Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Ти со сиот ум го постави последното прашање?.
Да.
ВМРО-ДПМНЕ е се, само националистичка партија не е. Македонска националистичка партија не би дозволила двојазичност во Скопје, и не би отворила 3 државни универзитети на албански јазик кајшто ќе може пола Косово бесплатно да студира.
Не знам јас, ама како националистичка ги добива изборите, не се залага многу за загадениот воздух или за тешкиот живот на ромите.

Косово си има свои универзитети, не знам зошто би дошле тука, ама нејсе, ве убедија дека во 90 -тите дошле 300 000 косовари.... 300 000
Нема поголеми одработувачи за албанските националистички аспирации од лидерите на македонските политички партии. Затоа или овие две партии ќе бидат уништени или Македонија нема да ја има.
Јас мислам дека ќе ги гласате иако ќе ја уништат Македонија седодека ги држат албанците во џеб.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.965
Поени од реакции
45.214
-И, колку што знам, токму ВМРО-ДПМНЕ ги ослободи тие политички затвореници и донесе Закон за употреба на знамињата на етничките заедници со кои се овозможи нивна легална употреба. Јас, колку што знам, токму СДСМ во деведесеттите години ги тепаше Албанците кога формираа свој универзитет во Тетово, па дури кога им требаа да ги донесат на власт по 2002 година им го легализираа. ВМРО-ДПМНЕ го поддржа првиот универзитет на албански јазик – Штуловиот универзитет и до денес го поддржуваме преку средства од буџетот, како негово кофинансирање. Згора на тоа, поддржавме уште еден нов универзитет, кој ќе биде доминантно на албански јазик во Скопје, а ќе се учи и на македонски и на албански јазик, Универзитетот „Мајка Тереза“, вели Груевски.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Да.

Не знам јас, ама како националистичка ги добива изборите, не се залага многу за загадениот воздух или за тешкиот живот на ромите.
Затоа економскиот раст и стартап компаниите беа главната дебата во албанскиот блок.

Косово си има свои универзитети, не знам зошто би дошле тука, ама нејсе, ве убедија дека во 90 -тите дошле 300 000 косовари.... 300 000
Тоа е официјална бројка, што има да се убедуваме.
Јас мислам дека ќе ги гласате иако ќе ја уништат Македонија седодека ги држат албанците во џеб.
Ова посебно ве погодува.
Да прашаш Албанец што е најбитно за него, тој ќе ти рече дека тоа е слободата и да биде сам свој газда.
Но едно се зборови, друго се дела и пракса.
Историјата покажала дека Албанецот (со чесни исклучоци) копнее да биде нечиј слуга.
По можност газдата да му биде некој влијателен, насилен и моќен, и да ги користи привилегиите кои газдата му ги дава,
за да може и тој самиот да се прави газда на некои други.
Прво слуги кај Турците, после кај Германците, сега кај Американците.
И кога газдата ќе ослаби, Албанецот е првиот што му го зарива ножот во грб.

И не, Македонците не ги држат Албанците во џеб.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Историјата покажала дека Албанецот (со чесни исклучоци) копнее да биде нечиј слуга.
По можност газдата да му биде некој влијателен, насилен и моќен, и да ги користи привилегиите кои газдата му ги дава,
Прво кај Турците, после кај Германците, сега кај Американците.
И кога газдата ќе ослаби, Албанецот е првиот што му го зарива ножот.

Еј еј, сега претера, меѓу Турците и Германците треба да стојат Австро-Унгарија и Италија на Мусолини, а помеѓу Германија и Америка стојат Русија и Кина.

Историја 8-мо одделение.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.890
Поени од реакции
23.294
Шо бе си најдовте заеднички непријател. Ова ретко се гледа на Кајгана. И комуњари и соросоиди и неопределени и националисти и исселени, сите против овие кутри небањати шиптaри. Ама и кој им е крив ко не се ко оние останатите 80000 бањати албанци кои благовремено си се избањаа. То е трпите сега.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Затоа економскиот раст и стартап компаниите беа главната дебата во албанскиот блок.
Кој рече дека албанските партии не се националистички?
Тоа е официјална бројка, што има да се убедуваме.
Сериозно ова?
Ова посебно ве погодува.
Да прашаш Албанец што е најбитно за него, тој ќе ти рече дека тоа е слободата и да биде сам свој газда.
Но едно се зборови, друго се дела и пракса.
Прво слуги кај Турците, после кај Германците, сега кај Американците.
И кога газдата ќе ослаби, Албанецот е првиот што му го зарива ножот во грб.
Ама затоа македонците се нечиви слуги :pos:
Најголем удар секогаш турците го добиваа од албанците, ова би требало во основно да го научиш ама знам дека не си научил историја ами пропаганда. Биле окупирани од Германците ама пак ги спасуваа евреите, а американците не спасија од нож, тоа се вика благодарност.

Тоа јас го знам, ама македонците не го знаат тоа, освен исклучоци...[DOUBLEPOST=1483572941][/DOUBLEPOST]
Еј еј, сега претера, меѓу Турците и Германците треба да стојат Австро-Унгарија и Италија на Мусолини, а помеѓу Германија и Америка стојат Русија и Кина.

Историја 8-мо одделение.
За ова немам контрааргумент ала Волк2234, не се протегате значително низ историјата.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Биле окупирани од Германците ама пак ги спасуваа евреите, а американците не спасија од нож, тоа се вика благодарност.
Окупирани од Германците? Јас колку што знам кога има окупација се праќа војска и се води војна. Која година е водена војна за окупација на Албанија од страна на Германија ? Кои се битките во таа војна и колкави загуби имала Албанската војска во таа војна ?

V

viktora

Гостин
Да.

Ај не мрчи,дури на косоварите им дозволија да се лекуваат во македонски болници а осигурувањето им важи исто како да се македонски граѓани.
И за ромите,кога планирате да им дозволите да се вратат во косово?Уште се водат како избеглици од '99.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Националистички се? Па јас не видов ниту една критика од Албанец дека се.
Најголем удар секогаш турците го добиваа од албанците, ова би требало во основно да го научиш ама знам дека не си научил историја ами пропаганда.
Толку голем удар примија Турците, што на Албанците им стана жал, па се исламизираа од грижа на совест.
Биле окупирани од Германците ама пак ги спасуваа евреите, а американците не спасија од нож, тоа се вика благодарност.
Толку биле окупирани, што од маки го создадоа Бали Комбетар и колеа се што е Христијанско.
Ама Германците ги натераа, а они не сакаа.
Сега со Американците, некои го викаат благодарност а некои... поинаку
За ова немам контрааргумент ала Волк2234, не се протегате значително низ историјата.
Секоја чест, вие се протегате доста добро, од Турците па навака.
И тоа е од прилика се.
Но од многу протегање може да исчашиш нешто. Внимателно само.:)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Сериозно ова?

Најголем удар секогаш турците го добиваа од албанците, ова би требало во основно да го научиш ама знам дека не си научил историја ами пропаганда. Биле окупирани од Германците ама пак ги спасуваа евреите, а американците не спасија од нож, тоа се вика благодарност.

Тоа јас го знам, ама македонците не го знаат тоа, освен исклучоци...[DOUBLEPOST=1483572941][/DOUBLEPOST]
хммм, на која дубина да загњуриме сер???
..и не им се потпикувај на евреиве, не се од вчера ко тебе... :) :) :) хе,хе...оние двајца од погоре те напраија репа..., дај сеа не мрдај, преправај се мртов , може ќе си одат :tapp:

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Окупирани од Германците? Јас колку што знам кога има окупација се праќа војска и се води војна. Која година е водена војна за окупација на Албанија од страна на Германија ? Кои се битките во таа војна и колкави загуби имала Албанската војска во таа војна ?
Добро де, може не дале оружен отпор, но сигурно дале протестна нота до Мусолини?
И во знак на протест ги облекле униформите на окупаторот.
Ако тоа не е отпор, не знам што е.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Добро де, може не дале оружен отпор, но сигурно дале протестна нота до Мусолини?
И во знак на протест ги облекле униформите на окупаторот.
Ако тоа не е отпор, не знам што е.
Види, според мене Албанците и Бугарите биле јунаците на втора светска војна. Пошто секогаш која страна и да ја одберат ... пропаѓа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom