По логикава „Такво качување плати имало у комунизам по директива качувај плати“ објасни како во Норвешка растат платите на пример - таму не е Комунистичка партија на Норвешка на власт.
Еве познато ни е веќе, знаеме дека паторот „не е крив“ што државава е у економска бездна, пошо лошо му остаија од претходно (најмногу заради тоа, БЦ гадот, а не дека он се расфрлаше со непродуктивни инвестиции, дека земаше кредити од комерцијални банки со убиствени камати, не дека преку УЈП рекетираше фирми што добро си работеа, не дека земаше кредити да дели земјоделски субвенции на фирми на орце што нива не видоа, не дека земаше милионски кредити да ги лие во шител, република, нетпрес, алфа да ти ја исперат кикириката у глава - туку строго заради тоа што БЦ го остави). Дај дообјасни малку. Немој со вакви кратки постови - елаборирај ни.
Еве околу невработеноста јас лично знам еден од методите како се смалуваше. Во периодот јас кога бев невработен неколку пати бев повикан во Агенција и ми се закануваа дека со 3 непријавувања мене ме бришат од евиденција - што би рекол паторот дека „јас сум вработен“ во тој случај - жити све?! По тој основ си ја измисли категоријата „пасивни баратели на работа“ (невидено во овој универзум) што би рекло дека тоа ти се невработени луѓе што као не им се работи, па дај да ги тргнеме од лошите цифри на мафијата, да не им расипуваат пиар. Ова е тоа јас што го знам, а што све има праено онаа наказа од директор на агенцијата за да лажира податоци не ни можам да замислам. Имаше некои фирми, мислам дека уште ги има - државната агенција за вработување ти посредува да работиш во нив без надоместок едно 6 месеци до година, па ако сакаат после да те вработат - демек ако се покажеш. Гледав млади, очајни луѓе што ги реметеле да растоваруваат комбиња и срања со закани дека ќе ги избришат од агенција за вработување ако напуштат у тие 6 месеци кои им ги обеќала државата.
Тука ќе ти ги стаам и оние претежно благонадежни твои сопартијци, кои работат во индустриските зони, каде што придонесите им се плаќаат од пари на даночните обврзници, наместо разноразни дрекслерамаери, џонсони и п*** материне, кои реално во државава донесоа помалку и од Субрата Рој (а го знаеме неговиот лик и дело).
Продужете уште со федерализација и кантонизација да ни ги модрите тестисите, пошо економијава ни ја решивте одамна.