Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Кој и да биде власт сега, неговите пратеници не што ќе мора на работа у собрание да бидат, туку и во WC или до бифе нема да смеат да отидат (со такво мнозинство).
Многу појако е што пола од пратенициве на дпне нема да може да доаѓаат на седници пошо ќе почнат по притвори и судења да се е**ваат. Еве денеска со паторот на судење бил и оној гремлин со одвратно резонантен глас рангелова. Не знам како иде во случај ако иде пратеник у ќорка - кој го наследува?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не знам што значи „рачка“ у дадениов контекст.
Бујар Османи на тв24 или Телма кажа дека сдс и дпне имале ист став во однос на прашањата за јазикот. Ако тоа е основата на „платформата“ зошто не се договорија дпне и дуи за формирање влада? - кратко и јасно - СЈО.
Не спорам за „рачки“ и омекнати „конструктивни“ ставови на аљи понатаму. Јасно е кој е кој во државава.
„Рачка“ - причина за да нешто не се договори.
Ако веруваш дека заради СЈО не направиле влада, наивен си. СЈО може да падне уште утре ако се одржи седница на уставниот суд, секако, ако судиите гласаат според уставните одредби. А ако гласаат диригирано, пак се враќаме на моето дека друг ги крои и влече конците, многу посилен.
Да не сме наивни, ДУИ дојде на власт со протести дека „победниците“ мора да состават влада, а сега...?[DOUBLEPOST=1487766739][/DOUBLEPOST]
Затоа си ти превара со педигре.
Ристо Пишкур Превара. Со педигре.
Повеќе пати читам „превара“... Кој е преварен, каде некој е варен? Ракија ли варел, манџа ли варел... па преварил...????

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
„Рачка“ - причина за да нешто не се договори.
Ако веруваш дека заради СЈО не направиле влада, наивен си. СЈО може да падне уште утре ако се одржи седница на уставниот суд, секако, ако судиите гласаат според уставните одредби. А ако гласаат диригирано, пак се враќаме на моето дека друг ги крои и влече конците, многу посилен.
Да не сме наивни, ДУИ дојде на власт со протести дека „победниците“ мора да состават влада, а сега...?[DOUBLEPOST=1487766739][/DOUBLEPOST]
Повеќе пати читам „превара“... Кој е преварен, каде некој е варен? Ракија ли варел, манџа ли варел... па преварил...????
СЈО е во рамките на уставот

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
А работа во кафич за вас небањати не е работа, а? Само во државна администрација или тендер лапање како @concrete е работа?
Познавам еден куп супер ликови што добар дел од времето работеле или работат по кафичи, па ги сметам дека се нобеловци кога ќе ги прочитам твоиве постови. Не се ни помалку вредни, ни помалку чесни дека го работат тоа.
Дежурни негативци на форумов... Ајде да ти дообјаснам, оти со светлосна брзина „накалемувате“ особини некому и со иста брзина развивате приказни. Ич не ми е гајле кого ти го познаваш, а работи како келнер. Ниту пак мислам дека се лоши или невредни ликови. Напротив, поголемиот дел од нив се крајно бистри, острумни.. Сакав да кажам, дека кога сум дошол „ууу Скопје“, не сум дошол „пошто-зошто“, да работам „што да е“, да се сместам во соба под кирија, итн, итн... Бидејќи твојот партиски другар на форумов ме нарече за „свирипичинец“, „уууубутан“ (колку само уличарски зборува, скопљанацов) „ууу Скопје“... Па му одговорив дека сум дојден сосема поинаку...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.940
Служиш ти мене за потсмев. Многу се релевантни и исцрпни твоите и дискусиите на твоите сопартијци... само со дебилни навреди и безлични пишувања со пцуења.
Ајде ако толку си паметен, посочи мока дискусија која аргументирано си полемизирал. Мизерија.
Абре Ѓорѓи бре, ја позитивно само сакав. Сакав да ви поможам, оти неопитни сте и сите ве заебаваат како стигнат. Чак се заебаваат со вас и форумски шутови кои самите служат за заебавање. Мене жал ми падна, пошто увек ми било жал за децата што се предмет на bullying.
За форумов и за забава супер сте, треба да има босерски вреќи, не викам не, али внатрешниот христијанин во мене се буни, па си реков да им дадам совет.

Значи, скроз лош потег ви е ова со напади на форумов и искључуење, а у периоди коа е online, да се глупирате и вака да ве дупи кој стигне. Круцијално е да прекинете ти, Ireal и останати два-тројца со небулози и глупости и да побарате попрецизни напатствија од вашите господари што и како точно да напишете. Можете ли барем тоа?

Или пак, наместо тоа, ги затнуете муцките сите вие што сте благо ретардирани и ставаат наместо вас некој барем нормален човек (ете не мора да биде Ајнштајн), само да не е вака ко тебе, concrete, fringe... и прекинуете со апла бескорисниве напади врз форумот.

Одма ќе имате бољи резултати и што знаеш можеби ќе падне некое ново ветување, за поагилните.

P.S. - И јас сум за аргументирана дискусија, немој да мислиш дека не сум и водам таква дискусија секако, со луѓето повремено. Но, запрашај се како е можно да се води аргументирана дискусија со билбоард? Еве некој нека застане пред билбоард и нека зборува со него. Нема размена на информации - човек му збори, а од негова страна нема примање на информации, туку само емитување 24/7/365 една потполно иста информација. Не е возможно дискутирање со таков предмет, а камоли аргументирано дискутирање. За дискусија прво треба соговорникот да е човек.
Кога ќе ве заменат со луѓе, ќе дискутираме. Не сум ја против тоа.

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Абре Ѓорѓи бре, ја позитивно само сакав. Сакав да ви поможам, оти неопитни сте и сите ве заебаваат како стигнат. Чак се заебаваат со вас и форумски шутови кои самите служат за заебавање. Мене жал ми падна, пошто увек ми било жал за децата што се предмет на bullying.
За форумов и за забава супер сте, треба да има босерски вреќи, не викам не, али внатрешниот Христијанин во мене се буни, па си реков да им дадам совет.

Значи, скроз лош потег ви е ова со напади на форумов и искључуење, а у периоди коа е online, да се глупирате и вака да ве дупи кој стигне. Круцијално е да прекинете ти, Ireal и останати два-тројца со небулози и глупости и да побарате попрецизни напатствија од вашите господари што и како точно да напишете. Можете ли барем тоа?

Или пак, наместо тоа, ги затнуете муцките сите вие што сте благо ретардирани и ставаат наместо вас некој барем нормален човек (ете не мора да биде Ајнштајн), само да не е вака ко тебе, concrete, fringe... и прекинуете со апла бескорисниве напади врз форумот.

Одма ќе имате бољи резултати и што знаеш можеби ќе падне некое ново ветување, за поагилните.

P.S. - И јас сум за аргументирана дискусија, немој да мислиш дека не сум и водам таква дискусија секако, со луѓето повремено. Но, запрашај се како е можно да се води аргументирана дискусија со билбоард? Еве некој нека застане пред билбоард и нека зборува со него. Нема размена на информации - човек му збори, а од негова страна нема примање на информации, туку само емитување 24/7/365 една потполно иста информација. Не е возможно дискутирање со таков предмет, а камоли аргументирано дискутирање. За дискусија прво треба соговорникот да е човек.
Кога ќе ве заменат со луѓе, ќе дискутираме. Не сум ја против тоа.
Море, мене ми е понижување воопшто да те „опулам“. Не се прави „покондурен мангуп“, однесувај се пристојно, не биди „растурена мивка“.
Ти си дојден за партиска пропаганда, а немаш сила да полемизираш, можеби си природно ограничен, можеби таков си роден.. има и такви. А можеби толку ти се аргументите за полемика. Толку материјално непознавање „покажувате“ ти и твоите сопартијци на форумов, чудо. Можеби и не е баш чудо, партиите изобилуваат со умствено ограничени членови. Со тоа што ќе го навредиш некого овде нема себе да се издигнеш, само го докажуваш она што јас го тврдам, дека сте нереализирани, неспособни... и многу „неписмени“. На пример, каков е одговор од твој сопартиец на форумов дека „СЈО е уставно затоа што така се договориле 4 лидери“. Ова е дебилно. Непознавање...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.940
Факт оф Лајф е дека пред деценија меѓународната заедница (како што си се нарекуваат западните фактори) вршеше притисок и го промовираше правилото победник од македонскиот кампус да мора да коалицира со победник од албанскиот кампус. Со тоа тие не само што ги омаловажија демократските институции и процеси во земјава, туку и промовираа на мала врата федерализација на земјата.
Но, сега го имаме в предвид во предвид фактот дека Груевски направи еден тон криминалии и злодела врз македонскиот народ и држава, во услови кога самиот тој се посра повеќе пати врз демократските институции, правото, законите на земјава. Така да, не гледам зошто некој здраворазумен би почитувал нешто како веќе споменатото и така незаконско и неуставно, недемократско коалицирање врз етнички-победничка база.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.510
Поени од реакции
24.291
Е де историска поврзаност може да бираме од хераклеа до индија то не е проблем.Пример мегу другите зелени работи ливади,шуми и сл. Македонија раѓа и убави тикви,зелена тиква кога расте е зелена,неможе жар црвена да се стори автоматски.Треба време за тиквата да созрее,а орел е орел јбг нема што да чекаш да созрее тоа е.
И орелот дури не созрее не личи на орел ама нема везе тоа. И неможеме да бираме од Хераклеа до Индија пошто нашите соседи се многу чувствителни кога им ја крадеме историјата, нивните симболи и херои. Убаво ке беше наместо звезда петокрака да има над орелот лавче или звездата од Кутлеш или правилно од Вергина ама не ја бива таа работа, ќе ни се наљутат. Па после рачунај уште колку држави ке наљутиме до Индија. И после македонецот имал грдо лице и тој имал проблеми со соседите а не тие со него. Е ќе имаме со тој ум. Вака сигурна и проверена работа.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Во иднина интересни ќе бидат ситуации од типот: МК партија А освоила 57-58 пратенички места (или повеќе), Alb партија Х освоила 15 пр. места, ShQ партија Y освоила 4-5 пр. места, итн... Победничката партија А прави владина коалиција со партијата Y. „Шу (ќе) праиме тугаш“. Особено ако партијата Х е BDI (ДУИ), а партијата е А е ВМРО ДПМНЕ. Мислам дека уште долго ќе влечиме мачни послеизборни активности и препукувања.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Кои глупости бе.. си видел ли ти што пишуваш? Како најдолна мивка колнеш, навредуваш, пцуеш... Ех мивко една глупава, ти си нашол за други да пишуваш. Јас од кај сум, јас си знам, ама јас согледувам што си ти... пишман роден. Ти се срамиш сам од себеси? И таков ли си? Нереализиран, па сега светот ти е виновен. Пу... како се лепите такви по форумиве, не можеш нормални разговори, полемики.. да направиш. Размена на мислења. Се некои вакви пропаднати ги трујат форумиве.
Полемика настанува меѓу луѓе со мислења.
Ти препрдуваш овде „мислења“ на јанко и мирка и живееш у филм дека имаш мислење. Само на оваа страна од темава тројца те мачкаат на леб.

S

silmarillion

Гостин
Дали СДС имаат алтернатива ако прецедникот наш не им го даде мандатот и со собрани потписи? Некако ми мириса дека Хорхе мандат нема да даде на никој освен на шефот негов или некоја негова алтернатива од истата партија.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Ништо не е за изненадување. Фикусот од секогаш бил „демократ и мислел за доброто на земјава“.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom