Гуми (пневматици)

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Ova so 3mm nadvoresna sara za guma go racunas.
Pa ova na prvpto pomalo virce na pomal dozd ima da te isvrli od traektorijata.
So vakva guma vo nemacka ili svicarska ne te pustat na registracija a policija ti pisuva kazna i isklucuva od soobrakaj.
I smeni si gi jabucicite od vnatresna strana ti gi jade gumite
50.000 km imam pominato,znam deka se za vo gjubre,ne gi jade,ako gi jadese koncite ke se poznavaa vekje,lagerite ke gi smenam,i ke stavam 4 novi gumi na prolet zdravje i centriranje.Skoro 4 godini se, 2012 se proizvedeni,bar taka mislam,so vnimatelno i pazlivo vozenje ke pominam okolu 2000-3000 km,moze i poveke.Ova ne e nikakva guma,Miselin da e,ke popusti,50.000 km se ozbilna km za Pireli,Miselin,ne pa za Debika,koja e vtora klasa vo sporedba so tie.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
50.000 km imam pominato,znam deka se za vo gjubre,ne gi jade,ako gi jadese koncite ke se poznavaa vekje,lagerite ke gi smenam,i ke stavam 4 novi gumi na prolet zdravje i centriranje.Skoro 4 godini se, 2012 se proizvedeni,bar taka mislam,so vnimatelno i pazlivo vozenje ke pominam okolu 2000-3000 km,moze i poveke.Ova ne e nikakva guma,Miselin da e,ke popusti,50.000 km se ozbilna km za Pireli,Miselin,ne pa za Debika,koja e vtora klasa vo sporedba so tie.
Od vnatresna strana imas najmalku uste minus 4-5mm do prvoto platno a uste 1-2mm do zicanoto platno

Za lagerite ne znam ama jabucici moras da smenis.

I neznam kako pominuvate 50k so gumite.
Ja so niedna guma (tigar,sava,pireli,dunlop,michelin,bf goodrich) nemam pominato poveke od 12-13k i se mislam dali e do mene,gumite ili nekoj nekogo laze
Spored fabricka teorija sarata e debela 10-15 mm a se trosi po 1mm na sekoi 1000km

Последниот Мохиканец

Командат -ај лав ју
Член од
3 февруари 2007
Мислења
294
Поени од реакции
61
Некој имаше напишано Debica според мене една од најлошите гуми исто можеби како кинеските. Јас ги купив сите нови 4 летни за неполни 5 месеци на татко му пукна предна гума во возење на 60kmh, среќа имаше татко ми што не вози со големи брзини како мене. Неможам да замислам 100 со би се десило со мене.
Искрено и топло ви препорачвам.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Некој имаше напишано Debica според мене една од најлошите гуми исто можеби како кинеските. Јас ги купив сите нови 4 летни за неполни 5 месеци на татко му пукна предна гума во возење на 60kmh, среќа имаше татко ми што не вози со големи брзини како мене. Неможам да замислам 100 со би се десило со мене.
Искрено и топло ви препорачвам.
Tubeles e taka da ne e tolku strasno,ke izdisi poleka dodeka da zastanes ili otposle
Da e so vnatresna togas e loso

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Тубелес беше Debica, предна десна и пукна (се распарчи во возење).
Zosto voopsto gi gledate tie firmi? Kolku ke zastedis vo odnos na posaglam marka, 1000 denari? Guma e najbitna za edna kola,za bezbednostza prednica i za se ostanato...
I jas eksperimentirav, i na kraj staviv michelin energy saver, i ima ogromna razlika od site podolni klasi, i veke ne stedam na gumi! Za zimski uslovi Sava Eskimo me izvadila kaj sto niedna druga kola ne se osmeluvase da odi, i toa so poskapi gumi

Член од
8 јануари 2010
Мислења
126
Поени од реакции
37
Сигурно гумата не пукнала така сама од себе по нашите патишта може на се да наидеш јас пред 2 години во движење колата почна да тресе во ѕадниот дел застанувам и што да видам парче дрво со шајка квалитетно забиено во задната десна гума.

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
Nie vo firmata praveme 40-50 000 km godisno i dosega nitu edna guma ne sme ja vozele povekje od 25-30 000km maksimalno. Continental zimski po prevozeni 20 000km ne ni pola kako sto e na pocetokot, povekje od ocigledno se poznava razlikata na mokar asfalt. Letni Michelin koristeme i dosega dva pati ni ima puknato predna leva, no toa mozebi e poradi sto vozeme po sekakvi patista. Edinstveno so subaru forester koj sto imase Bridgestone gumi imame napraveno 50. 000km, no toa se drugi tip na gumi. Za tie sto pisuvaat dela ne e do gumata do soferot e mozam da kazam samo ili vo zimski uslovi vozat 10 km na sat ili voopsto ne izlegle da vozat pa da vozat sto znaci slaba ili Pak so Mal profil guma

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Nie vo firmata praveme 40-50 000 km godisno i dosega nitu edna guma ne sme ja vozele povekje od 25-30 000km maksimalno. Continental zimski po prevozeni 20 000km ne ni pola kako sto e na pocetokot, povekje od ocigledno se poznava razlikata na mokar asfalt. Letni Michelin koristeme i dosega dva pati ni ima puknato predna leva, no toa mozebi e poradi sto vozeme po sekakvi patista. Edinstveno so subaru forester koj sto imase Bridgestone gumi imame napraveno 50. 000km, no toa se drugi tip na gumi. Za tie sto pisuvaat dela ne e do gumata do soferot e mozam da kazam samo ili vo zimski uslovi vozat 10 km na sat ili voopsto ne izlegle da vozat pa da vozat sto znaci slaba ili Pak so Mal profil guma
И сега е зима..Мислиш на снег ли?Во Велес 5 години нема снег паднато,сув студ..За што да давам пари за зимски гуми?Ако има многу снег,ако проценам дека нема да заглавам никаде,ќе си одам со колата,ако мислам дека би имал проблем,ќе си одам со такси,и што не е јасно?Главните патишта ги чистат секаде,автопатите,и другите регионални и магистрални патишта се чисти,бар кога сум возел сум немал проблем..Се е до мозокот,јас камион возев,и товарни комбиња,на комбињата има летни гуми Спортива мислам,94% бев претоварен секаде,па и Термокингот што тежи,сигурно на секоја тура имав 600-700 кг претовар па недај Боже не сум направил проблем,или удес,оти проценувам кај со колку може да се помине..А вие што возите леки коли,и кукате зимски летни гуми,вакви-такви,и со крампони стави,ако не те бива за возење,не те бива..

Член од
27 октомври 2015
Мислења
253
Поени од реакции
60
и јас возам миќелин енерги север и не сум задоволен ама ич, претходно возев бриџстон и гуд јеар далеку подобри!
едит: последниве турски, а мишелинот британски!

Член од
25 јануари 2005
Мислења
5.274
Поени од реакции
4.158
Nokian бе луѓе. Пробајте Nokian, нема да згрешете.

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
И сега е зима..Мислиш на снег ли?Во Велес 5 години нема снег паднато,сув студ..За што да давам пари за зимски гуми?Ако има многу снег,ако проценам дека нема да заглавам никаде,ќе си одам со колата,ако мислам дека би имал проблем,ќе си одам со такси,и што не е јасно?Главните патишта ги чистат секаде,автопатите,и другите регионални и магистрални патишта се чисти,бар кога сум возел сум немал проблем..Се е до мозокот,јас камион возев,и товарни комбиња,на комбињата има летни гуми Спортива мислам,94% бев претоварен секаде,па и Термокингот што тежи,сигурно на секоја тура имав 600-700 кг претовар па недај Боже не сум направил проблем,или удес,оти проценувам кај со колку може да се помине..А вие што возите леки коли,и кукате зимски летни гуми,вакви-такви,и со крампони стави,ако не те бива за возење,не те бива..
Nie vozeme sekoj den i vo istiot može da ima sonce,dozd, sneg taka sto bez zimski gumi tesko skoro nevozmozno.
Po okolnite sela kade sto se vozeme nie treba so zimski gumu zadolzitelno zatoa sto so letni gumi po takvi patista nemozev da stignes do celta bez razlika Dali si profesionalni vozac so 25 godini izkustvo. Ako nemoj se vozi vo grad kade sto pagja malku sneg ili voopsto nepaga i pravi malku km mozebi ke ja protera zimata so letni gumi no toa e rizik. ako se sluci nekoja nesreča a ti imaš letni gumi togas nastanuva problemot so policija so osiguritelnata kompanija koj nema da ja pokriva stetata i ako imas kasko

Член од
20 октомври 2013
Мислења
1.096
Поени од реакции
509
Пробав = згрешив. Најлошо искуство со гуми, гумите просто беа деформирани после 15,000 изминати километри (98% возени по асфалтирани патишта).

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
Od nokian sum vozel samo Nokian Weatherproof i ne sum nesto posebno zadovolen na mokar i lizgav pat mn slabo se držati a za na sneg se mnogu podobni.
Za drugite nokian od tipot WD 4 i dr ne sum vozel pa taka da nemozam da kazam nisto[DOUBLEPOST=1483375285][/DOUBLEPOST]
Пробав = згрешив. Најлошо искуство со гуми, гумите просто беа деформирани после 15,000 изминати километри (98% возени по асфалтирани патишта).
Kakov nokian vozese?[DOUBLEPOST=1483375339][/DOUBLEPOST]
Kakov nokian vozese?

Attachments

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Stedev za zimski gumi,i se slepav 4-5 godini, i na kraj so 20 km/h se izlizgav i udriv vo edna ograda. I me kostase farbanjeto kolku 2 novi zimski gumi. Siromaviot duplo plaka neli

Kajgana Shop

На врв Bottom