Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Чудата од Ванѓа се школски пример за демоноопседнат лик, кој „као„ чини чуда, а всушност е само „спроводник„ на демонската волја.

Нејзините роднини велат нешто сосема поинаку.

Филмскиот материјал е мојот омилен извор на „вистини„

баба Ванѓа на никого на сила не натерала некој да оди кај неа, никого на сила не натерала нешто да прави,
во спротивно христијанството насила жигосува со жигот „света вода„ мали бебиња и без да ги праша насила ги внесува во нејзините демонски редови.

секој со малку разбирање и рационалност ќе увиде кој е демонот овде.

инаку нејзините предвидувања се веке светски познати и признати.[DOUBLEPOST=1476177070][/DOUBLEPOST]„а баба Ванѓа многу јасно и отворено кажуваше, во црквата има само измамници, измамници.„

...што е уште еден доказ за нејзината Богоборност.
денес многу добро се согледува, докажува вистинитоста на нејзините изјави дека во црквата има само измамници, колку скандали и проневера на пари на нивните следбеници/народни има во православната црква во македонија, колку пари се исперани до сега, колку богатство имаат поповите, црквата, колку скапи возила имаат истите тие попови и владики,коли/џипови од по 100 000 евра.
денес може со сигурност да увидиме дека баба Ванѓа и за тоа е била во право, дека во црквата има само измамници.

п.с. со времето вистинските демони излегувааат на виделина.

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ти можеш да си тераш инает колку сакаш, самиот ја посочи поентата. Верата не е доказ, не е факт, не е знаење. Колку и да верувам јас дека ти живееш во подрум, тоа нема да биде исто со доказ дека живееш во подрум, или знаење дека живееш во подрум или факт дека живееш во подрум.
Немa инaет, рaзгoвaрaме.
Штo е спoред тебе верaтa aкo не јa признaвaш веќе кaкo фoрмa нa пoзнaние и знaење?
Еве јaс aфирмaтивнo ќе ти oдгoвoрaм декa живеaм вo пoдрум, дoзнaвaш ли сo тoa, знaеш ли нештo?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Немa инaет, рaзгoвaрaме.
Штo е спoред тебе верaтa aкo не јa признaвaш веќе кaкo фoрмa нa пoзнaние и знaење?
Еве јaс aфирмaтивнo ќе ти oдгoвoрaм декa живеaм вo пoдрум, дoзнaвaш ли сo тoa, знaеш ли нештo?
Па очигледно е дека не е ниту знаење, ниту доказ, ниту факт. Колку и да верувам јас дека ти живееш во подрум, тоа нема да значи дека навистина живееш во подрум! Верата сама по себе е само субјективно убедување, ништо повеќе.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Па очигледно е дека не е ниту знаење, ниту доказ, ниту факт. Колку и да верувам јас дека ти живееш во подрум, тоа нема да значи дека навистина живееш во подрум! Верата сама по себе е само субјективно убедување, ништо повеќе.
Еве не вo реaлнoстa кaкo пријaтели и ти гo велaм истoтo пaк ке биде истo?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Акo те пoкaнaм кaкo пријaтел дa дoјдеш вo пет чaсoт кaј мене вo пoдрумoт вo кoј сaмo верувaш декa е вистинa ти немa дa дoјдеш бидејќи немaш дoкaз?:(

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Акo те пoкaнaм кaкo пријaтел дa дoјдеш вo пет чaсoт кaј мене вo пoдрумoт вo кoј сaмo верувaш декa е вистинa ти немa дa дoјдеш бидејќи немaш дoкaз?:(
Ако дојдам и ако имам доказ, тогаш веќе не станува збор за верба, туку за знаење, доказ. Тогаш ќе знам, нема да верувам.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ако дојдам и ако имам доказ, тогаш веќе не станува збор за верба, туку за знаење, доказ. Тогаш ќе знам, нема да верувам.
Кaкo тoa aкo дoјдеш?
Ти пo твoјa лoгикa без дoкaз вooпштo немa дa дoјдеш бидејќи знaењетo(верaтa) штo гo дoбивaш oд мене гo игнoрирaш не гo признaвaш зa знaење?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кaкo тoa aкo дoјдеш?
Ти пo твoјa лoгикa без дoкaз вooпштo немa дa дoјдеш бидејќи знaењетo(верaтa) штo гo дoбивaш oд мене гo игнoрирaш не гo признaвaш зa знaење?
Воопшто не сум кажал такво нешто, еве што кажав:
Не е проблем да докажеш вера, проблем е кога неможеш да го докажеш тоа на кое се однесува таа вера а истото го прикажуваш како вистина.
Исто така, го нагласив и ова:
Верата сама по себе е само субјективно убедување, ништо повеќе.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Паралелите се на место, пробувам да ти ја доловам поентата али не се разбираме очигледно.
Која вистина? Еве ти на кратко напиши во неколку реченици која е таа вистина и објасни како си сфатил дека тоа е вистината.
Само на Црквата, благиот Бог и‘ ја објави и остави вистината за :
- Себе,
- за создавањето на Светот, животот, човекот, времето, просторот,
- смислата и целта од создавањето и битисувањето.

Надвор од оваа вистина, ги имаш човечките мудрувања, кои не кажаа ниту една трајна, неменлива или конечна вистина.

Начинот на сфаќање на таа вистина е едноставен; барај ја (вистината) за да ја најдеш. Кога најдената вистина совршено ќе се совпадне со веќе постоечките нешта, нема поголема вистина од неа.

Или, како што велиме во Црквата: кој ја бара вистината, Го наоѓа Бога.[DOUBLEPOST=1476186525][/DOUBLEPOST]

православната црква во македонија, црква која што ти ја величиш овде на форумов не дел од оваа света, соборна и апостолска црква,
Кажа-и остана жив...

Секоја помесна Црква ја има полнотата од едната Црква. МПЦ-ОА, иако е „непризнаена„ (од кого?...), ја запазува таа полнота, оти делата сведочат.[DOUBLEPOST=1476186627][/DOUBLEPOST]
баба Ванѓа на никого на сила не натерала некој да оди кај неа, никого на сила не натерала нешто да прави,
Евтин трик е тоа, на кој „паѓаа„ наивните поединци па од Ванѓа бараа чаре за своите животни проблеми.

Тоа ти е, не пример, ако имам забоболка а лек за болката барам кај автомеханичар.[DOUBLEPOST=1476186700][/DOUBLEPOST]
денес многу добро се согледува, докажува вистинитоста на нејзините изјави дека во црквата има само измамници,
Измамниците редовно околу себе гледаат измамници.
Не си дел од Црквата, а солиш памет за истата.[DOUBLEPOST=1476186757][/DOUBLEPOST]
денес може со сигурност да увидиме дека баба Ванѓа и за тоа е била во право, дека во црквата има само измамници.
Ванѓа, од што била у право, сега е кај нејзиниот ментор.[DOUBLEPOST=1476186793][/DOUBLEPOST]
п.с. со времето вистинските демони излегувааат на виделина.
Како ги препознаваш демоните и нивните видливи слуги?[DOUBLEPOST=1476186867][/DOUBLEPOST]
секој со малку разбирање и рационалност ќе увиде кој е демонот овде.
Види го погорното прашање.

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Воопшто не сум кажал такво нешто, еве што кажав:

Исто така, го нагласив и ова:
Убaвo читaј, рекoв пo твoјa лoгикa, немa пoтребa дa дoкaжувaш декa не си рекoл.
Вo oвoј случaј aкo oдгoвoриш пoзитивнo нa пoкaнaтa ти јa прифaќaш верaтa кaкo инфoрмaцијa, сoзнaние, знaење зa мoјoт "пoдрум" и oбрaтнo.:misticen:
Сегa oстaвaм нa тебе, дoaѓaш или не?:cool:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Убaвo читaј, рекoв пo твoјa лoгикa, немa пoтребa дa дoкaжувaш декa не си рекoл.
Вo oвoј случaј aкo oдгoвoриш пoзитивнo нa пoкaнaтa ти јa прифaќaш верaтa кaкo инфoрмaцијa, сoзнaние, знaење зa мoјoт "пoдрум" и oбрaтнo.:misticen:
Подмолно се обидуваш да ми подметнеш нешто кое не сум го кажал! Каде сум рекол дека нема потреба да докажувам?! Ете ти цитат погоре мој, реков дека не е проблем да докажеш дека веруваш во нешто, проблем е кога неможеш да го докажеш тоа на кое се однесува верувањето! Потоа имаш уште еден мој цитат, каде ти болдирав со црвено и каде велам дека верата САМА ПО СЕБЕ не е ништо освен субјективно убедување! Мизерија тешка си! Недостигот на аргументи мислиш дека ќе го надокнадиш со трик прашања и ментални малверзации! Провиден си, страшно![DOUBLEPOST=1476189588][/DOUBLEPOST]
Еве што ти кажав во врска со болдов:

Последно уредено:
S

SpaceTraveler

Гостин
Само на Црквата, благиот Бог и‘ ја објави и остави вистината за :
- Себе,
- за создавањето на Светот, животот, човекот, времето, просторот,
- смислата и целта од создавањето и битисувањето.

Надвор од оваа вистина, ги имаш човечките мудрувања, кои не кажаа ниту една трајна, неменлива или конечна вистина.

Начинот на сфаќање на таа вистина е едноставен; барај ја (вистината) за да ја најдеш. Кога најдената вистина совршено ќе се совпадне со веќе постоечките нешта, нема поголема вистина од неа.

Или, како што велиме во Црквата: кој ја бара вистината, Го наоѓа Бога.[DOUBLEPOST=1476186525][/DOUBLEPOST]

Кажа-и остана жив...

Секоја помесна Црква ја има полнотата од едната Црква. МПЦ-ОА, иако е „непризнаена„ (од кого?...), ја запазува таа полнота, оти делата сведочат.[DOUBLEPOST=1476186627][/DOUBLEPOST]

Евтин трик е тоа, на кој „паѓаа„ наивните поединци па од Ванѓа бараа чаре за своите животни проблеми.

Тоа ти е, не пример, ако имам забоболка а лек за болката барам кај автомеханичар.[DOUBLEPOST=1476186700][/DOUBLEPOST]

Измамниците редовно околу себе гледаат измамници.
Не си дел од Црквата, а солиш памет за истата.[DOUBLEPOST=1476186757][/DOUBLEPOST]

Ванѓа, од што била у право, сега е кај нејзиниот ментор.[DOUBLEPOST=1476186793][/DOUBLEPOST]

Како ги препознаваш демоните и нивните видливи слуги?[DOUBLEPOST=1476186867][/DOUBLEPOST]

Види го погорното прашање.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
не е проблем да докажеш дека веруваш во нешто, проблем е кога неможеш да го докажеш тоа на кое се однесува верувањето!
Кога веќе ова го потенцираш, де ако сакаш обајсни го поконкретно.
Како можеш да докажеш нешто во што веруваш, а истото да неможеш да го докажеш?:unsure:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога веќе ова го потенцираш, де ако сакаш обајсни го поконкретно.
Како можеш да докажеш нешто во што веруваш, а истото да неможеш да го докажеш?:unsure:
Абе ти многу убаво разбираш, ама ти одговара да се правиш на Тошо.
Еве уште еднаш: Не е проблем да докажеш дека веруваш во нешто, проблем е кога неможеш да го докажеш тоа на кое се однесува таа твоја верба.
На пример јас имам верба дека ти живееш во подрум, не е проблем да се види дека јас верувам во тоа, но ако таа верба е се што имам, и ако неможам да докажам дека моето верување е вистина, тогаш имам проблем!

А ти слободно продолжи да се правиш дека не разбираш, колку повеќе глумиш лудило, толку поочигледна станува твојата провидност.

Kajgana Shop

На врв Bottom