Се немав сретнато со дело од режисеров се до пред некој ден кога го изгледав Суспириа. Обично не сум љубител на жанрот хорор, повеќе го ценам и поштувам трилерот со елементи на хорор.
За хорор се бара посебна атмосфера: гледање сам или со уште некој, никако група, да се гледа во ноќни часови и затемнети простории. На сето тоа кај мене беше додадено уште магловито, врнежливо, лошо време и силниот ветер кој правеше језиво зуење низ фугите, и постојаното лупање на некој предмет во оградата кај комшијата. Си реков, подобро време за хорор не може да има.
И ајде ќе се гледа култниов филм...
Очекувања до плафон, а на крај само горчлив вкус и разочараност.
Колку и да не сакав да го споредувам од временска гледна точка со она што е денес, сепак не можев затоа што ова е хорор и нели треба да те уплаши? Е мене повеќе ме насмеаа некои сцени од што ми влеваа страв во коски.
Океј. Може да се замиже на сето тоа затоа што сепак се работи за филм стар 40 год. Но што е со приказнава? Барем тоа е нешто што очекував да биде на врвно ниво, а овде имаш ликови кои не знаеш која улога ја имаат во целиот филм. Тотално небитни. На пр Олга. Која беше целта на нејзиниот лик? Со што допринесе за приказната?
Кога е во прашање сетапот, сета таа игра со бои, кадри беше неверојатно искуство кое сеуште го немам доживеано од филм. Штета што едно такво совршенство, снимено со толку низок буџет имаше такви дупки во приказната. Далеку од тоа дека се работи за лош филм, само што јас очекував дека ќе биде 9, 10, а на крај излезе слаба 7.
Не знам дали и останатите филмови му се овакви од аспект на кадри и storytelling. Кој би бил најдобар за следно гледање?
За тој ќе се опремам со слушалки, може тогаш језивата музика ќе допринесе повеќе.