Воени авиони

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.510
Поени од реакции
24.291
Сега проверив на интернет и официјалното име на Виетнам е Социјалистичка Република Виетнам. Исто таму пишува дека тогашен Северен Виетнам на 30 април 1975 го освоил Хо Ши Мин или тогашен Сајгон , главниот град на тогашен Јужен Виетнам со што воено го поразил. По една година е прогласено обединување на северот и југот во тоа што го знаеме денес како Социјалистичка Репубилка Виетнам. Американците се повлекле уште во 1973, незнам зошто кога толку добро им одело. Исто не ми е јасно што тоа толку постигнале и каква победа извојувале кога нити денешен Виетнам е Република Виетнам, нити Јужен Виетнам го освоил Северен , нити пак го зачувал територијалниот интегритет и суверенитет на својата територија туку како победена страна престанал да постои.
Е сега ако е репер за победа во една војна кој колку војници и опрема изгубил а не самата војна тогаш тоа е друга работа. По таа математика нити Југот изгубил од Северот во граѓанската војна во САД, нити Германија ја изгубила војната со тогашниот СССР итн итн.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.176
Tomcat i kobra manevar, no pod pomal agol od ona [to go izveduvaat denes suhoite, sepak e ova 70-godini na minatiot vek.
После Кобрата, авионот треба да се врати во линија од каде го почнал маневарот, што не е случај со Томкетот. Нема драстично намалување на брзината што е главната цел на Кобрата. И носот на авионот оди многу поназад, движењето изгледа многу неприродно.
На една рака се бројат авионите што може да го изведат овај маневар.
Тешко на тие авиони чии противници може да ја изведат Кобрата во догфајт.

Интересното со Иранецот погоре е фактот што летал со авион од четвртата генерација (томкетот), а сите соборувања му се на авиони од третата (миг-21) и втората (су-22) генерација фајтери, што на пример не е случај со најдобриот Ирачанец, каде со Миг-21 соборувал Фантоми, авиони од иста генерација фајтери.

Инаку, уште чекаме Летко да ни кажи како заостанатата Руска технологија собори 10 000 Американски летала над Виетнам, а напредната Америчка само 450 над Авганистан.

А

Атлантист

Гостин
Напротив, тоа во догфајт никогаш не е применето и со право, на ниво на шпекулација е + во догфајт многу е поважно да не ја намалува брзината затоа што така станува лесна цел, а на пак да изведува кобра.

Еве ти и од X31 кобра, но самиот термин кобра го измислија Русите иако и други авиони го изведувале, најчесто експериментални.
Тоа се маневри подготвувани за аеромитинзи, без товар, гориво и без радар, во догфајт нема да прави кобри.
А фактот дека и пред 30 години западни експериментални авиони прават кобри значи дека нив тоа не ги интерсира, а не дека е нешто невидено.

За F14 е првиот ловец од 4-та генерација, што да се прави такви биле противниците во негово време, Иран го добива 1976, пред револуцијата. Нема пристап ни до нови технологии, резервни делови и оружје за авионот и повторно доминира во војната.

Снага, носивост, маневарбилност,+суперкрстарење а тоа се 70-титите.
[DOUBLEPOST=1472970026][/DOUBLEPOST]
Инаку, уште чекаме Летко да ни кажи како заостанатата Руска технологија собори 10 000 Американски летала над Виетнам, а напредната Америчка само 450 над Авганистан.
Еве јас ќе ти јарешам дилемата.

Во авганистан има само борба со герила, се што е соборено е со рачен лансер - стингер, нема таму поголеми системи. + променет е карактерот на војната, + со време се користат многу помалку авиони но многу поскапи и понапредни.
и не се 10 000
All told, the U.S. Air Force flew 5.25 million sorties over South Vietnam, North Vietnam, northern and southern Laos, and Cambodia, losing 2,251 aircraft: 1,737 to hostile action, and 514 in accidents. 110 of the losses were helicopters and the rest fixed-wing. A ratio of roughly 0.4 losses per 1,000 sorties compared favorably with a 2.0 rate in Korea and the 9.7 figure during World War II
*
United States Navy[edit]
Twenty-one aircraft carriers conducted 86 war cruises and operated 9,178 total days on the line in the Gulf of Tonkin. 530 aircraft were lost in combat and 329 more to operational causes. Resulting in the deaths of 377 naval aviators, with 64 airmen reported missing and 179 taken prisoner-of-war.
*
U.S. Marine Corps aircraft lost in combat included 193 fixed-wing and 270 rotary wing aircraft.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_losses_of_the_Vietnam_War

Последно уредено од модератор:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Сега проверив на интернет и официјалното име на Виетнам е Социјалистичка Република Виетнам. Исто таму пишува дека тогашен Северен Виетнам на 30 април 1975 го освоил Хо Ши Мин или тогашен Сајгон , главниот град на тогашен Јужен Виетнам со што воено го поразил. По една година е прогласено обединување на северот и југот во тоа што го знаеме денес како Социјалистичка Репубилка Виетнам. Американците се повлекле уште во 1973, незнам зошто кога толку добро им одело. Исто не ми е јасно што тоа толку постигнале и каква победа извојувале кога нити денешен Виетнам е Република Виетнам, нити Јужен Виетнам го освоил Северен , нити пак го зачувал територијалниот интегритет и суверенитет на својата територија туку како победена страна престанал да постои.
Е сега ако е репер за победа во една војна кој колку војници и опрема изгубил а не самата војна тогаш тоа е друга работа. По таа математика нити Југот изгубил од Северот во граѓанската војна во САД, нити Германија ја изгубила војната со тогашниот СССР итн итн.
A дали германија ја изгуби втората светска војна?
пошто нели ете ја се уште постои, не е под окупација, има своја војска своја авијација, химна, знаме, граници... и учествува пак во други војни[DOUBLEPOST=1472974341][/DOUBLEPOST]
Во 1984 година СССР во Афганистан имаше:
45 Mиг-23
90 Миг-21
90 Су-17
30 Су-25
12 Миг-25
6 Су-25

132 Mи-24
105 Ми-8 и 17
мал број на Ми-2 и 4

Проруската влада на Афганистан имаше

45 Миг-21
60 Су-7
90 Миг-17
45 Ил-28
45 Л-39
45 Су-22

150 Ми-8 и 24

вкупно држеа за свои операции 990 авиони
велиш 450 им соборија?
секој втор???

Али сега сериозно, лично не мислам дека америчките стингери донесоа победа во афганистан, само го направија поразот на русите потежок и посрамотен. По некои податоци одлука да се излезе од афганистан беше донесена во 1985 а први стингери почнаа да се користат во 1986 година.
И пред да се воведат стингерите, герилците со пушки и пиштоли соборуваа руски авиони и хелихоптери, и без амерички ракети муџахедините рушеа Мигови, Сухои, Милови.....

Во виетнам беше ситуацијата поинаква, северен виетнам имаше регуларна армија со иљадници тенкови иљадници оклопни транспортери стотици авиони стотици лансери за ПВО ракети, радари, иљадници ПА топови, десетици иљади парчиња артилерија, свои аеродроми, бази, градови, погони индустрија...

Ако се види горната табела дека во 1984 година русите (без афганистанската влада) имаа вкупно 273 летала а во 1984 година руските губитоци изнесувале 30 летала, имаме успешност на муџахедините од 10% соборени руски летала. Не можам да најдам податок колку воздушни мисии извршиле русите во 84 за да се види % на успех, али во 1984 година немаа талибаните стингери ниту радари ниту своја авијација, имаа само пешадиско оружје и митролези и собруваа и Миг21 и Ми24 и Сухои....

Последно уредено:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
A дали германија ја изгуби втората светска војна?
пошто нели ете ја се уште постои, не е под окупација, има своја војска своја авијација, химна, знаме, граници... и учествува пак во други војни[DOUBLEPOST=1472974341][/DOUBLEPOST]
Во 1984 година СССР во Афганистан имаше:
45 Mиг-23
90 Миг-21
90 Су-17
30 Су-25
12 Миг-25
6 Су-25

132 Mи-24
105 Ми-8 и 17
мал број на Ми-2 и 4

Проруската влада на Афганистан имаше

45 Миг-21
60 Су-7
90 Миг-17
45 Ил-28
45 Л-39
45 Су-22

150 Ми-8 и 24

вкупно држеа за свои операции 990 авиони
велиш 450 им соборија?
секој втор???

Али сега сериозно, лично не мислам дека америчките стингери донесоа победа во афганистан, само го направија поразот на русите потежок и посрамотен. По некои податоци одлука да се излезе од афганистан беше донесена во 1985 а први стингери почнаа да се користат во 1986 година.
И пред да се воведат стингерите, герилците со пушки и пиштоли соборуваа руски авиони и хелихоптери, и без амерички ракети муџахедините рушеа Мигови, Сухои, Милови.....

Во виетнам беше ситуацијата поинаква, северен виетнам имаше регуларна армија со иљадници тенкови иљадници оклопни транспортери стотици авиони стотици лансери за ПВО ракети, радари, иљадници ПА топови, десетици иљади парчиња артилерија, свои аеродроми, бази, градови, погони индустрија...
..не веруам дека баш им ги имаат рушено, иако имаат загубено многу , претежно на земја. Но тоа е војна у ракавици у темна муслиманска чајџилница пуна жени деца и џихад кољачи, за разлика од американското однесување во Виетнам :) Башка виетнамци никогаш не нуделе 72 девици на секој загинат за каузата , така да условите на војување се апсолутно различни. Што се гледа и денес емпириски на истиот терен малтене пола век после... :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
..не веруам дека баш им ги имаат рушено, иако имаат загубено многу , претежно на земја. Но тоа е војна у ракавици у темна муслиманска чајџилница пуна жени деца и џихад кољачи, за разлика од американското однесување во Виетнам :) Башка виетнамци никогаш не нуделе 72 девици на секој загинат за каузата , така да условите на војување се апсолутно различни. Што се гледа и денес емпириски на истиот терен малтене пола век после... :)
Северен виетнам нудеше постхумано “Орден славног Хо Ши Мина са златном брадицом“, кило ориз и пола пацов како месен додаток на семејството на славниот загинат. (то им е еквивалент на 72 девици)

• 16 January 1984 – An Su-25 strike jet was shot down, killing its pilot.
  • 6 March 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 2 April 1984 – An unidentified helicopter crashed either due to bad weather or a technical failure. One crew member was killed.
  • ? May 1984 – 4 MiG-21 Aircraft were destroyed on the ground.
  • 9 May 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 5 June 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 6 June 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 2 July 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down, killing one crew member.
  • 3 July 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 5 July 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down, killing one crew member.
  • 6 July 1984 – An Mi-6 heavy transport helicopter was shot down on approach to its base (while returning from a mission). All three crew members were killed. It is possible that this helicopter was captured by Afghan guerrillas.
  • 14 July 1984 – An unidentified helicopter crashed. One crew member was killed.
  • ? August 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 6 August 1984 – An unidentified helicopter was shot down. One crew member was killed.
  • 23 August 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 27 August 1984 – An unidentified helicopter was shot down. One crew member was killed.
  • 19 September 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down, killing all three crew members in addition to a unit of paratroopers.
  • 23 September 1984 – An unidentified helicopter crashed. One crew member was killed.
  • 16 October 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down while landing a group of soldiers near the town of Baghlan. All three crew members and four disembarking troops were killed.
  • 18 October 1984 – An Su-25 strike jet was shot down, killing its pilot.
  • 18 October 1984 – An unidentified helicopter (probably an Mi-24) was shot down, killing two crew members.
  • 27 October 1984 – An Il-76 heavy transport plane was shot down during landing, 20 km to the South East of Kabul. Five were killed.[4]
  • 28 October 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down in the Panshir Valley, killing two crew members.
  • 8 November 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 27 November 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 1 December 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 10 December 1984 – An Su-25 strike jet was shot down.
имаше и уништени на земја, имаше и паднати поради други причени а имаше тук таму и по некој соборен.... (1984)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
[DOUBLEPOST=1472979804][/DOUBLEPOST]
Северен виетнам нудеше постхумано “Орден славног Хо Ши Мина са златном брадицом“, кило ориз и пола пацов како месен додаток на семејството на славниот загинат. (то им е еквивалент на 72 девици)
не заебаај..таков рог за копито не можеш ниикому да продадеш, па ни на најзаостанат виетнамец.... :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
и како да не ти затрепери душата на ваква глетка, достоинствено наредено орудието на слободата и светскиот мир кои заслужено и гордо заминаа во пензија....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

• 16 January 1984 – An Su-25 strike jet was shot down, killing its pilot.
  • 6 March 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 2 April 1984 – An unidentified helicopter crashed either due to bad weather or a technical failure. One crew member was killed.
  • ? May 1984 – 4 MiG-21 Aircraft were destroyed on the ground.
  • 9 May 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 5 June 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 6 June 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 2 July 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down, killing one crew member.
  • 3 July 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 5 July 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down, killing one crew member.
  • 6 July 1984 – An Mi-6 heavy transport helicopter was shot down on approach to its base (while returning from a mission). All three crew members were killed. It is possible that this helicopter was captured by Afghan guerrillas.
  • 14 July 1984 – An unidentified helicopter crashed. One crew member was killed.
  • ? August 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 6 August 1984 – An unidentified helicopter was shot down. One crew member was killed.
  • 23 August 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 27 August 1984 – An unidentified helicopter was shot down. One crew member was killed.
  • 19 September 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down, killing all three crew members in addition to a unit of paratroopers.
  • 23 September 1984 – An unidentified helicopter crashed. One crew member was killed.
  • 16 October 1984 – An Mi-8 transport helicopter was shot down while landing a group of soldiers near the town of Baghlan. All three crew members and four disembarking troops were killed.
  • 18 October 1984 – An Su-25 strike jet was shot down, killing its pilot.
  • 18 October 1984 – An unidentified helicopter (probably an Mi-24) was shot down, killing two crew members.
  • 27 October 1984 – An Il-76 heavy transport plane was shot down during landing, 20 km to the South East of Kabul. Five were killed.[4]
  • 28 October 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down in the Panshir Valley, killing two crew members.
  • 8 November 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 27 November 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 1 December 1984 – An Mi-24 assault helicopter was shot down.
  • 10 December 1984 – An Su-25 strike jet was shot down.
имаше и уништени на земја, имаше и паднати поради други причени а имаше тук таму и по некој соборен.... (1984)
ги собра??? 27 комада....од кои скоро сите хеликоптери , а тие тогаш беа ко тетреби + некој су25 со приучен авганистанец унутра....и еден миг21 запален на земја.. :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
ги собра??? 27 комада....од кои скоро сите хеликоптери , а тие тогаш беа ко тетреби + некој су25 со приучен авганистанец унутра....и еден миг21 запален на земја.. :)
4 MiG-21 Aircraft were destroyed on the ground.
концентрирај се концрете, 30 се, али многу бе од тие Ми24, шо се као оклопни па со 300 ракети и митраљези и хаубици на ниф специјално дизајнирани за да издржат оган од земја. Типичен муџахедин во 84 имаше калашњиков со 55% нагризана цевка, нагант на појас и кама.
(командирите имаа и јатаган)
имаа по некој запленет митролез минофрлач

ПС
  • 22 July 1985 – An Su-25 strike jet was shot down.
  • 23 July 1985 – A MiG-23 fighter jet was shot down.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
и како да не ти затрепери душата на ваква глетка, достоинствено наредено орудието на слободата и светскиот мир кои заслужено и гордо заминаа во пензија....
не ми беше тоа целта поише сакав да посочам како огромните пари фрлени у авиони само се праење ветер и магла...за да некој со чирибу чириба од еден џеб ги префррли во друг.... :)
.еве налетав на еден забораен миг21 у Авганистан
[DOUBLEPOST=1472981024][/DOUBLEPOST]
4 MiG-21 Aircraft were destroyed on the ground.
концентрирај се концрете, 30 се, али многу бе од тие Ми24, шо се као оклопни па со 300 ракети и митраљези и хаубици на ниф специјално дизајнирани за да издржат оган од земја. Типичен муџахедин во 84 имаше калашњиков со 55% нагризана цевка, нагант на појас и кама.
(командирите имаа и јатаган)
имаа по некој запленет митролез минофрлач

ПС
  • 22 July 1985 – An Su-25 strike jet was shot down.
  • 23 July 1985 – A MiG-23 fighter jet was shot down.
...а бе ти знаеш што е Стрела 2М или нејзината имитација Стингер????

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
...а бе ти знаеш што е Стрела 2М или нејзината имитација Стингер????
имам пукнато по некоја школска стрела a присуствував и на боеви гаѓања со тој врв на руска технологија
оти прашваш?

А

Атлантист

Гостин
Немале обзири тогаш Русите кон цивили жени и деца, слично како и Американците во Виетнам.

Авганистан од 12-13 милиони жители изгубил колку, 1 - 2 милиони, + 5 милиони бегалци а Русите на своја страна го имаат северот кои се други племиња, војната си има континуитет таму и кога ќе дојдат Американците.

А Виетнам и целиот тој пoдконтинент, каде се води војната има неколку стотици милиони жители + X број на Кинези како доброволци, густо е таму во тоа дождовните шуми, иако и Авганистан не е баш пријатен терен за војување неспоредливо е со она во Виетнам.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.176
Напротив, тоа во догфајт никогаш не е применето и со право, на ниво на шпекулација е + во догфајт многу е поважно да не ја намалува брзината затоа што така станува лесна цел, а на пак да изведува кобра.

Еве ти и од X31 кобра, но самиот термин кобра го измислија Русите иако и други авиони го изведувале, најчесто експериментални.
Тоа се маневри подготвувани за аеромитинзи, без товар, гориво и без радар, во догфајт нема да прави кобри.
А фактот дека и пред 30 години западни експериментални авиони прават кобри значи дека нив тоа не ги интерсира, а не дека е нешто невидено.

За F14 е првиот ловец од 4-та генерација, што да се прави такви биле противниците во негово време, Иран го добива 1976, пред револуцијата. Нема пристап ни до нови технологии, резервни делови и оружје за авионот и повторно доминира во војната.

Снага, носивост, маневарбилност,+суперкрстарење а тоа се 70-титите.
[DOUBLEPOST=1472970026][/DOUBLEPOST]
Еве јас ќе ти јарешам дилемата.

Во авганистан има само борба со герила, се што е соборено е со рачен лансер - стингер, нема таму поголеми системи. + променет е карактерот на војната, + со време се користат многу помалку авиони но многу поскапи и понапредни.
и не се 10 000
All told, the U.S. Air Force flew 5.25 million sorties over South Vietnam, North Vietnam, northern and southern Laos, and Cambodia, losing 2,251 aircraft: 1,737 to hostile action, and 514 in accidents. 110 of the losses were helicopters and the rest fixed-wing. A ratio of roughly 0.4 losses per 1,000 sorties compared favorably with a 2.0 rate in Korea and the 9.7 figure during World War II
*
United States Navy[edit]
Twenty-one aircraft carriers conducted 86 war cruises and operated 9,178 total days on the line in the Gulf of Tonkin. 530 aircraft were lost in combat and 329 more to operational causes. Resulting in the deaths of 377 naval aviators, with 64 airmen reported missing and 179 taken prisoner-of-war.
*
U.S. Marine Corps aircraft lost in combat included 193 fixed-wing and 270 rotary wing aircraft.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_losses_of_the_Vietnam_War
Ф-14 и суперманевирбилност се две комплетно различни нешта. Далеку бил Томкетот и од суперманевирбилност и од супер-крстарење итн.
Иранската револуција е во 1979, главните воздушни битки се околу 1982-83. 2-3 години разлика во одржување на авионот не прави разлика. Фактот што Ирак немал посовремени авиони не дава баш добра претстава како би се покажал Томкетот. Од друга страна пак Миг-21 си соборувал Фантоми...

Патем Х-31 е авион од деведесеттите, експериментален произведен во 2 примероци..
Су-27 е авион од седумдесеттите, сериски произведуван, во употреба во доста армии. Двата се способни за Кобрата.
Колку Кобрата би била влијателна во борба, тоа е сосем друго прашање. Ако не беше веројатно немаше Американците Рапторот да го прават така добар...

Заедно со @Let 3 :
Во врска со Виетнам, зошто ви бега ова:

In total, the United States lost in Vietnam almost 10,000 aircraft and helicopters, excluding number ofUAVs
Патем, повеќето Амерички летала се соборени со противвоздушна артилерија, а повеќето Советски со наведувани проектили. Предноста во наведуваните проектили е неспоредливо поголема.

Иначе според логикава од Летко, Северновиетнамците изгубиле 150 летала, што значи Рускиве летала соборувале приближно 85 Американски на секое Руско.
Мене ми звучи прилично катастрофална американскава технологија. Лет?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Патем, повеќето Амерички летала се соборени со противвоздушна артилерија, а повеќето Советски со наведувани проектили. Предноста во наведуваните проектили е неспоредливо поголема.

Иначе според логикава од Летко, Северновиетнамците изгубиле 150 летала, што значи Рускиве летала соборувале приближно 85 Американски на секое Руско.
Мене ми звучи прилично катастрофална американскава технологија. Лет?
A бе чудна работа, супериорни русите али америка ја владее планетата земја и сончевиот систем
Можи треба некој да му каже на русите да престанат да се плашат и да подизлезат слободно надвор... знаеш ко овде на гејојте шо им советваат слободно да излезат дека нема никој да ги тепа..... не се бе американците толку зли и лоши....[DOUBLEPOST=1472987597][/DOUBLEPOST]
Су-27 е авион од седумдесеттите, сериски произведуван, во употреба во доста армии. Двата се способни за Кобрата.
Колку Кобрата би била влијателна во борба, тоа е сосем друго прашање. Ако не беше веројатно немаше Американците Рапторот да го прават така добар...
Ф-18 е од седумдесети, појма нема ни шо е кобра ни мамба ни белоушка, има соборено така едноставен и прост преку 100 неприателски авиони (воглавном руски Металец, без ни еден свој изгубен авион во борбена мисија
Ф117 е авион од 70 десетите, кутриот одвај се одржува во воздух некако да лета а за кобра може да сонува, учествуваше во преку 2500 мисии со еден загубен авион при борбена мисија....

А бе некој нека му речи на американците дека мора кобра да прајт авионо оти инаку не ги бива....

Kajgana Shop

На врв Bottom