Ocigledno ne si me razbral, malce e i konfuzno napisano. Ne rekov deka tie 50 gr ce go gusat kompresorot, napisav deka polnenjeto "od oko" so manometar i stavanjeto +200 gr ce go unistat kompresorot i za da te razubedam deka so pomalce metri namontirano podobro great klimite i ako imaat bas freon kolku sto treba i kolku sto e deklarirano na nalepnicata. Dokazano e deka najoptimalna dolzina e bas 5 m i za taa dolzina e i staveniot freon kako optimum za greenje/ladenje i bas so ovaa dolzina i se testiraat. Tuka zborime za podobro/poloso od mozebi maksimum 5%, a jas za da ja zgolemam ovaa razlika ja "napolniv" klimata so + 200 gr.
Drugo sto e dezinformacija deka ti ne si sretnal podatok deka ne treba da se montira so cevki pokratki od 3 m, ne znaci deka i ne postoi. Na primer FUJITSU vo svoite servisni upastva toa go bara bez isklucok.
Inace prakticno eden moj prijatel, pred 2 god, koj ima LG inverter, sega i neznam koj model, vo muabet mi se pozali deka kupil pogresna klima i deka mnogu loso gree ( a dobro ladi), ispadna deka dolzinata na cevkite ne e nitu 1 m, pa jas go sovetuvav da stavi bar 3 m instalacija. Posle 2-3 nedeli mi se pofali deka go prifatil sovetot i deka istata klima ne moze da ja prepoznae, kako tivko raboti i odlicno mu gree......
Moj sovet bi bil instalacija od minimum 3m ili ako imate sredstva odete na celi 5 m, ko razume svati ce.