Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Од овие избори научивме неколку работи, меѓу кои најинтересното според мене е дека македонците сепо националисти од албанците.
Сум напишал еднаш порано, македонците сешто претрпеа, секаков криминал направен од властите.замижуваат, само тие попусти кон албаните ги запамтуваат, криминалната приватизација ја подржуваа затоа што беа изманипулирани демек да не ги земаат албанците мораме вака по брза постапка да ги приватизираме.
Не е чудно што не постои политичар кој е осуден за корупција или нешто друго. Во таа курва Европа има осудени политичари, фак.

За осудените за сопот за кои преку преслушуваните разговори научивме дека се невини, а еден член тука го пцуеше Заев зошто ги пушти тие снимки, не сме морале да знаеме за тоа...
Сопот беше најтешката бомба досега, но никому ништо, ниту некој спомнуе нешто...

Врв на глупоста, македонецот се плаши дека ако се прави двојазичноста низ цела држава ќе се преселат албанците кај источна, не знам што мозок е тоа.
Повеќето македонци гласаа за таква партија која му сервираше вакви глупости и веруваа во тоа, со тоа јасно кажаа дека корења ќе јадат, ама држава со албанците не сакаат, тоа е и програма на фашистичкава партија, за нив решението е поделба на државата, тоа може и преку членовите овде да се приметува.
Национализмот кај Македонците не е ниту 10% од национал-шовинизмот кај Албанците.
Ние не се стремиме кон промена на граници. Вие го имате зацртано тоа за цел во вашиот живот.
Всушност кај Македонците и не се работи за национализам туку само борба за зачувување на државата. Каде ти виде национализам?

Одговори ми што зошто ти е тебе во Радовиш да има двојазичност, кога сите институции објавуваат закони и огласи и на албански јазик, а во главниот град и сите останати градови кајшто живеат Албанците двојазичноста веќе се применува.

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Не потпаѓајте на ова што го форсира пуно. Не е точно дека албанците биле потиснати и дискриминирани од македонците во државните установи. Едноставно македонците на интелектуален план беа и се скалила над албанците. Учев гимназија во мешана средина и во поглед на образовиние, знаење и култура бевме на многу повисоко ниво од нив. Има и учени деца кај нив, но процентуално се многу помалку за разлика од кај нас.
Држи вода дека на образованите(пред се на високото) овие идиоти што се на власт му ебаа матер и дека драстично опадна квалитетот кај нас, но сеуште сме светлосни години пред албанците. Да живеевме во идеално општество тие ќе беа 1% во професиите, каде што се бара интелектуален труд.
Тоа што на овој план се закоравени треба да си го бараат кај нив, а не да плачат по форуми за тоа што место со пенкала по училиштата шетаат со ножеви.

Од друга страна за бизнисот работата е сосема обратна. Поуслужни се, поработливи, имаат јајца да преземат ризик и баш поради тоа нивните бизниси цутат, а нашите пропаѓаат.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.186
Национализмот кај Македонците не е ниту 10% од национал-шовинизмот кај Албанците.
Ние не се стремиме кон промена на граници. Вие го имате зацртано тоа за цел во вашиот живот.
Всушност кај Македонците и не се работи за национализам туку само борба за зачувување на државата. Каде ти виде национализам?

Одговори ми што зошто ти е тебе во Радовиш да има двојазичност, кога сите институции објавуваат закони и огласи и на албански јазик, а во главниот град и сите останати градови кајшто живеат Албанците двојазичноста веќе се применува.
Тоа што гласате националистичка партија веќе деценија иако веќе докажано е дека се коруптивни до толку што не ти дава можност да не ја нарекуваш антимакедонска партија пред се, само затоа што Груевски не се слика со позадина албанско знаме? Само затоа што не дозволува двојазичност? Не ти делува ова дека поголемиот дел на македонците се националисти до толки да викаат смрт за клетите... и во натпревари кога игра Македонија со некоја х држава од друг континент ?

Повеќе вие се стремите за промена на граници, вие уште полошо, подготвени сте да отцепите своја територија само да не ја делите со албанците. Далеку поголема омраза вие имате кон албанците отколку обратно.

И во моето село нема македонци, зошто да има македонски јазик тогаш?[DOUBLEPOST=1483303705][/DOUBLEPOST]
Не потпаѓајте на ова што го форсира пуно. Не е точно дека албанците биле потиснати и дискриминирани од македонците во државните установи.
Највисока застапеност во некоја институција што ја имале албаните била 1,5%, ова до 98 или 99.
Ваква застапеност ако не ти наликува на расизам тогаш треба да одиш да се лечиш, се разбира во нормално општество тоа треба да се лечи.
Едноставно македонците на интелектуален план беа и се скалила над албанците. Учев гимназија во мешана средина и во поглед на образовиние, знаење и култура бевме на многу повисоко ниво од нив. Има и учени деца кај нив, но процентуално се многу помалку за разлика од кај нас.
Се согласувам, ама да велиш генетски сте понапредни треба да си пред се расист или личност со чувство на ниска вредност, ма што зборам тоа тие едно, како и да е...

Твојот дедо имал 100 % подобри шанси да се образува од мојот, имал 100% подобри шанси да се интегрира во општеството, мојот бил тотално изолиран, морал или на печалба или питачење, школувањето била непозната именка.
Нашите татковци исто така, ние двајцата истотака, ти после мајчиниот си учел странски јазик, мене странскиот јазик ми бил трет.
Јас имав среќа што имав образовен татко, ама повеќето албанци го немаа тоа.
Не е фер натпревар ако твојата нација има повеќе генерации образовани, а мојата што туку почнала.

Од друга страна за бизнисот работата е сосема обратна. Поуслужни се, поработливи, имаат јајца да преземат ризик и баш поради тоа нивните бизниси цутат, а нашите пропаѓаат.
Не е тоа, ако ги анализираш сите поголеми албански бизнисмени во Македонија ќе увидиш дека или доаѓале од странство и соработуваат со некој странец, или можеле да завземат пазар во Косово или Албанија.
Добро тие со дрога ги исклучувам.

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Тоа што гласате националистичка партија веќе деценија иако веќе докажано е дека се коруптивни до толку што не ти дава можност да не ја нарекуваш антимакедонска партија пред се, само затоа што Груевски не се слика со позадина албанско знаме? Само затоа што не дозволува двојазичност? Не ти делува ова дека поголемиот дел на македонците се националисти до толки да викаат смрт за клетите... и во натпревари кога игра Македонија со некоја х држава од друг континент ?

Повеќе вие се стремите за промена на граници, вие уште полошо, подготвени сте да отцепите своја територија само да не ја делите со албанците. Далеку поголема омраза вие имате кон албанците отколку обратно.

И во моето село нема македонци, зошто да има македонски јазик тогаш?[DOUBLEPOST=1483303705][/DOUBLEPOST]
Највисока застапеност во некоја институција што ја имале албаните била 1,5%, ова до 98 или 99.
Ваква застапеност ако не ти наликува на расизам тогаш треба да одиш да се лечиш, се разбира во нормално општество тоа треба да се лечи.

Се согласувам, ама да велиш генетски сте понапредни треба да си пред се расист или личност со чувство на ниска вредност, ма што зборам тоа тие едно, како и да е...

Твојот дедо имал 100 % подобри шанси да се образува од мојот, имал 100% подобри шанси да се интегрира во општеството, мојот бил тотално изолиран, морал или на печалба или питачење, школувањето била непозната именка.
Нашите татковци исто така, ние двајцата истотака, ти после мајчиниот си учел странски јазик, мене странскиот јазик ми бил трет.
Јас имав среќа што имав образовен татко, ама повеќето албанци го немаа тоа.
Не е фер натпревар ако твојата нација има повеќе генерации образовани, а мојата што туку почнала.

Не е тоа, ако ги анализираш сите поголеми албански бизнисмени во Македонија ќе увидиш дека или доаѓале од странство и соработуваат со некој странец, или можеле да завземат пазар во Косово или Албанија.
Добро тие со дрога ги исклучувам.
Прво, навредиве говорат за твојата култура. Нема што да се коментира освен дека копито си е копито.

Второ, за расизмот и генетската супериорност. хахахахаахахахах :pos::pos::pos::pos::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:
Од кај го извади ова бе, кое зборче од мојот пост те упати на тоа дека македонците биле генетски супериорни? Секоја чест, ни Латас не ти е рамен.
Џабе кукање, плачење, изговори и вреѓања кога едноставно проблемот е во самите себеси.

Трето, во селото од дедо ми до четврто се учело, а учителите биле полуписмени. Дедо ми заминал како ѕидаро-фасадер по Југославија и Германија уште од 15-16 години. Таа е позадината на секој селанец роден во 40-тите без разлика на тоа дали бил македонец или албанец. Во 70-тите секој државјанин на РМ имал исти услови за образование, факултетите биле бесплатни па затоа татко ми си завршил факултет навреме и си се вработил. Не по рамковен туку по заслуги.
Е сега во 10-тите ситуацијата е џабе ти образование, култура и знаење. Вади си бугарски пасош и мафни се од мизеријава дур не си останал сам со себе.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.427
Поени од реакции
9.083
Тоа што гласате националистичка партија веќе деценија иако веќе докажано е дека се коруптивни до толку што не ти дава можност да не ја нарекуваш антимакедонска партија пред се, само затоа што Груевски не се слика со позадина албанско знаме? Само затоа што не дозволува двојазичност?
мене нешто ме буни кога станува збор за Албанците и Грујо, според она што го читам од албанциве генерално сите го мразат Грујо, јас па се мислам зошто, што повеќе сакаат/те од Грујо, во негово време се изгласа амнестија, се призна Косово, има уште еден куп други работи што одат во ваш интерест, мене ме интересира од каде потребата за толкава омраза кон човекот, можеш ли ти Пуно тоа да ми го објасниш пошто навистина мене не ми е јасно зошто толку омраза кон човекот од ваша страна, што е тоа што јас не го знам.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.171
мене нешто ме буни кога станува збор за Албанците и Грујо, според она што го читам од албанциве генерално сите го мразат Грујо, јас па се мислам зошто, што повеќе сакаат/те од Грујо, во негово време се изгласа амнестија, се призна Косово, има уште еден куп други работи што одат во ваш интерест, мене ме интересира од каде потребата за толкава омраза кон човекот, можеш ли ти Пуно тоа да ми го објасниш пошто навистина мене не ми е јасно зошто толку омраза кон човекот од ваша страна, што е тоа што јас не го знам.
Изгледа не го знаеш следново:
- Дали си Албенец или Македонец кога си болен треба да одиш во истата тодоровска касапница;
- Дали си Албанец или Македонец исто боли кога чедото ти заминува во странство а знаеш дека нема да се врати овде;
- Дали си А или М ич не им прави разлика на ЕВН, Топлификација, банките.....
- Дали си А или М го дишеш истиот тетовски воздух;
-Дали си А или М исто боли кога ке земеш 200е плата;
-Дали си А или М исто боли кога те суди сваровски;
-Дали си А или М кога ке ти сврснат казна исто боли.
-Дали си А или М ти си опљачкан;
-Дали си А или М е исти кур и за Грујо и за Ахмети.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Анкетата е отворена на: 12 декември, 2016.
После 22 дена (дел неработни), резултатите го говорат следново:
_____________________________________________________________________________________________________

1) Континуирани предвремени избори.
- 21 гласови
- 9,9%

2) Правна разрешница на незаконското прислушување.
- 136 гласови
- 63,8%

3) Граѓански протести.
- 24 гласови
- 11,3%

4) Друго (образложи)
- 32 гласови
- 15,0%
_____________________________________________________________________________________________________

Извор: ИКРК, Изборна комисија на Република Кајгана ® 2017

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.427
Поени од реакции
9.083
Изгледа не го знаеш следново:
- Дали си Албенец или Македонец кога си болен треба да одиш во истата тодоровска касапница;
- Дали си Албанец или Македонец исто боли кога чедото ти заминува во странство а знаеш дека нема да се врати овде;
- Дали си А или М ич не им прави разлика на ЕВН, Топлификација, банките.....
- Дали си А или М го дишеш истиот тетовски воздух;
-Дали си А или М исто боли кога ке земеш 200е плата;
-Дали си А или М исто боли кога те суди сваровски;
-Дали си А или М кога ке ти сврснат казна исто боли.
-Дали си А или М ти си опљачкан;
-Дали си А или М е исти кур и за Грујо и за Ахмети.
нема врска ова што ти си го испишал, никогаш не било поразлично во МКД, дури и полошо било па од албанциве јас никогаш не сум слушнал збор за економија и слични работи што си наштракал. Од кога знам сите камапњи им се за некој нивни права, и секој нови избори излегуваат со се порадикални барања, а патем нивниве политичари исто се скапаа од крадењеи и пак нивниот народ ги гласа, така да ова што ти си го излупал тука нема врска.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.171
нема врска ова што ти си го испишал, никогаш не било поразлично во МКД, дури и полошо било па од албанциве јас никогаш не сум слушнал збор за економија и слични работи што си наштракал. Од кога знам сите камапњи им се за некој нивни права, и секој нови избори излегуваат со се порадикални барања, а патем нивниве политичари исто се скапаа од крадењеи и пак нивниот народ ги гласа, така да ова што ти си го излупал тука нема врска.
Национализмот кој постоеше и кај албанците и кај македонците веќе е издишана работа. Пополека сите сватија дека за бедата и мизиријата во која живеат не им е крив другиот, дека сите се вариме во ист лонец. Цели генерации се упропастија и никому повеке не му е ниту до голема албанија ниту до голема македонија. Пополека но сигурно луѓето сваќаат, посебно новите генерации, дека највредни се животот, семејството... а не таму некои глупости за кои треба да погинеш и пак да ти биде исто па дури и полошо. Кај нас сега само вештачки, сценариски може да се направат тензии но и тоа оди тешко, видовме како помина кумановското сценарио, поставувањето на крстот во чаир, поставувањето на орелот.... и покрај сета медиумска серенка не се лепи лесно народот на такви мајмунлаци... неможеш новите генерации да ги лажеш и манипулираш да гинат за глупости а постарите генерации видоа дека не вреди да се гине така да ако политичарите-криминалци не направат некои тешки пиздарии- нема кворум за лудило.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.427
Поени од реакции
9.083
Национализмот кој постоеше и кај албанците и кај македонците веќе е издишана работа. Пополека сите сватија дека за бедата и мизиријата во која живеат не им е крив другиот, дека сите се вариме во ист лонец. Цели генерации се упропастија и никому повеке не му е ниту до голема албанија ниту до голема македонија. Пополека но сигурно луѓето сваќаат, посебно новите генерации, дека највредни се животот, семејството... а не таму некои глупости за кои треба да погинеш и пак да ти биде исто па дури и полошо. Кај нас сега само вештачки, сценариски може да се направат тензии но и тоа оди тешко, видовме како помина кумановското сценарио, поставувањето на крстот во чаир, поставувањето на орелот.... и покрај сета медиумска серенка не се лепи лесно народот на такви мајмунлаци... неможеш новите генерации да ги лажеш и манипулираш да гинат за глупости а постарите генерации видоа дека не вреди да се гине така да ако политичарите-криминалци не направат некои тешки пиздарии- нема кворум за лудило.
Национализмот кој постоеше кај албанците, ти ова сериозно ?
Поставувањето на крстот во чаир,поставувањето на орелот, видовме како помина,....ха ха да видовме како помина, се крена цело албанско племе,( секоја среќа што немаше исти одговор и од другата страна) и све искрши, само поради тоа што нема кај нив повеќе национализам, крстот им бил провокација, ние немаме никаков проблем со џамиите што рикаат од сабјле ( ете има и тема за тоа ) а нив крстот им бил провокација, во кој свет бе ти живееш, жити мајка?

Новите генерации не паѓале на манипулации, навистина ? Затоа читам секој ден неизмерна љубов се дели меѓу албанскиве и македонскиве млади генерации по скопскиве автобуси, се скапаја од секс, само сперма да не речам крв се фрла низ тоа автобусите,..... дај бе извади ги тие розевите наочари Грујо што ти ги дал и собери храброст да и погледнеш на вистината во очи.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
se dodeka ima dovolno gragjani vo mkd na koi sto ne im preci kriminalot, se dodeka e na nivni majcin jazik. nisto nema da bide od drzavava
ova izleguva deka e borba za pravoto na kriminal i siromastija na svoj majcin jazik. ebati narodot.
albancite znaat deka nema da im se podobri standardot so dvojazicnost,ama ako moze da se talasa,zaso da ne.
makedoncite dovolno im e da im kazes` imeto ne go davame` i mozes da gi pokrades do gakji.

S

silmarillion

Гостин
se dodeka ima dovolno gragjani vo mkd na koi sto ne im preci kriminalot, se dodeka e na nivni majcin jazik. nisto nema da bide od drzavava
ova izleguva deka e borba za pravoto na kriminal i siromastija na svoj majcin jazik. ebati narodot.
albancite znaat deka nema da im se podobri standardot so dvojazicnost,ama ako moze da se talasa,zaso da ne.
makedoncite dovolno im e da im kazes` imeto ne go davame` i mozes da gi pokrades do gakji.
Мала исправка. Се додека го товат неспособниот со плата у администрација и криминалецот со тендери, на никој ништо нема да му смета. Утре и федерализација и име да сменат ќе прифатат само да им вети некој стабилен приход наредни 4 години. 10 години не искочија ни за Хашки ни за споменици на УЧК ни за разговорите на Милошоски за името. Искочија само кога осетија дека ќе падне власт и ќе изгубат работни места, тендери и субвенции. Затоа патриотиве на батерии на форумов би ги замолил да олабаат пошто 10 години нигде ги нема. Нит некој им веруе нит им се потресуе на патриотизмот.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
....ти само издишуј македонии, твој избор, ама баткове федерални тек почнуат да вдишуваат и да ја дујат голема албанија.....:):)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.412
Поени од реакции
9.036
Затоа ли чаирскиот градоначалник финансираше поставување споменици во друга општина (Чучер Сандево), но ни на крај памет не му текна да ги исчисти каналите во Синѓелиќ и Арачиново?

Чаирскиот градоначалник Меџити финансирал споменици

ФОТО: ДУИ поставила неколку споменици на УЧК во Танушевци

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.171
Затоа ли чаирскиот градоначалник финансираше поставување споменици во друга општина (Чучер Сандево), но ни на крај памет не му текна да ги исчисти каналите во Синѓелиќ и Арачиново?

Чаирскиот градоначалник Меџити финансирал споменици

ФОТО: ДУИ поставила неколку споменици на УЧК во Танушевци
Па токму за тоа зборувам. Власта со споменици и евтин договорен национализам сака да сее ветер и магла, демек еве ние се бориме за правата на нашите, и зад тоа сака да го скрие арамилукот и неспособноста. А народот, албанците и македонците, сакаат да се исчистат каналите да не ги поплавува, во поплавите загинаа и албанци и македонци, тоа го свати народот...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom