ЗЕМЈОТРЕС!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Обратен е овој, допрва ќе следи главниот
Баниран од темава за навек + недела дена од форум за ширење рекла казала муабети на осетливи теми. Отвори си твитер и шпарај таму досетки.

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498
Има ли кај некого оштетувања по дома, испукани ѕидови, скршени врати/прозорци и слично?
Триангла Маџари - има испукано sидови, паднат малтер и слично.

ПС: Инаку еве зошто има прекини и ремет во системиве, барем досега:
http://novatv.mk/evn-trafostanitsite-se-iskluchuvaat-so-sistem-na-samozashtita-nema-shteti/

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Лоша работа.
Во еден ден три земјотреси сигурно ќе има беља
И '63 пред катастровфалниот земјотрес имало серија послаби нешто како денешниве афтершокови.

Зафрканата работа,незнаеш која страна да фатиш,дали да бегаш,смируваш паника или спасуваш

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.359
Тој у 79-та после поплавата у Скопје беше најјак (секако, после тој од 63-та). Памтам како гледавме на студентски дом Гоце Делчев како му паѓа малтер или што и да е тоа од фасадата.

Дали некој знае колку беше тој у 79-та (по рихтер)?

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Тој у 79-та после поплавата у Скопје беше најјак (секако, после тој од 63-та). Памтам како гледавме на студентски дом Гоце Делчев како му паѓа малтер или што и да е тоа од фасадата.

Дали некој знае колку беше тој у 79-та (по рихтер)?
7.8

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Тој сабајле не сум го осетил ама изгледа не ни здрмал многу јако кај мене во Илинден.
Ама овој прееска околу 3 саат беше заебан иако траеше 2-3 секунди. Ја у соблекувална бев се спремав за утакмица коа здрма ќе се потепавме кој попрво да излезе, искачам надвор глеам кабли и дрва се тресат. Сепак не се осети толку јако пошто ниска е просторијата и мала ама тие што биле по куќи кажуваат дека било страшно. Кај мене дома слики попаѓале, фрижидерот у сред дневна отишол, плакарот од ментеш изместен, постерот од репрезентацина на Македонија ми паднал и што е најчудно држач за сапун, метален, набиен у зид, се скинал, не да се откорнал од плочки со све штрафови туку се скинал, бог да чува. Мајка ми се укочила, пршлени и изместил земјотресов, све убил у неа. Не е за смеење ама мене смешно ми е.

Вујко ми вика ја у двор седам и си ја глеам куќата како ми се ниша, дека на два спрата има куќа горе све му побутало, слики, плакари, сталажи. И кај други исто што се јавија по дома све им бутнало внатре.
Језиво, да дрмало уште 5-10 секунди може и катастрофа да се задеси.

Ф

Флеш

Гостин
Луѓето искрено уште не се информирани за земјотресите.Треба голема едукација.Постојано е поврзувано поплава-земјотрес.Стереотип.

Правата вистина е дека има влијание САМО доколку е ДО 1 КМ длабочина,и само малку помага да се забрза процесот на земјотрес.

Т

Триптико

Гостин
Луѓето искрено уште не се информирани за земјотресите.Треба голема едукација.Постојано е поврзувано поплава-земјотрес.Стереотип.

Правата вистина е дека има влијание САМО доколку е ДО 1 КМ длабочина,и само малку помага да се забрза процесот на земјотрес.
А замисли денешниов на 2 км ;) Дефинирај "малку помага"?

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Не.
Денес беше 5,3, а у 63-та бил 6,1 или 6,3.
7,8 по рихтер бил најјакиот земјотрес на Балканот - во валандово 1904-та.

Ја прашувам за тој во 79-та.
Ааа, сори тогаш, грешка моја, станав од спиење.

S

silmarillion

Гостин
Како да немаше доболно причини до сега зошто да се иселиш од Скопјево... Не ширете паники до Џоле Дојава муабети дека сигурно ова или она ќе се десело. Јапанецот незнае не па некој рандом дибек на ФБ.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
И мене не ми се верува дека поплава би влијаела на тектонски плочи на повеќе километри длабочина

Kajgana Shop

На врв Bottom