Дресура

Член од
10 август 2015
Мислења
105
Поени од реакции
14
Ne znam po koj prasuvam za ova. Zenka labrador 8 meseci, nikako ne me slusa si tera po svoe, ako ja pustam na otvoreno nema da dojde na moe vikanje samo ke me pogledne i prodolzuva so mirisanje i jade se po ulica. Problem e toa sto nema strav od mene. Kako da napravam da me slusa i da se plasi barem malce od mene?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.106
Поени од реакции
34.572
Јас има 3 кучиња питбул веке 6 ипол години ротвајлерка и шарпланинка околу 2ипол години,ротот и шарпланинката заедно израснаа се разбира тука со питбулот,во последно време ротот и шарпланинката почнуваат од време на време да се борат меѓу себе и тоа доста крвнички па бев приморан да ги врзувам,некни вечер шарпланинката и питбулот се се испуштиле,проблемот е во тоа што и двете се га нападнале на ратвајлерката,ратвајлерката сега прима некој инекции зошто е во лоша состојба.Прашањето ми е што е тоа што се случува со ови кучиња,како да ги дресирам или па незнам што друго да направам за повторно да бидат како што беа од порано,сега се премногу закрвавени и незнам што да правам,доколко има некој што е по стручен нека пише дали може а и што би можело да ми помогне да ги смирам.
Три кучиња, сите со карактер на расите кој бара газда кој знае што прави. И сите три кај газда кој нема појма што прави - рецепт за катастрофа.

Имаш ситуација каде кучињата немаат јасна хиерархија во заедницата (глутницата), ситуација каде ти не си газдата (алфа шефот) и не си ги поставил сите на свое место, за да бидат целосно послушни. Тоа нема да го научиш на овој форум, секако не во пар совети, а тебе ти треба помош под итно.

Иди под итно прави муабет со професионалец, пред да ти се деси нешто на тебе самиот, или полошо - на некој гостин или намерник.

Член од
18 септември 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво имам едно прашање , пред една недела земав лабрадор ретривер, кучето е месец ипол старо и малце сум загрижен поради тоа што постојано каса, пример кога ке сакам да го погалам почнува да ми ја гризе раката прстите, можеш да го галиш само кога е уморно и му се спие. Освен тоа гризе и влечки , патики , и се што ке му дојде на патот. Е сега од една страна знам дека е мало и сака да си игра и тоа му е како еден вид на игра , јас немам многу искуство прво куче ми е ова и имам слушано мислења од луѓе што чуваат кучиња дека ова било само фаза кај сите кучиња додека се мали и гризеле затоа што им растеле заби и ги чешале , исто како и кај бебињата. Е сега ме интересира дали е ова точно и дали треба да превземам нешто или со тек на време како расте ќе се одучи од таа навика ? поздрав и фала однапред

Член од
19 март 2014
Мислења
130
Поени од реакции
45
Како да го научите да слуша едноставни наредби

За да го научите кучето да слуша основни наредби, ќе треба да му ставите ланче околу вратот, да имате каиш и голема стрпливост. Еден прирачник за дресирање го препорачува следново:
1) Наредбите треба да се едноставни, од еден збор,
2) покажете му на кучето што сакате да направи, и
3) пофалете го веднаш штом ќе го направи тоа. Тонот на Вашиот глас е поважен од зборовите што ќе ги кажете. Наредбата треба да му ја дадете со одлучен, а пофалбата со топол и срдечен тон.

Нема потреба од физичка казна, како удирање или клоцање. „Едноставно велам ‚Не!‘ со остар глас, и кучето знае дека не сум задоволен со она што го прави“, вели Маркос, дресерот што беше цитиран погоре. Тој додава: „Кучето е доволно интелигентно за да знае кога му давате пофалба а кога го карате“.

Ако е потребна некоја подрастична мерка, можете да го фатите за кожата на тилот и лесно да го затресете велејќи му „Не!“ Треба да го карате или во моментот кога прави нешто што не треба или веднаш по тоа. Запомнете, кучето не може да сфати зошто го карате ако веќе поминале неколку минути или часови откако направило беља. Исто така, не разбира зошто во некои ситуации може да направи нешто а другпат не. Затоа, бидете доследни.

Најосновната наредба што кучето треба да ја научи за да биде послушно е: „Седи!“ Ако Вашето куче ја знае оваа наредба, ќе можете да го држите под контрола кога ќе стане премногу немирно. На пример, можете да му кажете на кучето да седне кога ќе почне да скока врз гостите. За да го научите кучето да седи, ставете му го каишот, и додека му ја давате наредбата „Седи!“ притиснете му го со раката задниот дел надолу и нежно кренете му ја главата нагоре со помош на каишот. Веднаш пофалете го. Повторете ги овие чекори додека кучето само не ја послуша наредбата.

За да го научите кучето да остане да седи, застанете пред него и испружете ја раката со дланката свртена кон него и изговорете ја наредбата „Место!“ Ако кучето мрдне, кажете „Не!“ и натерајте го пак да седне. Повторете ја наредбата, и пофалете го кучето кога ќе остане да седи макар и кратко време. Кога кучето ќе почне да ја слуша оваа наредба, оставајте го да седи сѐ подолго и додека тоа седи оддалечувајте се сѐ повеќе од него.

Најдобар начин да го научите кучето да дојде кај Вас е да користите долг каиш и нежно да го потегнете додека го изговарате неговото име и му велите „Дојди!“ Кога кучето ќе тргне кон Вас, почнете да одите наназад давајќи му пофалби цело време. Наскоро ќе одговори на Вашиот повик и без да го потегнувате за каишот. Ако кучето се одврзе и не реагира на наредбата „Дојди!“, викнете по него и стрчајте се во спротивната насока. Обично кучето инстинктивно ќе се стрча по Вас.

Но, внимавајте: никогаш не користете го зборот „дојди“ во негативен контекст, на пример, за да го карате. Вашето куче мора да научи дека кога ќе реагира на наредбата „Дојди!“ ќе следи нешто пријатно, било да му дадете пофалба или нешто за јадење. Ако изгубите трпение додека го учите на оваа наредба, Вашето куче ќе си мисли дека ако дојде кај вас го чека нешто лошо и затоа не треба да Ве послуша.

Можете да го научите кучето и да оди покрај Вас, без да трча напред или да заостанува назад. За ова ќе Ви треба синџир за дресирање што се става околу вратот и краток каиш. Застанете го кучето од Вашата лева страна, изговорете ја наредбата „Нога!“, и дајте чекор напред со левата нога. Ако кучето се обиде да потрча напред или заостанува зад Вас, повлечете го каишот нагло и кратко, и повторете ја наредбата. Пофалете го кога ќе послуша.

Како може да го одвикнете кучето да скока врз Вас? Еден начин е да зачекорите назад велејќи му „Фуј!“ а потоа „Седи!“ Друг начин е да му ги фатите двете предни шепи со рацете и да зачекорите кон него, повторувајќи ја наредбата „Фуј!“ Пофалете го кога ќе Ве послуша.

Верен пријател

Не заборавајте, кучето е дружељубиво животно. Ако долго време престојува во затворен простор, може да стане хиперактивно, претерано да лае и да уништува сѐ околу себе. Но, ако го издресирате, наместо да Ви додева, Вашето куче може да Ви стане верен пријател кој ќе ви причинува радост.

[Рамка/слики на страница 16]

Совети за дресирање куче

1. Кога му давате наредби, секогаш користете ги истите зборови.

2. Кучињата сакаат да ги викате по име и тоа им го привлекува вниманието. Затоа, користете го нивното име кога им давате наредби. („Рекс, седи!“) Но, не викајте го по име кога го карате, на пример, кога му велите „Не!“ Кучето мора да научи дека ако се одзвие кога го викате по име, ќе следи нешто добро, а не казна.

3. Како награда давајте му многу пофалби. Многу кучиња се попослушни ако им покажувате наклоност отколку ако им давате храна.

4. Часовите на дресирање нека бидат кратки и пријатни.

5. Немојте ненамерно да го наведувате кучето да се однесува лошо со тоа што ќе му обрнувате повеќе внимание кога прави нешто што не би смеело. Ова само ќе предизвика повторно да го прави она што не смее.

Научете го кученцето да врши нужда надвор од домот

Кога кученцето е старо само месец и пол до два, може да го научите да врши нужда надвор од домот. Според книгата Dog Training Basics (Основи за дресирање на кучиња), за ова да се направи успешно важно е кученцето да го чувате во некое оградено катче, да го издресирате, да го водите таму во одредено време и да го пофалите. Кучето обично не сака да го валка местото каде што спие. Затоа, кога нема никој во близина, затворете го кученцето. Имајте на ум кога треба да врши нужда и научете го точно на кое место може да го прави тоа. Изведете го (со каиш) до таму веднаш штом ќе се разбуди, откако ќе јаде или ќе си игра, или пред да заспие. Пофалете го кога ќе врши нужда. Можете и да го научите некој збор што ќе му биде знак дека е време да врши нужда.

Кога Вашето куче слободно се движи низ домот, внимавајте на знаци што покажуваат дека треба да врши нужда како, на пример, нагло да престане да си игра, да почне да кружи и да душка или да истрча од собата. Ако го фатите кученцето да врши нужда во домот, искарајте го и веднаш изведете го надвор.* Нема ништо да постигнете ако го карате долго откако ќе ја направи бељата. Исчистете ги трагите со оцет за да се отстрани миризбата. Во спротивно, кучето ќе продолжи да врши нужда на истото место.

Кога кучето возбудено Ве поздравува, може несвесно да мокри. Тоа е нормално кај кучињата и може да значи дека Ве доживува како водач, т.е. признава дека Вие сте во алфа-положба. Ако го карате кога го прави тоа, проблемот само може да се влоши, бидејќи кучето уште повеќе ќе мокри за да покаже дека Вие сте главен. Ваквото однесување обично престанува кога кучето ќе наполни две години.

Член од
30 октомври 2016
Мислења
2
Поени од реакции
0
Луѓе веќе 3 месеци сме тероризирани од страна на комшиите. Земаа куче(џукела/пудлица) затоа што сакала нивната ќерка ама воопшто не водат грижа за истото. Го оставаат секое сабајле од 6 додека да се вратат од работа накај 17 часот. Кучето не престанува да лае ниту една минута. Мајка ми е хронично болна и постојано е дома и не може да го истрпи постојаното лаење. Ги молевме, им укажавме неколку пати дека живеат во зграда, заедница, цивилизација ама не се разбираат од збор. Викнавме и полиција само ги опоменаа(сами се уверија колку лае кучето) и потоа бевме уште неколку пати во полициска станица, но од таму креваат раце дека нема закон за кучиња, само за гласна музика...(мизерии) Сега навистина не знам што да правам, ова не се истрпува или ќе треба да се иселиме или некоја белја да напраиме за да го решиме проблемот. Очигледно си имаме работа со неразбрани и неписмени луѓе. Жал ми е и за кучето, јас сакам многу кучиња ама ова е малтретирање. Домот не го греат кога не се дома, не го шетаат, врши нужда на таванот(плочата) на зградата, а разбрав дека било и малтретирано од претходниот сопственик. Ги известив и Анима Мунди, рекоа ќе реагираат ама ништо. Дајте некој совет, искуство, чаре како да се реши проблемов..

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.599
Здраво дечки. Дома имам маламутче веќе две недели. Задоволна сум како напредува, се навикнува веќе и на просторот ( дома го чуваме пошо е многу ладно надвор, иначе планот е кога ќе затопли да е надвор во двор, пошто сме во куќа ), се навикнува и на нас. Ме загрижува тоа што почна последнава недела некаде да ржи и да гризе кога ќе тргнам да го погалам. Не секогаш, ама доволно често за да ме загрижува. Знам дека може да бидат агресивни, исто така знам дека е од круцијално значење да се поставиш доминантно. Проблемот е што кучето е многу живо, нема шанси да му задржиш внимание повеќе од 10 секунди. Почнавме со некој базични команди како Седи, Не, пошто многу гризе папучи, ама некако бавно ни оди :D Иначе има месец и пол. Совет од некој поискусен?

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.325
Поени од реакции
7.076
Здраво дечки. Дома имам маламутче веќе две недели. Задоволна сум како напредува, се навикнува веќе и на просторот ( дома го чуваме пошо е многу ладно надвор, иначе планот е кога ќе затопли да е надвор во двор, пошто сме во куќа ), се навикнува и на нас. Ме загрижува тоа што почна последнава недела некаде да ржи и да гризе кога ќе тргнам да го погалам. Не секогаш, ама доволно често за да ме загрижува. Знам дека може да бидат агресивни, исто така знам дека е од круцијално значење да се поставиш доминантно. Проблемот е што кучето е многу живо, нема шанси да му задржиш внимание повеќе од 10 секунди. Почнавме со некој базични команди како Седи, Не, пошто многу гризе папучи, ама некако бавно ни оди :D Иначе има месец и пол. Совет од некој поискусен?
по мене треба да научи кој е газда дома уште од мало, обично најбезболен метод на мала возраст е плескање со весник и малце подвикнување, ќе го земи стравот за брзо мислам :D (нема да го боли не се грижи, звукот од весникот ќе го плаши)

иначе среќавам доста луѓе кои чуваат миленици кои премногу им одат по ќеиф , тоа е недозволив луксуз по мене

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Prvo i prvo mali kutrinja i macinja treba da bidat so majka im do 8 nedeli, toj sto ti go dal kucet tolku malo ne e dobar odgleduvac, ako voopsto maze da se narece taka. Vtoro, sega mu e kriticniot period na socijalizacija, i toa ne pokazuva agresija, tuku si igra na edinstveniot nacin kojsto go znae, kako sto si igral so bratcinjata i sestricinjata v legloto. Bidejki nema od kogo da uci sto e neprifatlivo odnesuvanje, ostanuva na vas da go naucite da bide kuce ( zatoa ne treba da se odvojuvaat od mama tolku mali) Batali starovremski gluposti so vesnici i dominiranje, koga toa ke ti uspee so bebe od 6 meseci, togas probaj na kutre od 6 nedeli. Oti sega toa e samo bebe. Znaci koga ti go galis ili go igras a toj pocnuva da bide grub i da grize, ednostavno prekini go kontaktot, za da svati deka koga se odnesuva neprifatlivo, nema nagrada - igra, kontakt. Ako mu bides dobar vodic na kuceto uste od malo, i jasno mu stavis na znaenje sto se bara od nego, nikogas nema da imas potreba os dominacija. Sega ti e gjabe da go ucis ne, koga ne razbira seuste - podobro daj mu igracki sto moze da gi grize, koga ke gi menuva zapcinjata uste poveke ke grize.Inaku malamutite kako i drugite polarni rasi se malku poteski za dresura bas zaradi toa deka teskoke im go zadrzis vnimanieto, taka da toa odnesuvanje na kutreto e tipicno. Zatoa koga go ucis nesto, ne go gnjavi pola saat i 4-5 rszlicni raboti, komandi se rabotat edna po edna i nema da preminuvas na druga, dodeka prvata ne ja raboti 80% solidno. Raboti so nego samo vo kratki intervali, na primer koga ste doma i gledate televizija, samo na pauzite za reklami.

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.599
Да,знам дека не е убаво да се одделуват од мајката толку мали ама беа 7 кучиња и многу рано престанаа со цицање па претставуваа многу трошок за одгледувачот. Иначе планот првично беше после нова година да го земеме, т.е кога ќе наполни 2 месеци.
Сакам да пробам да ја применувам таа метода со игнорирање ама проблемот е што него играта му е со гризење, и ако го игнорирам тој продолжува со гризење :D Сега за сега го тргам за ремчето и му викам Не. Од вчера пробавме и водење на ланец, се буни ама како за прв пат мислам дека ок беше. Слушам многу поделени мислења и за тоа, од други сопственици на истава раса добивам совети дека е подобро од мало да се учи на ланец пошо ќе стане ѕвер, ветеринарот ми вика дека сеуште е мало за ланец и општо за ремчето.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Да,знам дека не е убаво да се одделуват од мајката толку мали ама беа 7 кучиња и многу рано престанаа со цицање па претставуваа многу трошок за одгледувачот. Иначе планот првично беше после нова година да го земеме, т.е кога ќе наполни 2 месеци.
Сакам да пробам да ја применувам таа метода со игнорирање ама проблемот е што него играта му е со гризење, и ако го игнорирам тој продолжува со гризење :D Сега за сега го тргам за ремчето и му викам Не. Од вчера пробавме и водење на ланец, се буни ама како за прв пат мислам дека ок беше. Слушам многу поделени мислења и за тоа, од други сопственици на истава раса добивам совети дека е подобро од мало да се учи на ланец пошо ќе стане ѕвер, ветеринарот ми вика дека сеуште е мало за ланец и општо за ремчето.
Треба да му се покажи кој е газда во чопорот и дека тој не е тоа и дека никогаш нема ни да биди.
Значи малце насила одење, поткрепено со физичка поткрепа за полесно да прими и тоа во глобала би било тоа.
Јас лично на моите уште кога ќе ги вдомам тоа им е прва лекција што треба да ја научат. Ќотечето не е исклучено само не во онаа смисла да го акнам од земја туку да земи страв и да знај кој е кој во куќата. Скраја да е да ми заржи, гадно ке се заеби и ке добие лекција која ке ја памти до крајот на животот. После нема проблем, си се разбираме со поглед :mad:

Член од
11 април 2012
Мислења
4.665
Поени од реакции
5.377
Да,знам дека не е убаво да се одделуват од мајката толку мали ама беа 7 кучиња и многу рано престанаа со цицање па претставуваа многу трошок за одгледувачот.
чекај бе малку он ги одглудува кучињата од љубов или тоа му е бизнис за да си ги задоволи потребите па да го жалиме волку биле онолку биле, вака јаделе или онака. Ајде ако не да направиме и добротворна акција да му донираме нешто парички зашто за жалење е нема да има по 100-200 евра чисти по кученце.

Реплика на твоево за да видиш што значи одгледувач. 2 возрасни кучиња (мајката + мажјак кој не им е татко на малечките) + 3 мали кученца од расата. Сите во стан. 4-5 пати комшиите полиција викнаа ама пак ниедно од малите не беше одвоено од леглото пред да наполни 3 месеци и да ги има примено сите вакцини. За да се смират комшиите и да нема проблеми изнамија викендица во кучково, па место релацијата за работа да им биде дебармало-центар нив им беше кучково центар. Значи кај плаќале за сместување за тој период и плус сметки на друга локација па и гориво повеќе трошеле. Прво куче што го напушти леглото од тие 3 мали го земав јас, со кучето добив и вреќа ројал канин храна за да било на истата исхрана како кај нив (со примени сите редовни вакцини), плус они сами дојдоа и го побараа кученцето требало да го носат за вакцина против беснило кога имаше нешто повеќе од 4 месеци и му ставиле чип. Зашто високи му биле трошоците на одгледувачот ти го пишувам ова.
Иначе истото тоа кученце имаше проблем за кои ветеринарите во МКД (огромно благодарам на сите кои работат на ветеринарниот факултет кои направија се што е во нивна моќ за да помогнат) неможеа да најдат решение (поради немањето соодветна апаратура неможеа да откријат што му е, зашто е редок проблем), истите луѓе од одгледувачницата без никој да побара ништо од нив запалија кола и го однесоа кучето во Софија на контроли и испитувања ( на крај несакаа да ми земат ни 1 денар за тоа)
Па сега ти види кого ќе наречеш одгледувач тој што ти дал изговор дека е скапо да рани 7 кученца или овие од мојот случај.
За иронијата на твојот одгледувач да биде уште поголема незнам колку си платила за твоето милениче ама јас моето го добив поклон од одгледувачницата, а и уште едно од тие 3 мали кученца беше дадено како поклон и тоа кога имаше веќе полни 7 месеци, последното го дадоа на 9 месеци (да ти појаснам ниедно од кучињата не беа на продажба туку сакаа да ги вдомат кај луѓе кои навистина ќе се грижат за нив)

Е затоа жената која е сопственик на одгледувачницата ми е идол. Знаејќи колку е тешко одгледувањето на мали и наоѓање на одговорни сопственици после тоа јас мојата женка е стерилизирана (бидејќи имам две од истата раса мажјак и женка) зашто ги чувам од љубов а не за бизнис. И ниту еднаш не сум се покајал за мојата одлуча, поготово што секојдневно на прошетки слушам коментари дека сум бил глуп сум можел да ги парам и да ги продавам кученцата.
Заклучок не било скапо одгледувањето на кученцата, едноставно немало доволно профит за „одгледувачот“.

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.599
чекај бе малку он ги одглудува кучињата од љубов или тоа му е бизнис за да си ги задоволи потребите па да го жалиме волку биле онолку биле, вака јаделе или онака. Ајде ако не да направиме и добротворна акција да му донираме нешто парички зашто за жалење е нема да има по 100-200 евра чисти по кученце.

Реплика на твоево за да видиш што значи одгледувач. 2 возрасни кучиња (мајката + мажјак кој не им е татко на малечките) + 3 мали кученца од расата. Сите во стан. 4-5 пати комшиите полиција викнаа ама пак ниедно од малите не беше одвоено од леглото пред да наполни 3 месеци и да ги има примено сите вакцини. За да се смират комшиите и да нема проблеми изнамија викендица во кучково, па место релацијата за работа да им биде дебармало-центар нив им беше кучково центар. Значи кај плаќале за сместување за тој период и плус сметки на друга локација па и гориво повеќе трошеле. Прво куче што го напушти леглото од тие 3 мали го земав јас, со кучето добив и вреќа ројал канин храна за да било на истата исхрана како кај нив (со примени сите редовни вакцини), плус они сами дојдоа и го побараа кученцето требало да го носат за вакцина против беснило кога имаше нешто повеќе од 4 месеци и му ставиле чип. Зашто високи му биле трошоците на одгледувачот ти го пишувам ова.
Иначе истото тоа кученце имаше проблем за кои ветеринарите во МКД (огромно благодарам на сите кои работат на ветеринарниот факултет кои направија се што е во нивна моќ за да помогнат) неможеа да најдат решение (поради немањето соодветна апаратура неможеа да откријат што му е, зашто е редок проблем), истите луѓе од одгледувачницата без никој да побара ништо од нив запалија кола и го однесоа кучето во Софија на контроли и испитувања ( на крај несакаа да ми земат ни 1 денар за тоа)
Па сега ти види кого ќе наречеш одгледувач тој што ти дал изговор дека е скапо да рани 7 кученца или овие од мојот случај.
За иронијата на твојот одгледувач да биде уште поголема незнам колку си платила за твоето милениче ама јас моето го добив поклон од одгледувачницата, а и уште едно од тие 3 мали кученца беше дадено како поклон и тоа кога имаше веќе полни 7 месеци, последното го дадоа на 9 месеци (да ти појаснам ниедно од кучињата не беа на продажба туку сакаа да ги вдомат кај луѓе кои навистина ќе се грижат за нив)

Е затоа жената која е сопственик на одгледувачницата ми е идол. Знаејќи колку е тешко одгледувањето на мали и наоѓање на одговорни сопственици после тоа јас мојата женка е стерилизирана (бидејќи имам две од истата раса мажјак и женка) зашто ги чувам од љубов а не за бизнис. И ниту еднаш не сум се покајал за мојата одлуча, поготово што секојдневно на прошетки слушам коментари дека сум бил глуп сум можел да ги парам и да ги продавам кученцата.
Заклучок не било скапо одгледувањето на кученцата, едноставно немало доволно профит за „одгледувачот“.
Не знам зошо толку мене ми се сснавте сите, како јас да сум крива што го зедов кучето на толку мала возраст. Секоја чест за луѓето од каде што си го земал кучето, не се сите толку посветени. Знам како ја чуваат женката и како го чуваат мажјакот и можам да кажам дека е од љубов а не од профит.
Нема врска, си го зедовме си го вакциниравме, се прилагодува добро, многу добро напредува, така да задоволна сум.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.325
Поени од реакции
7.076
Не знам зошо толку мене ми се сснавте сите, како јас да сум крива што го зедов кучето на толку мала возраст. Секоја чест за луѓето од каде што си го земал кучето, не се сите толку посветени. Знам како ја чуваат женката и како го чуваат мажјакот и можам да кажам дека е од љубов а не од профит.
Нема врска, си го зедовме си го вакциниравме, се прилагодува добро, многу добро напредува, така да задоволна сум.
нека ви е живо и здраво,само никогаш не ги ставајте неговите интереси над вашите,не го оставајте да ви се качува на глава и да биде по негово зошто кога ќе стане возрасен ќе ви биде малце поголема одговорност

женките се помирни и попослушни(глобално), али ако е мажјак и го оставите без контрола ќе биде незгодно во иднина

П.С. се надевам ја избравте расата правилно и ги разбирате предностите и мааните да се чува таква раса[DOUBLEPOST=1483475678][/DOUBLEPOST] upload_2017-1-3_21-34-25.png

и шо санка си купивте ако не е тајна :ROFLMAO:

Член од
11 април 2012
Мислења
4.665
Поени од реакции
5.377
Очигледно не си разбрала, никаде не ти се пуштив тебе. Само ти реплицирав за делот дека биле трошок. Сите знаат дека се трошок ама голем дел од луѓето намерно влегуваат во него со цел да остварат добивка на крајот. Пак ќе ти потенцирам немам ништо против тебе имам против луѓето кои имаат легла, а не се стрпливи да ги почекаат малку да пораснат пред да ги дадат кај нивните идни сопственици.

Член од
27 август 2011
Мислења
100
Поени од реакции
144
здраво друштво да прашам и да замолам доколку некој има книга прирачник за дресирање да го сподели истиот ако сака, знам дека има мн совети на темава ама сакам доклку е можно самиот да прочитам и да се информирам од прирачник книга за дресура.

Фала мн. однапред

Kajgana Shop

На врв Bottom