Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 октомври 2016
Мислења
31
Поени од реакции
10
Неможеш да правиш стратеѓии околу тоа како би било, работите се премногу комплицирани. Спремајте документите и започнете ја процедурата, може ќе земете, може нема да земете, ако не пробате никогаш нема да знаете, после ќе ви биде криво што воопшто не сте пробале. Мене ми е многу криво што не ја започнав процедурата некаде таму во 2009 кога завршив средно, до сега сто пати ќе земев пасош.
Знаете некој да има добиено само со декларација?

Член од
13 октомври 2016
Мислења
33
Поени од реакции
14

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Знаете некој да има добиено само со декларација?
Еден куп луѓе имаат земено само со декларација без никаков доказ дека имаат потекло, но тоа беше многу одамна кога Бугарија влезе во ЕУ во 2007 па до 08,09,10. Неможе веќе така, мора потекло. Ако немаш никаков стар документ, единствена опција ти се тие потврдите што ѓи даваат по Бугарските клубови низ Македонија, но со тоа можеш само да пробаш, никој не ти гарантира дека ќе земеш сигурно.

Член од
24 септември 2009
Мислења
47
Поени од реакции
4
Здраво,

Не коментирав на темава но цело време ви ги пратев новите информации посебно од како почнав да чекам вице-претседателот да ми ја потпише декларацијата. Како и да е, во петокот и тоа се случи, потпишана е, заверена, све.

Е сега, видов дека за да си ја подигнам декларацијата треба да платам 50 лева, леџит..но посредникот ми бара 70 евра за да ми „најде адреса“. Погуглав и видов дека во законот за државјанство, член 93 алинеја 4 вели
„Б'лгарски граждани, живеешти в чужбина, които не са вписани в регист'ра на населението и не могат да посочат постојанен адрес в Република Б'лгарија, се вписват служебно в регист'ра на населението от рајон "Средец" на гр. Софија.“
а адресата е „гр. Софија, ул. „Леге” № 6“.
Па ме интересира дали сака да ми земе пари за нешто шо не треба да се зимат пари !?

П.С. Колку пари чини пасошот (по регуларна постапка, 1 месец) и кој се другите трошоци после подигањето на декларацијата.
Ви благодарам.

Член од
1 април 2014
Мислења
285
Поени од реакции
186
Здраво,

Не коментирав на темава но цело време ви ги пратев новите информации посебно од како почнав да чекам вице-претседателот да ми ја потпише декларацијата. Како и да е, во петокот и тоа се случи, потпишана е, заверена, све.

Е сега, видов дека за да си ја подигнам декларацијата треба да платам 50 лева, леџит..но посредникот ми бара 70 евра за да ми „најде адреса“. Погуглав и видов дека во законот за државјанство, член 93 алинеја 4 вели
„Б'лгарски граждани, живеешти в чужбина, които не са вписани в регист'ра на населението и не могат да посочат постојанен адрес в Република Б'лгарија, се вписват служебно в регист'ра на населението от рајон "Средец" на гр. Софија.“
Па ме интересира дали сака да ми земе пари за нешто шо не треба да се зимат пари !?

П.С. Колку пари чини пасошот (по регуларна постапка, 1 месец) и кој се другите трошоци после подигањето на декларацијата.
Ви благодарам.
70 евра за пасош редовна постапка објаснија претходно Crazy и Pat А другаров исто вадеше адреса со посредство 70 евра.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

Член од
30 септември 2015
Мислења
323
Поени од реакции
435
1. Премногу се дрви политика на форумов, а посебно бугарска политика која до вчера не ви беше позната;
2. Интерес на Бугарија е да има шо повеќе пасоши во МКД;
3. Каракачанов е застапникот за ова прашање, ако тој влезе во влада може да биде исто или подобро, ако не влезе...здравје ќе чекате подобри времиња или евентуален пазар на политичарите во БГ;
4. Според мене потврди од БГ здруженија и потекло е иста работа т.е член 15 од Законот за за б`лгарско гражданство, така да можете само да информирате дали некој земал со потврда (а да не е бил прекинат претходно) или не е земал, заради било каква можност да се интервенира преку здруженијава во БГ.
5. Све је лутрија тако да....

Позз и пишВајте корисни информации, не го тупите за бугарска политика.

Член од
17 август 2016
Мислења
55
Поени од реакции
97
реално ако бркаш сам цените се вакви: 25 евра даваш за указот, 15 за егн-то и после во зависност од тоа за колку време сакаш да ти излезе пасошот и лк - за месец дена 30 евра, за три дена 60 евра, а за еден ден некаде 100 евра беа мислам... сега по најнормалната варијанта све ќе те фати некаде 70 евра, посреднициве апла колат... ама сам ако трчаш треба да се помачиш, да знаеш како и во кои институции да одиш итн, низ цела Софија треба... реално јас би препорачал да не им се верува на тие посредници бидејќи пази чув дека за егн да извадат наплаќаат по 100 евра... значи 6-7 пати поскапо отколку сам да отидеш. Ама сега ако некои имаат пари за фрлање тоа е, не можеш да ги премислиш.[DOUBLEPOST=1479154006][/DOUBLEPOST]
реално ако бркаш сам цените се вакви: 25 евра даваш за указот, 15 за егн-то и после во зависност од тоа за колку време сакаш да ти излезе пасошот и лк - за месец дена 30 евра, за три дена 60 евра, а за еден ден некаде 100 евра беа мислам... сега по најнормалната варијанта све ќе те фати некаде 70 евра, посреднициве апла колат... ама сам ако трчаш треба да се помачиш, да знаеш како и во кои институции да одиш итн, низ цела Софија треба... реално јас би препорачал да не им се верува на тие посредници бидејќи пази чув дека за егн да извадат наплаќаат по 100 евра... значи 6-7 пати поскапо отколку сам да отидеш. Ама сега ако некои имаат пари за фрлање тоа е, не можеш да ги премислиш.[DOUBLEPOST=1479154115][/DOUBLEPOST]
70 до 100 евра е сам да средиш, пресметано и платено :)
А кажи ми колку време чекаше за егн и колку плати за преведуање и легализација на извод??

D

dimitars

Гостин
А кажи ми колку време чекаше за егн и колку плати за преведуање и легализација на извод??
Eve jas ke ti odgovoram.
Egn se ceka od 3-5 dena a za legalizacija razlicno e. Vo mk po ambasadite e 15 eur za 1 den ili 30 eur za istiot den. Vo bugarija legalizacija e 30lv za 5-7dena. Vo vrska so legaliziranje na dokumenti vo sf ke najdete agencii koi baraat mnogu pari za legalizacija idat i fo 50 eur.

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Здраво,

Ви благодарам.
значи за адреса, обично таа што ја пријавуваат повеќето на Леге 6, службената адреса, ќе те кошта 30 лева односно 15 евра... тој сака да те ограби

Член од
26 јануари 2016
Мислења
67
Поени од реакции
73
Dali ima vrateni vo procedura preku advokatite Rumen Ivanov i Hristo Hristov, tie tvrdat deka od prekratenite od 2013 imaaat vrateno, dali ima nekoj na forumot koj bil prekraten i so ovie advokati e vraten ???

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Здраво,

Ви благодарам.
значи за адреса, обично таа што ја пријавуваат повеќето на Леге 6, службената адреса, ќе те кошта 30 лева односно 15 евра... тој сака да те ограби
за егн чекав една недела, а за легализацијата бидејќи ми требаше за еден ден платив 60 лева.. што значи најпаметно е кога ќе поднесуваш документи за егн, тогаш и изводот дади го таму некаде, обично карши судската палата има канцеларии за легализација, и 20 лева мислам дека е цената за една недела... така што истовремено ќе ти бидат готови по вторпат кога ќе се враќаш

Член од
17 август 2016
Мислења
55
Поени од реакции
97

за егн чекав една недела, а за легализацијата бидејќи ми требаше за еден ден платив 60 лева.. што значи најпаметно е кога ќе поднесуваш документи за егн, тогаш и изводот дади го таму некаде, обично карши судската палата има канцеларии за легализација, и 20 лева мислам дека е цената за една недела... така што истовремено ќе ти бидат готови по вторпат кога ќе се враќаш

Затоа и прашав не се враќам по втор пат вчера дојдов во софија подигнав указот спиев синоќа тука денес во 14 саат имам закажано во полиција сликање.И си одам за мк а посрединкот ќе ми донесе пасошот викендов во мк.Цела процедура тој ми ја тера.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom