Прашања за Исламот III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Планините нели се на очиглед на сите?
Дрвјата, Земјата, Воздухот Водата,
Твоите очи, уста, нозе, раце,
Твоето тело, твоите органи, твоите деца,

Зарем мал доказ се тие?
Планините може да бидат доказ и за постоење на Зевс, на Адонис, на Митра.....Сварог, Тор.
Ако си ти богот на земјата, зашто мора да јадеш за да бидеш жив? зашто мораш после 50 години живот да умреш? зашто мораш да старееш? зашто ???
Човекот е бог според својата суштина (образ), не според неговата манифестација. Има различни концепти за бог и различни концепти за Бог (голема и мала буква не се случајни). Но се сомневам дека ти би го разбрал тоа.

S

SpaceTraveler

Гостин
Суровиот крал Нимрут во времето на Ибрахим тврдеше за себе дека е бог, Ибрахим му рече, Бог е оној кој дава Живот и Смрт, а Нимрут му рече, јас сум оној кој дава Живот и Смрт, па зеде два затвореници кои беа осудени на смрт, на едниот му ја потврди казната и го уби, а другиот го ослободи, па кажуваше како на едниот му дал Срт а на другиот Живот, тогаш Ибрахим му рече: Бог секој ден дава Сонцето да изгрее од исток, ако си и ти бог, направи нека излезе од Запад!
Нека прво твојот Аллах направи Сонцето да изгрее од Запад, па потоа јас ќе изградам џамија и текиња на Месечината.

Јас и Аллах сме Едно, не се покоруваме на ниту еден бог, а посебно не на бог кој убива во својата милост.
Мене и Аллах слободно наречи не атеисти, затоа што Аллах заедно со мене, нема свој Аллах. ;)

“The Atheism of God. ‘Allah’s the Atheist! He owns no Allah.’ [Bagh-i-muattar] To admit God is to look up to God, and so not to be God. The curse of duality.”

-Old Comment to The Book of the Law II:23

:)

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Нели ти си бог, зашто ти не го направиш тоа?

А Единствениот свемоќен бог тоа го може и ќе се случи тоа како предзнак на судниот ден![DOUBLEPOST=1473089054][/DOUBLEPOST]

Бог има секаде власт! и над тебе, и те молам немој недолични изрази да користиш!!
Па зошто не им помогне на невините коишто страдаат (од болести, од војни, насилство итн итн) ???????

Член од
22 јануари 2013
Мислења
35
Поени од реакции
1
Планините може да бидат доказ и за посфоење на Зевс, на Адонис, на Митра.....Сварог, Тор.

Човекот е бог според својата суштина (образ), не според неговата манифестација. Има различни концепти за бог и различни концепти за Бог (голема и мала буква не се случајни). Но се сомневам дека ти би го разбрал тоа.
Твојата наклоност кон умаловажувања укажуваат на тоа дека ти не можеш да имаш ни последного мало г од БОГ!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Твојата наклоност кон умаловажувања укажуваат на тоа дека ти не можеш да имаш ни последного мало г од БОГ!
Не се омаловажувања, суви факти се. Ама вие вистината што не ви одговара ја доживувате како навреда и спремни сте ја замолчите доколку имате шанса.

S

SpaceTraveler

Гостин
Затоа пак кај Мене твојот бок може да има место само за лаф муабети. Искрено не сакам личности што омаловажуваат... во овој случај твојот бок омаловажувајќи ја и угнетувајќи ја Жената! (читај големо Ж) :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ти на буда ли му принесуваш жртви?
:tapp:
Остај што сте злобни и лесни за командање...прости сте до немај каде.
Ако добро размислам може и овие првиве две особини произлегуваат од тоа што сте прости.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Друго уредување ми е помило од капитализмот, но не ми смета и ова чудо на лажен капитализам...
Да си запознаен со источните школи далеку од призмата на исламот - друго ќе глаголаш. Но, што е тука е...

Бог е природата сега? Алах е природа?

Подобро од јога е магика :) За мене исламот е лоша опција со сето тоа угнетување на жената заради неспособноста на мажот да си ги држи мислите далеку од страст кон туѓото... и лоша опција е шеријатски закон каде што богот се дрзнува да ми кажува како да се облекувам...
Што да говорам и да ми вели дека може еден страшен голем бог да се навреди од мене...
Ако може да се навреди од мене - да, тогаш јас сум ист како твојот бог и семоќен!

Нормално, ако веруваме дека можам да навредам еден бог ;)
[DOUBLEPOST=1473100701][/DOUBLEPOST]
Ако си ти богот на земјата, зашто мора да јадеш за да бидеш жив? зашто мораш после 50 години живот да умреш? зашто мораш да старееш? зашто ???
Бидејќи не ја разбирате смртта, затоа и сте дел од стариот еон за кој се држите како давеник за сламка.

Постои учење дека Земјата е само станица на бесконечниот живот и искуство низ универзумот...
Лушпата е небитна.
Богот може да биде каков сака и кога сака... кој си ти да се дрзнуваш да судиш дека богот не е оној човек онаму седнат до тебе?
Толку мислиш дека богот е нешто недостижно, далечно, страшно?

Ти си бог и дел од бог.
И никој не може тоа да ти го одземе дури и да те убие физички!
Физичкото тело е само возило на Земјата, бидејќи такви се законите тука на оваа проста проклета планета!

Но, дури и некој да е бог на оваа планета - тој е само еден обичен атом на земјата!
Како што Земјата е еден мал атом од бесконечната вселена...
Може да го разбереш тоа?

Ако ти е волја да бидеш не-бог, никој нема право да ти го одземе тоа. Но ти немаш никакво право исто така да го одземеш правото на некој да биде бог, дури и тоа да ги разнишува твоите верувања.
За верувања не вреди да се застанува на патот на нечија вистинска волја...

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
Ти не сваќаш дека бог е творец на Куранот, како што бил творец на Тевратот, Инџилот и Зебурот, кои подоцна се изменети и на нив е додадено она што им пасирало на луѓето а не она што Бог го кажал!!
Кој ти кажа дека се изменети? Ајде да ја видиме и таа ваша заблуда.

Вие велите за Тевратот:

Tevrat je prva velika Bozija knjiga upucena ljudima, preko Musa a.s i njegovog brata Haruna a.s koji su bili Israilci. Musa a.s je zivio u vremenu od oko 1330 pa do 1210 godine prije Isaa a.s (ili nove ere). Originalni Tevrat, objavljen od Allaha dz.sh danas ne postoji, jer ga Israilci nisu sacuvali. Kur'an prenosi da su Israilci jedan dio Tevrata vjerovali, jedan dio nijekali, a jedan dio zaboravili. Tevrat su pisali u odvojenim listovima. Neke su od njih javno propovjedali a neke su sakrili. Cilj Tevrata je bio da uputi Israilce pravim putem, da im objasni razne propise, da im bude opomena i pouka i da ih ucvsrti u vjerovanju u Sudnji dan. Jevreji Tevrat nazivaju "Tora" sto na hebrejskom znaci proucavanje, nauka.

Eве ти ја Тората, и тоа Самариќанска Тора во оригинал, невокализирана, превод збор по збор, Мазоретскиот текст во оригинал, невокализиран, превод збор по збор и сегменти од Свитоците од Мртво Море исто така во оригинал, невокализирани и превод збор по збор, како и превод на англиски и шпански.

https://sites.google.com/site/interlinearpentateuch/genesis-bereshit/chapter-1-1-15

Гледаш некаде некоја битна измена?

Вие велите за Зебурот:

Zebur je druga velika Bozija knjiga upucena Bozijem poslaniku Davudu a.s koji je bio israilski kralj od 1010 do 970 godine prije Isaa a.s. On je osvojio Jerusalim (Kudusi-sherif) i proglasio ga svojom prijestonicom. Davud a.s je cesto ratovao i prosirivao granice svoje drzave. Kao sto ne postoji originalni Tevrat tako ne postoji ni originalni Zebur. Danasnja verzija Zebura naziva se "Psalmi" sto na hebrejskom znaci vjerske pjesme ( U Bibliji, koju je izdala "Stvarnost" Zagreb, 1968 priznaje se da su Psalmi tokom izraelske historije dozivjeli "mnogo prilagodjavanja novim religijskim pogledima.)

Oде не е јасно, какво литературно дело е Зебурот за да биде по ваш терк и дали воопшто содржел псалми или не.

Вие велите за Инџилот:

Indzil je treca velika Bozija knjiga dostavljena Bozijem poslaniku Isau a.s. Isa a.s je rodjen u vrijeme vladavine rimskog cara Augusta u Betlehemu (Bejtullahmi, Palestina). Zivio je otprilike izmedju 6. godine p.n.e do 30. godine poslije nove ere. O Indzilu i Isau a.s Kur'an mnogo govori. Indzil je uputa ljudima i svijetla potvrda ranije objavljenog Tevrata. Isa a.s je dosao da potvrdi ono sto je objavljeno u Tevratu i da dozvoli nesto od onoga sto je bilo zabranjeno. On je propovjedao i obozavao samo jednog Boga-Allaha dz.sh. Isau a.s je naredjeno da obavlja namaz, daje zekat i bude poslusan majci. Isa a.s je prema tome propovjedao istu vjeru kao i Muhammed a.s i svi drugi Boziji poslanici, i kao i svi Boziji poslanici bio Musliman. U vrijeme Isaa a.s nije postojao naziv "krscanin". Taj naziv su im, prema rimskom historicaru Tacitu, dali Rimljani.

Никаква книга не Му е доставена на Исус и единствениот пат кога Он пишувал било во прашината кога ги пишувал гревовите на оние кои сакале да ја каменуваат прељубницата.

Инаку, што се однесува до Евангелијата, во делото Против ересите напишано во II век (oколу 180. година), Св. Иринеј Лионски користи стихови од Четирите Евангелија кои не се разликуваат од оригиналните Евангелија, по Матеј, Марко, Лука и Јован.

http://www.newadvent.org/fathers/0103.htm

Гледаш некои измени?

Дури и во гностичките фалсификувани псевдоевангелија, кои ги има поприлично на број и од кои имате црпено информации за човекот кој вие подоцна ќе го наречете Иса и истите информации ќе ги вметнете во Куранот со извесни измени, концептот за Исус од гностичко гледиште нема апсолутно никакви додирни точки со Иса, Аллаховиот пратеник и Алаховиот роб.

Е сега, пред да ми реплицираш, понуди доказ на било кој јазик - хебрејски, египетски, месопотамиски, сумерски, aкадски, асирски, персиски итн., и било какво писмо - хиероглифско, пиктографско, логографско, клинесто, феникиско итн., дека Тората и Евангелијата се изменети, или во спротивно ќе сметам дека безочно лажеш и/или дека некритички, слепо, безрезервно и беспоговорно си прифатил дека се изменети бидејќи така ти кажал Утман ибн Афан или некој друг.

Исус не бил Муслиман, а ниту останатите Божји пратеници биле муслимани.

Тебе како на муслиман, ако Аллах ти се јави и ти рече:„ Голем повик е против Содом и Гомор, и гревовите нивни се претешки.
Затоа ќе слезам за да узнаам и да видам дали така се прави, како што повикот доаѓа до Мене, или не.”,

ти како Аллахов роб ни во најлудиот сон нема да смееш да му го кажеш на својот Господар (Аллах), она што Авраам му го кажал на јаве нa Господ:

23... „Сакаш ли да го уништиш и праведниот со неправедниот и ќе биде ли праведниот како неправедниот?
24. Можеби во градот има педесетмина праведници; зарем ќе ги погубиш и нив, а да не му простиш на тоа место заради оние педесет праведници, што се во него?
25. Не е можно така да постапиш Ти, да погубиш праведни со неправедни заедно, та исто да се случи со праведникот како и со неправедникот; не, тоа од Тебе не; зарем Судијата на целата зeмја нема да суди право?”

Веројатно ова Авраам го кажал бидејќи бил муслиман, односно Аллахов роб покорен и слуга понизен?

За тврдењето дека Исус проповедал и обожувал еден бог - Аллах, ќе каже ли некој муслиман конечно кој бог е Аллах, бидејќи Аллах е општо име за бог и не е антропоним (лично име).

http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-iii.66309/page-497#post-7721643

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
А од каде ти заклучи дека се слави тоа?

Жртвувањето во име на бог потекнува од Аврам, односно Ибрахим А.С. кого го следат и Евреите и Христијаните.

Нема голема врска сето тоа со празникот Курбан бајрам, освен зборот жртва.

Во времето на Мухаммед С:А:В:С. се принесувале жртви на киповите и идолите, кои жртви се оставале со денови пред нив да смирисуваат без Идолите да ги допрат и искористат жртвите принесени во нивно име, Исламот проповедал дека тоа треба да биде жртва за човечност во име на единствениот БОГ кого не му треба храна, која жртва ќе биде хумано дело и помош за оние кои се загрозени!
Чудно бидејки приказната е за способноста на човекот да си ги жртвува сопствените деца во име на Јахве (во сите Аврамови религии)
Али очигледно секоја од нив си ја тумчи истата на сопствен начин, а не јачита буквално т.е. си наога некое метафорично значење у истата што само по себе праставува барање на оправдување за некои дела без и најмала можност да се осуди истото.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Со свој камен по глава:

ИСИС ги забрани бурките
Исламска држава им забрани на жените да носат бурки во делови од ирачкиот град Мосул. Извор од редовите на терористичката група за британски медиуми открил дека забраната била донесена по серијата напади што врз лидери на ИСИС ги извршиле жени облечени во бурки и никаби, пренесува Дејли мејл.

И сега, кои сме па ние да го доведуваме во прашање ставот на најопстојните Муслимани?

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Вечќе со години давам одговори насекаде на ова прашање но се гледа дека уште долго ќе се поставува истото па истото.

Си слушнал ли за персирање? Прво во арапскиот јазик се користи ние, за да се потенцира надвалста и почитта која ја заслужува, во најголем дел од случаите е тоа во прашање, а на одредени места тоа ние може да се однесува и на фактот што Мелекот Џебраил (Ангелот Гаврил) е оној кој ги доведувал објавите до божјите пратеници.
Можда е тоа или тоа.. За толку и јас знам.
Уште едно прашање кое се поставува имајќи во предвид дека "ангелот" Габриел бил тој ги пренесувал пораките на Мухамеда: Разговарал ли некогаш Мухамед, во текот на својот живот, лично со Бог???

Како може Исус да биде муслиман ако заштитувал блудница??
Повторно со овие безмислени текстови?

Дечко дали знаеш дека Намазот како молитва се користел пред создавањето на човекот?

Кога бог го создал мелекот Џибрил (Ангел Гаврил) он му обавил молитва, Намаз!

Адем А.С. (адам) извршувал Намаз, а е првиот човек на земјата, Нух А.С. (Ное) извршувал Намаз, Ибрахим, Муса, Јакуб, Иса А.С. (Аврам, Мојсие, Исраил, Исус) обавувале намаз!

Можно ли е од некој од нив Зороастриската цивилизација да го превзела тоа?!
Дечко, од каде ти го знаеш тоа? :lolzz:

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
Ти мислиш дека со овие зборови ќе докажеш нешто, но далеку си, Куранот е последната објава до човештвото, за која се говори во стариот завет, како и во новиот завет во Бернаби!

Доказ дека Куранот е непроменлив се чуварите, односно Хафизите, кои го знаат напамет и го чуваат во своите глави!!!
За овој ли „нов завет во Бернаби“ ми зборуваш?

The only surviving manuscript оf the Gospel of St Barnabas dates from the 1700s.
And no Christian writer before the fifteenth century ever talks of it.

Internal evidence concerning its authenticity The text we have today of the Gospel of St Barnabas contains a large number of apparent anachronisms and historical incongruities:

1.It mentions Jesus sailing across the Sea of Galilee to Nazareth – which is impossible because Nazareth is actually inland. (ch 20-21)

2.Jesus goes ‘up’ from Nazareth to Capernaum, which is again impossible because Capernaum is actually on the lakeside.

3.Jesus is said to have been born during the rule of Pontius Pilate, which began after the year 26 CE.

4.Barnabas appears not to realise that ‘Christ’ and ‘Messiah’ are synonyms: ‘Christ’ (khristos) is a Greek translation of the word Messiah (mashiach), both having the meaning of ‘the anointed one’. The Gospel of Barnabas therefore seems scrambled when it first describes Jesus as ‘Jesus Christ’ (literally ‘Messiah Jesus’ in Greek), yet claiming that ‘Jesus confessed and said the truth, “I am not the Messiah” ’ (ch. 42).

5.There is reference to a jubilee that is to be held every hundred years (ch. 82), rather than every fifty years as described in Leviticus 25. This anachronism appears to link the Gospel of Barnabas to the declaration of a Holy Year in 1300 by Pope Boniface VIII; a Jubilee which he then decreed should be repeated every hundred years. In 1343 the interval between Holy Years was reduced by Pope Clement VI to fifty years.

6.Adam and Eve eat an apple (ch. 40); whereas the traditional association of the fruit from the Tree of the Knowledge of Good and Evil (Genesis 2:9,17; 3:5) is a fig. The tradition of an apple comes from a mis-translation of the Hebrew Bible into Latin, where both ‘apple’ and ‘evil’ are both rendered ‘malum’.

7.The Gospel of St Barnabas describes wine being stored in wooden casks (ch. 152). Wooden casks were a characteristic of Gaul and Northern Italy, and were not commonly used for wine in the Roman Empire until well after 300 CE. By stark contrast, wine in first-century Palestine was always stored in wineskins or pottery jars (amphorae). The Pedunculate or English Oak Quercus robur does not grow in Palestine; and the wood of other species is not sufficiently airtight to be used in wine casks.

8.In Chapter 91, the ‘Forty Days’ is referred to as an annual fast. This corresponds to the Christian tradition of fasting for forty days in Lent; a practise that is not witnessed earlier than the Council of Nicaea in 325 CE. Nor is there a forty days' fast in Judaism of the period.

9.Where the Gospel of Barnabas includes quotations from the Old Testament, they all correspond to readings as found in the Latin Vulgate rather than those as found in either the Greek Septuagint, or the Hebrew Masoretic texts. It should also be noted that the Latin Vulgate was a work that St Jerome began in 382 AD, i.e. many centuries after the death of Barnabas.

10.In ch. 54, the Gospel of St Barnabas says: ‘For he would get in change a piece of gold must have sixty mites’ (Italian minuti). In the New Testament period, the only golden coin, the aureus, was worth approximately 3,200 of the smallest bronze coin, the lepton (translated into Latin as minuti); while the Roman standard silver coin, the denarius, was worth 128 leptons. The rate of exchange of 1:60 implied in the Gospel of Barnabas was, however, a commonplace of late medieval interpretation of the counterpart passage in the canonical Gospels (Mark 12:42), arising from the standard medieval understanding of minuti as meaning 'a sixtieth part'.

11.Chapter 91 records three contending Jewish armies 200,000 strong at Mizpeh, totalling 600,000 men, at a time when the entire Roman army across the whole of the vast Roman Empire had a total strength estimated at no more than 300,000.

12.In Chapter 119, Jesus suggests that sugar and gold are substances of equivalent rarity and value. Although the properties of sugar had been known in India in antiquity, it was never traded as a sweetener until industrial-scale production developed in the 6th century. Between the 11th and 15th centuries, the sugar trade into Europe was an Arab monopoly, and its value was often compared with gold. From the mid-15th century, however, large-scale sugar estates were established in the Canary Islands and the Azores, and sugar, although still a luxury, ceased to be exceptionally rare.

Ни да лажете не умеете!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Пак ги снема муслиманите од пофорумов... кажаа исто како во минатото и ги снема...

Немате други преводи на објаснувањата на коранот, философијата на исламот во однос на другите кои имаат сосема други ритуали и верувања, тајни учења?

Ѕид на плачот

Намќорка
Член од
7 септември 2016
Мислења
143
Поени од реакции
68
Ме интересира зошто Аллах, го испратил Коранот, во Арапско писмо? :)
Постојат многу теории околу тоа, едната од нив е дека имало во тоа време многу во Арабскине земји као силувања, женските деца ги закопуваа живи, преголемо насилство, хорор било...
Има ли некоја поточна теорија и каде е запишана? Да не се должи на она, слушнав, ама не дослушнав. :) Од уво на уво...

А,да.. И зошто, АЛЛАХ, не ги прима молитвите на мајќин јазик, туку мора на Арапски да бидат.
- Зошто „Тито“, рекол пред смртта дека Арапскиот јазик треба да го изуќуваме, бидејќи ќе ни биде потребен, дали мислел на коранот? (така слушнав,дека тој го читал и многу поштувал коранот, али не ме фаќајте за збор) :) ИМа ли некоја врска или е све ово безврска?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom