Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Внатрешниот има 2х1,5в АА, а надворешниот 2х1,5в ААА .Немам друг термометар за споредба.По спецификација има точност +/- 1С.
Pa so brojot na bateriite e odlicno,,,,ima modeli sto koristat i po 5baterii za vnatresnata...aj toa, nego i tocnosta na merenjeto e dosta bitna, ja imam edni eftini od Loging po 500den zemeno ama se somnevam kolku se precizni....eden clen tuka (nema da go imenuvam) me ubi u pojam deka ima Engleska Oregon Scientific vremenska stanica pa na sve sto kaj nas se prodava se somnevam vo tocnosta i preciznosta na uredite. Ima i Hundai kaj nas nekoi interesni vremenski stanici ama soznam so da odberam, dali Hyndai, dali Konrad ili nesto kako ova tvoeto, za od nadvor da poracuvam za tolku da go tupam nemislam, ama barem nakako da se ima podatok kolku se tocni mi e bitno.

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
Pa so brojot na bateriite e odlicno,,,,ima modeli sto koristat i po 5baterii za vnatresnata...aj toa, nego i tocnosta na merenjeto e dosta bitna, ja imam edni eftini od Loging po 500den zemeno ama se somnevam kolku se precizni....eden clen tuka (nema da go imenuvam) me ubi u pojam deka ima Engleska Oregon Scientific vremenska stanica pa na sve sto kaj nas se prodava se somnevam vo tocnosta i preciznosta na uredite. Ima i Hundai kaj nas nekoi interesni vremenski stanici ama soznam so da odberam, dali Hyndai, dali Konrad ili nesto kako ova tvoeto, za od nadvor da poracuvam za tolku da go tupam nemislam, ama barem nakako da se ima podatok kolku se tocni mi e bitno.
Hundai ми ги пофалија на два пати дека се добри а и несе нешто скапи.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Shukjur ednas i da ja pofalis :)
Veruj mnogu pozafrknato e koga ke dades mnogu pari za klima a ke iskoci so mani.
Inace taa tvoja klima ima mnogu dobar kompresor....kolku za info ;)
има една многу голема маана, а тоа е дека е многу бучна надворешната, плехот од десната страна кај што е компресорот ептен дрндори и на ладење и греење. И ставив и тврда гума на носачите ама нема некое фајде, НЕОТО е за нијанса потивко од оваа, џабе кога е инвертер

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Не знам колку е прецизен,го споредив со термометарот од далечинското од беко инвертер(ако е некој репер) покажа исто.Имам чувство дека малку е спор во регистрирање на промените на температурата.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
има една многу голема маана, а тоа е дека е многу бучна надворешната, плехот од десната страна кај што е компресорот ептен дрндори и на ладење и греење. И ставив и тврда гума на носачите ама нема некое фајде, НЕОТО е за нијанса потивко од оваа, џабе кога е инвертер
Za montazata barem znam deka drugar ti ja montirase....jivi.mk nekoj bese taka ? Gjon od konduri neka namesti sledniot put a ne tvrda guma, on neka ti ja sredi sea i 5,5metrite bakari so ti gi ucukal. Slusnal toj bafer za klima sto e ?
Za drugata istata za kaj sestrati sto ja zema nesto ne se bunis....taa ko sat si raboti, samo tvjava e so mani ;)[DOUBLEPOST=1478215844][/DOUBLEPOST]
Не знам колку е прецизен,го споредив со термометарот од далечинското од беко инвертер(ако е некој репер) покажа исто.Имам чувство дека малку е спор во регистрирање на промените на температурата.
Ima nekoj so netatmo vremenska stanica mnogu blisku do moeto mesto na ziveenje...coekot si e registriran na WU i po nego se orientiram....ama ako primer kaj nego e 6C kaj mene e 8 ili 9 a meram na terasa koja ne e na sonce ili nesto klimatski optovarena. Denski se i pogolemi razlikite...a 2-3 stepena ili jace e golema razlika posebno za kriticnite momenti okolu tocka na bivalencija....dali e -7 -10 ili -2 e golema razlika.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Za montazata barem znam deka drugar ti ja montirase....jivi.mk nekoj bese taka ? Gjon od konduri neka namesti sledniot put a ne tvrda guma, on neka ti ja sredi sea i 5,5metrite bakari so ti gi ucukal. Slusnal toj bafer za klima sto e ?
Za drugata istata za kaj sestrati sto ja zema nesto ne se bunis....taa ko sat si raboti, samo tvjava e so mani ;)
гума ставив јас накнадно, иначе беше ептен катастрофа
е да таа кај сестра ми не се слуша и не дрндори ич, може и до метражата да е, таа е на 3 а мојата дупло. Ке ги извадам утре гумите и ќе видам да не стегаат нешто држачите па ќе ви јавам

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
гума ставив јас накнадно, иначе беше ептен катастрофа
е да таа кај сестра ми не се слуша и не дрндори ич, може и до метражата да е, таа е на 3 а мојата дупло. Ке ги извадам утре гумите и ќе видам да не стегаат нешто држачите па ќе ви јавам
Можно да е и до ѕидот каде што е монтирана.На работа имам два Беко инвертори едниот е монтиран на дилатација помеѓу два столба.Кога работи поготово на ниски вртежи целиот ѕид вибрира и се слуша непријатна бучава, изгледа влегува во резонанса. А другиот е монтиран на ѕид најверојатно цигла не се слуша кога работи.[DOUBLEPOST=1478216844][/DOUBLEPOST]
Za drugata istata za kaj sestrati sto ja zema nesto ne se bunis....taa ko sat si raboti, samo tvjava e so mani ;)[DOUBLEPOST=1478215844][/DOUBLEPOST]
Ima nekoj so netatmo vremenska stanica mnogu blisku do moeto mesto na ziveenje...coekot si e registriran na WU i po nego se orientiram....ama ako primer kaj nego e 6C kaj mene e 8 ili 9 a meram na terasa koja ne e na sonce ili nesto klimatski optovarena. Denski se i pogolemi razlikite...a 2-3 stepena ili jace e golema razlika posebno za kriticnite momenti okolu tocka na bivalencija....dali e -7 -10 ili -2 e golema razlika.
Што користиш за мерење?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Можно да е и до ѕидот каде што е монтирана.На работа имам два Беко инвертори едниот е монтиран на дилатација помеѓу два столба.Кога работи поготово на ниски вртежи целиот ѕид вибрира и се слуша непријатна бучава, изгледа влегува во резонанса. А другиот е монтиран на ѕид најверојатно цигла не се слуша кога работи.[DOUBLEPOST=1478216844][/DOUBLEPOST]
Што користиш за мерење?
Ова за надвор од 495ден....има сензор закачен на жица долга едно метро, тој другиот за внатре веќе го немаат на лагер а имаше дури 4 батерии

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@Pero007 кај мене е монтирана на здрав зид, него како што кажа и ти вибрациите и тоа дрндорење на плехот од надворешната најмногу е изразено баш на тие ниски обртаи кога троши под 450 вати, над 550-600 се губи секакво тресење.

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
@Pero007 кај мене е монтирана на здрав зид, него како што кажа и ти вибрациите и тоа дрндорење на плехот од надворешната најмногу е изразено баш на тие ниски обртаи кога троши под 450 вати, над 550-600 се губи секакво тресење.
Тогаш може кинезот да не притегнал некое штрафче до крај, ко кај Ведар што беше случајот.[DOUBLEPOST=1478218836][/DOUBLEPOST]
Ова за надвор од 495ден....има сензор закачен на жица долга едно метро, тој другиот за внатре веќе го немаат на лагер а имаше дури 4 батерии
Мислам дека и едната и другата се иста каша,за тие пари не можеме да очекуваме бог знае каква прецизност.
Во моментов кај мене покажува 6,6С надвор, а spored accuweather е 5С.Мерачот ми е поставен на тераса.Сега дали греши термометарот, accuweather или темп. е толкава на местото на кое е поставен.Треба да се земе во предвид и дека термометарот покажува вредност со една децимала плус, додека accuweather заокружува на цела бројка.

Последно уредено:
Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
A ja bi te ohrabril i ti konecno da postiras so sliki kako wiksa....tolku vreme si na Fujitsu redno e da vidime nesto slikovito i od tebe ;)
Usput od kaj gi donese tie modeli sto gi nema tuka ako ne e tajna ? (moze i na PP)
a Anhoch imas u GTC, Ramstor, Jumbo....ajt ke najdes...da ne vadam i mapi :)
Не сум многу долго. Две грејни сезони- за тоа сум пишувал и сега за сега задоволен. LUCA сосема солидно си ја врши работата. Вентилатор поставен на АУТО мод одлично ја одржува зададената температура-20 Ц. Баш вчера мерев потрошувачка за 24 часа-6.6 kw. Моделите Fujitsu/Fujielectric LMCA-LUCA ги има ако ги нарачаш и ако си стрплив да ги чекаш. Uni 24 Stip ( Fujielectric ) , Hidroset Skopje ( Fujitsu ).
Не ветувам, но кога ќе сум во можност ќе поставам некоја фотографија.
Поздрав.

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
@yamaha10 pred se ubavo proveri so libela dali e ramna napred nazad levo desno a posle toa vnimatelno i poleka isproveri strafcinjata dali se stegnati sasii maski i sl. odnosno nadvoresni kontakti..eventualno koga ke gi trgnes kapacite gorniot i stranicniot ako se gledaat ubavo dolnite nosecki bufer gumeni strafovi na kompresorot bi bilo dobro da gi proveris ama samo vizuelno dali stoi horizontalno kompresorot, tamu i drugo ne smees i ne bi trebalo da cepkas toa e serviserska rabota a tebe ti e nova pod garancija klimata!
Ova sto ti rece @Strelec za baferi stoi, plus vas dole solun vi e glaven grad :D polesno od tamu kupuvate nego od skopje, eve ti slika i link bas u solun e dukjanov..zasto ova so vikas staanje parce guma ne gleam mnogu da vrsi rabota..
Ελαστικές αντικραδασμικές βάσεις με βιδωτά άκρα.jpg

http://www.tepse.gr/8B5AA962.el.aspx

• Ми се допаѓа
Член од
11 април 2012
Мислења
4.655
Поени од реакции
5.366
Дечки денес ја имав изгасено климата додека бев на работа и кога се вратив покажуваше 18 степени, ова е температурата што ја дава климата наместена на аутофан со вклучен ifeel е сега дали мерела горе каде е поставена или каде е далечинското на далечина и висина постирани во претходен пост не знам.
Иначе на поплаки од гости (кои ми престојуваат дома повеќе од јас самиот што се вели) морав да променам температура па еве последниве 2 дена работи на температура од 21 степен постојано. Значи првиот ден што постирав потрошувачка беше за температура од 20 степени, а се потоа е за температура од 21 степен.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@vedar фала за линкот ама не ќе да е до тоа
денеска имав слободен ден па ја проверив ама баш добро до шрафче како е притегнета. Се е во ред, нема ништо лабаво нити пак стега некој држач за да пренесува вибрации на самата надворешна.Проблемот кај мене е што бочниот лим кај што е компресоорт е многу тенок и тој ги прави сите вибрации баш на ниски вртежи, на повисоки се губи секакво тресење. Значи климата работи, одржува 23с со потрошувачка од 370-400w и се слуша тресење баш на тој бочниот лим цело време, ама со благо притискање на внатре се губат сите тие иритирачки вибрации. Типична кинеска работа, штедат на се што ќе стигнат, значи потенок плех не можело да стават зошто уште со самото дигање на климата со раце ќе го свиеш.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Не сум многу долго. Две грејни сезони- за тоа сум пишувал и сега за сега задоволен. LUCA сосема солидно си ја врши работата. Вентилатор поставен на АУТО мод одлично ја одржува зададената температура-20 Ц. Баш вчера мерев потрошувачка за 24 часа-6.6 kw. Моделите Fujitsu/Fujielectric LMCA-LUCA ги има ако ги нарачаш и ако си стрплив да ги чекаш. Uni 24 Stip ( Fujielectric ) , Hidroset Skopje ( Fujitsu ).
Не ветувам, но кога ќе сум во можност ќе поставам некоја фотографија.
Поздрав.
Sto pari se LUCA i LMCA i kolku se ceka odprilika?
A isto biten moment, ako za klima treba da sum strpliv....za del ako se rasipe nedaj boze sred zima kolku se ceka ?? ;)
Inaku za mene 20C ne go ni racunam za greenje ama aj shukjur i za 20C da vidime nekoja slika od "tvoite" Fujitsu posle tvoeto 2godisno postoenje na forumov (bez niedna slika od klimite).
Ali nema gajle...ako sme cekale 2godini za slika ke pocekame uste 2 :D, samo da ne bidat letoska tie sliki vo mod ladenje :) a @wiksa sekako ke slika u najladnoto ;)[DOUBLEPOST=1478304353][/DOUBLEPOST]@yamaha10 proveri li kaj drugata sto e namontirana kaj sestrati (i sto nebuci) dali e so podebel lim ili isto e kako kaj tvojata ? :P

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа

Kajgana Shop

На врв Bottom