Ipsissimus
P.I.
Ако однапред одлучиш што не смее а што смее да биде вистина, тогаш ќе тролаш до бесконечност дека се што не се совпаѓа со твојата заблуда не е вистина.Вистината постои без мојот кејф и не е моја, ниту важи само за мене. Токму таков е случајот со твојата вистина, која е „иста„ ама за кого-како.
Имам референца, се вика разум. Штета што ти го немаш.Ај, нека е вака како што ти велиш; тогаш, стај прст на чело, гледај, споредувај и расудувај и за верите и за нивните дела.
Ќе можеш? Не, не можеш, оти немаш референца за вистината.
Абе анал да ви е. Кој е како вас!Имаме; веќе ни е дадено џабе, и тоа само на Црквата.
Тоа што за тебе е "грев", за некој друг не е! Личните ставови и убедувања не се референца!Ај да те потсетам: дали особината (читај: гревот) ја условува слободната волја или обратно?
Ти самиот си даде пример со чевлите со кој ја потврди мојата поента - Дека особината влијае на изборот! Обликот(особината) на левото стапало, влијае на твојата одлука да го облечеш левиот чевел! Дали обликот на твоето стапало е грев?
Ти од ова, се обиде да ги извртиш моите зборови и да ми припишеш лага, според која сум тврдел дека последицата влијаела на причината! Иако никогаш не сум го кажал тоа, туку кажав дека особината влијае на тоа што ќе биде одлуката!