Дали на овошјето и зеленчукот им се намали нутритивната вредност?

• Креатор на темата Креатор на темата sidel
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
zdravo. Na YouTube gledav Eden covek koj kazuvase kako elementite kako zelezo, magnesium Vo spanakot I marolata se namaledi do 97% ( procenti ) poradi shto se prskani so pesticidi I herbicidi. A po Moe mislenje I genetski modificirani da nemaat nutritivna vrednost Toa shto sakam da posocam ne e GMO tema tuku nutritivnata vrednost na ovoshjeto I zelencukot . E Sega edno Moe iskustvo. Otkako pocna kosata da mi se oretcuva, pocnav da istrazuvam na internet zosto paga kosata I naidov na informacija deka beliot sheker e shteten. No sheker na organizmot mu e potreben I zatoa preporacuvaa da se vnesuva sheker Vo organizmot samo so jadenje na ovoshje. Ok, pocnav da jadam ovoshje za da si vnesam sheker Vo organizmot no nemozev da se zasitam so sheker jadev mnogu od ovosjeto no nikkako ne se zasituvav so sheker. Morav da kupuvam nekoi blagi proizvodi za da se zasitam so sheker. I po edno vreme grozjeto od mojata bavca sozrea, znaete, Toa grozje ne e kako kupenoto grozje nema golemi zrna ne e golemo no samo malku shto pojadov od Toa Moe grozje vednash se zasitiv so sheker shto nebeshe slucaj I so kupenoto ovoshje. Shto znaci deka nutritivnata vrednost na kupenoto ovoshje I zelencuk e opanata poradi shto se prskani so pesticidi I herbicidi a sigurno se I genetski modificirani. Ima nekoe grozje mnogu blago no mislam deka Toa e genetski modificirano zashto ednash probav grozje koe nekako mi imashe vkus na cresha. So genetska modifikacija mozat se. Toa shto sakam da go kazam e deka crnite strani kako opaganje na nutritivnata vrednost Dali na ovosjeto ili zelncukot ili brzoto raspaganje kako na primer piperki koi izgledaat zdravo a smrdat na gubre (rasipani, raspadnat) go prikrivaat so genetski inzinjering. Pa momci go sakam vaseto mislenje okolu nutritivnata
vrednost, kolku se zapoznaeni.

Последно уредено:
pisuvaj be na kirilica , mava u podocnjak ova , i da namaleno e , ama zatoa imas amino i vej ke potvrdi @Џони Вајсмилер
NE sum naucen da pishuvam na kirilica od prucina shto sekogash pishuvam na latinoca na tasterot[DOUBLEPOST=1471018439][/DOUBLEPOST]
pisuvaj be na kirilica , mava u podocnjak ova , i da namaleno e , ama zatoa imas amino i vej ke potvrdi @Џони Вајсмилер
ne sum naucen da pishuvam na kirilica od pricina shto sekogash pishuvam na latinica na tasterot

според насловот и текстот јас помислив дека е оној спам ботот што го напаѓа форумов во последно време

Дури и без GMO тешко е од храна да се внесат сите потребни витамини/минерали.

Дури и без GMO тешко е од храна да се внесат сите потребни витамини/минерали.
zatoa onie luge koi se borat protiv celavost ne uspevaat Vo borbaata a I pricina plus shto se razboluvaat zaradi nedostatok na vitamini I minerali. Koga nekoj virus napaga a organizmot ne gi ima potrebnite raboti nemoze da se bori protiv bolesti.

Оф леле.
Да не испадне заебанција, ама :
Ќелавоста е добар дел условена од генетски фактори. После доаѓа недостаток од витамини и минерали.

Тоа што некое грозје има повеќе или помалку одреден елемент ( не може да се драстични разлики ), или вкус на цреша или не знам што , се вика - различна сорта !

Тоа што некое грозје ти било многу благо не значи дека е ГМО, туку можеби било посозреано , или сорта што природно има повеќе шекерни единици.

Не мора да јадеш овошје САМО за да внесеш шекер. Организмот ги добива шекерите ( во различни форми) од скоро цела храна.

Тоа што имаш пиперки или домати што личат добро, а имаат вкус на кој не сме навикнати се должни исто на нови сорти , кои пазарот ги форсира поради други предности ( пр.поголем принос )

И, нова сорти не мора секогаш да се поврзуваат ни со генетски инженеринг, ни со пестициди

Оф леле.
Ќелавоста е добар дел условена од генетски фактори. После доаѓа недостаток од витамини и минерали.

Тоа што некое грозје има повеќе или помалку одреден елемент ( не може да се драстични разлики ), или вкус на цреша или не знам што , се вика - различна сорта !

Тоа што некое грозје ти било многу благо не значи дека е ГМО, туку можеби било посозреано , или сорта што природно има повеќе шекерни единици.

Не мора да јадеш овошје САМО за да внесеш шекер. Организмот ги добива шекерите ( во различни форми) од скоро цела храна.

Тоа што имаш пиперки или домати што личат добро, а имаат вкус на кој не сме навикнати се должни исто на нови сорти , кои пазарот ги форсира поради други предности ( пр.поголем принос )

И, нова сорти не мора секогаш да се поврзуваат ни со генетски инженеринг, ни со пестициди

prvo ako celavosta beshe genetski togash objasnimi zoshto jas pocnav da kelavam i otkako doznav deka lekot e petpari a ne hemiski sredstva ne samo shto sopre celavosta tuku pocna da mi rasne kosa. Drugo jas ne zboruvam samo za shekerot zboruvav i za drugite elementi poshto koga se prska ovosjeto so pesticidi se gubat i drugite elementi. Treto bezzbroj vidovi na grozje nemoze da ima, osven ako mu vmetnat gen od drug vid na ovosje. I piperkite izgledaa zdravi no mirisaa kako koga se rasipani gnili piperki.[DOUBLEPOST=1471026220][/DOUBLEPOST]
Оф леле.

prvo ako celavosta beshe genetski togash objasnimi zoshto jas pocnav da kelavam i otkako doznav deka lekot e petpari a ne hemiski sredstva ne samo shto sopre celavosta tuku pocna da mi rasne kosa. Drugo jas ne zboruvam samo za shekerot zboruvav i za drugite elementi poshto koga se prska ovosjeto so pesticidi se gubat i drugite elementi. Treto bezzbroj vidovi na grozje nemoze da ima, osven ako mu vmetnat gen od drug vid na ovosje. I piperkite izgledaa zdravi no mirisaa kako koga se rasipani gnili piperki.

prvo ako celavosta beshe genetski togash objasnimi zoshto jas pocnav da kelavam

Најчесто келавоста е резултат на ген. Во некој случаеви може да се дојде до губење на косата од премногу стрес, нус појави на одредени лекарства итн. Ако имаш предиспозиции да оќелавееш т.е ген влечеш таков ќе ти падне косата па шо сака нека е. Ни препарати, ни шекер, ни курци ни палци нема да ти помогне.

А пак од друга страна ако е опаѓањето на косата е резултат од сосем трета причина тогаш може да се третира и лечи за да се избегне.

Значи поентата ми е ако во фамилија имаш многу прокелавеани embrace it и тоа е тоа, ако нема тогаш лечи се со шекер или што ти ја знам.

Он топик: Не верувам дека на овошјето и зеленчукот им се намалу нутритивната вредност поради прскање или слично. Прскањето не е од „вчера“, производите се прскат од мноогу одамна само сега стана одеднаш модерно ГМО-мемео и такви глупости. Се согласувам со членот погоре дека различните сорти си имаат различни вредности.

prvo ako celavosta beshe genetski togash objasnimi zoshto jas pocnav da kelavam i otkako doznav deka lekot e petpari a ne hemiski sredstva ne samo shto sopre celavosta tuku pocna da mi rasne kosa. Drugo jas ne zboruvam samo za shekerot zboruvav i za drugite elementi poshto koga se prska ovosjeto so pesticidi se gubat i drugite elementi. Treto bezzbroj vidovi na grozje nemoze da ima, osven ako mu vmetnat gen od drug vid na ovosje. I piperkite izgledaa zdravi no mirisaa kako koga se rasipani gnili piperki.
А бе дете...
Ќелавоста има генетски предизпозиции. Најголем фактор имаат хормони, тестостерон, ако не грешам. Освен тоа имаш и многу надворешни фактори, стрес ,болести на кожа, неправилна исхрана, премногу користење на хемикалии, гел и сл. Супер што пат почнала да ти расте коса, ама тоа не ти е од јадење домашно грозје :)
Ако мислиш дека си нашол лек за ќелавост ( и тоа за пет пари) , супер, дај патентирај го, ќе се наполниш пари !

Друго, видови на грозје нема безброј, ама има над 20,000 , ако не сум грешка. И повеќето се разликуваат по боја, мирис, вкус, процент на шеќер и сл. И не , не се добиени со вметнување на друг вид на овошје, па ни со цреша како што викаш.

Е сега, точно е што ни нашол инфо на нет, дека одредени научници тврдат дека процентот на витамини и минерали се намалува ( и патем “препорачуваат“ дополнително внесување на витамини) , ама имаш многу повеќе луѓе кои тврдат дека тоа се штелувани анализи позади кои стојат фармацевтските компании со цел отварање пазар за вештачки витамини и минерали.

Најчесто келавоста е резултат на ген. Во некој случаеви може да се дојде до губење на косата од премногу стрес, нус појави на одредени лекарства итн. Ако имаш предиспозиции да оќелавееш т.е ген влечеш таков ќе ти падне косата па шо сака нека е. Ни препарати, ни шекер, ни курци ни палци нема да ти помогне.

А пак од друга страна ако е опаѓањето на косата е резултат од сосем трета причина тогаш може да се третира и лечи за да се избегне.

Значи поентата ми е ако во фамилија имаш многу прокелавеани embrace it и тоа е тоа, ако нема тогаш лечи се со шекер или што ти ја знам.

Он топик: Не верувам дека на овошјето и зеленчукот им се намалу нутритивната вредност поради прскање или слично. Прскањето не е од „вчера“, производите се прскат од мноогу одамна само сега стана одеднаш модерно ГМО-мемео и такви глупости. Се согласувам со членот погоре дека различните сорти си имаат различни вредности.

za genite nesum siguren poshto covecka priroda e da ima kosa e sega ako bolesta vo genite e od toa shtto se rodil so bolest toest takvi geni za ceelavenje ili mutacija na genite poradi hranata koja ja jademe toest hemiskite elementi koi gi vnesuvame preku ishranata i drugo dali go procita gore navedwniot komentar za moeto iskustvo za konzumiranje sheker mnogu vidovi na ovosja imaat sheker. ZOSHTO SO KUPENO OVOSHJE NE MOZESH DA SE ZASITISH SO SHEKER A SO DOMASHNO ILI OVOSHJE NABRANO VO SHUMA MOZESH DA SE ZASITISH SO SHEKER. E SEGA DA SE NAVRATEME NA TOA DEKA NE VERUVASH VO TOA DEKA NUTRITIVNATA VREDNOST E NAMALENA PORADI PESTICIDITE. JAS KE TI KAZAM ZOSTO. ZATOA SHTO TOA NEMOZE DA BIDE KOINCIDENCIJA. PRSKANITE SKORO NEEMAAT NUTRITIVNA VREDNOST ZOSHTO SE PRSKANI SO GODINI.[DOUBLEPOST=1471032137][/DOUBLEPOST]
А бе дете...
Ќелавоста има генетски предизпозиции. Најголем фактор имаат хормони, тестостерон, ако не грешам. Освен тоа имаш и многу надворешни фактори, стрес ,болести на кожа, неправилна исхрана, премногу користење на хемикалии, гел и сл. Супер што пат почнала да ти расте коса, ама тоа не ти е од јадење домашно грозје :)
Ако мислиш дека си нашол лек за ќелавост ( и тоа за пет пари) , супер, дај патентирај го, ќе се наполниш пари !

Друго, видови на грозје нема безброј, ама има над 20,000 , ако не сум грешка. И повеќето се разликуваат по боја, мирис, вкус, процент на шеќер и сл. И не , не се добиени со вметнување на друг вид на овошје, па ни со цреша како што викаш.

Е сега, точно е што ни нашол инфо на нет, дека одредени научници тврдат дека процентот на витамини и минерали се намалува ( и патем “препорачуваат“ дополнително внесување на витамини) , ама имаш многу повеќе луѓе кои тврдат дека тоа се штелувани анализи позади кои стојат фармацевтските компании со цел отварање пазар за вештачки витамини и минерали.

prvo jas nemozam da ti patentiram lek za kelavost koga kelavenjeto e politika i vo ishranata stavaat neshto za da kelavish znaci prvo mora de se prestane so konzumiranje na shtetni raboti pa na toj nacin se zapira kelavosta. E sega ako nemozesh mene da mi veruvash togash mozesh samiot da si napravish eden test zemi edno jabolko kupeno i zemi edno drugo jabolko nabrano nekade od shuma ili domashno izlupigi dvete i vidi koe jabolko ke pocrni ako pocrni i kolku ke pocrni. Jabolkata imaat zelezo a bojata na zelezoto e crna i ke vidish deka domashnoto neprskano jabolko ke pocrni odma i toa mnogu a toa znaci deka ima mnogu zelezo od prskanoto jabolko. Amin.

Последно уредено:
za genite nesum siguren poshto covecka priroda e da ima kosa e sega ako bolesta vo genite e od toa shtto se rodil so bolest toest takvi geni za ceelavenje ili mutacija na genite poradi hranata koja ja jademe toest hemiskite elementi koi gi vnesuvame preku ishranata i drugo dali go procita gore navedwniot komentar za moeto iskustvo za konzumiranje sheker mnogu vidovi na ovosja imaat sheker. ZOSHTO SO KUPENO OVOSHJE NE MOZESH DA SE ZASITISH SO SHEKER A SO DOMASHNO ILI OVOSHJE NABRANO VO SHUMA MOZESH DA SE ZASITISH SO SHEKER. E SEGA DA SE NAVRATEME NA TOA DEKA NE VERUVASH VO TOA DEKA NUTRITIVNATA VREDNOST E NAMALENA PORADI PESTICIDITE. JAS KE TI KAZAM ZOSTO. ZATOA SHTO TOA NEMOZE DA BIDE KOINCIDENCIJA. PRSKANITE SKORO NEEMAAT NUTRITIVNA VREDNOST ZOSHTO SE PRSKANI SO GODINI.

Што знам дали е човечка природа да има коса (сеуште). Влакната повеќе не ни се потребни како што му биле потребни на пештерскиот човек.

И да, го прочитав твојот пост. Јас лично не знам дали е така и ако е така зошто не можеш да се заситиш бидејки на мене душата не ми траже шекер ама ич. Не јадам благо, не ставам шекер во кафе, чај и ретко пијам сокови. Знам едно, а тоа е дека купеното овошје и зеленчук немаат ист вкус со домашно изгледан продукт во градина. Исто и мириста се разликува со тоа што имам приметено купениот домат или краставица имаат многу по слаб мирис од домашниот.

Прскањето на плодовите е штетно ама и неопходно според мене. А и штетното е знак на прашање бидејки многу зависи од што и како е прскано. На пример прскање на дрвце од пестициди е океј се додека се изврши на време и плодот се конзумира после одреден период ( не знам колку денови точно беше). За жал никој не го почитува тоа бидејки време = пари, сигурно земјоделецот нема да ја обери нивата и да го чува плодот во подрум одреден период да помине дејството на хемијата. Секој сака да продаде одма.

Исто така и мислам дека е баш коинциденција твојов пример. Грозјето (не ме држи за збор) колку што јас знам има многу голема количина на шекер за разлика од другите овошја. Можеби си конзумирал друг вид на овошје од продавница, а дома грозје?

може да ми дадеш од тоа твоето грозје од бавча да ми порасне и мене коса?

Повеќе за ќелавост прочитав отколку за она што наменета темата али ок.
Не само што се прска некад некој производители буквално го троват овошје и зеленчук со разни препарати, кој ти внимава на кареница да не збориме и за начинот на примена, еве ќе земам пример јаболкото ти изгледа ко да е од пластика нема дамка на него.
Има разни видеа на кој може да се види прскање со цел нивно прерано зреење пример кај јагодите.
Али целта ѓи оправдува средствата сакаме све да ни е така фино на изглед, али само е на изглед тоа, така да верувам дека има вистина околу нутритивната вредност дек се намалила, е сеа тоа околу гмо е друга приказна.
Како и да е купете си сокче од ова 100% што е и уживајте :).

e aman be bekate od koneksto nerekov deka mi porasna kosa od grozje, temata e deka nutritivnata vrednost e opanata jas nesakam da navreduvam no kakvi luge ste. Namesto da se zagrizite za toa voe se sheguvate. Pa dali ovaa tema e za sheguvanje ili ke bidete ramnodushni kako gmo pa ke sedime so vkrsteni race. Jas ovaa tema ja otvoriv po shto e seriozna rabota i da se znae. Pa vie si znaete so neserioznite komentari.[DOUBLEPOST=1471034940][/DOUBLEPOST]
e aman be bekate od koneksto nerekov deka mi porasna kosa od grozje, temata e deka nutritivnata vrednost e opanata jas nesakam da navreduvam no kakvi luge ste. Namesto da se zagrizite za toa voe se sheguvate. Pa dali ovaa tema e za sheguvanje ili ke bidete ramnodushni kako gmo pa ke sedime so vkrsteni race. Jas ovaa tema ja otvoriv po shto e seriozna rabota i da se znae. Pa vie si znaete so neserioznite komentari.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom