Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Се изработуваат некаде кај нас инлеи мостови? Вакви.....

IMG_6008.jpg

И дали е подобро да се стави класичен мост или инлеј мост?:)
во секоја ординација се изработуваат вакви мостови.
а што е подобро зависи од ситуација, но според мене класичниот има секогаш предимство пред сите останати

во секоја ординација се изработуваат вакви мостови.
а што е подобро зависи од ситуација, но според мене класичниот има секогаш предимство пред сите останати
Мене ми е зошто не сакам да ја изгубам целата глеѓ од тие два заби кои се здрави, затоа што подоцна нема враќање. А колку што разбрав кај овие инлеи мостови се прави простор како за пломба и се поставува мостот, што значи дека не ја изгубам целата природна коронка.

Стaвив прoтези пред некoлку денa и тие брекетите или кaкo и дa се викaaт ми ги стaвијa сaмo нa предните делoви нa зaбите. Е сегa, имaм еден зaб кoј е искривен нaнaзaд, пa ме интересирa дaли ќе биде тoa прoблем вo испрaвувaњетo?

Стaвив прoтези пред некoлку денa и тие брекетите или кaкo и дa се викaaт ми ги стaвијa сaмo нa предните делoви нa зaбите. Е сегa, имaм еден зaб кoј е искривен нaнaзaд, пa ме интересирa дaли ќе биде тoa прoблем вo испрaвувaњетo?
не бе, може да се рашетани во сите правци, ќе се формира на крај потковица ;)

не бе, може да се рашетани во сите правци, ќе се формира на крај потковица ;)
Вaкa нa прв пoглед ми немa мaлце лoгикa, нo бидејќи немaм никaквo прoфесиoнaлнo пoзнaвaње oд темaвa ќе си мoлчaм и чекaм резултaти. Фaлa мнoгу зa пoмoштa :)

Вaкa нa прв пoглед ми немa мaлце лoгикa, нo бидејќи немaм никaквo прoфесиoнaлнo пoзнaвaње oд темaвa ќе си мoлчaм и чекaм резултaти. Фaлa мнoгу зa пoмoштa :)
Само води хигиена и биди редовен на контролите, се ќе се санира.

Само води хигиена и биди редовен на контролите, се ќе се санира.
Дa дa секaкo тoa, си јa нaучив лекцијaтa oткaкo ми јa извaдијa шесткaтa. Туку бaш ме интересирa нa кoј нaчин прoтезaтa ќе ми гo испрaви тoј зaбoт нaнaзaд штo ми е? Ќе гo "влече" нaпред или е дoстa пoслoжен прoцес oд тoa?

Дa дa секaкo тoa, си јa нaучив лекцијaтa oткaкo ми јa извaдијa шесткaтa. Туку бaш ме интересирa нa кoј нaчин прoтезaтa ќе ми гo испрaви тoј зaбoт нaнaзaд штo ми е? Ќе гo "влече" нaпред или е дoстa пoслoжен прoцес oд тoa?
Тие што се бутнати назад ќе ги влече напред, тие што се напред изместени ќе ги врати назад и ќе се формира една убава потковица за 5-6 месеци отприлика, зависи сега тоа и од коската и со која брзина ќе се придвижуваат забите.

Тие што се бутнати назад ќе ги влече напред, тие што се напред изместени ќе ги врати назад и ќе се формира една убава потковица за 5-6 месеци отприлика, зависи сега тоа и од коската и со која брзина ќе се придвижуваат забите.
А зa кoлку време ќе пoчнaм дa зaбележувaм движењa нa зaбите?

Првите недела две ќе осеќаш болки, поточно некое чудно тапа чувство, така да во тој период нема да приметуваш никакви движења. Во првите месец два ќе ги приметиш првите промени кај забите, само немој да мислиш дека буквално ти ќе го гледаш движењето на забите:D Подоцна ќе ти дадат да користиш и интердентални гумички/ластичиња со кои побрзо ќе се местат забите, но сепак тоа зависи од коската, забите, а и од тежината на она што треба да се намести/поправи.

Е не знам тоа, индивидуално е кај секого, ако некој знае да ти каже кога ќе почнеш да забележуваш, знае да ти каже и колку време ќе ги носиш :)

Некој искуство со сува рана после вадење заб или dry socket ? Вдев 8-ца и после три дена нездрави болки бев да го подзачистат малце се смири ама многу малку , патем не се затвара сеуште, а на живо пак да ми го чистат мислам дека ќе умрам на стол . Решение некое има ? Процесот на заздравување каков е ?

Некој искуство со сува рана после вадење заб или dry socket ? Вдев 8-ца и после три дена нездрави болки бев да го подзачистат малце се смири ама многу малку , патем не се затвара сеуште, а на живо пак да ми го чистат мислам дека ќе умрам на стол . Решение некое има ? Процесот на заздравување каков е ?
Причекај некои 7 - 10 дена за целосно да заздрави раната, таман за тој период ќе се појави и нова кожичка/епител. Ако гледаш дека те боли напиј се апче против болка, ако крвари стави нешто ладно, гледај да не јадеш тврда и топла храна, да не пиеш алкохол и да не пушиш цигари. Од кога ќе заздрави во следните 3 - 6 месеци ќе започне ресорпција со што ќе видиш како ќе ти се стеснува/продлабочува местото на кое немаш заб. Но воглавно ништо страшно, само гледај да не го иритираш местото на кое е изваден забот за да може побрзо да заздрави.

Минатиот вторник ми извадија две осмици и веќе ми спадна отокот, поминаа болките, убаво си зараснале раните и во четврток ќе ми ги вадат конците ама јазикот уште си го осеќам како да ми е изгорен, непријатно и на моменти се приметува при зборување дека нешто не е ко што треба. На некој да му се има случено истово па да сподели совет?

Минатиот вторник ми извадија две осмици и веќе ми спадна отокот, поминаа болките, убаво си зараснале раните и во четврток ќе ми ги вадат конците ама јазикот уште си го осеќам како да ми е изгорен, непријатно и на моменти се приметува при зборување дека нешто не е ко што треба. На некој да му се има случено истово па да сподели совет?
Изгорен или утрнат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom