Кучиња (грижа, општи дискусии)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Уште еднаш да си прашам.

Прво: Дали некаде се продаваат KONG играчки?
Јас направив интересна играчка со тоа што дупнав обично пластично шише и ставам 10-15 зрнца сува храна внатре. Штета што моето куче не е многу мотивирано од храна и после пола саат и' здосадува, иначе функционира.

Член од
30 октомври 2016
Мислења
2
Поени од реакции
0
Луѓе веќе 3 месеци сме тероризирани од страна на комшиите. Земаа куче(џукела/пудлица) затоа што сакала нивната ќерка ама воопшто не водат грижа за истото. Го оставаат секое сабајле од 6 додека да се вратат од работа накај 17 часот. Кучето не престанува да лае ниту една минута. Мајка ми е хронично болна и постојано е дома и не може да го истрпи постојаното лаење. Ги молевме, им укажавме неколку пати дека живеат во зграда, заедница, цивилизација ама не се разбираат од збор. Викнавме и полиција само ги опоменаа(сами се уверија колку лае кучето) и потоа бевме уште неколку пати во полициска станица, но од таму креваат раце дека нема закон за кучиња, само за гласна музика...(мизерии) Сега навистина не знам што да правам, ова не се истрпува или ќе треба да се иселиме или некоја белја да напраиме за да го решиме проблемот. Очигледно си имаме работа со неразбрани и неписмени луѓе. Жал ми е и за кучето, јас сакам многу кучиња ама ова е малтретирање. Домот не го греат кога не се дома, не го шетаат, врши нужда на таванот(плочата) на зградата, а разбрав дека било и малтретирано од претходниот сопственик. Ги известив и Анима Мунди, рекоа ќе реагираат ама ништо. Дајте некој совет, искуство, чаре како да се реши проблемов..

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Toa нешто се вика separation anxiety и е многу комплексен проблем кај едно куче, поготово што овие комшии не се негови први сопственици и не се знае како е чувано додека растело. Твоите комшии дури и кога би го чувале најдобро на свет не би можеле така лесно да го одвикнат од ова однесување, а ако стварно го чуваат така како што опишуваш ќе беше право чудо да не лаеше додека е само.

Мене ми текнуваат 2 решенија. Првото решение е кога ќе одат на работа кучето да го оставаат кај вас дома, ем нема да лае ем мајка ти ќе си има друштво.

Второто решение е да набавиш огрлица против лаење и да ги натераш комшиите да му ја ставаат на кучето секогаш пред да го остават само. Ова е понесреќна опција за кучето а може и да не делува, ама е единствено решение ако првото не ти одговара. На Aliexpress ќе напишеш anti bark collar, подреди ги по цена, се движат од 3 до 5 долари. Одлучи сам какво ќе земеш, едните испуштаат само ултрасоничен звук што го ремети кучето кога ќе залае, другите пуштаат електричен импулс што го пецка кучето при лаење. Лошото е што ќе чекаш околу месец дена дур да стигне, а кај нас мислам нема вакви.

Тоа е тоа, од Анима Мунди и слични не очекувај многу зашто реално и нема што да направат.

>>ЕкО<<

ЕкологисТ
Член од
18 октомври 2011
Мислења
109
Поени од реакции
20
Машко или женско кутре??? Сакам да земам германски овчар е сега е дилемата полот. Познат ви е оној стереотип за машко куче а и цената е секогаш повисока за машките. Јас би сакал да знам само што добивам а што губам? Некое искуство позитивно или негативно? Било што да ми помогнете да одберам!

>>ЕкО<<

ЕкологисТ
Член од
18 октомври 2011
Мислења
109
Поени од реакции
20
Машко или женско кутре??? Сакам да земам германски овчар е сега е дилемата полот. Познат ви е оној стереотип за машко куче а и цената е секогаш повисока за машките. Јас би сакал да знам само што добивам а што губам? Некое искуство позитивно или негативно? Било што да ми помогнете да одберам!

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Женкa: немa дa требa дa јa пaзиш целa гoдинa, туку 2 пaти гoдишнo некoлку недели, дур и пoмине периoд зa пaрење. Стелиризaцијaтa е скaпa, нo oдгледувaњетo кутрињa е уште пoскaпo.

Мaжјaк: честo ќе бегa и ќе се здaвувa сo други кучињa aкo нaмирисa женкa. Ќе требa дa гo пaзиш 24/7. Кaстрaцијaтa е пoефтинa и лoгичнo кучетo ќе немa нaгoни зa пaрење.

А зoштo се пoскaпи мaжјaците oд женките, тoa е филoзoфијa нa oдгледувaчoт. Јaс личнo не би стaвaлa ценa зaвиснo oд пoлoт нa кучетo зaштo зa сите истa сумa пaри би влoжилa.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Физичката инфериорност на женките е главниот нивни недостаток во однос на мажјаците. "Недостаток" кај мажјаците пак е тоа што се потемпераментни и посилни, а со тоа и потешки за воспитување.
Кастрирањето за жал не ги решава целосно сите проблеми кои може да се јават кај машко куче, како нетрпеливост кон други мажјаци, мочање по предмети итн.. Иако во голема мера ги намалува.

Јас имам чувано само женски кучиња до сега и од лично искуство можам да ти кажам дека откако ќе ја стерилизираш нема да имаш никакви недостатоци, освен нели физички што ќе биде послаба од машко куче.

Член од
1 април 2012
Мислења
152
Поени од реакции
41
Вдомив кученце мешанче од пудла и џек расел, старо е 40 дена и моментално пие само млеко. Кучешката храна не сака да ја јаде , му давав леб, супа, вода, но ништо не јаде. Совет што да му давам и каква кучешка храна е најдобра за едно месечно кученце?

R

Runner

Гостин
Вдомив кученце мешанче од пудла и џек расел, старо е 40 дена и моментално пие само млеко. Кучешката храна не сака да ја јаде , му давав леб, супа, вода, но ништо не јаде. Совет што да му давам и каква кучешка храна е најдобра за едно месечно кученце?
Najprvin itno prekini so mlekoto. Leb u supa isto taka ne. Voda obavezno da ima vo sekoe vreme i da e sveza i cista. Od crevo ili od cesma od nadvor nikako poradi temperaturite. Na veterinar obavezno odnesi go vednas zaradi vakcinite koi mu se potrebni a za hrana bidejki e mala rasa i nema da te cini mnogu sto pokvalitetna toa podobro ni nemora da znaci. Ke si vidis vo pet shop spored kolku mozes da si dozvolis. Bitno "covecka" hrana kako leb i supa nikako. Mleko e opasno za kucinja

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
@Ljupco94 Можеш јогурт да му даваш без проблем, млеко не.
За кучешката храна, топи ја во вода. Станува набабрена и мека, гарантирано таква ќе ја сака. Значи стави во сад малце, потопи ја со вода и остави ја да отстои така неколку саати додека не ја упие водата.
Понатака како што расте почни постепено тврда каква што е да му ја даваш и ќе си пројаде.

Член од
1 април 2012
Мислења
152
Поени од реакции
41
Сестрата му дала пржен пилешки џигер на кученцето што е старо 50тина дена. Лошо му беше и поврати, сеуште лежи и нема сила за играње ниту пак да стане. Дали веднаш да го носам на ветеринар или да почекам да видам дали ќе биде подобро одкако ќе одспие?

Член од
22 октомври 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Здраво:)

Последниов месец имам проблеми со кучето. Кога јо оставивме 2 пати сама дома на 3-4 саати кога се вративме затекнавме изеден паркет и врата од плакар. Не знам како да ја одвикнеме од јадење предмети кога е сама дома, мора да се научи дека нема секогаш да биде со нас, дека ќе мора секој ден да останува по неколку саати сама. Првиот пат кога ја изгриза вратата од плакарот ја каравме (викавме) и не и обрнувавме внимание 2 дена, после 4 дена пак ја оставивме дома 2 саати сама и кога се вративме имаше изедено паркет. Дали некој од Вас се има соочено со ваква ситуација и како постапил? Дали има некое решение? Иначе кучето е мешавина самојед со ретривер и има 6 месеци.

R

Runner

Гостин
Здраво:)

Последниов месец имам проблеми со кучето. Кога јо оставивме 2 пати сама дома на 3-4 саати кога се вративме затекнавме изеден паркет и врата од плакар. Не знам како да ја одвикнеме од јадење предмети кога е сама дома, мора да се научи дека нема секогаш да биде со нас, дека ќе мора секој ден да останува по неколку саати сама. Првиот пат кога ја изгриза вратата од плакарот ја каравме (викавме) и не и обрнувавме внимание 2 дена, после 4 дена пак ја оставивме дома 2 саати сама и кога се вративме имаше изедено паркет. Дали некој од Вас се има соочено со ваква ситуација и како постапил? Дали има некое решение? Иначе кучето е мешавина самојед со ретривер и има 6 месеци.
Kuceto najverojatno pati od anxiety separation. Se koregira no mnogu tesko. Potrebna e strucna pomos
http://www.aspca.org/pet-care/dog-care/common-dog-behavior-issues/separation-anxiety

Kajgana Shop

На врв Bottom