Најекономично греење (затоплување)

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Gree Change spalna 16m2 I 23c konstantni so pvc I stiropor of vnatresna 5cm samo na zidot kaj prozorite za proslive 24h 17kw, masala ne sum siguren deka taa klima pripadja za ovaa tema.
Vo sobava za prestoj 25m2 bez pvc citaj furi, bez stiropor, TA 4kw od 22-03h I ce slusnem kako ce krcne termostatot deka postignala a toa se 20kw plus uste nekoj kw za odrzuvanje do 07h, niti konstanten brum niti veter nad glava I eve trae vece 40 godini

Za mesec 12 gree change ima potroseno 700h 296kw 1466 denara sto e do nekade OK
 
Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.543
И јас Ви ја честитам Новата година и Ви посакувам да бидете побогати ја да можете да си дозволите нешто вакво


Печкава е од Данска. За цена не прашувајте....
 
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
628
Поени од реакции
618
СРЕЌНА НОВА 2017 и од мене.
Јас сум еден од пасивните членови на овој форум па да споделам дел од моето искуство.
Користам 2 клими за греење на стан, едната е Грее Ломо 5,5 за греење на салон (20м2) + кујна (8м2) + Ходник , одвреме навреме(10м2). Искрено сите ме советуваа дека ми е прејака 5,5кв за овој простор, но ниту еднаш не се покајав до сега поради тоа. Другата клима е Gree Cozy 3,5 за греење на спална 16м2 + бања (6м2). Да спомнам дека климите греат одвоени, разделени простори бидејки помегу нив има детска која не ја греам. Живеам во стан со нова дограма ( прозори со 3 стакла), со обична малтерај фасада. Сите станови околу мене се празни, салонот има еден надворешен зид на југоисток од 4м, додека спалната има надворешни зидови од 9м должина (6м) на северна страна. Двете клими работат скоро цело време на 22-23ц (ги гасам преку ден 1 до 2 саата, кога се отворени прозорите).
Конкретно сметката за струја од 17ти Ноември до 20ти Демекври ми е 4500 денара. (без климите плакам од 1200-1500 денара).
Презадоволен сум од убавината на оваа греење за овие пари
 
Член од
28 мај 2016
Мислења
56
Поени од реакции
80
@maxradule некое инфо повеќе со подната, како си задоволен што е ниско монтирана ? Дали осеќаш разлика во споредба со високомонтажните модели.
Mozam samo da kazam deka ne gi zalam parite sto gi dadov koga me posovetuvaa za podna ediniva.
Klimata duva od dve strani i od gore i dole i kako sto ide toplinata od dole nagore ima podobra distribucija na toplina i posto duva dolu celo vreme ne ti e ladno na noze kako za razlika od zidnata edinica.
Na -10 bez muka vadi 42c na izduv na vtora brzina(da se zeme vo obzir deka dolu go vovlekuva najladniot vozduh da e gore postavena siguren sum deka na taa nadvoreshna t ke izvadi 55c) i vnatre mi e komotno 24-25 stepeni sega za sega mi vadi prosek 17-18kwh dnevno sto e odlicno.
Za mene go pomina testot za minus temperaturi vidov naredniot viken ke bide dosta ladno uste edna moznost za testiranje ali jas sum siguren deka nema da me izneverii i na -15
 
Член од
5 март 2014
Мислења
140
Поени од реакции
41
дечки ај ве молам видете ја сликава и кажете ми дали таму каде што има "???", значи во детската соба ако ставам уште еден инвертор ке ми го топли целиот стан? значи сакам буквално се да ми е топло и сите врати да се отворени и слободно да се шетам без да му ја мислам дали некаде некако на некој ке му студи. цена не е битна само да брка работа ко што треба.

а наредно ми е парно да наместам на пелети ама проблем е што живеам на 5-ти кат а немам лифт. па некој некоја сугестија...? дали ке се заебам ако ставам или не....?

бај д веј, еве и парно на струја за оваа квадратура и распоред да ставам колку ке плакјам месечно? барем чисто информативно некој да ми каже, али сакам добро да се грејам, да не штедам и сл. и не барам точна математика него онака од прилика. иначе станот е нов и има многу добра изолација.

иначе 80 квадрата е станов, над него имам дуплекс уште 25-30 квадрата али тој не планирам да го грејам бидејки реално и не го користиме.

 
Член од
29 декември 2014
Мислења
49
Поени од реакции
55
Трошокот за греење на пелети за цела сезона ќе ти биде околу три пати поголем споредено со климатизери, во зависност од нивната ефикасност.

Парно на струја ќе те кошта 4-5 пати повеќе.

Ако ставиш уште еден климатизер кај прашалниците, би требало да имаш константна температура во сите соби, освен во купатилото степен-два пониска. Таму можеш да пушташ панелка по потреба.

Ова од искуство ти кажувам. Имам сличен распоред на соби и климатизери. И парно на струја имам користено.
 
Последно уредено:
Член од
5 март 2014
Мислења
140
Поени од реакции
41
инвертер сакам да ставам и у детска, некој по добар, знаци до кај 1000 евра сум расположен да дадам, ваљда за тие пари ке најдам некој топ.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Proizvodstvoto i upotreba na peletite za ogrev e najneekonomicna i neekoloska glupost i debilizam na denesnicata. Kako prvo i peckite na peleti zagaduvaat, pomalce nego klasicnite ama vo sekoj slucaj znaci zagaduvaat. Kako vtoro se trosi ogromna kolicina na energija za proizvodstvo na peleti, od nafta za transport i tovaranje na materijalot i peletite, i ogromna kolicina na struja za susenje na materijalot, presuvanjeto i site masinski sklopovi vo sistemot za proizvodstvo i pakiranje. Kolku so citav po nekoi statii od cenata 150-200e za ton peleti povece od 30% se troskovi za energija za proizvodstvo. Koga taa energija bi se preusmerila direkno vo klimi i toplotni pumpi(so COP na iskoristuvanje 3+) energetskiot autput -dobienata toplinska energija za greenje bi bil ist kako so taa vlozena energija da se proizvedat peletite za potoa da se gorat vo peckite (povtorno zagaduvanje). Znaci promaseno i nepotrebno trosenje na energija so nikakov neto efekt. Peletite se totalen bulsit ,ekoloski kretenizam i perenje na mozoci. Korisen efekt od upotreba na drveniot otpad bi imalo koga otpadot bi se koristel direkno bez nikakva prerabotka vo toplani ili energani za proizvodstvo na toplinska energija ili na struja (koja bi gi pridvizuvala klimite i toplotnite pumpi).
A ovie nasive slepci od vlasta namesto da subvencioniraat klimi i toplotni pumpi se resile peletite da gi forsiraat....:tapp:
 
Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
E pa nasive slepci od vlasta t.e. Mak Sumi zapocnaa so proizvodstvo na peleti, pa red e da dadat subvencii na peckite na peleti.

Toa e zbirutina od edna nepismena masa koja ima za cel za sto pokratko vreme ukrade poveke pari, pa makar i na ustrb na zdravjeto na ste sto ziveeat vo ovaa nasa preubava Makedonija :)
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.543
Само Вие слушајте ги Грујо и Зајко кога Ве лажат дека со дрва се загадувал воздухот и дека треба да се грееме на гас и струја. Ќе изумреме од нивната памет
А еве како се менувала концентрацијата на СО2 последниве 50 години

Mauna_Loa_koncetracija_CO2.jpg
 

Kajgana Shop

На врв Bottom