Војната во Виетнам беше катастрофална за американците. Дури се брои и како амерички пораз.
Северновиетнамците имаа цел и задача да го освојат Јужен виетнам
Американците имаа задача тоа да го спречат/
Во Вјетнамската војна загинаа над милион северновиетнамски војници и 50.000 амерички војници.
Во 1972 година, Северен виетнам и Америка потпишаа мир, и Американците си заминаа со извршена задача а северен виетнам за време на америчко присуство не успеа да го освои јужен виетнам.
И сега кој успеа а кој не да ја исполни целта и задачата?[DOUBLEPOST=1470503874][/DOUBLEPOST]
pa gledam te vaka proamerikanski orentiran
ti let ne znaes sto izboruvas amerika vo vtora svecka vojna imala kapacitet da ispraka vojnici i lekovi taa upotrebi nuklearno oruzje protiv edna ne nuklearna drzava a rusija koja ja ti ocrnuvas ja osvoi cela evropa vklucuvajki ja i jugoslavija ruski vojnici ginea za da bideme slobodni i posle vojnata so germanija rusija ne bese oslabena nego prodolzi vojna so japonija i zazema nivni teritori
Русија до 1945 се бореше на своја територија ,а почна да напредува дури од кога германците веќа изгубија војна на запад и ослабнати со постојани англо амерички бомбардирања на нивни фабрики и градови.
Да не беа амерички камиони пушки тенкови авиони бродови лекови муниција гориво храна... кои им ги праќаа на СССР кој изгуби милиони војници цело воздухопловство и скоро сите тенкови... Русите ќе потпишаа капитулација со германија исто како во првата светска војна[DOUBLEPOST=1470504180][/DOUBLEPOST]
Не сум историчар, но мислам дека баш им беше потребна на америте за пропагандни цели.
Во 50-тите американците ја губеа студената војна.
Пола Европа беше 'окупирана' од Сталиновиот источен блок, а и некои западно-европски земји беа под закана од левичарски идеологии, а во меѓувреме советите почнаа да детонираат свои нуклеарки во северното море.
Чешка, Унгарија и балтичките земји секогаш даваа отпор кон советската окупација, тоа не беа групи туку народ и државен врв така да советите мораа да интервенираат со тенкови и војска и ликвидираат бунтовнички премиери и претседатели.
Немаше запад проблем со пребегнувања на свои граѓани ради незадоволство кон источен блок туку обратно, има цел список на воени офицери пилоти кои со свои авиони пребегнуваа на запад, на секој еден кој се усуди на такво нешто имаше стотици и љадници кои би го направиле тоа да можеле