Насилство во врска

• Креатор на темата Креатор на темата RealGirL
  • Време на започнување Време на започнување
Машко мора да биде малце строг,не викам да ја тепаш или такви глупости али онака да покажуваш малце строгос..Али премногу попуштање и премногу работи дозволени нечинат..

Затоа за се ќе ме праша, ние машките немаме уста да кажеме тоа и тоа несакаме? А и врска е кога одиш онака посериозно, а не со некој пуфла која мисли со кого да чатува на ФејсБук за да се договара кога дечкото нема да и биде тука.

Зборувам за врска во која машкото и женското седбнуваат и кажуваат тоа и тоа ми смета.

Строг може да бидеш само кога ќе погреши а ти за тоа ако те невирало да не и си навел или тотално таа заборави на тоа. Но повеќе од збор кажан не би требало машкото да направи.

А да се правиме строги цело време еден ден таа врска ќе пукне ко северна и јужна кореја....

Строга е некад и дејками спрема мене, бидејќи не сум напраел нешто како што треба ако знам дека тоа ја лути, но не сум папучар, не многу убаво ми е. Со памет само и разбирање врската трае долго, а ова сеа што има некој ненормални не ни сакам да ги помислам.

Пред месец дена на еден му ја закачив не го познавав ниту неа ја знаев туку мразам таков вид на насилство. Тоа за мене се идиоти, искомплексирани личности со мали пениси.

Затоа за се ќе ме праша, ние машките немаме уста да кажеме тоа и тоа несакаме? А и врска е кога одиш онака посериозно, а не со некој пуфла која мисли со кого да чатува на ФејсБук за да се договара кога дечкото нема да и биде тука.

Зборувам за врска во која машкото и женското седбнуваат и кажуваат тоа и тоа ми смета.

Строг може да бидеш само кога ќе погреши а ти за тоа ако те невирало да не и си навел или тотално таа заборави на тоа. Но повеќе од збор кажан не би требало машкото да направи.

А да се правиме строги цело време еден ден таа врска ќе пукне ко северна и јужна кореја....

Строга е некад и дејками спрема мене, бидејќи не сум напраел нешто како што треба ако знам дека тоа ја лути, но не сум папучар, не многу убаво ми е. Со памет само и разбирање врската трае долго, а ова сеа што има некој ненормални не ни сакам да ги помислам.

Пред месец дена на еден му ја закачив не го познавав ниту неа ја знаев туку мразам таков вид на насилство. Тоа за мене се идиоти, искомплексирани личности со мали пениси.

Абе добро си пишал али пази да не дозволуваш премногу,пошто знаат и да претераат веруј..Нормално дека со паметен муабет сите работи можат да се решат а не со насилство..Имам гледано како некои машки малтретираат девојчиња,и тоа многу грубо изгледа и никад не би сакал такво нешто да ми се деси.

Баш така од збор не би требало да има ништо повеќе,доволно е да се поразговара и да се реши ситуацијата.Ако бива,бива ако не чао,пријатно со сила убавина не бива.

nikogas ne dozvoluvajte radi komsiii treti peti da dozvolite da bidete del od lecenje kompleksi na partnerot...pred nekoja strana imase post kako trpa radi deca radi lugeto bla bla..... e bas od psihicko maltretiranje a da ne dojde do fizicko unistuvanje jas se razvedov i da me zboreja me ogovara znaete kolku? 1 mesec samo....sekoe cudo za 3 dena taka velat....
Na pocetok e ponizuvanje potoa e vikanje ednas samar tret pat cao prijatno razvod....otkako ke vide deka ne mu prostuvas ke ti placi ke ti moli demek ke se smeni ke bides silen i ke si stois na svoj zbor i nema da se kaes cel zivot....Na pocetok velea:ona razgalena ednas i se razvikal i odma si dojdela...posle toa koga dojde TUZBA od moja strana za razvod i koga se otvorija site karti znaete sto mi kaza: bravo ubavo sto na vreme si go ostavila barem deca nemas sega a ako bi imala deca radi niv ke trpase (pak nemase da trpam)

Jas pak si pocnav so nekoj vrska ama on e doma prodolzi so alkoholot koga dojde vo sud ja nemase bas taa sila kako doma sto si ja imase... pred nekoj den slucajno vidov negov bratucet mi veli deka i rabota izgubil go fatile pijan i sea epten ja usral....znaci on e samiot sto se unisti a da mi unisti i mene zivot-NE blagodaram.....
Nemoj nikogas da dozvoluvate da bidete predmet na ponizuvanje ili bokserska vreka gledajte si vasa sreka a ne sto lugeto ke zborele...bidejki i najdobro da pravis ke ima luge koi pak ke zborat...

Е ајде де, па после сум зборела од страна. Па не е 17ти век. Прво треба да се пријави и после се пополека ќе се среди.

--- надополнето ---

Тие што се со таков човек сигурно го познавале. Знаеле на неговиот “темперамент“. Со таков човек не се оди многу далеку. Страв за семејството?!?! Што има пострашно од тоа децата да се публика или дел од насилство??? После некое време децата како и да е ќе си останат во дом. Мајката затоа што не може да поднесе повеќе, ќе го отруе мажот (или главата со секира), па ќе отиде во затвор и што е решено?

Е баш ова не мора да значи, сите се на почеток фини и добри, после некое време си го покажуваат вистинското лице. Да било така едноставно, да се изанализира некој каков е што е, сите од прва ќе сме си ја нашле сродната душа, немало да губиме време на некои идиоти.
И не е така лесно да се растури брак, што ако нема кај да оди, што ако има плата 12 000. Ти да гледаш на пр 2 деца со толкави примања, баш ме интересира како ќе се снајдеш. А не баш секоја жена има по 20 000 плата, и не секоја има родители што ќе ја изджуваат. Од мерак сигурно не и се седи со него. Кажав јас лесно е да се солиш памет, коа не си осетил на своја кожа. Тоа е многу комплексна ситуација, за да се извлечеш од такви гомна, треба да имаш цврст карактер и ОГРОМНА подршка од пријатели или роднини, ако го немаш тоа батали. Башка надежта дека ќе се смени, или стравот кој и го има стаено у коски, не дозволуваат така трезно да се реши.

Е баш ова не мора да значи, сите се на почеток фини и добри, после некое време си го покажуваат вистинското лице. Да било така едноставно, да се изанализира некој каков е што е, сите од прва ќе сме си ја нашле сродната душа, немало да губиме време на некои идиоти.

Не е точно! Во животот го добиваме она што го сакаме, она за што се бориме и она што го заслужуваме! Од првиот состанок можеш да видиш некој каков е, ако си заинтересирана да дознаеш. Проблемот е што не се поставуваат вистинските прашања и после се искривува целата слика. Секој човек одговара на поставените прашања, само треба да знаеш кога, што и како прашуваш.

И не е така лесно да се растури брак, што ако нема кај да оди, што ако има плата 12 000. Ти да гледаш на пр 2 деца со толкави примања, баш ме интересира како ќе се снајдеш. А не баш секоја жена има по 20 000 плата, и не секоја има родители што ќе ја изджуваат. Од мерак сигурно не и се седи со него.

Зарем би останала во брак и би дозволила твоите деца да гледаат како татко им секојденевно ја истура нервозата врз тебе, психички и физички?! Прво, се согласувам дека во брак не треба да се влетува, ако не го знаеш партнерот добро. Арно ама, животот е учење!!! Никогаш нема да го запознаеш некого совршено, исто како што нема да се спознаеш ниту себе совршено, нема совршенство, не е можно да имаш изграден став за секоја работа, не е можно да знаеш се`, затоа ги користиш и искуствата од другите. Дали си свесна кои опасни последици ги има психо физичкото малтретирање на еден родител? Дали си помислила како ќе се развиваат тие деца? Секој ден да гледаш кавга и тепање, сакало или нејќело детето ќе стане агресивно, оти за подобро нешто не знае!
Не се живеело со 12 илјади? Има луѓе што живеат од социјална помош! За таа категорија на луѓе 12 илјади се цело богатство... Се согласувам дека парот треба да најде сам средства за издржување, НО родителот е секогаш тука за своето дете. Не значи ако родителот ти помогне дека ти си паразит. Паразит си ако не работиш, бидејќи не сакаш, (овде не го сметам тоа што не може да се најде работа одреден период) и чекаш пари само од твоите. Не заборавај, секој родител го сака најдоброто за своите деца!
Од мерак седела со него! Колку треба да си луда за да му дозволиш на некој да те користи како боксерска вреќа?!
Според одговоров на темава претпоставувам дека си малолетна, 15-16 години. Кога ќе пораснеш ќе ја сфатиш тежината да бидеш родител!

Кажав јас лесно е да се солиш памет, коа не си осетил на своја кожа. Тоа е многу комплексна ситуација, за да се извлечеш од такви гомна, треба да имаш цврст карактер и ОГРОМНА подршка од пријатели или роднини, ако го немаш тоа батали. Башка надежта дека ќе се смени, или стравот кој и го има стаено у коски, не дозволуваат така трезно да се реши.

Ова ти е многу погрешно! Седни да поразговараш со твоите и ќе ти објаснат дека вака не функционира животот. ФАКТ е дека штом си влегол во брак треба да правиш компромис за на ДВАЈЦАТА да ви биде убаво, НО се` има гранинца! Во брак мислиш на своите деца, но и на себе, ако се изгубиш себе не си добра за никого! Лошото функционирање почнува кога партнерите забораваат кои се и почнуваат да глумат некои други.

П.С. Јас можам да приметам дека само за солење памет зборуваш. Ова е форум каде секој може да си го каже своето мислење. Штом не ти се допаѓа нечиво размислување тогаш го демантираш со докази, на тој начин не го спушташ нивото на дискусија. Немаш поминато ниту третина од својот живот, не знма што успеало толку да те разочара и да имаш вакви ставови за себе, па и за иднината. :smir:

Како беше онаа српската ко се бије тај се воли ...
Не прифаќам насилство било какво да е, со ќотек стока се става во ред, голем човек неможеш да го преваспиташ со ќотек, ако не бива муабет едноставно расчистете си меѓу себе и секој на своја страна, зошто вечно лузни да му се остават некому и на психа самото физичко малтретирање остава и психички последици, па да не зборуваме кога станува збор за брак со деца, што се тие деца чувствуваат кога нивните родители се „делкаат’ и очи вадат меѓу себе, затоа викам ако не знаеш човечки тогаш никако ставаш крај и пријатно.

Не е точно! Во животот го добиваме она што го сакаме, она за што се бориме и она што го заслужуваме! Од првиот состанок можеш да видиш некој каков е, ако си заинтересирана да дознаеш. Проблемот е што не се поставуваат вистинските прашања и после се искривува целата слика. Секој човек одговара на поставените прашања, само треба да знаеш кога, што и како прашуваш.

Зарем би останала во брак и би дозволила твоите деца да гледаат како татко им секојденевно ја истура нервозата врз тебе, психички и физички?! Прво, се согласувам дека во брак не треба да се влетува, ако не го знаеш партнерот добро. Арно ама, животот е учење!!! Никогаш нема да го запознаеш некого совршено, исто како што нема да се спознаеш ниту себе совршено, нема совршенство, не е можно да имаш изграден став за секоја работа, не е можно да знаеш се`, затоа ги користиш и искуствата од другите. Дали си свесна кои опасни последици ги има психо физичкото малтретирање на еден родител? Дали си помислила како ќе се развиваат тие деца? Секој ден да гледаш кавга и тепање, сакало или нејќело детето ќе стане агресивно, оти за подобро нешто не знае!
Не се живеело со 12 илјади? Има луѓе што живеат од социјална помош! За таа категорија на луѓе 12 илјади се цело богатство... Се согласувам дека парот треба да најде сам средства за издржување, НО родителот е секогаш тука за своето дете. Не значи ако родителот ти помогне дека ти си паразит. Паразит си ако не работиш, бидејќи не сакаш, (овде не го сметам тоа што не може да се најде работа одреден период) и чекаш пари само од твоите. Не заборавај, секој родител го сака најдоброто за своите деца!
Од мерак седела со него! Колку треба да си луда за да му дозволиш на некој да те користи како боксерска вреќа?!
Според одговоров на темава претпоставувам дека си малолетна, 15-16 години. Кога ќе пораснеш ќе ја сфатиш тежината да бидеш родител!

Ова ти е многу погрешно! Седни да поразговараш со твоите и ќе ти објаснат дека вака не функционира животот. ФАКТ е дека штом си влегол во брак треба да правиш компромис за на ДВАЈЦАТА да ви биде убаво, НО се` има гранинца! Во брак мислиш на своите деца, но и на себе, ако се изгубиш себе не си добра за никого! Лошото функционирање почнува кога партнерите забораваат кои се и почнуваат да глумат некои други.

П.С. Јас можам да приметам дека само за солење памет зборуваш. Ова е форум каде секој може да си го каже своето мислење. Штом не ти се допаѓа нечиво размислување тогаш го демантираш со докази, на тој начин не го спушташ нивото на дискусија. Немаш поминато ниту третина од својот живот, не знма што успеало толку да те разочара и да имаш вакви ставови за себе, па и за иднината. :smir:

Ќе повторам дека е солење памет затоа што од страна е лесно да се гледа и да се знае од одма како да се постапи, но на тие жени не им е. Едноставно некои не се до толку решителни. Јас ниту еднаш не кажав дека е правилно да остане со него и да трпи. Јас само ги набројав причините поради кои остануваат, бидејќи познавам такви слуачаи. Да било така лесно, немало да има ни малтретирани жени, а и ова не би било предмет на дискусија. Не кажав дека треба да остане со него и он да ја млати, кажав само зошто трпат повеќето. А некои од страна знаат само да кажат дека жените биле глупи што трпеле и сами си биле криви. И немам 16 год. И ќе ти повторам дека не реков дека се согласувам да ја трпаат таа тортура, кажав само дека имаат страв во коски и дека не е лесно сам да се издигнеш, а факт е дека треба тоа, но не сите ја имаат таа можност, но кој како си ја наредил. И да со 12 000 може и стан да се изнајми, и сметки да се плтатат и деца да се школуваат. Единствено можеш ако се преселиш кај некој роднина иначе не може да опстоиш. А за тоа што кажа дека од прв состанок се проценувало, за кој како ќе кажам. Има парови што додека се дечко и девојка ќе ја гледа ко своите очи, ама после кога ќе стапнат под ист покрив е сосема др случај, и не станува збор само за тепање, туку др е кога го гледаш некого 3 пати у неделата, др е кога ќе бидете 24-7. И да, тогаш се гледа вистинското лице на партнерот

И немам 16 год.

Прво, престани да го употребуваш зборот солење памет. Навредливо е, бидејќи јас и ти не се познаваме лично!
Второ, во животот не го правиш она што не сакаш да ти го прават! Точно е дека, доколку се скараш со дечко ти, можеш да си појдеш кај мама и кај тато, а ако сте во брак ќе треба да си седнеш со него на маса и да си го решиш проблемот! Во животот многу е лесно да се решиш на се` за да се заштитиш себе, а и своите деца, кои се на прво место. Се` што треба е само да сакаш да направиш нешто со својот живот. Никој не сака да живее мизерно и затоа наивноста ја исклучувам кога се работи за семејно насилство. Немој да ми кажеш дека не знаеш што значи ќотекот или бетер секојдневното психичко малтретирање. Да, јас ти тврдам дека во 21. век да седиш и да викаш дека нема што да направиш додека некој те млати физички и психички е ЛУДОСТ! Секој се бори за својот живот, секој си го бара чарето. Не велам дека во брак е лесно, напротив, потребно е многу труд и љубов за се` да функционира `ко што треба. Искрено, јас не се согласувам со многу луѓе кои тврдат дека спротивностите се привлекувале. Мене, а и луѓето со кои сум правела муабет на оваа тема не не` привлекувал некој со кој не може да се врзе крај со крај. Ти, со дечко ти, освен секс, треба да направиш и повеќе од два реда муабет, а тек за брак треба многу повеќе. Тежината која ја носи животот е навистина голема и нема време за себе сожалување. Дедо ми викаше кога ќе наидеш на проблем сврти му го грбот за да го крепиш, дур да му го најдеш чарето, од проблем никако не бегаш, оти дал` утре, дал` задутре, пак ќе ти се врати.
Колку години имаш бе срцко? Ти си излегла од убавиот амбиент дома? Си видела народов како живее? Сериозно ти кажувам, 200 евра се пари за некого! Да те потсетам дека во Македонија живееме!

Прво, престани да го употребуваш зборот солење памет. Навредливо е, бидејќи јас и ти не се познаваме лично!
Второ, во животот не го правиш она што не сакаш да ти го прават! Точно е дека, доколку се скараш со дечко ти, можеш да си појдеш кај мама и кај тато, а ако сте во брак ќе треба да си седнеш со него на маса и да си го решиш проблемот! Во животот многу е лесно да се решиш на се` за да се заштитиш себе, а и своите деца, кои се на прво место. Се` што треба е само да сакаш да направиш нешто со својот живот. Никој не сака да живее мизерно и затоа наивноста ја исклучувам кога се работи за семејно насилство. Немој да ми кажеш дека не знаеш што значи ќотекот или бетер секојдневното психичко малтретирање. Да, јас ти тврдам дека во 21. век да седиш и да викаш дека нема што да направиш додека некој те млати физички и психички е ЛУДОСТ! Секој се бори за својот живот, секој си го бара чарето. Не велам дека во брак е лесно, напротив, потребно е многу труд и љубов за се` да функционира `ко што треба. Искрено, јас не се согласувам со многу луѓе кои тврдат дека спротивностите се привлекувале. Мене, а и луѓето со кои сум правела муабет на оваа тема не не` привлекувал некој со кој не може да се врзе крај со крај. Ти, со дечко ти, освен секс, треба да направиш и повеќе од два реда муабет, а тек за брак треба многу повеќе. Тежината која ја носи животот е навистина голема и нема време за себе сожалување. Дедо ми викаше кога ќе наидеш на проблем сврти му го грбот за да го крепиш, дур да му го најдеш чарето, од проблем никако не бегаш, оти дал` утре, дал` задутре, пак ќе ти се врати.
Колку години имаш бе срцко? Ти си излегла од убавиот амбиент дома? Си видела народов како живее? Сериозно ти кажувам, 200 евра се пари за некого! Да те потсетам дека во Македонија живееме!

-Прва работа, се извинувам за солењето памет, ако тоа те навредува, не мислев да те навредам.
-Да знам што значи ќотек, како и психичка тортура, која може да биде каде каде полоша, и баш поради тоа, тие жени не размислуваат така трезно како мене и тебе.
Ако е толку едноставно да се седне на маса и да се расчисти, кажи ми тогаш зошто семејното насилство е толку распострането, да било така едноставно да се реши немало да претставува проблем..
- Не се секирај, мојот амбиент е како на 80% од нашето население, не е нешто надпросечно.
- И немој да ја исклучуваш наивноста, баш имаше еден пост, некои поради љубов знаат да трпат многу, подготвени се и на тој степен.
- И доста се караш со мене, како јас да го оправдувам тоа, нз по кој пат да ти кажам дека сакам да ти наведам дека не сите ситуации се исти, и ќе повторам дека кажувам причини поради кои трпат, а не дека истите ги оправдувам :) се разбира дека секој ќе се согласи дека не треба да трпат ни една мала навреда, и дека треба да си ги спакуваат куферите уште при првиот шамар.
- Стојам на тоа дека кога некој е малтретиран секојдневно, тепан, навредуван, омаловажуван, дека способноста за расудување и одлучување не е баш на некое високо ниво.

Разочарана ,гледам дека си + 16 и дека се разбираш во моабетов ,па ако може да ми помогнеш да разјаснам нешто.
Во доги стил ,плескањето по газе спаѓа насилство или не ,и како ти го доживуваш тоа и дали тоа те разочарува или не ?

Ако е толку едноставно да се седне на маса и да се расчисти, кажи ми тогаш зошто семејното насилство е толку распострането, да било така едноставно да се реши немало да претставува проблем..

Недоволна комуникација, нездрава семејна средина, недостаток од домашно и училишно воспитување, низок степен на образование, агресивност, нетолерантност, недовербата, преценувањето и потценувањето ќе ги ставам во искривени општествени принципи... Верувај ми, има куп работи кои сега можам да ти ги набројам, а претставуваат пречка во решавање на проблемите.
Не се расправам со тебе! Верувај ми ќе ти покажам ако сум лута :pos:

П.С. Наивност е недоволно искуство, кога се работи за среќата на децата нема наивност!

И не е така лесно да се растури брак, што ако нема кај да оди, што ако има плата 12 000. Ти да гледаш на пр 2 деца со толкави примања, баш ме интересира како ќе се снајдеш. А не баш секоја жена има по 20 000 плата, и не секоја има родители што ќе ја изджуваат. Од мерак сигурно не и се седи со него. Кажав јас лесно е да се солиш памет, коа не си осетил на своја кожа. Тоа е многу комплексна ситуација, за да се извлечеш од такви гомна, треба да имаш цврст карактер и ОГРОМНА подршка од пријатели или роднини, ако го немаш тоа батали. Башка надежта дека ќе се смени, или стравот кој и го има стаено у коски, не дозволуваат така трезно да се реши.
Е да ми простиш, ама со 120.000 плата од некој што ме тепа, не седам сама, па камо ли со деца. Немој да мислиш дека се е во парите. Ако гледаш среќа во пари, пропратено со ќотек, браво за тебе. А ако сама не сакаш да спречиш нешто, ни пријатели, ни родители... никој нема да ти помогне. Во ваков случај и не станува збор за сродна душа. Малце е покомплексна темава и треба со пошироко отворени очи да се дискутира. И не се сите претходни идиоти или во случајов ТЕПАЧИ, па не мора да значи дека поради тие причини се прекинуваат нештата.

Скраја да е, мојата жена да изгуби работа, да зависи од мене...зарем ќе трпи шамари секое утро и по некоја клоца попладне...ако сум таков? Абе со две раце ќе копа ако мора за нив
што ако има плата 12 000. Ти да гледаш на пр 2 деца со толкави примања, баш ме интересира како ќе се снајдеш.
тие деца се и на таткото, постои алиментација, постои суд...не е добро да се трпи насилство за парче кревет и оброк. Такви луѓе бараат некој да зависи од нив, финансиски или со дел од собата, имотот.

не секоја има родители што ќе ја изджуваат.
Ако нема родител тогаш брат, сестра...било кој од нив треба и мора да помогне, да ја прибере за прво време. Ако тоа не го чини, можда проблемот е попрво кај сопственото семејство? Мислам...да иам сестра и да ја оставам некој да ја малтретира само ради плата/издршка, нема шанси. Затоа погоре велат дека однапред се размислува и проценува, не според тоа дал е вработен, дал има куќа, имот...туку според карактерот/табиетот. Ако не е компатибилна, џабе и 2-3000 евра да ми носи. Солење несолење, пред брак е потребна проценка, а доколку е погрешна (не испадне ко што треба), семејството за почеток, за издршка мора да помогне. Од примерот испаѓа како да сите жени пред брак биле без дом и нема кај да се вратат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom