Gasenjeto na kompresorot vo nadvoresnata edinica najvekje ima vrska so zivotniot vek na kompresorot, sto pomalku Start/Stop ciklusi, tolku podolgo ke sluzi. Primer kaj mojata mnogu falena klima Mitsu FH-35VE, toj zivoten ciklus e daden vo specifikacijata na kompresorot i iznesuva (momentot sto ne mi se dopagja) nesto pomalku od 170.000 On/Off ciklusi. Sto toa znaci bi go zamolil
@Sass da mi objasni, dali 170.000 se dovolni i dali On/Off ciklus e i koga ke ugasi na postignata vnatresna T, ili samo cold-start nautro se broi prvoto pustanje....iako mislam deka e prvoto i deka sekoj prekin na kompresorot vleguva vo ovie 170.000.
Na ova toplo vreme so nadvoresni T >12C sigurno i pocesto od 10pati dnevno gasi na zadadena 23C....na zadadena 24C dosta poretko gasi ama pa na 24 mi e pretoplo vo ovoj period od godinata. Elektronikata i e taka podesena da i pri 1C namaluvanje na zadadena T (primer od 24 na 23) odma gasi (menuva program ili so prai neznam ama gasi) i na mnogu ladno go pravi toa gasenje pri namaluvanje T a ne pa sega na toplovo. Na AutoFan namestena so toa mrzlivo sporo duvkanje 1va ili 2ra brzina na 1cas znae da gasi i po 10tina pati zosto prebrzo diga T senzorot na izmenuvacot koj od slab protok na vozduh nemoze da ja izduva toplinata i da go oladi izmenuvacot pa i pocesto gasi, a 10pati On/OFF cikusi na 1 cas spored mitsubishi e nedozvolivo??? Si vikam ako ne nedozvolivo sto ste ja podesile taka na sekoja promena da gasi ?? Ili poentava e pobrzo da se potrosat tie 170.000 ciklusi??? Care negledam da go namalam gasenjevo osven da ja teram na podesena povisoka T (24C) i na manuelno pojak izduv vo 3ta. I toa kaj mene e namestena vo otvoren prostor od 45m2 i hodnik spoen so toj prostor nakaj spalnite i site vrati otvoreni. Kako ne im gasi na drugive vo pomal prostor neznam, ili ne kazuvaat ili mojava nesto ne e u red.
Прегледај го приврзокот 158453