Прашања за Исламот III

S

SpaceTraveler

Гостин
Ме интересира зошто Аллах, го испратил Коранот, во Арапско писмо? :)
Постојат многу теории околу тоа, едната од нив е дека имало во тоа време многу во Арабскине земји као силувања, женските деца ги закопуваа живи, преголемо насилство, хорор било...
Има ли некоја поточна теорија и каде е запишана? Да не се должи на она, слушнав, ама не дослушнав. :) Од уво на уво...

А,да.. И зошто, АЛЛАХ, не ги прима молитвите на мајќин јазик, туку мора на Арапски да бидат.
- Зошто „Тито“, рекол пред смртта дека Арапскиот јазик треба да го изуќуваме, бидејќи ќе ни биде потребен, дали мислел на коранот? (така слушнав,дека тој го читал и многу поштувал коранот, али не ме фаќајте за збор) :) ИМа ли некоја врска или е све ово безврска?
Ич ама ич не ми е веродостојна информацијата за Тито. Додека беше жив правеа пропаганди и митови против него, па и сега кога е мртов. Ќе го барате Тито повеќе и од Аллах и од Исус ама нема да се врати.
Сметам дека Тито пред својата смрт барал исповед до Католички свештеник и дека конечно пред својата смрт покажува интерест кон католицизмот. (Но и за ова не ме земај здраво за готово, така ми кажале така ти кажувам)

Каде во кој дел од Куранот виде дека Аллах не ги прима молитвите на арабски јазик? Јас имам другарче Босанец е тој знае неколку молитви на арабски јазик секако и се моли со нив, но кога се моли онака си се моли на македонски или србски.

П.С не сум јас муслиман, ниту пак верник, но можам со сигурност да кажам дека молитвата што ја кажуваш единствениот што ја слуша си ти со твоите уши, така да, како и да се молиш на Себе си, ќе ти биде прифатено. Освен ако е на некој јазик што и самиот не го разбираш. :D

Ѕид на плачот

Намќорка
Член од
7 септември 2016
Мислења
143
Поени од реакции
68
Ич ама ич не ми е веродостојна информацијата за Тито. Додека беше жив правеа пропаганди и митови против него, па и сега кога е мртов. Ќе го барате Тито повеќе и од Аллах и од Исус ама нема да се врати.
Сметам дека Тито пред својата смрт барал исповед до Католички свештеник и дека конечно пред својата смрт покажува интерест кон католицизмот. (Но и за ова не ме земај здраво за готово, така ми кажале така ти кажувам)

Каде во кој дел од Куранот виде дека Аллах не ги прима молитвите на арабски јазик? Јас имам другарче Босанец е тој знае неколку молитви на арабски јазик секако и се моли со нив, но кога се моли онака си се моли на македонски или србски.

П.С не сум јас муслиман, ниту пак верник, но можам со сигурност да кажам дека молитвата што ја кажуваш единствениот што ја слуша си ти со твоите уши, така да, како и да се молиш на Себе си, ќе ти биде прифатено. Освен ако е на некој јазик што и самиот не го разбираш. :D
Фала ти многу за информацииве, меѓутоа сум присуствувала на маса со луѓе муслимани, муабет, каде што се отвори тема за муслиманството и кога им ги поставив овие прашања, тачно ми рекоа дека Аллах, значи да, можеш да се молиш на твојот мајчин јазик, меѓутоа има некои дови што морало на Арапски да ги сведочиш, кажеш таму, како што понатака, не знам.
Се надевав дека муслиманите тука ќе ме просветлат, бидејќи гледам имаат повеќе знаење.
Повеќе ме копка она, зошто коранот го пратил Аллах на Арапски да биде.[DOUBLEPOST=1473863887][/DOUBLEPOST]Имам и уште едно прашање, како тоа, еве ние сме настанале од Адам и Ева, нели, ние сме еден народ... Ондак зошто постојат, оние кинезине, африканцине, со такви раси, жути, црни, бели?!
Нели требаше сите исти да сме?!

Не ја изоставувам онаа варијанта дека можеби ете, се створила некоја мутација и така дошло до тие раси, боја на кожа и слично. Него сакам поточен одговор од тие што повеќе се разбираат. :)

Последно уредено:
Член од
16 јули 2014
Мислења
9
Поени од реакции
13
Ѕид на плаst: 7838832 напиша:
Фала ти многу за информацииве, меѓутоа сум присуствувала на маса со луѓе муслимани, муабет, каде што се отвори за муслиманството и кога им ги поставив овие прашања, тачно ми рекоа дека Аллах, значи да, можеш да се молиш на твојот мајчин јазик, меѓутоа има некоактивирањерапски да ги сведочиш, кажеш таму, како што понатака, не знам.
Се надевав дека муслиманите тука ќе ме просветлат, бидејќи гледам имаат повеќе знаење.
Повеќе ме копка она, зошто коранот го пратил Аллах на Арапски да биде.[DOUBLEPOST=1473863887][/DOUBLEPOST]Имам и уште едно прашање, како тоа, еве ние сме настанале од Адам и Ева, нели, ние сме еден народ... Ондак зошто постојат, оние кинезине, африканцине, со такви раси, жути, црни, бели?!
Нели требаше сите исти да сме?!

Не ја изоставувам онаа варијанта дека можеби ете, се створила некоја мутација и така дошло до тие раси, боја на кожа и слично. Него сакам поточен одговор од тие што повеќе се разбираат. :)
Од езотеричен аспект арапскиот, заедно со санскритскиот и староеврејскиот, се смета за свет јазик, кој не претрпел значајни промени во текот на долг период. Изговарањето на Аллаховите 99 имиња и одредени други формули на арапски создаваат вибрации со кои се активираат суптилните центри, латаифи. Без нивно активирање нема духовен напредок. Затоа се запазува оригиналниот арапски јазик, поради вибрацијата која ја создава.

Во однос на расите и религиите Бог намерно не направил различни, не треба да бидеме исти. Сите религии водат кон иста вистина, ако се практикуваат вистински, не формално механички.

Ѕид на плачот

Намќорка
Член од
7 септември 2016
Мислења
143
Поени од реакции
68
Од езотеричен аспект арапскиот, заедно со санскритскиот и староеврејскиот, се смета за свет јазик, кој не претрпел значајни промени во текот на долг период. Изговарањето на Аллаховите 99 имиња и одредени други формули на арапски создаваат вибрации со кои се активираат суптилните центри, латаифи. Без нивно активирање нема духовен напредок. Затоа се запазува оригиналниот арапски јазик, поради вибрацијата која ја создава.

Во однос на расите и религиите Бог намерно не направил различни, не треба да бидеме исти. Сите религии водат кон иста вистина, ако се практикуваат вистински, не формално механички.
Ама, јас не знам што е тоа Латаифи. :pipi:

Зошто направил повише религии?! :)
Ако веќе знаел што ќе ни се случува... :( Зошто од почетокот не го проповедал муслиманството.
Зошто не треба да бидеме исти, ако веќе тој вели дека мораме да бидеме исти и сите сме исти. :oops:

S

SpaceTraveler

Гостин
Ама, јас не знам што е тоа Латаифи. :pipi:

Зошто направил повише религии?! :)
Ако веќе знаел што ќе ни се случува... :( Зошто од почетокот не го проповедал муслиманството.
Зошто не треба да бидеме исти, ако веќе тој вели дека мораме да бидеме исти и сите сме исти. :oops:
Латаифи како што има напишано @isawy се субтилни центри во телото. Види чакри chakra (санскрит збор за тркало) види Dan'tien во Таоизам. Исто така прочитај нешто за Nadi од хиндуизам.
И уште милион прашања ќе ти се јават како тоа само од Адам и Ева настанало цело човештво, кога тие имале само два сина, Каин и Авел?!
Јазикот како што реков сметам дека нема никаква врска. Арабски, Санскрит, Хебрејски... секој преку својот јазик го спознава боженственото во Себе. Пример земи проучи го малку црковно-словенскиот јазик, македонскиот, рускиот, украинскиот, српскиот коклу е богат со слаткоречиви зборови.
Пробај со арабско изговарање на боженствените имиња, со хебрејски или санскрит, види што најмногу ти одговара на тебе како личност. На исламот не му е важно што и одговара на индивицуата, туку што му одговара нему како треба да се моли или да се однесува еден индивидуалец. Истото важи и за христијанството. Човек може да забега следејќи ги тие религиозни „правци“ :pos:

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
@isawy, дали идејата дека Теврат, Зебур и Инџил се објави кои Аллах ги дал на човештвото во форма на книги е преземена од еврејскиот мистицизам каде се говори дека Богот на Израел го создал Универзумот со помош на три книги?

Дека тие три книги во никој случај не можат да бидат книги во онаа смисла каква што ние ги познаваме и подразбираме под поимот книги, туку дека се работи за некој вид скрипти за креација, како што можеме да видиме од Sefer ha-Yetzirah 6:6:

Има 22 букви...
...Со нив Он создаде три Книги,
и со нив Он го создаде Неговиот Свет,
и со нив создаде сè што некогаш е созадено,
и сè што некогаш ќе биде создадено.

Оттука е повеќе од јасно дека ниту хипотетичките Теврат, Зебур и Инџил никако не може да одговараат на овој опис, ниту пак Куранот како реален нивен следбеник.

http://www.hermetics.org/pdf/Sefer_Yetzirah_Kaplan.pdf

Зошто воопшто се појавила таква идеја за трите претходни објави во форма на Аллахови книги помеѓу муслиманите?

Дали е поради тоа што не можеле да разберат за што се говори во овие стихови, па истото го поистоветиле со книги или е резултат на тоа што можеби Мухамедовите следбеници заробиле некои кабалисти, па овие кога виделе со колку напредни луѓе си имаат работа и колку истите разбираат, намерно ги излажале и ги навеле на погрешен пат, со цел да си ги сочуваат својот живот и своите тајни од профаните?

Можеби @Хептаграм XI ќе каже нешто повеќе околу ова, доколку сака.;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
In thirty-two mysterious Paths of Wisdom did Jah, the Jehovah of hosts, the God of Israel, the Living Elohim, the King of ages, the merciful and gracious God, the Exalted One, the Dweller in eternity, most high and holy -- engrave his name by the three Sepharim -- Numbers, Letters, and Sounds.“
- Sepher Yetzirah

Сефарим буквално преведено е книги или знак можеби, но тука означува форма!
Трите форми со кои Јах, Богот на Војските, Богот на Израел, Живиот Дух итн итн создал се од трите превези на ништото (Аин, Аин Соф и Аин соф аур) се : 10 броеви и 22 букви со соодветните гласови за истите!
10 се сефиротите од дрвото на животот и 22 се патеките помеѓу нив... вкупно 32!
Натаму може да мистифицирате и да расправате колку сакате... но ова е сказната :)
И нема врска со исламот...

П.С. Имам пишувано есеј за двојните букви што се споменуваат во Сефер Јецирах, може да погледнете тука.

Ѕид на плачот

Намќорка
Член од
7 септември 2016
Мислења
143
Поени од реакции
68
Латаифи се субтилни центри во телото значи. Ок. Тоа знам сега, не знам од кај да почнам, ништо не знам. А, многу сакам да научам, се изгубив просто во твоите муабети. :unsure::(
Кај да ги најдам тие книги?
Да, ни за Ева ни Адам ништо не знам, како тие настанале, а сите сме од нив, чудно. Чудно.
Дали ги има онлајн низ нетов, пишете ве молам.

S

SpaceTraveler

Гостин
Латаифи се субтилни центри во телото значи. Ок. Тоа знам сега, не знам од кај да почнам, ништо не знам. А, многу сакам да научам, се изгубив просто во твоите муабети. :unsure::(
Кај да ги најдам тие книги?
Да, ни за Ева ни Адам ништо не знам, како тие настанале, а сите сме од нив, чудно. Чудно.
Дали ги има онлајн низ нетов, пишете ве молам.
Ако сакаш да научиш повеќе за Латаифи, што бараш на тема за ислам?! Што се замараш со религија која ќе ти го испере мозокот и ограничи со своите шеријатски закони. Оди читај на темата Суфизам, Кабала и нејзината симболика, Езотерија и Окултизам и Законот на Телема. Дококлу сакаш да се запознаеш со нешта што опфаќаат езотерија, доколку сакаш да ја запознаеш својата суштина и природа, од што си ти изградена, зошто, како? Јас не велам дека сум го научил тоа, за другите од овде не знам, но ти велам дека си навистина на погрешно место доколку тие субтилни нешта ги бараш во религиозни теми. Религијата не ти нуди ништо, што остана од неа освен да се опијани човек на некој празник? :)

Сакаш да учиш за чакри, попот и оџата сигурно нема да те учат за Латаифи и Чакри. Но за закони кои што мора да ги почитуваш и да се покоруваш на нив. Додека учејќи ги нештата од религиски аспект ќе го отргнуваат боженственото од тебе, нештата што ти препорачав да ги читаш би требало да те доближуваат до истото. Сепак, секој по својот пат, јас дадов идеја и совет, а ти како сакаш. :)

П.С да не заборавиме дека исламот уби многу од Суфите кои што се замараат со Латаифи во минатото и истото го смета за ерес, така да.[DOUBLEPOST=1474162085][/DOUBLEPOST]Ти навистина ли веруваш дека целото човештво сите 7 милјарди луѓе настанале од Адам и Ева? Не ли можеш да гледаш на Адам и Ева малку од симболичен аспект? Како може 7 милјарди луѓе да настанат од само двојца кој имале само два сина? И самата кажа дека не ти е јасно како настанале после сите тие раси... А различната DNK? Уште еден доказ за тоа коклу религијата може да му наштети на човештвото и неговиот поглед на светот :)

Последно уредено од модератор:
Член од
16 јули 2014
Мислења
9
Поени од реакции
13
UBLEPOST=1474180418][/DOUBLEPOST]
@isawy, дали идејата дека Теврат, Зебур и Инџил се објави кои Аллах ги дал на човештвото во форма на книги е преземена од еврејскиот мистицизам каде се говори дека Богот на Израел го создал Универзумот со помош на три книги?

Дека тие три книги во никој случај не можат да бидат книги во онаа смисла каква што ние ги познаваме и подразбираме под поимот книги, туку дека се работи за некој вид скрипти за креација, како што можеме да видиме од Sefer ha-Yetzirah 6:6:

Има 22 букви...
...Со нив Он создаде три Книги,
и со нив Он го создаде Неговиот Свет,
и со нив создаде сè што некогаш е созадено,
и сè што некогаш ќе биде создадено.

Оттука е повеќе од јасно дека ниту хипотетичките Теврат, Зебур и Инџил никако не може да одговараат на овој опис, ниту пак Куранот како реален нивен следбеник.

http://www.hermetics.org/pdf/Sefer_Yetzirah_Kaplan.pdf

Зошто воопшто се појавила таква идеја за трите претходни објави во форма на Аллахови книги помеѓу муслиманите?

Дали е поради тоа што не можеле да разберат за што се говори во овие стихови, па истото го поистоветиле со книги или е резултат на тоа што можеби Мухамедовите следбеници заробиле некои кабалисти, па овие кога виделе со колку напредни луѓе си имаат работа и колку истите разбираат, намерно ги излажале и ги навеле на погрешен пат, со цел да си ги сочуваат својот живот и своите тајни од профаните?

Можеби @Хептаграм XI ќе каже нешто повеќе околу ова, доколку сака.;)
Прецизни одговори на овие прашања не можам да дадам. Има теории и дека суфизмот извршил влијание врз кабалистите. Езотеричните учења се живи, нивните свети книги се живо знаење кое се наоѓа во нас самите, но долг е процесот на откривање на тоа знаење во нас.
Науката за буквите, за настанување на нивните симболи е фасцинантна. Овие знаења се учат само во затворени кругови, затоа што бараат сериозна подготовка и развивање на перцепции, кои обично се заспани во нашиот современ свет на живеење.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
Пак ги снема муслиманите од пофорумов... кажаа исто како во минатото и ги снема...

Немате други преводи на објаснувањата на коранот, философијата на исламот во однос на другите кои имаат сосема други ритуали и верувања, тајни учења?
Dođi

Dođi, dođi, ko god da jesi,
bilo da bježiš, tražiš ili lutaš,
to više važno nije.

Dođi, ovde ne broje se grijesi,
čak i ako si posrnuo hiljadu puta,
dođi, dođi, dođi što prije.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Не знам зошто ме цитираше... :)

Да не се Босанците - македонските муслимани нема да знаат ниту ова што сега го глаголат како знаење за исламот тука, не пак нешто друго.

Ќе биде подобро, ќе биде... за кој како. ;)

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Ти ова сериозно??!! :facepalm::facepalm:
Какво просветлување може да се очекува од луѓе кои живеат според принципите и филозофијата на пустински ограбувачи на каравани од седмиот век?

Jordanian writer shot dead as he arrived for trial for insulting Islam

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
Колку е веродостоен и дали е точно преведен на англиски овој Давудов хадис?

Narrated AbulAzhar al-Anmari:

When the Messenger of Allah (ﷺ) went to his bed at night, he would say: in the name of Allah, I have laid down my side for Allah. O Allah! forgive me my sin, drive away my devil, free me from my responsibility, and place me in the highest assembly. Abu Dawud said: Abu Hammam al-Ahwazi transmitted it from Thawr. He mentioned Abu Zuhair al-Anmari (instead of Abu al-Azhar).

Раскажува АбулАжар ал-АнМари:

Koга Аллаховиот Пратеник одеше ноќе в кревет, ќе речеше: во името на Аллах, легнувам бочно за Алах. О Аллах, опрости ми го мојот грев, истерај го мојот ѓавол, ослободи ме од мојата одговорност, и постави ме во највисокото собрание.

http://quranx.com/Hadith/AbuDawud/Book-43/Hadith-282/
http://sunnah.com/abudawud/43/282

Споредба на хадисов со Eв. Лука 5:20-24:

20. А Он, штом ја виде верата нивна, рече: „Човеку, ти се простуваат гревовите!”
21. Книжниците, пак, и фарисеите почнаа да размислуваат и да велат: „Кој е Овој што хули на Бога? Кој може да ги простува гревовите, освен единиот Бог?”
22. А Исус, кога ги разбра нивните помисли, им одговори и рече: „Што размислувате во срцата свои?
23. Што е полесно да се каже: »Ти се простуваат гревовите,« или да кажам: »Стани и оди«?
24. Но за да знаете дека Синот Човечки има власт на земјата да ги простува гревовите” – па му рече на фатениот: „Тебе ти велам: стани, земи си ја постелата и оди си дома!”

Споредба на хадисов со Ев.Јован 20:20-23:

20. И ова како го рече, им ги покажа рацете и нозете и ребрата Свои. Се зарадуваа тогаш учениците, штом Го видоа Господа.
21. А Исус пак им рече: „Мир вам! Како што Ме прати Отецот, така и Јас ве праќам.”
22. И кога им го кажа ова, дувна и им рече: „Примете Дух Свети!
23. На кои ќе им ги простите гревовите, ќе им се простат, а на кои ќе им ги задржите, ќе им се задржат.”

Kajgana Shop

На врв Bottom