Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Верата е ЗНАЕЊЕ, во случајов со примерот без ралика дали ќе ја потврдиш со исказ од таткоти или лично самиот ќе видиш доказ.:cool:
Глупост! Верата никогаш неможе да биде знаење! Пробај на суд како доказ да изнесеш верување па ќе видиш како ќе заврши тоа судење. Зошто бараат очевидци? Зошто бараат сведоци? Зошто не прифаќаат нечие верување како доказ?

......................
Да беше ти валиден соговорник за философија, компаративна религија, а не постојано со зол јазик кон другите религии и учења бидејќи се дијаметрално спротивни на твојата догма во која веруваш, за која и би умрел бидејќи си заразен со проклета надеж и идеја дека си грешен - друго ќе глаголавме јас и ти...

Барем почна да го користиш она „стар еон“.
Нормално е за нас еден припадник на стариот еон (исплашен од сенката на Земјата да бара спасител) за Телемата, која не смее ниту да седне малку од малку да ја проучи (бидејќи еврејскиот бог веднаш ќе го казни), за која прочитал на форуми, блог или википедија - да глагола вакви глупости преку призмата на неговото верување во старо-еонски догми, заразен со болеста наречена грев, бедност и неспособност во врска со божествените работи.

Твојата болест, искашлувај ја кон старците кои се плашат од смртта, од боговите и од се во животот... не тука.

А Хепта, што може да се стори со фантазирање?...
Па кој може подобро од тебе да знае тоа? Ти и другар ти Либериј верувате дека лавовите и крокодилите паселе трева, а тревата била постара од сонцето....

Само влета ко падобранец и не разбра ништо, колку да го браниш малиов.:)
Јас воопшто не сум за само верување, туку и проверување...:cool:
:facepalm:
Воопшто не се читате кога пишувате, мислете дека ние сме оние истите што дремат во вашите храмови, кои климаат со главите, што ги веднат главите до земја? Мислите дека туку така поминуваат вашите глупости што ги читам веќе 20 страници и се чудам како ли да ве поправи човек?
Заради чудната потреба за бранење на своето верување, сешто ќе изнакажете...
Татковци, па ако ти кажал овој или оној, ќе му веруваш ли, ќе одиш ли да провериш...
Абе за врат, во ланци и на проверка. Ако излажал, 1000 стапа со леска по грбот!
Да не му текне догма да започнува на никој наредните 2000 години!

Ти да имаше врска со проверување, не ќе беше православен христијанин. Прибери се малку, не толку скокај високо...

Па кој може подобро од тебе да знае тоа?

Еве, ти знаеш подобро од мене; што може да се стори со фантазирањето?[DOUBLEPOST=1476304484][/DOUBLEPOST]
Ти и другар ти Либериј верувате дека лавовите и крокодилите паселе трева, а тревата била постара од сонцето....

А ти ќе ја побиеш нашата вера, со тоа што нема да веруваш во откриената вистина, или ќе приложиш поубедлив „доказ„ освен своето неверување?

Еве, ти знаеш подобро од мене; што може да се стори со фантазирањето?
Па ете, може да фантазираш дека лавовите паселе трева а тревата да била постара од сонцето. Потоа со фантазирање, може да веруваш дека од вода може да се направи вино, па може да фантазираш дека девица може да остане трудна, па може да си фантазираш дека мртовци може да воскреснат.... Доволно?

Верата е ЗНАЕЊЕ, во случајов со примерот без ралика дали ќе ја потврдиш со исказ од таткоти или лично самиот ќе видиш доказ.:cool:

Абе какво знаење, што се лажеш и себе си и другите? Не ви е срам вака да зборувате? :)

Верата во стариот еон е проклето бегство од реалноста, од препреките, од животот и надминувањето. И нема да биде ништо друго колку и да се замотува во убави зборови.
Минато... кое очајно сака да опстои и не сака да го остави човештво да биде.

Па ете, може да фантазираш дека лавовите паселе трева а тревата да била постара од сонцето. Потоа со фантазирање, може да веруваш дека од вода може да се направи вино, па може да фантазираш дека девица може да остане трудна, па може да си фантазираш дека мртовци може да воскреснат.... Доволно?

Не, не е доволно; не ми одговори на прашањето; како ќе ја побиеш нашата вера? Со опозит од верата, со неверување? Приложи ми „доказ„.[DOUBLEPOST=1476304774][/DOUBLEPOST]
Да беше ти валиден соговорник за философија,

„...Не ми ја мати водата...„-и‘ рече волкот на овцата.

А ти ќе ја побиеш нашата вера, со тоа што нема да веруваш во откриената вистина, или ќе приложиш поубедлив „доказ„ освен своето неверување?
Немам јас потреба да побивам ништо, сами си се побивате. Тој што изнесува тврдење е должен истото да го докаже.

Абе какво знаење, што се лажеш и себе си и другите? Не ви е срам вака да зборувате? :)

Верата во стариот еон е проклето бегство од реалноста, од препреките, од животот и надминувањето. И нема да биде ништо друго колку и да се замотува во убави зборови.
Минато... кое очајно сака да опстои и не сака да го остави човештво да биде.
Само се фалиш ко мало дете со своето убедување, негирајќи го убедувањето на другиот! :rolleyes:

Немам јас потреба да побивам ништо, сами си се побивате. Тој што изнесува тврдење е должен истото да го докаже.

Да те потсетам на прашањето:

„...А ти ќе ја побиеш нашата вера, со тоа што нема да веруваш во откриената вистина, или ќе приложиш поубедлив „доказ„ освен своето неверување?...„.

Тоа дека вие у клубчето сте шампиони во пишување километарски монолози кога никој ништо не ве прашува и кои немаат благе везе со реалноста, тоа веќе го знам...

• Ми се допаѓа
Reactions: alf
Не, не е доволно; не ми одговори на прашањето; како ќе ја побиеш нашата вера? Приложи ми „доказ„.
@liberij глагола како верувањето е знаење.
Но јас велам не е. Да беше знаење друго ќе беше... ќе имаше доказ како се побива твојата вера.

Верата не е знаење, не може да се побие.

Глупо ти е барањето. Бараш некој да ти побие вера, а ти како си ја докажал? Покажуваш кон себе си и велиш:
Ова тело го создаде бог, Исус Христос, три во едно, таткото и синот и светиот дух, кои иако Исус пред 2000 години можеби глаголаше на Земјата, ама од секогаш бил во татко му (сперматозоид, јуд кај евреите?), но грешен сум по прамајка ми Ева и Адам?
И тоа се глагола без познавање на еврејската мисла од каде потекнува целиот овој симболизам?

ТИ со сет ум сакаш ова лудило јас или било кој да го побие?
Не биди смешен, да не кажам што се друго, бидејќи ќе се навредиме нели...

@Ipsissimus залудно би се заморувал на еден фанатик да му кажува како е надминат стариот еон. Нема да разбере другиот. Едноставно СИ во кутијата, ограничен со идеи на смртност, грев, бедност на духот, неспособен, потреба од молитви, страв)...
Ти нема спас ниту пак доказ.

И не знам со која луда логика вие го осудувате секој преку вашето верување?
Која е таа чудна потреба мерење фалуси помеѓу боговите во стариот еон?
„Мојот бог е единствен, најголем, нај-нај сешто!“ ... што е работата со таа чудна психологија на првите „мудреци“ - следбеници?

• Ми се допаѓа
Reactions: alf
Не, не е доволно; не ми одговори на прашањето; како ќе ја побиеш нашата вера? Со опозит од верата, со неверување? Приложи ми „доказ„.
Вие се обидувате вашата вера да ја прикажете како знаење, како вистина, тоа е тешка глупост. Јас само го посочувам очигледното, дека верата не е факт, не е знаење и не е доказ! Здравиот разум ја побива вашата вера, не ние.

Back
На врв Bottom