Кучиња (грижа, општи дискусии)

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.743
Поени од реакции
11.629
Кучето (4 месеци) кога и да види некој т.е да му се израдува, почнува да моча.
1000 луѓе да дојдат еден по друг, на сите ќе им се измоча, повеќе моча отколку што пие вода.

Го имал некој истиот проблем и како го решил? Бербат не прави сите.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Овие дена треба другарката да се окучи..Веќе 62,63 дена поминаа,ако не се лажам некаде до 67,68 беше периодот на носење!?
Ако има време некој од поискусните кучкар/ки во некој ред да опише малку подетално околу грижата,негата на малите,шо ме очекува?(зошто појма неам јас,прво легло):гик:
Грижа околу доењето на малите,место каде е најдобро да се чуваат додека цицаат,и други работи...
На шо треба да се внимава(храна),и други работи?
Секој совет е добредојден...

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Овие дена треба другарката да се окучи..Веќе 62,63 дена поминаа,ако не се лажам некаде до 67,68 беше периодот на носење!?
Ако има време некој од поискусните кучкар/ки во некој ред да опише малку подетално околу грижата,негата на малите,шо ме очекува?(зошто појма неам јас,прво легло):гик:
Грижа околу доењето на малите,место каде е најдобро да се чуваат додека цицаат,и други работи...
На шо треба да се внимава(храна),и други работи?
Секој совет е добредојден...
Ајде со лесно. Прво нешто е биди покрај неа и набљудувај. Најубаво е кога она се сама ќе си работи а ти нема да имаш потреба да правиш ништо. Малите мора да бидат во котилица, валјда до сеа и имаш спремено каде ќе се окучи. Околу доењето најбитно е што ќе с еродат малите да почнат да цицаат, знаци твое е да ги ставиш до мама и да им помогнеш за прв пат да почнат да цицаат. Битно е каква мајка ќе биде она, ако се покаже супер, верувај голема работа е. Храна за неа ако можеш давај дехидрат некој поасален и тоа јуниор плус калциум обавезно. Нормално мораш некоја постилка во котилката да имаш и таа ќе си бара одржување на хигиена. Прво нека се породи па потоа ако имаш поспецифични прашања ќе одговараме подетално. И без нервози :)

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.829
Поени од реакции
17.776
Пред 2 дена Битола во паркот видов Доберман па не е можно голем колку пони најсериозно, дојде да ја душни Ада таја кутрата дупка не знаеше акј да најди да се скрие :D

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Здраво.
Решив да чувам куче, па ми треба помош што и како треба да правам за прв пат.
Имам голем двор, со убав бокс од претходното куче кое го чуваа моите (ловџиско, германски ловен териер мислам беше). Ама јас повеќе сакам некое куче кое ќе го чувам дома бидејќи имам доста простор на спратот.
Во последните неколку денови доста читам на интернет, ама се некој различни информации наоѓам па незнам што е точно.
Која раса на куче е најдобра за некој што има 0 претходно искуство ? Читав нешто за тоа на интернет ама пола од тие ги нема во МК а пола се над 400 евра.
Исто сакам да знам дали е ОК кучето да биде хрането само со кучешка храна, бидејќи како што се сеќавам моите кучето го хранеа и со готвено јадење (најчесто што останало од ручек/вечера).
Некоја литерату за кучиња или некој линк каде може да прочитам нешто корисно исто така би било добро да ми постирате.
Дали кај нас во МК има места за згрижување на бездомни или кучиња оставени од газдите од каде би можел да идам и земам/купам, бидејќи не ме интересира педигре, родители и сл.
Секој совет е добредојден.
Поздрав.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.459
Поени од реакции
2.016
Лабрадор е едно од најпрепорачливите кучиња за прво куче.
Поважно од желбата да го чуваш, е да имаш ВРЕМЕ за тоа куче. Земи го тоа во предвид.
Многу луѓе сакаат да имаат кучиња но не се свесни за обрските кои произлиегуваат од тоа. Еееј шо убаво е и слатко и јас ќе си земам. Не е ни од блиску така лесно. Затоа после ги пуштаат на улица.
Бара време, енергија и пари но сето тоа е ништо во споредба со љубовта која ќе си ја пружите.
За останатото имаш речиси се низ темиве.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Ma kakva kuceska hrana. Toa e vestacka hrana so vestacki vitamini. Ja znam lugje sto cuvaat kucinja po 15 god, cel zivot i gi hranat so domasna hrana. Kako ke naucis kuceto toa ke jade. A jadat bukvalno se, ama bas se so i nie jademe. Osven sto sum cul deka cokolada i blago ne trebalo da mi se dava. Te podrzuvam so namerata da go cuvas kuceto doma na sprat, a ne nadvor vrzano, ama ke treba da bides spremen sekojdnevno da odrzuvas higiena i da se grizes za kuceto vistinski od srce. Inace po facebook mnogu oglasi za vdomuvanje na kucinja. Ne ti treba da kupuvas.

L

Lu

Гостин
Се окучи во петокот госпожата,само едно куче:icon_mrgr:,едно ама машко..:cool:
Прегледај го приврзокот 152947
Честито, едно ама вредно :)
Нека е живо и здраво, многу ќе ти биде лесно со само 1 кученце, нема да имаш гајле.
Ако имаш конкретни прашања, слободно прашувај, тука сме да ти помогнеме од искуство :)

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.829
Поени од реакции
17.776
Кучето (4 месеци) кога и да види некој т.е да му се израдува, почнува да моча.
1000 луѓе да дојдат еден по друг, на сите ќе им се измоча, повеќе моча отколку што пие вода.

Го имал некој истиот проблем и како го решил? Бербат не прави сите.
Кучињата кога се среќни премн среќни знаат често да мочаат. Јас кога се вратив од Хрватска моето пиштеше ко ме виде 1 саат се радваше ме турна ме лижеше, скокаше во мене, се вртеше ме касна за уше да писка да ми лај да ме гушка (да гушка), на женска ми пекинезерот исто само + се помоча и тоа салам кога ја виде на сред радвање ито на неа :D

L

Lu

Гостин
Кучињата кога се среќни премн среќни знаат често да мочаат. Јас кога се вратив од Хрватска моето пиштеше ко ме виде 1 саат се радваше ме турна ме лижеше, скокаше во мене, се вртеше ме касна за уше да писка да ми лај да ме гушка (да гушка), на женска ми пекинезерот исто само + се помоча и тоа салам кога ја виде на сред радвање ито на неа :D
А знаат и до волку да се прерадуваат ... незнам што му се деси на Шнауцеров.
@SaltNPepa, @Uluru имате конкретно објаснување што се деси?

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Честито, едно ама вредно :)
Нека е живо и здраво, многу ќе ти биде лесно со само 1 кученце, нема да имаш гајле.
Ако имаш конкретни прашања, слободно прашувај, тука сме да ти помогнеме од искуство :)
Почина малечкото,за жал:place:..
Вчера ми беше еден од најлошите денови во животот...:place:(а сум ги имал повеќе)
Не знам шо се случи стварно,цицаше,добро напредуваше,и последните денови доста беше вознемирено(плачење,цивкање),си реков нормално е,а и ми изгледаше нормално зошто кога Аба ќе дојдеше до него престануваше...
Во петокот поручекта го зафати оваа со ногата,од невнимание,ептен е темпераментна,слушна некои гласови надвор и проба да истрча да види шо е работата,и изгледа го нагази по ноженцето,не беше класично потиснување...
Вечерта пак плачеше,на периоди,ама кога ќе одеше за цицање се беше нормално,па си реков нема место за аларм....
И си реков сабота мора да се оди на ветеринар,да се види шо е работата,а сакав и да проверам за млекото за сигурно,имаше млеко(се уверив во ова),се лепеше малото за цицање,ама дали цицаше и колку цицаше ме мачеше...:facepalm:
7 дена беше малото како да не напредуваше доволно,не знам,или пак зошто го гледав секој ден така ми делуваше..
Таман најдов и еден спремен ветеринар со опрема,ехо и слична апаратура(за разлика од другите ветеринари во Битола шо ништо немаат,очај,дно дна,хорор)и си реков сабајле го носам малото да видиме шо е работата..
Ама за жал не го дочека сабајлето,кога отидов сабајлето шо ќе видам:shook:
До доцна вечерта седев,ок беше,шо се случи тие неколку саати не знам...
Една група кучиња секое сабајле се мотаат,лаат,провоцираат,се нервира секогаш кога поминаат,сигурно се возбуди големата(воопшто не трпи провокации пред нејзина територија)не знам?
Секогаш затворена е навечер просторијата каде ја чував со малото,ама изгледа во бесот на мал простор го има изгазено малото(моја претпоставка):facepalm:
Не знам шо да речам,не ми се верува да го има изедено:shook:(имам слушано и за такви случаи,искасано беше малото кај увото,најверојатно ја фати паника оваа кога виде дека не мрда малото па проба да го реанирамира,не знам шо да речам
Не ми се верува да има напраено нешто намерно, ептен внимаваше на него,арно ама табиет лош,темперамент,палава е ептен,воопшто не се исцеди од бременоста,уште истиот ден беше старата,живо сребро:facepalm:
Толку се разочарав вчера,страшно нешто....Дали јас згрешив нешто?
Не знам,ептен ми е криво,толку се радував на овај момент,на крај вака да заврши,на толку труд и внимание..:(

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
Почина малечкото,за жал:place:..
Вчера ми беше еден од најлошите денови во животот...:place:(а сум ги имал повеќе)
Не знам шо се случи стварно,цицаше,добро напредуваше,и последните денови доста беше вознемирено(плачење,цивкање),си реков нормално е,а и ми изгледаше нормално зошто кога Аба ќе дојдеше до него престануваше...
Во петокот поручекта го зафати оваа со ногата,од невнимание,ептен е темпераментна,слушна некои гласови надвор и проба да истрча да види шо е работата,и изгледа го нагази по ноженцето,не беше класично потиснување...
Вечерта пак плачеше,на периоди,ама кога ќе одеше за цицање се беше нормално,па си реков нема место за аларм....
И си реков сабота мора да се оди на ветеринар,да се види шо е работата,а сакав и да проверам за млекото за сигурно,имаше млеко(се уверив во ова),се лепеше малото за цицање,ама дали цицаше и колку цицаше ме мачеше...:facepalm:
7 дена беше малото како да не напредуваше доволно,не знам,или пак зошто го гледав секој ден така ми делуваше..
Таман најдов и еден спремен ветеринар со опрема,ехо и слична апаратура(за разлика од другите ветеринари во Битола шо ништо немаат,очај,дно дна,хорор)и си реков сабајле го носам малото да видиме шо е работата..
Ама за жал не го дочека сабајлето,кога отидов сабајлето шо ќе видам:shook:
До доцна вечерта седев,ок беше,шо се случи тие неколку саати не знам...
Една група кучиња секое сабајле се мотаат,лаат,провоцираат,се нервира секогаш кога поминаат,сигурно се возбуди големата(воопшто не трпи провокации пред нејзина територија)не знам?
Секогаш затворена е навечер просторијата каде ја чував со малото,ама изгледа во бесот на мал простор го има изгазено малото(моја претпоставка):facepalm:
Не знам шо да речам,не ми се верува да го има изедено:shook:(имам слушано и за такви случаи,искасано беше малото кај увото,најверојатно ја фати паника оваа кога виде дека не мрда малото па проба да го реанирамира,не знам шо да речам
Не ми се верува да има напраено нешто намерно, ептен внимаваше на него,арно ама табиет лош,темперамент,палава е ептен,воопшто не се исцеди од бременоста,уште истиот ден беше старата,живо сребро:facepalm:
Толку се разочарав вчера,страшно нешто....Дали јас згрешив нешто?
Не знам,ептен ми е криво,толку се радував на овај момент,на крај вака да заврши,на толку труд и внимание..:(
Ima kucki koi ednostavno se "losi majki", a ima i neiskusni majki. Ne se jadosuvaj, sledniot pat ke se informiras poveke, i ke bides pospremen i ti i majkata.
Legloto moze da imalo bakterii, a maleckoto bez imunitet, i ......samo pretpostavki ke dobivas, i dzabe ke go zamaras mozokot. Opravija ja kuckata od poroduvanjeto, i cekaj sledno leglo ;)

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Има некој на форумов што се бави со дресура на кучиња ?

Kajgana Shop

На врв Bottom