Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување

Спејс,

дали бесконечното и теоретско пополнување на празнотијата од Телема, ќе даде, конечно, доктрина која нема слаби места и која ќе може на задоволителен начин да ги објасни нештата во Светот и во животот?

Или, како што е многу пати веќе видено на форумов (а и шире...), ќе можете до бесвест да теоретизирате за апстрактни, непроверени и непроверливи нешта а не ќе можете да дадете одговор на ниту едно прашање од секојдневното реално битисување?

Последно уредено:
Знам и сум ти кажал дека е пантеистички...

Апсолутно трансцедентниот Бог по природа е Несоздаден и Несместлив во претесните рамки на создадениот свет и битија.

Сево ова го рушиш со твојата претпоставка дека си дел, истечена суштина, еманат од Бог, т.е. Неговата Суштина, ја повредуваш Апсолутноста на Суштината која неможе да ја ставиш во категорија на време и простор.:misticen:
Пантеизмот е концепт што подразбира дека нема ништо друго освен Бог. И тоа е единствениот концепт каде има решение за парадоксите во врска со сеопфатноста. Ако Бог е апсолутно битие, тогаш непостои можност нешто да неможе да биде направено од негова страна, во спротивно не би бил апсолутен. И тука доаѓаат парадоксите од типот дали Господ може да умре, да се роди и слично. Ако тој е одвоен од неговата креација, тогаш неможе во исто време да биде вечен и да умре или да се роди. Ако умре, не е вечен, ако неможе да умре, тогаш постои нешто кое тој неможе да го направи, што значи нема сеопфатност а со тоа ни апсолутност. Но ако креацијата е всушност манифестација на самиот Креатор, тогаш овој парадокс е надминат - Бог е вечен во својата суштина, а смртен во формите што се манифестирани од таа суштина. На тој начин е запазена сеопфатноста а со тоа и апсолутноста.

Спејс,

дали бесконечното и теоретско попоплнување на празнотијата од Телема, ќе даде, конечно, доктрина која нема слаби места и која ќе може на задоволителен начин да ги објасни нештата во Светот и во животот?

Или, како што е многу пати веќе видено на форумов (а и шире...), ќе можете до бесвест да теоретизирате за апстрактни, непроверени и непроверливи нешта и не ќе можете да дадете одговор на ниту едно прашање од секојдневното реално битисување?

Кога веќе се зборува за просторот, времето, суштината, материјата, енергијата си реков чекај да надополнам со еден есеј од iao131.com во врска со конечната и бесконечната Волја.

Во повеќето култури во светот се појавува овој феномен, а сите тие се распространети насекаде. Самиот Алан Ватс (кој што не го сакам многу) во еден од своите говори има кажано:

„Ние сме само обични луѓе во овој свет, а совршени Мајстори во другиот.“

Но, не само Алан Ватс, random new ager од 70' години туку и пред цели 5000 години кај Хиндусите, високото Себство се нарекувала Atman. Во Телема целта е откривањето на вистинската Волја и постигнување на разговор со Светиот Ангел Чувар (HGA). Во Таоизмот целта е човекот да ја пренасочи енергијата од Jing, во Qi, од Qi во Shen, од Shen во Wu-Ji од Wu-Ji таа да се претопи во бесконечното ТАО, при што се случува спознавање на повисоко себство наречено Fu Fa Shen. Кај Гностиците ова се нарекува Daemon, кај њу-ејџери Higher Self, кај Египјаните - Khu (KU), кај Кабалистите Yechida ако не се лажам... нека оправа @Хептаграм XI или @Ipsissimus во врска со Кабала.

Само кај вас православните и уште неколку квази религии кои на човештвото се повеќе му стануваат неподносливи и безсмислени - човекот го чека пекол во кој што ќе гори вечно! (а за тебе вечноста е апстрактно и непроверено нешто) тука лежи иронијата.

58. Јас давам незамисливи радости на земјата: сигурност, не верба, за животот, над смртта; мир неискажан, одмор, екстаза; ниту пак барам некакви жртви. - Книга на Законот (поглавје I)

Не знам за другите Телемити, но јас не се надевам на ништо. Имам мали амбиции ама остварливи, пример мирно да заспијам вечерва кога ќе легнам да спијам. Да завршам факултет, да основам семејество. Нема врска тоа што сум Телемит со некаков рај или пекол воопшто.

Постојат Свети книги во Телема, книгите од А класа. Постои Книгата на Законот, како што веќе реков, начинот на кој што ти ја разбираш Телема си има врска само со твојата логика. Јас можам да научам нешто од некој друг Телемит, доколку има потреба од тоа, но со инка или на сила никој не може да ти ја менува логиката во твојата глава. Сам си одговорен за се, не е ова - плукни залепи (остај денарче бакни икона). :)

... Светов и онака лежи во зло и во лага...
„Ветување, за лудиот радување„, рекол некој....

Така те учеше стариот еон (христијанството посебно) иако им се даде шанса да го надминат и светот и злото и лагата... ете не сеуште такви ко тебе по нет ги трујат младите и способнин луѓе со вакви муабети...
Светот е ова, светот е она - а светот сме јас и ти. Ако не се менуваме и подобруваме - бесцелно зборуваш каков е светот.

Тоа е твој поглед кон светот и такви што сеуште управуваат со истиот. Треба да се отфрлат водачите кои потекнуваат од стариот еон - го уништуваат човештвото систематски!

Не успеавте и преминавте едноставно во шпекулативна религија (како масоните) и ја префрливте играта „отаде смртта“ - се ќе се среди откако ќе умреме и ќе дојде „крајот на деновите“, со малку повеќе искористување на фантастиката и се разубави таа сказна за неспособноста на оние кои беа најгласни во стариот еон - религиите кои требаа да го подобрат човештвото не само да го обвинуваат истото и да му се закануваат со „втора смрт“ и градење страшилиште за „бедните по дух“!
Но тоа помина...
Сега друго време, други предизвици, нови надминувања без оправдувања за непостигнатото.

Штета што еонот е млад... 100 години се ништо.

П.С. Премногу се радувате на ветувањата од вашите свети книги... верувајте, молете се, билдајте се за смртта но намалете со кревање на стариот еон назад на тронот.
Не е ок тоа... ве води кон лудило да дрдорите сешто за она што никогаш не сте го проучувале...
Фетиш да не е тоа?

Не знам за другите Телемити, но јас не се надевам на ништо.

А зашто не сум зачуден? :icon_lol:

Нормално дека не се надеваш на ништо (посебно љубам двојни негации...), оти Телема ионака ти нуди „ништо„.

Така и ѓа‘оло Го искушуваше Христа Бога, нудејќи Му се‘, односно ништо, оти самиот ѓа‘ол онака нема ништо, односно има „ништо„, а за возврат ја бара „само„ душата човекова.[DOUBLEPOST=1477513278][/DOUBLEPOST]
Постојат Свети книги во Телема, книгите од А класа. Постои Книгата на Законот, како што веќе реков, начинот на кој што ти ја разбираш Телема си има врска само со твојата логика.

И пак „негативна исповест„?...
А што рече, која логика важи во Телема? Не се сечам дека ми одговори.[DOUBLEPOST=1477513435][/DOUBLEPOST]
Штета што еонот е млад... 100 години се ништо

Хммм, да; од „ништо„ произлегува „ништо„. Логично, не?...:icon_lol:
А добро, колку вечности ќе треба да поминат за да профункциониса то‘ Телемската доктрина?[DOUBLEPOST=1477513538][/DOUBLEPOST]
Фетиш да не е тоа?

Јок бе, тоа е вера која реално се живее.
Ај кажи ми такво нешто за Телема.

Последно уредено:
Кога веќе се зборува за просторот, времето, суштината, материјата, енергијата си реков чекај да надополнам со еден есеј од iao131.com во врска со конечната и бесконечната Волја.

Во повеќето култури во светот се појавува овој феномен, а сите тие се распространети насекаде. Самиот Алан Ватс (кој што не го сакам многу) во еден од своите говори има кажано:

„Ние сме само обични луѓе во овој свет, а совршени Мајстори во другиот.“

Но, не само Алан Ватс, random new ager од 70' години туку и пред цели 5000 години кај Хиндусите, високото Себство се нарекувала Atman. Во Телема целта е откривањето на вистинската Волја и постигнување на разговор со Светиот Ангел Чувар (HGA). Во Таоизмот целта е човекот да ја пренасочи енергијата од Jing, во Qi, од Qi во Shen, од Shen во Wu-Ji од Wu-Ji таа да се претопи во бесконечното ТАО, при што се случува спознавање на повисоко себство наречено Fu Fa Shen. Кај Гностиците ова се нарекува Daemon, кај њу-ејџери Higher Self, кај Египјаните - Khu (KU), кај Кабалистите Yechida ако не се лажам... нека оправа @Хептаграм XI или @Ipsissimus во врска со Кабала.

Само кај вас православните и уште неколку квази религии кои на човештвото се повеќе му стануваат неподносливи и безсмислени - човекот го чека пекол во кој што ќе гори вечно! (а за тебе вечноста е апстрактно и непроверено нешто) тука лежи иронијата.
Не треба да заборавиш дека како што човек преминува од една во друга фаза во својот живот,така е и преминот од една духовна скала на друга,со што откако се премине на повисоко духвно ниво не треба да се оспорува и негира постоењето на пониско ниво, тоа е како да си го оспоруваш постоењето кога си бил мал и не треба повеќе да постојат деца туку сите да се директно возрасни.Тоа е иронија, нели?
Но,ако успееш да достигнеш толку високо ниво со што би отпочнал нешто сосема ново,поразлично запазувајќи ги сите промени.без да го нарушиш природниот тек,кој би бил во склад на природата и духовноста, е тогаш може старото постепено да се руши,а ново да се создава.(во кој треба да постои дуалност)
Во секој друг случај би било, бледа и недостижна идила.:(

Треба да се размисли,дали телема ти дава соодветно школо да се спознаеш себеси,а преку себе и другите, или ти ги покажува негативностите и слабостите на другите, во кој ти треба да ја покажеш силата и знаењето како врв на твојата слобода , поткрепена со ... прави што ти е вилја и тоа нека биде целиот закон?

Не треба да заборавиш дека како што човек преминува од една во друга фаза во својот живот,така е и преминот од една духовна скала на друга,со што откако се премине на повисоко духвно ниво не треба да се оспорува и негира постоењето на пониско ниво, тоа е како да си го оспоруваш постоењето кога си бил мал и не треба повеќе да постојат деца туку сите да се директно возрасни.Тоа е иронија, нели?
Но,ако успееш да достигнеш толку високо ниво со што би отпочнал нешто сосема ново,поразлично запазувајќи ги сите промени.без да го нарушиш природниот тек,кој би бил во склад на природата и духовноста, е тогаш може старото постепено да се руши,а ново да се создава.(во кој треба да постои дуалност)

Треба да се размисли,дали телема ти дава соодветно школо да се спознаеш себеси,а преку себе и другите, или ти ги покажува негативностите и слабостите на другите, во кој ти треба да ја покажеш силата и знаењето како врв на твојата слобода , поткрепена со ... прави што ти е вилја и тоа нека биде целиот закон?

Морам да се сложам со твоето прво мислење. Тотално си во право кога станува збор за повеќе нивоа. Не велам јас дека сум над некого, можам и јас да научам од тебе и ти од мене. Сите заедно можеме да учиме од еден, но и тој од нас. Проблемот е во тоа што кај вас, само еден има право да подучува, другиот мора да слуша и прифаќа!

Сум пробал повеќе пракси во животот. Сум бил и православен, веќе имам напомнато дека имам прочитано доста православна литература. Ги владеам рускиот и украинскиот јазик и можам да кажам дека до некаде го разбирам и црковно -словенскиот јазик. Замисли, во собата имам полно крстови и икони кои што не ми представуваат никаков проблем. Се има своја убавина... ама баш се освен тврдењето дека сме грешни или тој самосожалувачки или менталитет на глумење жртва пред некаков страшен Бог.

Законот на Телема и Телемитските пракси ми помогнале да дојдам до некое ниво. Пред тоа овде биле христијанскиот мистицизам, будизмот, таоизмот, Јога, платонизам... Лично за мене Телема е најприфатлива и секогаш ме обзема чувство на прифатливост кога се зборува за Телема. И секако најзиниот Закон т.е Законот на Слободата кој гласи

„Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон“

Тебе како ти одговара, така... :)
А зашто не сум зачуден? :icon_lol:

Нормално дека не се надеваш на ништо (посебно љубам двојни негации...), оти Телема ионака ти нуди „ништо„.

Така и ѓа‘оло Го искушуваше Христа Бога, нудејќи Му се‘, односно ништо, оти самиот ѓа‘ол онака нема ништо, односно има „ништо„, а за возврат ја бара „само„ душата човекова.[DOUBLEPOST=1477513278][/DOUBLEPOST]

И пак „негативна исповест„?...
А што рече, која логика важи во Телема? Не се сечам дека ми одговори.[DOUBLEPOST=1477513435][/DOUBLEPOST]

Хммм, да; од „ништо„ произлегува „ништо„. Логично, не?...:icon_lol:
А добро, колку вечности ќе треба да поминат за да профункциониса то‘ Телемската доктрина?[DOUBLEPOST=1477513538][/DOUBLEPOST]

Јок бе, тоа е вера која реално се живее.
Ај кажи ми такво нешто за Телема.

Веќе реков еднаш дека логиката зависи од логичарот. За мене Телема е пантеизам, за тебе можеби е нихилизам. Секој на своја одговорност. :LOL:

Ти си поголем Телемит и од Кроули:

The Way of Mastery is to break all the rules—but you have to know them perfectly before you can do this; otherwise you are not in a position to transcend them.
Aleister Crowley, Magical and Philosophical Commentaries on The Book of the Law

Патот на Мајсторство е да се скршат сите правила, но првин мора да ги запознаете совршено пред да можете да го направите ова, инаку нема да бидете во состојба да ги надминете.
:)

Морам да се сложам со твоето прво мислење. Тотално си во право кога станува збор за повеќе нивоа. Не велам јас дека сум над некого, можам и јас да научам од тебе и ти од мене. Сите заедно можеме да учиме од еден, но и тој од нас. Проблемот е во тоа што кај вас, само еден има право да подучува, другиот мора да слуша и прифаќа!

Сум пробал повеќе пракси во животот. Сум бил и православен, веќе имам напомнато дека имам прочитано доста православна литература. Ги владеам рускиот и украинскиот јазик и можам да кажам дека до некаде го разбирам и црковно -словенскиот јазик. Замисли, во собата имам полно крстови и икони кои што не ми представуваат никаков проблем. Се има своја убавина... ама баш се освен тврдењето дека сме грешни или тој самосожалувачки или менталитет на глумење жртва пред некаков страшен Бог.

Законот на Телема и Телемитските пракси ми помогнале да дојдам до некое ниво. Пред тоа овде биле христијанскиот мистицизам, будизмот, таоизмот, Јога, платонизам... Лично за мене Телема е најприфатлива и секогаш ме обзема чувство на прифатливост кога се зборува за Телема. И секако најзиниот Закон т.е Законот на Слободата кој гласи

„Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон“

Тебе како ти одговара, така... :)
Незнам кого ословуваш со ...кај вас, од тие што ги ословуваш произлезе тоа што си сега..да не постоеше спротивноста никој не ќе ја вкусеше смртта.
Те разбирам кога велиш дека никаде не најде соодветно место каде би се препознал себеси, сепак потребата на припадност во група со исто мисленици тешко се надминува..

Гревот кој го препишува христијанството на секој човек е дел од пониските нивоа на духовност, па ако предходно се сложи со мене за скалилата, зошто сега истото ти преставува проблем да го разбереш?

Или уште не си сватил зошто е кажано,блажени се бедните по дух?

Пантеизмот е концепт што подразбира дека нема ништо друго освен Бог. И тоа е единствениот концепт каде има решение за парадоксите во врска со сеопфатноста. Ако Бог е апсолутно битие, тогаш непостои можност нешто да неможе да биде направено од негова страна, во спротивно не би бил апсолутен. И тука доаѓаат парадоксите од типот дали Господ може да умре, да се роди и слично. Ако тој е одвоен од неговата креација, тогаш неможе во исто време да биде вечен и да умре или да се роди. Ако умре, не е вечен, ако неможе да умре, тогаш постои нешто кое тој неможе да го направи, што значи нема сеопфатност а со тоа ни апсолутност. Но ако креацијата е всушност манифестација на самиот Креатор, тогаш овој парадокс е надминат - Бог е вечен во својата суштина, а смртен во формите што се манифестирани од таа суштина. На тој начин е запазена сеопфатноста а со тоа и апсолутноста.
Вака речено, уште “сега“ ти си Бог?

Незнам кого ословуваш со ...кај вас, од тие што ги ословуваш произлезе тоа што си сега..да не постоеше спротивноста никој не ќе ја вкусеше смртта.
Те разбирам кога велиш дека никаде не најде соодветно место каде би се препознал себеси, сепак потребата на припадност во група со исто мисленици тешко се надминува..

Гревот кој го препишува христијанството на секој човек е дел од пониските нивоа на духовност, па ако предходно се сложи со мене за скалилата, зошто сега истото ти преставува проблем да го разбереш?

Или уште не си сватил зошто е кажано,блажени се бедните по дух?

Прифаќањето на Законот на Телема си немаше никаква врска со припаѓање во група. Првин почнав со пракси од Liber E и Liber O, читање на теорија (се надевам недолжам повеќе објаснувања). Потоа со текот на времето се родила желба или повик за друго.

Не можеш да знаеш ти што е грев за мене. Веќе неколку пати имам нагласено дека некој нешта што се одбивни за христијанството: кражба, лага, убиство се одбивни и за мене. Да крадеш од некого е да го спречиш другиот поединец да располага со материјален имот по своја волја. Да го лажеш - значи имаш некој страв од него, се плашиш да му ја кажеш вистината. А го убиеш, му го одземаш правото да го живее животот по своја волја - на сила.

За останатото и без христијанството човекот ќе биде блажен ако е беден по дух и утешен доколку биде тажен. За да го осознаеш доброто, мораш да поминеш покрај лошото. Закони на природата се тоа.
Out of chaos come the light, out of the will comes the life. - Egyptian book of the dead

IAO - Ying, Qi & Yang - Nvit, Ra-Hoor-Khuit & Hadith - Shiva, Ganesh & Shakti - Sophia, Christ & Demiurg - Sol, Gaia & Luna.

Многу тројства, мајката... :D

• Ми се допаѓа
Reactions: alf
Веќе реков еднаш дека логиката зависи од логичарот. За мене Телема е пантеизам, за тебе можеби е нихилизам. Секој на своја одговорност. :LOL:

Пантеизмот постои/постоеше и пред Телема; ш‘о ќе ти уште еден пантеизам, препакуван во модерна амбалажа?...

Или, Телема е поинаков пантеизам од пантеизмот?...o_O

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom