Знаете некој да има добиено само со декларација?Неможеш да правиш стратеѓии околу тоа како би било, работите се премногу комплицирани. Спремајте документите и започнете ја процедурата, може ќе земете, може нема да земете, ако не пробате никогаш нема да знаете, после ќе ви биде криво што воопшто не сте пробале. Мене ми е многу криво што не ја започнав процедурата некаде таму во 2009 кога завршив средно, до сега сто пати ќе земев пасош.
Kako sto citav po portali okolu 17 januari..kolegi dali znae nekoj koga nastapuva na vlast noviot pretsedatel
Jao sad si nasao da se salis, kad nam gori pod nogama
ne be kakvo zaebavanje ti kazvam deka tie so cekaat potpis deka ke mu bide potpisano a za ovie so se na pocetok za vadenje na bugarski ke bidi malce potesko i ke e zakoceno :SJao sad si nasao da se salis, kad nam gori pod nogama
a nie sho sme na zadolzitelno soglasuvanje?ne be kakvo zaebavanje ti kazvam deka tie so cekaat potpis deka ke mu bide potpisano a za ovie so se na pocetok za vadenje na bugarski ke bidi malce potesko i ke e zakoceno :S
Еден куп луѓе имаат земено само со декларација без никаков доказ дека имаат потекло, но тоа беше многу одамна кога Бугарија влезе во ЕУ во 2007 па до 08,09,10. Неможе веќе така, мора потекло. Ако немаш никаков стар документ, единствена опција ти се тие потврдите што ѓи даваат по Бугарските клубови низ Македонија, но со тоа можеш само да пробаш, никој не ти гарантира дека ќе земеш сигурно.Знаете некој да има добиено само со декларација?
70 евра за пасош редовна постапка објаснија претходно Crazy и Pat А другаров исто вадеше адреса со посредство 70 евра.Здраво,
Не коментирав на темава но цело време ви ги пратев новите информации посебно од како почнав да чекам вице-претседателот да ми ја потпише декларацијата. Како и да е, во петокот и тоа се случи, потпишана е, заверена, све.
Е сега, видов дека за да си ја подигнам декларацијата треба да платам 50 лева, леџит..но посредникот ми бара 70 евра за да ми „најде адреса“. Погуглав и видов дека во законот за државјанство, член 93 алинеја 4 вели
„Б'лгарски граждани, живеешти в чужбина, които не са вписани в регист'ра на населението и не могат да посочат постојанен адрес в Република Б'лгарија, се вписват служебно в регист'ра на населението от рајон "Средец" на гр. Софија.“
а адресата е „гр. Софија, ул. „Леге” № 6“.
Па ме интересира дали сака да ми земе пари за нешто шо не треба да се зимат пари !?
П.С. Колку пари чини пасошот (по регуларна постапка, 1 месец) и кој се другите трошоци после подигањето на декларацијата.
Ви благодарам.
А кажи ми колку време чекаше за егн и колку плати за преведуање и легализација на извод??реално ако бркаш сам цените се вакви: 25 евра даваш за указот, 15 за егн-то и после во зависност од тоа за колку време сакаш да ти излезе пасошот и лк - за месец дена 30 евра, за три дена 60 евра, а за еден ден некаде 100 евра беа мислам... сега по најнормалната варијанта све ќе те фати некаде 70 евра, посреднициве апла колат... ама сам ако трчаш треба да се помачиш, да знаеш како и во кои институции да одиш итн, низ цела Софија треба... реално јас би препорачал да не им се верува на тие посредници бидејќи пази чув дека за егн да извадат наплаќаат по 100 евра... значи 6-7 пати поскапо отколку сам да отидеш. Ама сега ако некои имаат пари за фрлање тоа е, не можеш да ги премислиш.[DOUBLEPOST=1479154006][/DOUBLEPOST]
реално ако бркаш сам цените се вакви: 25 евра даваш за указот, 15 за егн-то и после во зависност од тоа за колку време сакаш да ти излезе пасошот и лк - за месец дена 30 евра, за три дена 60 евра, а за еден ден некаде 100 евра беа мислам... сега по најнормалната варијанта све ќе те фати некаде 70 евра, посреднициве апла колат... ама сам ако трчаш треба да се помачиш, да знаеш како и во кои институции да одиш итн, низ цела Софија треба... реално јас би препорачал да не им се верува на тие посредници бидејќи пази чув дека за егн да извадат наплаќаат по 100 евра... значи 6-7 пати поскапо отколку сам да отидеш. Ама сега ако некои имаат пари за фрлање тоа е, не можеш да ги премислиш.[DOUBLEPOST=1479154115][/DOUBLEPOST]
70 до 100 евра е сам да средиш, пресметано и платено
Eve jas ke ti odgovoram.А кажи ми колку време чекаше за егн и колку плати за преведуање и легализација на извод??
значи за адреса, обично таа што ја пријавуваат повеќето на Леге 6, службената адреса, ќе те кошта 30 лева односно 15 евра... тој сака да те ограбиЗдраво,
Не коментирав на темава но цело време ви ги пратев новите информации посебно од како почнав да чекам вице-претседателот да ми ја потпише декларацијата. Како и да е, во петокот и тоа се случи, потпишана е, заверена, све.
Е сега, видов дека за да си ја подигнам декларацијата треба да платам 50 лева, леџит..но посредникот ми бара 70 евра за да ми „најде адреса“. Погуглав и видов дека во законот за државјанство, член 93 алинеја 4 вели
„Б'лгарски граждани, живеешти в чужбина, които не са вписани в регист'ра на населението и не могат да посочат постојанен адрес в Република Б'лгарија, се вписват служебно в регист'ра на населението от рајон "Средец" на гр. Софија.“
Па ме интересира дали сака да ми земе пари за нешто шо не треба да се зимат пари !?
П.С. Колку пари чини пасошот (по регуларна постапка, 1 месец) и кој се другите трошоци после подигањето на декларацијата.
Ви благодарам.
значи за адреса, обично таа што ја пријавуваат повеќето на Леге 6, службената адреса, ќе те кошта 30 лева односно 15 евра... тој сака да те ограбиЗдраво,
Ви благодарам.
за егн чекав една недела, а за легализацијата бидејќи ми требаше за еден ден платив 60 лева.. што значи најпаметно е кога ќе поднесуваш документи за егн, тогаш и изводот дади го таму некаде, обично карши судската палата има канцеларии за легализација, и 20 лева мислам дека е цената за една недела... така што истовремено ќе ти бидат готови по вторпат кога ќе се враќашА кажи ми колку време чекаше за егн и колку плати за преведуање и легализација на извод??
значи за адреса, обично таа што ја пријавуваат повеќето на Леге 6, службената адреса, ќе те кошта 30 лева односно 15 евра... тој сака да те ограби
за егн чекав една недела, а за легализацијата бидејќи ми требаше за еден ден платив 60 лева.. што значи најпаметно е кога ќе поднесуваш документи за егн, тогаш и изводот дади го таму некаде, обично карши судската палата има канцеларии за легализација, и 20 лева мислам дека е цената за една недела... така што истовремено ќе ти бидат готови по вторпат кога ќе се враќаш