Топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план [општа дискусија]

Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
@Ireal
Директоре ... директоре...
Исклучените никаде не плаќаат освен кај скопска Топлификација сега преименувана во БЕГ
Тоа е оргинална идеја од 1982 на еден „ визионер “ инаку хохштаплер од Топлификација. Тоа е негово „ животно дело “
А ти „ продај си го станот и оди живеј во куќа “
ајде дај правилник од било која соседна држава дека во колективна зграда исклучен не плаќа ?? јас ти дадов кога дискутиравме х примери за плаќање, дури и има каде воопшто не е можно да се исклучи. А ако се враќаме во 1982, мене човек од Тавталиџе ми кажуваше, посебна индивидуална куќа и не му дозволуваа да се исклучи. Не само тоа, имаче тогаш мерач, ама и клаузула, греел не греел мислам 60% од номиналниот капацитет мораше да го плати, т.е. немаше можност ниту да штеди.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
ајде дај правилник од било која соседна држава дека во колективна зграда исклучен не плаќа ?? јас ти дадов кога дискутиравме х примери за плаќање, дури и има каде воопшто не е можно да се исклучи. А ако се враќаме во 1982, мене човек од Тавталиџе ми кажуваше, посебна индивидуална куќа и не му дозволуваа да се исклучи. Не само тоа, имаче тогаш мерач, ама и клаузула, греел не греел мислам 60% од номиналниот капацитет мораше да го плати, т.е. немаше можност ниту да штеди.
Повели
http://www.zakon.hr/z/606/Zakon-o-tržištu-toplinske-energije

Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
па прочита ли,? можно е исклучување само со согласност од 90% сопственици, а тие за да дадат согласност може да бараат тој што се исклучува да надоместува и за топлина за заеднички простории, исто како што се надоместува и за лифт и заедничка струја и други заеднички трошоци ( имам за ова читано по хрватски медиуми) ... а има и член исклучување на цела зграда ако се сложат 90%, е кај нас е уште 100%

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
па прочита ли,? можно е исклучување само со согласност од 90% сопственици, а тие за да дадат согласност може да бараат тој што се исклучува да надоместува и за топлина за заеднички простории, исто како што се надоместува и за лифт и заедничка струја и други заеднички трошоци ( имам за ова читано по хрватски медиуми) ... а има и член исклучување на цела зграда ако се сложат 90%, е кај нас е уште 100%
Директоре
Ти си како супермен - прочита толкав текст за 5 минути

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
Според сознанијата кои ги имам и утре ќе има протест на исклучените - во 12 напладне - кај Триумфална
Еве најдов и едно предизборно ветување во корист на исклучените
http://telegraf.mk/aktuelno/makedonija/ns-newsarticle-zaev-na-11-dekemvri-glasate-za-vasata-indina-i-idninata-na-makedonija.nspx
Да, ама ако не се плаќа ќе има масовни исклучувања, па тие што ќе останат ќе имаат дебели сметки... Сега тие што се определени за парно ќе гласаат против него, не поради тоа што наводно нема вие да плаќате, туку поради помасовното исклучување..
Многу попаметно е било кој во програмата да ветеше намалување на цената на централно греење така да биде најисплатливо, а да нема и загадување.
Патем , истиот што ви ветува тоа, во некој друг митинг кажува дека ќе забрани греење на дрва и ќумур за да нема загадување...
мижи асам да ти баам...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Топлификација, сега преименувана во БЕГ, донирала некаква опрема за заштеда на енергија ( не пишува каква опрема ) вредна две илјади евра на училиштето за слепи деца. Опремата наводно чинела 2000 евра
http://alsat.mk/News/301986/beg-donirashe-oprema-za-uchilishteto-za-deca-so-oshteten-vidhttp://alsat.mk/News/301986/beg-donirashe-oprema-za-uchilishteto-za-deca-so-oshteten-vid
http://sitel.com.mk/beg-donirashe-oprema-vo-uchilishteto-za-deca-i-maldinci-so-oshteten-vid
На Сител има и видео на кое има една плавуша и директорот на училиштето кој вел дека БЕГ бил „ општествено одговорна компанија “
Еве и фотографија:
Дали некој знае како се вика плавушата?

Attachments

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Член од
10 септември 2014
Мислења
144
Поени од реакции
91
Оправдување за грабежот наречен паушал кон исклучените од топлификација наоѓаат во фактот дека топлината флуктира демек исклучените делумно се затоплуваат од соседните станови кои имаат парно. Но работата може да ја гледаме и од друг агол. Што ако јас не сум бил задоволен од услугата на топлификација. Топлификација ја затоплуваше целата зграда на да речеме 21-22 степени, јас како незадоволен се исклучувам од парно и со друг извор на енергија си го затоплувам станот на 23-24 степени. Каде ќе оди флуктацијата на топлината во таков случај М???? Се разбира од мојот кон соседните станови кои имаат парно. Дали тогаш јас треба да им испорачам паушал на соседите или на Топлификација???

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
Кога не се греете, нормално е да не ви студи:P
пред 4+5 години се собравме кај еден комшија за потпишување за дворните места...зима беше, ладно, иако имаше парно сите со јакни подебели ( влезната врата беше речиси стално отворена, влегуваа и излегуваа луѓе...)... е дојде еден комшија што е исклучен од парно, дојде со маица со кратки ракави :D

Kajgana Shop

На врв Bottom