Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Ја знам, ама изгледа не колку "тебе"? Претпоставувам си ја научил кога си бил на распуст а не си сакал да си играш со другарчињата од улица. Немој да се лутиш зашто секој пат ќе има некој кој ги разбира работите подобро од тебе па и од мене. Бегството ти е најдобра опција во моментов ако немаш ништо друго да напишеш Познавачу на Писмото. :)
Koj ce љути, да ми го љупи

Бог е ист вчера,денес и утре. Богот во Стариот Завет е ИСТИОТ БОГ и во Новиот Завет. Овој БОГ нема НИШТО заедничко со Богот во Куранот.

Бoгoт вo курaнoт е всушнoст пoлубрaтoт нa тaткoтo нa oнoј нa мoјoт aвaтaр, сo име Лoки.

Лoки всушнoст и не е бoг, иaкo живее сo нив. Сите сплетки, лaги и измaми се негoвo делo нa небесaтa.

Знaчи, бoгoт вo курaнoт е Лoки. Вие другaчије гo викaте.

Бoгoт вo писмoтo пaк е семoќниoт негoв пoлубрaт. И нему сте му дaле другo име.

Се нaдевaм декa сегa ти е пoјaснo, пред дa прoдoлжиш пoнaтaму.

30. И Јаков го нарече она место со името Фануил, зашто, рече; „Бога го видов лице в лице, и душата моја се спаси.”

11. И тогаш, Господ зборуваше со Мојсеја лице в лице, како што човек зборува со пријател свој. Потоа Мојсеј се враќаше во таборот, а помошникот негов Исус, синот Навинов, младич, не излегуваше од скинијата.

14. но чуја за тоа и жителите на оваа земја, дека Ти, Господи, си меѓу овој народ, и дека Ти, Господи, им се јавуваш како лице во лице, и Твојот облак стои над нив, и ти одиш пред нив дење во облаков столб, а ноќе во огнен столб;

4. Лице кон лице ви говореше Господ вам на планината од огнот:

22. И ѝ рече Маној на жената своја: „Бездруго ќе умреме, бидејќи Го видовме Бога.

1. Во годината кога умре цар Озија, јас го видов Господа, седнат на престолот висок и издигнат, а полите на одеждата Негова го исполнија целиот храм.

9. Му одговори Исус: „Толку време сум со вас, и не си ли Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, и како ти велиш: »Покажи ни Го Отецот?

Не знеше за ова или не лажиш?
Ова е фигуративен говор кој сака да каже колку биле блиски, за нивната близина кои разговараат како две човечки суштества...Бог никој не го видел...барем така библијата не учи.

Ова е фигуративен говор кој сака да каже колку биле блиски, за нивната близина кои разговараат како две човечки суштества...Бог никој не го видел...барем така библијата не учи.
ок

Си ја згрешил темата. Имаш други теми за цртаните ликови и пробај таму да им објасниш за Локи и другарчињата. Поздрав и секое добро.[DOUBLEPOST=1463570074][/DOUBLEPOST]
Мишната уште се нарекува усмена Тора што значи дека своите извори ги црпи од Тората односно Тевратот кој му бил објавен на Муса а.с. Мислам дека тие веќе познато дека Исламот го прифаќа постоењето на други свети книги(меѓу кои спаѓа и Тевратот) кои биле претходници на Куранот и кои го проповедале истото учење. Многу ми е јасно каде целиш со постов и немало потреба толку да се трудиш пошо не планирам да навлегувам во дискусија чие верување е исправно.
Suretul Kafirun/6 : "Lekum dinukum ve lije din" - Вам вашата вера,мене мојата!

Дали Муслиманите ја признаваат Тората?

Последно уредено:
Бог е ист вчера,денес и утре. Богот во Стариот Завет е ИСТИОТ БОГ и во Новиот Завет. Овој БОГ нема НИШТО заедничко со Богот во Куранот.

Стариот завет ти се евреите со нивниот пророк мојсеј,
Новиот завет ти се христијаните со нивниот пророк Исус
Екстра новиот завет( кои што христијаните не го признаваат) ти се муслиманите со нивниот пророк Мухамед,

кај сите е исти бог, само разликата е во пророците кои се надоврзуваат едена над друг,

Стариот завет ти се евреите со нивниот пророк мојсеј,
Новиот завет ти се христијаните со нивниот пророк Исус
Екстра новиот завет( кои што христијаните не го признаваат) ти се муслиманите со нивниот пророк Мухамед,

кај сите е исти бог, само разликата е во пророците кои се надоврзуваат едена над друг,

Јас тврдам дека Богот од Библијата не е истиот Бог со Богот на Куранот. Имам три прашања за тебе:

1. Које му е ЛИЧНОТО име на твојот БОГ?
2. Кој е Најсветиот Град на Твојот Бог?
3. Кој е неговиот СВЕТ храм каде верниците доаѓаат да му се поклонат?

И како ќе ги провериме одговорите дали се точни? Ќе му се јавиме и ќе го прашаме? Меил? Вибер? Форум? Писмо?

Сериозно верувате дека битие што го создало универзумот има "најсвет град" и "најсвет храм"?

Само една флеш перспектива за енормноста на универзумот. Сонцето е само една од тристоте милијарди ѕвезди во млечниот пат - нашата галаксија. Сонцето има волумен во кој може да се сместат милион земји. Е сега! Ако секоја ѕвезда ја смалиме колку зрно песок, тогаш триста милијарди ѕвезди се еквивалент на десет илјади кофи песок! Или околу 480 тони! Тоа е една просечна плажа! И тоа се само ѕвездите од нашата галаксија! А има стотици и стототици милијарди галаксии!
И сега, според вас....господ го создал сето тоа, за да има најсвет град овде на оваа планета....и најсвет храм....

Јас тврдам дека Богот од Библијата не е истиот Бог со Богот на Куранот. Имам три прашања за тебе:

Eве што велeше @closse на тоа како муслиман и што му имам одговорено.

Allah e istiot bog vo koj veruvaat i hristijanite i evreite .. ALLAH e istiot eden bog za site i drug ne postoel i ne postoi... a ALLAH e samo zbor koj vo arapskiotr jazik znaci bog... isto kako sto i vo makedonskiot imame gospod, bog... vo angliskiot god.i.t.n.

Arabicالله (allāh), contraction of اَل (al) + إِلَه (ʾilah, “ilāh”); cognate with the Aramaic אלה(aláh) and אלהא (aláhâ), and Hebrew אֵל (él), אֱלוֹהַּ \ אֱלֹהַּ (elóah) and אֱלוֹהִים \ אֱלֹהִים(elohím); ultimately from Proto-Semitic*ʾil-.

Allah - Wiktionary

AUzawo7.png

The Biradical Origin of Semitic Roots

http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-593#post-7217260

Oва прашање кое се однесува на едно од 99-те имиња на Аллах никој досега не ми го одговори:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-iii.66309/page-473#post-7411245

Последно уредено:
И како ќе ги провериме одговорите дали се точни? Ќе му се јавиме и ќе го прашаме? Меил? Вибер? Форум? Писмо?

Сериозно верувате дека битие што го создало универзумот има "најсвет град" и "најсвет храм"?

Само една флеш перспектива за енормноста на универзумот. Сонцето е само една од тристоте милијарди ѕвезди во млечниот пат - нашата галаксија. Сонцето има волумен во кој може да се сместат милион земји. Е сега! Ако секоја ѕвезда ја смалиме колку зрно песок, тогаш триста милијарди ѕвезди се еквивалент на десет илјади кофи песок! Или околу 480 тони! Тоа е една просечна плажа! И тоа се само ѕвездите од нашата галаксија! А има стотици и стототици милијарди галаксии!
И сега, според вас....господ го создал сето тоа, за да има најсвет град овде на оваа планета....и најсвет храм....

Да верувам дека тоа битие има најсвет град и најсвет храм. Не верувам зашто мене така ми текнало, туку зашто така БОГ се има изјаснето. Целата Библија се врти околу Ерусалим и околу Храмот кој му го градат евреите. Тој создал и тој РЕШИЛ да одбере нешто по Негова Волја од неговото создание. Бог не е таков како што ние го перцепираме туку како ШТО ТОЈ САМИОТ ни кажува дека е.[DOUBLEPOST=1463833176][/DOUBLEPOST]Неможат да ти одговорат зашто не постои логичен одговор. Ме радува што гледам дека се повеќе луѓе се запознаваат со вистината. Пред 3 години имав многу високо мислење за Куранот и Исламот, а тоа траеше се додека не седнав и го прочитав Куранот и по нешто од Хадитите. Сега имам само почит кон добрите муслимани кои се добри по душа но не и за нивните свети книги и нивната лажна доктрина.

Последно уредено:
Да верувам дека тоа битие има најсвет град и најсвет храм. Не верувам зашто мене така ми текнало, туку зашто така БОГ се има изјаснето. Целата Библија се врти околу Ерусалим и околу Храмот кој му го градат евреите. Тој создал и тој РЕШИЛ да одбере нешто по Негова Волја од неговото создание. Бог не е таков како што ние го перцепираме туку како ШТО ТОЈ САМИОТ ни кажува дека е.[DOUBLEPOST=1463833176][/DOUBLEPOST]Неможат да ти одговорат зашто не постои логичен одговор. Ме радува што гледам дека се повеќе луѓе се запознаваат со вистината. Пред 3 години имав многу високо мислење за Куранот и Исламот, а тоа траеше се додека не седнав и го прочитав Куранот и по нешто од Хадитите. Сега имам само почит кон добрите муслимани кои се добри по душа но не и за нивните свети книги и нивната лажна доктрина.
Како откри дека баш куранот е изјаснуваето на Бог? Велиш дека не било само затоа што тебе ти текнало, тогаш што друго е аргумент против сите останати "изјаснувања"?

Како откри дека баш куранот е изјаснуваето на Бог? Велиш дека не било само затоа што тебе ти текнало, тогаш што друго е аргумент против сите останати "изјаснувања"?

Не си ме разбрал добро изгледа. Не тврдам дека баш Куранот е изјаснувањето на Бог туку дека БОГ таму го нема воопшто, барем не Богот кој го среќаваме во Библијата. Има повеќе докази но ќе ти го наведам најглавниот а тоа е: Во Куранот Алах тврди дека Богот на Муслиманите и Христијаните е ИСТ БОГ. Автоматски следува прашањето кога Бог одлучил да го промени ИМЕТО, ГРАДОТ и ХРАМОТ? Зашто неговото ИМЕ го НЕМА ни еднаш во Куранот, Ерусалим не е спомнат ниту еднаш, а Муслиманите се молат свртени кон Мека(каба) а не кон Соломоновиот Храм каде што самиот Бог се симнал. Зар БОГ е човек да го смени мислењето?

А од каде ти е заклучокот дека само човек може да го смени мислењето?

Ако Бог го менува мислењето како што тоа го прават луѓето тогаш не е Бог. Менување на комплетната суштина по кој е окарактеризиран Некој е човечка одлика. Не зборуваме за мала промена туку за промена која тотално излегува од суштината на тоа како се Претставил пред човечкиот род. И самиот изјавува дека тој е Бог кој е ист вчера, денес и утре,Тој не се менува.

Последно уредено од модератор:
Ако БОГ го менува мислењето како што тоа го прават луѓето тогаш не е БОГ. Менување на комплетната суштина по кој е окарактеризиран НЕКОЈ е човечка одлика. Не зборуваме за мала промена туку за промена која тотално излегува од суштината на тоа како се Претставил пред човечкиот род. И самиот изјавува дека тој е Бог кој е ИСТ вчера, денес и утре,Тој не се менува.
Сура 2:
62. А оние, пак, кои веруваа - Евреи, христијани и Сабејци - и оние кои веруваа во Аллах и во Денот ахиретски, и кои работеа добри дела - па, за нив има награда кај Господарот свој, навистина! Оние не ќе стравуваат и не ќе тагуваат!

Сура 3:
85. На оној кој сака друга вера освен исламот - нема да му се прими. Но, тој на Ахирет ќе биде меѓу поразените.

Сеа шо прајме?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom