Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585
V

viktora

Гостин
Никој не би се исселил од Македонија да имал добра плата.
Во бивша Југославија каде било се мед и млеко и со нормална плата можело да си дозволиш и стан и одмор и кола...зошто тогаш илјадници македонци емигрирале Канада,Америка,Австралија?Нели ништо не им фалело добро ситуирани станче кола сигурна раб.Нешто има во нашијот менталитет,некоја генетска грешка.Се сложувам,канра живот живееме.Пример албанциве идат печалат се враќаат градат куќи па повторно одат на печалба.Нашиве гледаат да шитнат пошто зашто да избегаат и сери после по државава и народот.
Нашите дедовци и баби кои имале по седум осум деца и по цели денови рмбале по ниви да ги наранат а и плус турска,србска,бугарска окупација и пак се бореле за подобар живот во татковината да знаеле какви потомци би имале верувам дека на камен би го истреселе него да прават деца.Едноставно имаме генетско пореметување,тежок македонски дефект во ДНК.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.535
Поени од реакции
9.422
Ona sto se zbori za stranci vo MK i deka ubavo bi im bilo na niv, ne bi im falel McDonalds i toa uglavno ne e tocno. Da, nema da im fali McD ama ke im fali asalno meso, ke im fali izborot vo supermarketite vo sporedba so doma, ke im falat mnogu raboti ne deka nema da mozat bez niv... Ke im bide nenormalno tesko da se snajdat niz lavirintite vo MKD, edna smetka da otvorat vo banka i da saka da napravi internet transfer e problematcno... Token mu trebalo, uplati ova ona, volku moze da prefrlis, zakon imalo za kolku da se prefrli vo stranstvo, pari mu drzat a ne go izvestuvaat zasto ne podnel nekoj dokument... Za vas moze se toa si e normalno ama za nekoj od strana e cirkuz i e totalno nelogicno. Toa deka cat pat ima po nekoj sto uglavno zalutal DA, ama toa e retkost. Daleku sme nie od "user friendly" drzava za stranci.
е ова се сериозни слабости кај нас кој што вредат да се спомнат, а не некоја си ебана кинеска храна или МК Доналдс, конзоли, плејсташн и не знам што, мобилни телефони и копјутери. Кога станува збор за телефони и друга техничка роба, нашиот народ е подобар него што би требало според платитете и секојдневните кукања.

M

Moon Child

Гостин
Озбилно месечна плата на брод 5000 долари? Да не е капетан на бродот? :)
Озбилно.
Отишла прв пат пред 7 години и напредувала, почнала од 0 и стигнала до официрски чин.
Ама има и такви луѓе кои се борат да напредуваат и не се задоволуваат со почетната заработувачка. Таму на бродот нели, смештај не плаќаат, храна обезбедена, платите чисти остануваат. За 1 година она ќе заработи повеќе од што ќе заработам јас за два живота. Ама треба кохонес и за тоа, јас сакам мирен живот без многу луѓе и гужви, она сака живот у покрету. И тоа е во ред.
Ја зедов неа за пример затоа што кога се сврте муабетот за разболување и кај ќе се лечиш прво ми падна на памет дека нејзиниот брат е два пати опериран од тумор. Двата пати е опериран во приватна болница во Белград. Ама имало пари за да се плати тоа.
Или фактот дека со една нејзина месечна плата отворила цвеќара за да има мајка и со што да се занимава во слободно време. Јас со години мечтаам и размислувам дека еден ден во мојот живот и јас ќе успеам да отворам цвеќара.
Во тоа е разликата.
Ако нема во Скопје кај да ги троши парите, има каде во соседството и светот. Чартер летови имаш за кај ти душа сака, луѓето кои имаат пари сигурно не седат во Скопје и се досадуваат. Одат на крстарења, одат на Сејшели, знам за една од Велес што има пари на меден месец беше на Малдиви и така... Ене ви го синот на Мијалков, сигурно не седи дома во стан и вика еј абе шо ќе праам со волкави пари немам кај да ги потрошам, досадно ми е.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Не се прави на тошо, на 49-та страна прочитај си го постот.
Леле лол отиде на 49 страна да вади од контекст што сум напишал.

Повторно каде прочита дека цифрата се однесува за просечна Македонска плата??

Дали воопшто прочита и разбра нешто од муабетот или збориш колку да вреѓаш и тролуваш? :)

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Аман од темава, зарем среќен живот е само во поголема плата, поголеми финансии:mad:
Кој сака и на кого му се може нека оди и нека не се враќа...баш ме заболе...:D

Член од
27 јули 2016
Мислења
34
Поени од реакции
19
Аман од темава, зарем среќен живот е само во поголема плата, поголеми финансии:mad:
среќен живот е во доволна плата, доволно финансии за комотен и безгрижен живот

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Ти тогаш душо моја незнаеш што е живот а грижите неможе никакво богатство да ти ги избриши ако ги имаш(недај боже нели)

M

Moon Child

Гостин
Не е среќата во поголема плата, ама повеќе среќа имаат тие со поголема плата.
Јас сум среќна на пример и во ваквата ситуација, ме усреќуваат други работи во животот и тако даље. Ама еве се може да се случи, и да се разболам јас или некој мој близок, дали ќе имам повеќе среќа во таквиот случај ако имам или ако немам пари?
Дали ќе имаш повеќе среќа ако се лечиш во државна или приватна клиника.
Во тоа е разликата. а секого различни работи го усреќуваат во идеални услови. Во неидеални е прашање кој ќе има повеќе среќа.

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Ти тогаш душо моја незнаеш што е живот а грижите неможе никакво богатство да ти ги избриши ако ги имаш(недај боже нели)

Член од
27 јули 2016
Мислења
34
Поени од реакции
19
ако не си била на одмор годинава, не оди па кажи дали ќе бидеш среќна или нешто ќе ти недостига.
голем дел од македонците место да лежат на плажа за годишен одмор дремат дома.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Озбилно.
Отишла прв пат пред 7 години и напредувала, почнала од 0 и стигнала до официрски чин.
Ама има и такви луѓе кои се борат да напредуваат и не се задоволуваат со почетната заработувачка. Таму на бродот нели, смештај не плаќаат, храна обезбедена, платите чисти остануваат. За 1 година она ќе заработи повеќе од што ќе заработам јас за два живота. Ама треба кохонес и за тоа, јас сакам мирен живот без многу луѓе и гужви, она сака живот у покрету. И тоа е во ред.
Ја зедов неа за пример затоа што кога се сврте муабетот за разболување и кај ќе се лечиш прво ми падна на памет дека нејзиниот брат е два пати опериран од тумор. Двата пати е опериран во приватна болница во Белград. Ама имало пари за да се плати тоа.
Или фактот дека со една нејзина месечна плата отворила цвеќара за да има мајка и со што да се занимава во слободно време. Јас со години мечтаам и размислувам дека еден ден во мојот живот и јас ќе успеам да отворам цвеќара.
Во тоа е разликата.
Ако нема во Скопје кај да ги троши парите, има каде во соседството и светот. Чартер летови имаш за кај ти душа сака, луѓето кои имаат пари сигурно не седат во Скопје и се досадуваат. Одат на крстарења, одат на Сејшели, знам за една од Велес што има пари на меден месец беше на Малдиви и така... Ене ви го синот на Мијалков, сигурно не седи дома во стан и вика еј абе шо ќе праам со волкави пари немам кај да ги потрошам, досадно ми е.
Работа на брод е тешко црнчење. На крајот што ќе ти се тие пари ако не можеш да си ми живееш туку си 11 месеци на брод? Далеку од семејство, деца, итн. Не е нормален живот тоа. Вреди само ако сакаш да жртвуваш години од живот за не многу големи бројки во банка. После ако незнаеш како да правиш бизнис пак ќе ги загубиш.

Ако сакаш да отвориш цвеќара, отвори. Да се земе под наем локал и почетна инвестиција е помалку од цената на една кола на старо..

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
ако не си била на одмор годинава, не оди па кажи дали ќе бидеш среќна или нешто ќе ти недостига.
голем дел од македонците место да лежат на плажа за годишен одмор дремат дома.
Зарем одење на летовање или зимување тебе ти е репер за среќен живот??
Дај батали детски моабети..абе ти во градинка изгледа одиш:P[DOUBLEPOST=1470310226][/DOUBLEPOST]
Не е среќата во поголема плата, ама повеќе среќа имаат тие со поголема плата.
Јас сум среќна на пример и во ваквата ситуација, ме усреќуваат други работи во животот и тако даље. Ама еве се може да се случи, и да се разболам јас или некој мој близок, дали ќе имам повеќе среќа во таквиот случај ако имам или ако немам пари?
Дали ќе имаш повеќе среќа ако се лечиш во државна или приватна клиника.
Во тоа е разликата. а секого различни работи го усреќуваат во идеални услови. Во неидеални е прашање кој ќе има повеќе среќа.
Среќен е тој човек што воопшто нема потреба ни од приватна ниту од државна болница, ниту за него ниту за некој свој близок..тоа е среќата душичко.
А само да знаеш колку има од приватни клиники што излегле осакатени и неизлечени..ехееееееееееее...

Член од
27 јули 2016
Мислења
34
Поени од реакции
19
Во друга тема еклерче мое, лиги почнаа да ми течат гледајќи те:)
ти изгледа многу од високо гледаш па си си почнала да филозофираш, духовни работи да расправаш.

мамичка и татичко те финансираат, си возиш добра количка, си шеташ по светот дотерана во најнова мода, ама не си среќна оти духовно не си исполнета :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom