za da ne bide *patorot* na vlast, realno i ne zasluzuva da bide drzava. Tie sto ste gi glasale prodadenive se nadevam deka vo idnina prvi ke dobiete shkonski iminja i preziminja i deka glasanjeto za predavnicite gospod debelo ke vi go naplati, vi pozeluvam zenskite osobi vo familijata redovno da vi gi polni nekoj *secen*.
Испран мозок.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
taka de, grujo los. zaev olos :D

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Ова е тој дпмне трип од кој за жал нема назад.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom