Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
23. Ако ве падат од еден град, бегајте во друг. Зашто, вистина, ви велам: нема да ги обиколите Израилевите градови, додека дојде Синот Човечки.
Maтеј 10

30. Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го видат Синот Човечки како иде на небеските облаци, со голема слава и сила;
.........
34. Вистина ви велам: нема да премине овој род, додека сето тоа не се исполни.
Maтеј 24

63. Но Исус молчеше. А првосвештеникот Му рече: „Те заколнувам во Живиот Бог да ни кажеш: Ти ли си Христос, Син Божји?”
64. Исус му одговори: „Ти рече! Ви велам пак: отсега ќе Го гледате Синот Човечки како седи оддесно на силата и како доаѓа по небеските облаци.”

37. зашто уште малку, сосема малку и „Оној што иде, ќе дојде и нема да се забави.
Eвреите 10

1. И им рече: „Вистина, ви велам: тука стојат некои, што нема да вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо, дојдено во сила.”
Марко 9

27. Вистина ви велам, овде стојат некои, што не ќе вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо.”
Лука 9

Let3,

ништо не разбирам од препишаново.

1. Ќе бидеш љубезен и да ми подобјасниш што е напишано во стиховите? Еден по еден, нормално.
2. Пак ќе киднеш од прашањево, како и многу пати претходно?

Let3,

ништо не разбирам од препишаново.

1. Ќе бидеш љубезен и да ми подобјасниш што е напишано во стиховите? Еден по еден, нормално.
2. Пак ќе киднеш од прашањево, како и многу пати претходно?
Мики гледам дека тешко разбираш и дека не се снаоѓаш баш најдобро ни во наједноставните библиски стихови, па вака за сите ќе ти кажам, Исус, бог да го прости, им ветувал на луѓето пред 2000 години дека во нивно време (додека се тие живи) ќе се врател и со себе ќе го донесол царството божје а тие тоа ќе го виделе овде на земјата.
Али не се вратил. Ги излажал

Мики гледам дека тешко разбираш и дека не се снаоѓаш

Е ми, токму затоа и токму од тебе барам да ми ги подразјасниш рабоќево, кои и самиот не ги разбираш.
И?
Што бидна?
Пак ќе киднеш од одговорот?

А бе не се врати Либериј, им вети на луѓето уше пред 2000 години дека ќе се врател со се кралство божје - и не го исполни ветеното
Како в земја да пропадна....
Треба уште луѓе да се родат за Царството, ветувањето не завршува со тебе, не биди себичен!:misticen:

Убаво ти беше објаснето, ама со инка не се става. Еве уште еднаш:
А бре се` јасно шо збораш, но ја те “трезнам“ да видиш што праиш реално, но..., сепак инката ќе ти ја препуштам.:)

Пошо кратко памтиш, ај да ти помогнам:

„...Е ми, токму затоа и токму од тебе барам да ми ги подразјасниш рабоќево, кои и самиот не ги разбираш.
И?
Што бидна?
Пак ќе киднеш од одговорот?...„

Кидна?...
He бе не сум Исус, бог да го прости, па да киднувам.
Ти одговориф, Исус му вети на народот пред 2000 години дека ќе се врати во нивно време и дека ќе го донесе царството божје и дека тие генерации то ќе го видат, али не се врати, не дојде ни тогаш ни попосле ни до сега.
Како в земја да е пропаднат.
Одговор на тоа прашање - зошто исус не го сиполни ветеното, го нема никој. Само се знае дека не се вратил како шо ветил.

А бре се` јасно шо збораш, но ја те “трезнам“ да видиш што праиш реално, но..., сепак инката ќе ти ја препуштам.:)
Е ај просветли ме да чујам што сум правел реално.

@Ipsissimus со инка не се дотура, да беше вера можеби ќе можеше нешто околу тоа да надодадеш поеќе вера бидејќи верата се мери, малку или многу веруваш, нема средно... вака, ниту со инка ниту насила од христијанин ќе добиеш нешто добро за човештвото, посебно македонските православни побратими - за нив се е зло, иако разбираат малку... ништо страшно, во секој случај - битно е да се глагола за Новиот Еон, далеку од греовноста на стариот еон, болеста на душата наметната од неуки за неуки, болест против индивидуалноста, против идејата дека човекот е бог и дел од бог и глупата идеја да се величи девственоста - бидејќи искуството за нив е нешто лошо! Како? Се прашувам: Како, а ходниците на бесконечноста молчат - нема ниту ехо ...

Бљуткавост и тапост е стариот еон! Добро е што живееме во овие времиња... ;)

P.S. Ќе прочитате на многу места од многу христијани од најразлични цркви дека „доаѓа крајот на времето“ со многу изговори и „докази“.
Да, навистина дојде крајот, на нивното време, на стариот еон и умирачките богови.

Последно уредено:
Да не бидеме досадни за другите нема смисла, ти брат земи си то инката и истражувај...
Не сум ти брат.
Не кажа што сум правел реално, дај да видиме, не бегај.

He бе не сум Исус, бог да го прости, па да киднувам.
Ти одговориф, Исус му вети на народот пред 2000 години дека ќе се врати во нивно време и дека ќе го донесе царството божје и дека тие генерации то ќе го видат, али не се врати, не дојде ни тогаш ни попосле ни до сега.
Како в земја да е пропаднат.
Одговор на тоа прашање - зошто исус не го сиполни ветеното, го нема никој. Само се знае дека не се вратил како шо ветил.

Одговорот, очекувано, го нема.
Монологот продолжува...[DOUBLEPOST=1476618535][/DOUBLEPOST]
Добро е што живееме во овие времиња... ;)

Да ви‘име колку е „добро„.

„...Но ова знај го; во последните денови ќе настанат времиња тешки. Зашо луѓето ќе станат сребољубиви, самофалци, горделивци, хулители, непокорни кон родителите, неблагодарни, неправедни, безбожници, непомирливи, клеветници, невоздржливи, нескротливи, недоброљубци, предавници, пребрзи, надуени, повеќе сластољубиви отколку богољубиви, на изглед побожни, а од силата на Бога се одрекле. И од нив бегај!...„

(Тимотеј, 3.1-3-5)

Хепта,
кога веќе го фалиш новиот еон, дај навистина посочи што е во него „новото„. Очигледно дека све е старо.

Последно уредено:
Одговорот, очекувано, го нема.
Монологот продолжува...
Moнолог е зато шо не се врати Исус па да прајме дијалог.
Замина и ко в земја да пропадна и сега верниците си прат монолози.
Само једна страна е присутна - таа шо верва - тој во кој верваат - го нема

Хепта,
кога веќе го фалиш новиот еон, дај навистина посочи што е во него „новото„. Очигледно дека све е старо.
Стара е лагата која постојано бара мноштвото да биде килаво и неспособно во однос на божественото.
И реков:
Бљуткавост и тапост е стариот еон! Добро е што живееме во овие времиња... ;)

P.S. Ќе прочитате на многу места од многу христијани од најразлични цркви дека „доаѓа крајот на времето“ со многу изговори и „докази“.
Да, навистина дојде крајот, на нивното време, на стариот еон и умирачките богови.

Новото е дадено во „Книгата на Законот“.

Илјада пати да ја споделам ти нема да ја отвориш и да медитираш врз тие стихови! Нели?
Јогата беше зло, така зборуваат оние од Премин порталот, неспособните идиоти кои не проучуваат ништо, ами догматски се отфрлаат бидејќи сами не можат ниту да истражуваат ниту пак да донесат добар заклучок!

Ни е битно Тимотеј што вели, а? Што и да вели тој, исто е како ти да зборуваш: зло!

Па ова го зборува за христијаните овој... брат против брат ќе кренам, син против татко... така зборуваше твојот трочлен бог. :)
Кога ќе прочиташ Премин што се зборуваат попови и владици за овие или оние учења кои не и одговараат на православната црква, лажат, надуени се дека верата нивна е големата вистина па простата раја како вода, бара најмал отпор и трчи во прегратките на тие клетници и сластољупци...

За вас збори, не за други. Не може ова на други да го калемиш какви се. Твојот закон, за твоите!
Не може ова да се однесува на нехристијани ти што си го напишал или дотичниот ти Тимотеј...
Ова е типично опишан христијанин во Македонија.
Погледни се во огледало, прочитај си ги писанијата тука и познај се конечно.

А нови работи има во новиот еон, но ти не ни смееш да ги тргнеш наочарите за слепци за да видиш. Да те удрам со новото по глава, ќе мислиш некој поп те миропомазува и те спрема за рајот...
Грешниче, терај си крстот и надевај се, кај ти ново старо во Новиот еон?
Бркај демони низ улиците на стариот еон и расправај се тука ко мало дете со сите тоа е патот на Крстот, тоа е патот на смртта ;)

Back
На врв Bottom