Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Уште една смешка кај Трамп. Како ќе ја оправува економијата знаете ? Ќе им ги намали даноците на големите бизниси/компании за 3 пати, ( меѓу кои и неговиот личен бизнис ) Со тоа демек ќе ги мотивирал истите да отворат повеќе работни позиции... која петарда си ти бре човек.. толку глупо нешто и 5то одделенец нема да тропне.. што тоа им фали на најголемите играчи на пазарот? немаат доволно кеш за да се шират па им ги крати даноците? ..... незнам... директно си придонесува за неговиот личен бизнис тука и ништо повеќе.
Друга работа, за да ги задржи бизнисите да не бегаат во странство, ќе им удрел голем данок кога ќе сакаат да им го извезуваат производот на Американците.. демек со тоа ќе ги исплаши и нема да бегаат од Америка.. океееј.. демек најјака страна му е тоа подрачје економијата.. ама и таму е дрво .. Евреј еден стиснат.. Појма да се немало ни од надворешна политика ни од економија... јас незнам која му е неговата позитивна страна воопшто??? Што има тоа гадно створење да понуди? Една добра работа ? Мислев дека економија му е ударна сила, ама и таму е труп....
Епа ајда им ги зголеми, да ги казни затоа што се успешни.
Тоа кој колку кеш има долна работа е да се исправа, не треба да се бере гајле за туѓ џеб, сељачки е.
Човекот е мултимилијардер, нема потреба да се носат закони за тој да се збогати. Твоево размислување важи овде во Македонија, тука голи кучиња идат на власт и носат закони за лично збогатување, Трамп одамна е хипербогаташ, пари има заработено, сега сака да си ја зголеми влијателноста. И браво, човек со појака кичма неможам да замислам, никој не успеа да му влијае на ставовите.
Жално е што сите инвеститори гледаат само да заработат пари, илјадници Американци остануваат без работа поради мигрирање на фабриките во Кина и Мексико, човекот очајно гледа на било кој начин тоа да го спречи.
Политички сака да го намали надворешното влијание на Америка, и тоа ми се допаѓа за разлика од Клинтоновци, кои што ќе доутепуваат неразвиени земји и ќе ги направат кредитно зависни од нивните спонзори.

Што од сето тоа што го набројав е неточно?
Ти ако дигнеш рака за било која одлука, одговараш, било правно, било морално. Јас никаде не го спомнав Виетнам. Никаде. Патем и тие конгресни мисии на кои лажеше, високиот раководител на Циа кои беше поставен лично од Бил и не подигна никакви обвиненија против Клинтонка и конгресот кои ако не се лажам е од капата на демократите од кои речеси сите уште кога таа се кандидираше за претседател и го ветија нивниот глас и поддршка. Како може по толку дела и за ништо да не одговара? Тоа ти е како наш Николче, учи од големите сили и истото го применува тука, само за македонски политички лидер секаде се мрмчи, па и американските дипломати се прават паметни на туѓа почва, а за потешки обвинувања (со докази) на негов колега т.е. колешка сите молчат. Јасно е дека САД е светска сила и Клинтонка е водечки кандидат, но мора да се почитуваат прописите и законите ако сакаат да бидат “најголемата демократија во светот“.

Анкетата на CNN не е релевантна затоа што поголемиот број на испитаници ( не кажаа ништо процентуално) биле демократи. Патем, кој бил за Трамп и понатаму е за Трамп, кој е за Клинтонка, и потанаму е за неа, ловот на неутралните е тежок и ќе продолжи и на 7-ми и на 17-ти.[DOUBLEPOST=1475049835][/DOUBLEPOST]
Тоа што ме загрижува кај Трамп е неговата идеја за демолирање на НАТО. Иако не сме ниту дел тоа не засега многу. Кога утре би го снемало НАТО би имало нова трка за наоружување помеѓу Европските бивши НАТО членки. Би биле можни нови конфликти помеѓу бивши членки, Грција и Турција прв пример. Русија би извршила нови агресии врз бившите ссср Балтички републики. Со еден збор повеќе војни на Европско тло. А ние сме буре барут.
Што те загружува околу ремонтот на НАТО? Тоа ти е продолжената рака на САД и партнерите за војна за светските суровини. Тој рече дека НАТО е застарен, дека треба ремонт, дека треба да се работи на него и дека сите држави треба да си ги плаќаат сметките. Па и веројатноста САД привремено да го напушти НАТО терористичкиот пакт е возможна. Следниот претседател ќе ја врати и ти повторно ќе бидеш безгрижен. ;)

Последно уредено:
Што те загружува околу ремонтот на НАТО? Тоа ти е продолжената рака на САД и партнерите за војна за светските суровини. Тој рече дека НАТО е застарен, дека треба ремонт, дека треба да се работи на него и дека сите држави треба да си ги плаќаат сметките. Па и веројатноста САД привремено да го напушти НАТО терористичкиот пакт е возможна. Следниот претседател ќе ја врати и ти повторно ќе бидеш безгрижен. ;)

Пред тебе сум неколку чекори :) го одговорив тоа уште пред да го поставиш прашањето, само кој да чита
Еве пак цитат, прочитај зошто е загрижувачки за Македонија демолирање на НАТО.

Тоа што ме загрижува кај Трамп е неговата идеја за демолирање на НАТО. Иако не сме ниту дел тоа не засега многу. Кога утре би го снемало НАТО би имало нова трка за наоружување помеѓу Европските бивши НАТО членки. Би биле можни нови конфликти помеѓу бивши членки, Грција и Турција прв пример. Русија би извршила нови агресии врз бившите ссср Балтички републики. Со еден збор повеќе војни на Европско тло. А ние сме буре барут.

Последно уредено:
Пред тебе сум неколку чекори :) го одговорив тоа уште пред да го поставиш прашањето, само кој да чита
Еве пак цитат, прочитај зошто е загрижувачки за Македонија демолирање на НАТО.
Да, и јас одговорив дека НАТО може да функционира без САД, како што ЕУ може да функционира без Британија. Сега нормално дека нема да биде исто без најголемата сила во алијансата, но пактот не се состои од 1 држава туку од 28. Јас тоа ти го ставив до знаење, но само кој да размислува. :)

И за тоа со чекорите. Те водам на поводник, затоа си напред. :P

Да, и јас одговорив дека НАТО може да функционира без САД, како што ЕУ може да функционира без Британија. Сега нормално дека нема да биде исто без најголемата сила во алијансата, но пактот не се состои од 1 држава туку од 28. Јас тоа ти го ставив до знаење, но само кој да размислува. :)

И за тоа со чекорите. Те водам на поводник, затоа си напред. :P

Хахаха тоа на мене не си го одговорил да не измислуваме работи сега, или повели цитирај што "си кажал" :) А ако со друг си го зборел, јас не читам секој и сешто што пишувал тука, секакви глупости луѓе пишуваат ;)

Ништо не кажуваш со тоа што пактот е составен од 28 не од 1 тоа е општо познавање, не ја откри Америка :)

Вистинското прашање е дали воопшто ќе продолжи НАТО да постои, откога САД, 80% од воената моќ главниот играч финансиер и иницијатор на НАТО ќе се повлече. Многу е веројатно дека ќе биде реформиран соодветно со останатата воена моќ, која неможе да биде ривал и надмоќ со Русија. Значи не знам како и зошто Европејците би влегле сите во војна со Русија ако Естонија биде нападната на пример. И ден денес со САД во НАТО многу го ставаат членот 5 под голем прашалник, а не пак кога сад би бил надвор.
Конкретно самиот Трамп, го постави тоа прашање, со Естонија, давајки со самото тоа голем сигнал на Русија.

Исто важи за Турција, Европските земји без сад нема шанси да влегуваат во светска војна да ја бранат Турција.
Вака или онака сигурно е дека тоа се големи туболенции на воената моќ. А тоа е многу неповолно за Македонија бидејќи ние сме буре барут, многу соседи едвај чекаат такви прилики. И ова веќе го кажав :)

Последно уредено:
Уште една смешка кај Трамп. Како ќе ја оправува економијата знаете ? Ќе им ги намали даноците на големите бизниси/компании за 3 пати, ( меѓу кои и неговиот личен бизнис ) Со тоа демек ќе ги мотивирал истите да отворат повеќе работни позиции... која петарда си ти бре човек.. толку глупо нешто и 5то одделенец нема да тропне.. што тоа им фали на најголемите играчи на пазарот? немаат доволно кеш за да се шират па им ги крати даноците? ..... незнам... директно си придонесува за неговиот личен бизнис тука и ништо повеќе.
Друга работа, за да ги задржи бизнисите да не бегаат во странство, ќе им удрел голем данок кога ќе сакаат да им го извезуваат производот на Американците.. демек со тоа ќе ги исплаши и нема да бегаат од Америка.. океееј.. демек најјака страна му е тоа подрачје економијата.. ама и таму е дрво .. Евреј еден стиснат.. Појма да се немало ни од надворешна политика ни од економија... јас незнам која му е неговата позитивна страна воопшто??? Што има тоа гадно створење да понуди? Една добра работа ? Мислев дека економија му е ударна сила, ама и таму е труп....

Човекот цел живот е во приватниот бизнис, има направено милијарди и според тебе бил труп.
Проценките се доколку го намали данокот на 15% Апл и остали ќе ги вратат парите назад во САД (самите тоа го имаат изјавено) а тоа се неколку илјади милијарди.

А Хилари цел живот е на цицка на државата и не те интересира од каде им се милионите o_O.
1. Вика ќе се бори против богатите- а за кампањата најголеми донатори и се ВолСтрит и Банкарите и ти и веруваш дека ќе се бори против нив :aplauz:

2. Се залага за правата на жените и педерите - а во нивниот приватен фонд влегуваат милиони од земји каде жените несмеат ни на лекар да отидат без дозвола од мажот.

3. Ја фатија неколку пати како крие информации, неколку соработници кои требале да сведочат се 2 метра под земја и таа е добрата самовила а Трам бил лошиот чичко Сем

Дали вие што ја фаворизирате Хилари би ја прифатиле жена му на Б.Ц или на Љубчета за премиерка ... или синовите нивни :D
Исто и за другите дали би го прифатиле Цинго за иден премиер :D

И кој претседател пак во последниве 20тина години направил нешто што го ветил :toe:
Обам пред да го изберат, ветуваше се обратно од Буш ќе направи, а ни војската од Авганистан не ја повлече, а и се повеќе црнци се на отстрел по улиците :cool:

Реално гледано тешко кека Трумп ке добие али и во тој случај нема шанси Америка да се откажи од нато без оглед какви изјави дава сега, па не одлучува Претседателот таму сам за важни одлуки колку и да е моќен и влијателен.

Реално гледано тешко кека Трумп ке добие али и во тој случај нема шанси Америка да се откажи од нато без оглед какви изјави дава сега, па не одлучува Претседателот таму сам за важни одлуки колку и да е моќен и влијателен.
Се сложувам. Но и симболична изјава е многу важна.
Тоа што го кажува е дека не би влегол во конфликт со Русија за некоја мала НАТО членка, макар НАТО и да постои. Тоа ја прави алијансата на папир но не и на факти. Русија го гледа како отворена покана. Балтичките земји, и многу слични, гледаат колку е саат, колку се вистински сигурни во алијансата, и соодветно се вртат кон исток. Се зголемува геостратешко влијание на Русија. Од една изјава.[DOUBLEPOST=1475226735][/DOUBLEPOST]
Човекот цел живот е во приватниот бизнис, има направено милијарди и според тебе бил труп.
Проценките се доколку го намали данокот на 15% Апл и остали ќе ги вратат парите назад во САД (самите тоа го имаат изјавено) а тоа се неколку илјади милијарди.

А Хилари цел живот е на цицка на државата и не те интересира од каде им се милионите o_O.
1. Вика ќе се бори против богатите- а за кампањата најголеми донатори и се ВолСтрит и Банкарите и ти и веруваш дека ќе се бори против нив :aplauz:

2. Се залага за правата на жените и педерите - а во нивниот приватен фонд влегуваат милиони од земји каде жените несмеат ни на лекар да отидат без дозвола од мажот.

3. Ја фатија неколку пати како крие информации, неколку соработници кои требале да сведочат се 2 метра под земја и таа е добрата самовила а Трам бил лошиот чичко Сем

Дали вие што ја фаворизирате Хилари би ја прифатиле жена му на Б.Ц или на Љубчета за премиерка ... или синовите нивни :D
Исто и за другите дали би го прифатиле Цинго за иден премиер :D

И кој претседател пак во последниве 20тина години направил нешто што го ветил :toe:
Обам пред да го изберат, ветуваше се обратно од Буш ќе направи, а ни војската од Авганистан не ја повлече, а и се повеќе црнци се на отстрел по улиците :cool:
Почнал со милиони од тате. Многу пати банкротирал. Со еден куп измами и лаги се занимава.

Последно уредено:
Се сложувам. Но и симболична изјава е многу важна.
Тоа што го кажува е дека не би влегол во конфликт со Русија за некоја мала НАТО членка, макар НАТО и да постои. Тоа ја прави алијансата на папир но не и на факти. Русија го гледа како отворена покана. Балтичките земји, и многу слични, гледаат колку е саат, колку се вистински сигурни во алијансата, и соодветно се вртат кон исток. Се зголемува геостратешко влијание на Русија. Од една изјава.[DOUBLEPOST=1475226735][/DOUBLEPOST]
Почнал со милиони од тате. Многу пати банкротирал. Со еден куп измами и лаги се занимава.

Па уште еден плус. Иако банкротирал не се откажува, научил и стигнал до Милијардер. Плус НЕ е на цицка од државата.

А тоа измами и лаги си постои државен апарат кој е одговорен да ги спречи тие работи.Ако не ги спречил е неспособен или Мито се јавил :D
А Хилари фатена е на дело со емаил пораките и други работи

Хахаха тоа на мене не си го одговорил да не измислуваме работи сега, или повели цитирај што "си кажал" :) А ако со друг си го зборел, јас не читам секој и сешто што пишувал тука, секакви глупости луѓе пишуваат ;)

Ништо не кажуваш со тоа што пактот е составен од 28 не од 1 тоа е општо познавање, не ја откри Америка :)

Вистинското прашање е дали воопшто ќе продолжи НАТО да постои, откога САД, 80% од воената моќ главниот играч финансиер и иницијатор на НАТО ќе се повлече. Многу е веројатно дека ќе биде реформиран соодветно со останатата воена моќ, која неможе да биде ривал и надмоќ со Русија. Значи не знам како и зошто Европејците би влегле сите во војна со Русија ако Естонија биде нападната на пример. И ден денес со САД во НАТО многу го ставаат членот 5 под голем прашалник, а не пак кога сад би бил надвор.
Конкретно самиот Трамп, го постави тоа прашање, со Естонија, давајки со самото тоа голем сигнал на Русија.

Исто важи за Турција, Европските земји без сад нема шанси да влегуваат во светска војна да ја бранат Турција.
Вака или онака сигурно е дека тоа се големи туболенции на воената моќ. А тоа е многу неповолно за Македонија бидејќи ние сме буре барут, многу соседи едвај чекаат такви прилики. И ова веќе го кажав :)
Ништо не сум одговорил (болд). Логика- ако Трамп стане претседател и САД излезе од НАТО (под претпоставка), како тогаш мојот коментар би бил логичен (оној што не го прочита) ако НАТО престане да функционира!? НАТО би можел да функционира и без САД, но би имал сериозни пречки, пред се финансиски, при неговата успешност и реализирање на нивните/неговите цели. Тоа и јас го напишав претходно и ти сега, затоа нема полза од дополнително тупење околу начинот на функционирањето на НАТО (кое патем Трамп од финансиската страна го стави во прашање). :)

Ништо не сум одговорил (болд). Логика- ако Трамп стане претседател и САД излезе од НАТО (под претпоставка), како тогаш мојот коментар би бил логичен (оној што не го прочита) ако НАТО престане да функционира!? НАТО би можел да функционира и без САД, но би имал сериозни пречки, пред се финансиски, при неговата успешност и реализирање на нивните/неговите цели. Тоа и јас го напишав претходно и ти сега, затоа нема полза од дополнително тупење околу начинот на функционирањето на НАТО (кое патем Трамп од финансиската страна го стави во прашање). :)
Не го перцепирав како одговор бидејќи е празно мислење без поткрепа со аргументи. Плус веројатно и возможно е се и сешто. Плус привремено напуштање е чиста глупост, згора на се ирелевантно кога и војните се привремени.
Мило ми е што конечно согледуваш дека НАТО нема да биде тоа што е без сад. Тоа значи големи турбуленции. А турбуленции на воена и политичка моќ се лоши за Македонија. :)

Не го перцепирав како одговор бидејќи е празно мислење без поткрепа со аргументи. Плус веројатно и возможно е се и сешто. Плус привремено напуштање е чиста глупост, згора на се ирелевантно кога и војните се привремени.
Мило ми е што конечно согледуваш дека НАТО нема да биде тоа што е без сад. Тоа значи големи турбуленции. А турбуленции на воена и политичка моќ се лоши за Македонија. :)
Требаше да го перцепираш затоа што беше одговор на твоето прашање, страв, зорт или што и да беше. :)

И сето ова јас претходно ти го кажав, да не се цитирам повторно, но напуштањето на НАТО терористичкиот пакт од страна на САД е речеси невозможно затоа што тоа е инструмент за борба против воената моќ на Русија и Кина.
Сега сакаш агрументи? или повтрно да ти го потенцирам фактот дека Трамп не сака САД да излезе од НАТО туку сите членки на овој териростички пакт да си ги плаќаат сметките и не сака речиси целиот финансиски товар да е врз САД. ;)

Па уште еден плус. Иако банкротирал не се откажува, научил и стигнал до Милијардер. Плус НЕ е на цицка од државата.

А тоа измами и лаги си постои државен апарат кој е одговорен да ги спречи тие работи.Ако не ги спречил е неспособен или Мито се јавил :D
А Хилари фатена е на дело со емаил пораките и други работи
I sto vrska ima bogatstvoto ...ne ti dava intelegemcija toa! Trump e glup ko trska. Mu trebase podobar tim\plan posebno okolu ekonomijata. Jazolot pomegu bogatie i siromasnite e se pogolem a trupov saka da gi namali taxite na onie koi sto imaat najmnogu so cel da pocnat da go delat nivnoto bogatsvo. Cist primer ti on so ne pocne da go deli negovoto bogatstvo.
Drugata glupost e deka ke go vratel proizdvodstvoto od kina nazad na amerikansko tlo. I tuka na udar pak ke bidat siromasnite i srednata klasa....Igracki,telefoni etc...napraveni vo kina i amerika nemozat da imaat ista cena na pazarot. Da go pravea Iphone u Amerika nemase da kosta tolku "eftino". Trumot ne e za presdatel za reality show e. Nema recnik,dijalog vodi so bumer sticker frazi. Ne biva takov klovn da stavis za predsedatel. Ne ja podrzuvam ni Hilari ...ednostavno situaciajta e Magare vs Zmija.

Демократијата или фашизмот го покажаа вистинското лице, досега тие 3-4 кандидати за претседател на САД секогаш беа одобрени од газдата на САД, апсолутно послушни кукли, така да досега немаше потреба од шарени револуции внатре во САД и привидно изгледаше дека има демократија.
После појавата на кандидат, патриот кој не сака да работи за Израел и не е потчинет на кукловодите, тие процеси кој досега САД ги правеше низ целиот свет и на нас ни се добро познати, започнаа и во САД.
1: Вашингтон Пост и Њујорк Тајмс, кој досега глумеа независна политика и дека само информираат, официјално објавија дека се против Трамп, до тука беше митот за независни медии во САД, сега е јасно дека се партијни телевизии, не на републиканците или демократите, а дирекно на НСР.
2: Во ООН се појавува соопштение за американската дијаспора да се регистрираат за изборите и да гласаат против Трамп, денеска после 5-6 саата тоа соопштение е избришано
3: Дел од телевизиските канали на САД наменети за пропаганда и пучеви во латинска Америка источна Европа и на Исток, во почетокот на летото направија свој мултиплекси создадоа и пуштија обратно специјални канали наменети за нивната дијаспора во САД, се разбира "независните" кабловски оператори во САД одма бесплатно ги вклучуваат во своите пакети. Вие сами може да се сетите дека пропагандираат против Трамп.

Зборот ми е колку е големо тоа зло во светот, колку е распространето во сите сфери и држави преземени од јудеомасоните. Ако победи дементираната баба сигурно ќе има Трета Светска Војна, ако Трамп победи, под услов да не го ликвидираат, можеби и ќе успее да ја спречи.
Охрабрувачки факт е дека дел од политичката елита без разлика дали се републиканци или демократи се одметнаа од кукловодите, не сакаат да има 80 милиона бездомници во САД, не сакаат да вршат геноцид врз американскиот народ. Ситуацијата е многу слична како пред распадот на римската империја, со разликата дека тогаш римјаните управувале таква територија и поголемиот дел од армијата биле римјани плус дел јаничари, а денеска не американците управуваат толку голем дел од светот, а едни десетна евреи со идеологија нацизам врз неевреите, армијата е 100% јаничари американци и јаничари од евроатлантиците, нема јадро од еврејска армија да го штити тој еврејски систем, така да распадот може да биде многу брз.
Такви како Сноудон се милиони низ сите структури, од армија, разузнавање, полиција, за сега повеќето ќутат и исполнуваат команди на кукловодите, но при искра и создавање на критична маса ќе преминат на другата страна, сепак не се евреи а во моментов убиваат од својте народи.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom