Така е. Тоа е членот. Јас не реков дека и следува мандат ако не успее да состави владино мнозинство.Член 90
...
Ако ВМРО не успее да состави влада тоа значи и дека не и следува мандат.
Така е. Тоа е членот. Јас не реков дека и следува мандат ако не успее да состави владино мнозинство.Член 90
...
Ако ВМРО не успее да состави влада тоа значи и дека не и следува мандат.
Член 90А бе ако си толку паметен, по 10-ти пат ве повикувам да ископирате член на устав или закон каде ќе ми објасните дека сте во право. Со навреди и изнесување на желби ништо не докажуваш. Јас веќе докажав и пак би ти докажал дека сум во право, според законските решенија.
нигде не е ограничено колку пати се дава мандат, ВМРО може да врати мандат со образложение дека не успеа да создаде мнозинство и во тој случај ако има друга колаиција со мнозинство нејзе и се дава мандатТака е. Тоа е членот. Јас не реков дека и следува мандат ако не успее да состави владино мнозинство.
Мисли? Кој тоа мисли? Сега ќе изигруваме мислители. Нема тука мисли, треба да се зема она што е напишано. За мислење, секој може да си мисли што сака, ама во правото се зема она што е дефинирано, а не да додаваме работи кои ги нема.Уставот вика мнозинство и мисли на парламентарно мнозинсво од 61 пратеник а не 51, 58, 59, 49... .
Па затоа бе Ѓорѓија постои парламентарно мнозинство од 61 пратеник за некој како тебе да нема потреба да мисли бе Ѓорѓија... Затоа доста се бламираш, се знае дека 61 пратеник прави влада и никој не може да ги натера партиите да квалицираат со некој што не сакаат. Да речеме хипотетички дека Брат Љубе и Љубчо освоиле 3 пратеника и сакаат со Сдсм да квалицираат што дека има ДПНЕ најмногу пратеници.Мисли? Кој тоа мисли? Сега ќе изигруваме мислители. Нема тука мисли, треба да се зема она што е напишано. За мислење, секој може да си мисли што сака, ама во правото се зема она што е дефинирано, а не да додаваме работи кои ги нема.
Лет... не пишува дека се дава мандатот повеќе од еднаш. Ќе се излезе од законскиот рок за составување на владино мнозинство. Нема давање на мандат втор, трет.. пат. Нели? Пишува, во рок од 10 дена се дава мандат, за 20 дена треба да се состави владино мнозинство... Ако не успее,каде пишува дека постапката се повторува? Нема такво нешто. Втор мандат е измислена работа.Доколку ни една партија нема мнозинство тогаш единствен излез се повторени избори.
Се додека има партија или партиии со мноинство во собрание - може да се формира влада
Иванов пак испадна неинформиран.Мисли? Кој тоа мисли? Сега ќе изигруваме мислители. Нема тука мисли, треба да се зема она што е напишано. За мислење, секој може да си мисли што сака, ама во правото се зема она што е дефинирано, а не да додаваме работи кои ги нема.
Иванов направи глупост пошто во устав стои мандат се дава на партија или партии со МНОЗИНСТВО во собранието (61 пратеник)Лет... не пишува дека се дава мандатот повеќе од еднаш. Ќе се излезе од законскиот рок за составување на владино мнозинство. Нема давање на мандат втор, трет.. пат. Нели? Пишува, во рок од 10 дена се дава мандат, за 20 дена треба да се состави владино мнозинство... Ако не успее,каде пишува дека постапката се повторува? Нема такво нешто. Втор мандат е измислена работа.
Бог да чува и да брани. Апсолутно мнозинство е потребно кога се гласа влада. Према тебе, ако никоја партија/коалиција не освои апсолутно мнозинство на избори, веднаш ќе треба да се оди на нови избори. Колку се заплеткуваш со прости работи, не ли гледаш?[DOUBLEPOST=1484347698][/DOUBLEPOST]Па затоа бе Ѓорѓија постои парламентарно мнозинство од 61 пратеник за некој како тебе да нема потреба да мисли бе Ѓорѓија... Затоа доста се бламираш, се знае дека 61 пратеник прави влада и никој не може да ги натера партиите да квалицираат со некој што не сакаат. Да речеме хипотетички дека Брат Љубе и Љубчо освоиле 3 пратеника и сакаат со Сдсм да квалицираат што дека има ДПНЕ најмногу пратеници.
Значи научи ги законите пред да се бламираш, парламентарно мнозинство е во прашање, многу лесно може да биде СДСМ со сите Албански партии да формираат пратеници и да имаат мнозинство од 69 пратеника. Така да Жогињо, пред да се бламираш друг пат распрашај се кај вистинските правници.
Ако е во законски рамки, секако дека немам. Јас овде не пишувам за партии туку за постапката за состав на влада.Законот е злоупотребен 25 години, зошто сега да престанеме? Имаш нешто против да проба Заев да прави влада?
Добро бе ти разбираш дека со 51 пратеник нема Влада? Ако некоја партија не освои ке треба да квалицира а ако другата партија е блиску со мандати тогаш ќе биде кој ќе даде повише... Абе ти знаеш што е воопшто демоктарија? До толку да не ги разбираш поимите?Бог да чува и да брани. Апсолутно мнозинство е потребно кога се гласа влада. Према тебе, ако никоја партија/коалиција не освои апсолутно мнозинство на избори, веднаш ќе треба да се оди на нови избори. Колку се заплеткуваш со прости работи, не ли гледаш?
Ти не ги разбираш поимите избори и парламентарно мнозинствоБог да чува и да брани. Апсолутно мнозинство е потребно кога се гласа влада. Према тебе, ако никоја партија/коалиција не освои апсолутно мнозинство на избори, веднаш ќе треба да се оди на нови избори. Колку се заплеткуваш со прости работи, не ли гледаш?[DOUBLEPOST=1484347698][/DOUBLEPOST]
Ако е во законски рамки, секако дека немам. Јас овде не пишувам за партии туку за постапката за состав на влада.
Лет.. размисли, ако мандат се дава на парија или коалиција од 61 пратеник, тогаш нема да има потреба од 20 дена за правење на владино мнозинство во Собранието. Затоа под мнозинство не значи апсолутно (над 50%) туку најбројните, а во 20 дена се обидуваат да направат апсолутно мнозинство.[DOUBLEPOST=1484348001][/DOUBLEPOST]Иванов пак испадна неинформиран.
Мандат се дава на партија или партии кои обезбедија МНОЗИНСТВО пратеници во собрание.
Мнозинство пратеници е 61.
ВМРО нема 61 пратеник, допрва преговара за да собере толку од други партии
Иванов по правило требаше да побара да се формираат коалиции и на коалиција која има 61 пратеник во собрание да и даде мандат а не на партија која освои најмногу гласови на избори.
Ако си веќе љубител на устав побарај ти дали мандат се дава на партија со најмногу пратеници или со мнозинство пратеници?
Ова нигде го нема, во уставот се вели јасно партија или партии кои имаат мнозинство во собрание. Не партија која има најмногу пратеници туку мнозинство.Лет.. размисли, ако мандат се дава на парија или коалиција од 61 пратеник, тогаш нема да има потреба од 20 дена за правење на владино мнозинство во Собранието. Затоа под мнозинство не значи апсолутно (над 50%) туку најбројните, а во 20 дена се обидуваат да направат апсолутно мнозинство.
Па уставот тоа не го дозволува, не јас. Не станува збор која партија е, туку општо.А тоа со нови избори ти го тврдиш со самото тоа што викаш дека ДПНЕ ако не направи влада не смее да прави СДСМ.
кај го пиши тоа ај посочиПа уставот тоа не го дозволува, не јас. Не станува збор која партија е, туку општо.
Toa ти мислиш дека се убави примери, тие 20 дена се да се договорат квалиционерите кои министерски места ќе ги земат едно друго, пошто тоа е тежок и долг процес... Но толку се разбираш ЖоѓеЛет.. размисли, ако мандат се дава на парија или коалиција од 61 пратеник, тогаш нема да има потреба од 20 дена за правење на владино мнозинство во Собранието. Затоа под мнозинство не значи апсолутно (над 50%) туку најбројните, а во 20 дена се обидуваат да направат апсолутно мнозинство.[DOUBLEPOST=1484348001][/DOUBLEPOST]
Затоа и постои периодот за составување на владино мнозинство. Така, разбирам јас што е мнозинство. Многу убави примери ти дадов.
Го дозволува само твојот претседател имењак е неписмен, влада се формира со 61 пратеник тоа и мало дете го знае, ти треба да се засрамиш што вака се бламираш. Прашај правник прво.Па уставот тоа не го дозволува, не јас. Не станува збор која партија е, туку општо.