Мики, се што ти останува е да си брчиш и да си дрндаш, затоа што очигледно немаш што да кажеш во врска со прашањето.
Во врска со прашањето, имам што да кажам:
не го знаеш одговорот на прашањето.
Гле‘аш колку е едноставно....[DOUBLEPOST=1470723885][/DOUBLEPOST]
@MIKI1 тебе сакам да те прашам за ставот околу војната помеѓу Русите и Украинците, две православни нации се во војна, таму има големо зло кое што на доброто не би било од никаква полза, зошто? Затоа што две нации припаѓаат на една ,,мирољубива религија" a таму владее вистински хаос. Украина од 52 милиона сега е 48 милиони. Жалосни нешта се случуваат, а во исто време има православни паради во сред Киев. Што мислиш ти за ова?
Невски ми рече дека секој прав Украинец ја прифаќа Руската епархија, но MIKI1 дали е тоа исправно така? Пример сега да дојде некој од СПЦ и да каже, вие сте Срби и ќе ја прифатите Српската епархија?! Јас мислам дека не е, затоа што Украинците си имаат свој јазик, свое писмо украинско што се разликува од руското иако е кирилично, но Русите во Украина масакрираат. Повеќето во Киев зборуваат Руски, тоа е исто МIKI1 како некој тука да ти проповеда православје на Српски.. не е во ред нели... што мислиш ти за ова?
@MIKI1 тебе сакам да те прашам за ставот околу војната помеѓу Русите и Украинците, две православни нации се во војна, таму има големо зло кое што на доброто не би било од никаква полза, зошто? Затоа што две нации припаѓаат на една ,,мирољубива религија" a таму владее вистински хаос. Украина од 52 милиона сега е 48 милиони. Жалосни нешта се случуваат, а во исто време има православни паради во сред Киев. Што мислиш ти за ова?
Невски ми рече дека секој прав Украинец ја прифаќа Руската епархија, но MIKI1 дали е тоа исправно така? Пример сега да дојде некој од СПЦ и да каже, вие сте Срби и ќе ја прифатите Српската епархија?! Јас мислам дека не е, затоа што Украинците си имаат свој јазик, свое писмо украинско што се разликува од руското иако е кирилично, но Русите во Украина масакрираат. Повеќето во Киев зборуваат Руски, тоа е исто МIKI1 како некој тука да ти проповеда православје на Српски.. не е во ред нели... што мислиш ти за ова?
Ако малку ја знаеш историјата од Русија, ќе видиш дека Украина не постои како историски поим во времето од покрстувањето на русите, односно времето кога Русија, т.е. Москва, станува третиот Рим, по однос на прашањето на верата рисјанска. Постои „Киевска Русија„, каде националноста „украинец„ е непозната.
Не постои битна разлика меѓу источните словени: руси, белоруси и украинци.
Украина има мал миљон внатрешни поделби, по секој можен основ, кои се натрупани историски во минативе 300-400 г., а таму каде се имаат замешано Папите, како што е западниот дел од денешна Украина, таму имаш една веќе видена злоба и раздвојување во еден и ист народ; така, покатоличените украинци станаа најголемите руски непријатели, слично како што покатоличените хрвати се ем први комшии, ем при непријатели на србите.
Основањето нова помесна Црква се случува под закрила од некоја веќе постоечка Црква. Така, не е проблем тоа што уркаинците сакаат да бидат дел од Московската патријаршија, исто како што не е проблем ако некој народ сака своја помесна Црква.
Финската, јапонската и кинеската Црва се‘ уште се под влијание од РПЦ, и тоа за тие Цркви не е проблем: штом тие помесни Цркви станат доволно духовно дораснати, ќе стекнат своја автокефалност.[DOUBLEPOST=1470724059][/DOUBLEPOST]
MIKI1 ти еднаш рече дека госпот го создаде злото заради тоа што злото му дава суштина на доброто. Не ме прашувај каде си го рекол тоа оти ти сенешто имаш речено, а и одамна беше. Ама памтам јас...
Ако, убо, памти си шо сакаш, а мене потсети ме во кој мој пост го имам напишано овој противречен став...со линк, нормално.