Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Вистината постои без мојот кејф и не е моја, ниту важи само за мене. Токму таков е случајот со твојата вистина, која е „иста„ ама за кого-како.
Ако однапред одлучиш што не смее а што смее да биде вистина, тогаш ќе тролаш до бесконечност дека се што не се совпаѓа со твојата заблуда не е вистина.
Ај, нека е вака како што ти велиш; тогаш, стај прст на чело, гледај, споредувај и расудувај и за верите и за нивните дела.

Ќе можеш? Не, не можеш, оти немаш референца за вистината.
Имам референца, се вика разум. Штета што ти го немаш.
Имаме; веќе ни е дадено џабе, и тоа само на Црквата.
Абе анал да ви е. Кој е како вас!
Ај да те потсетам: дали особината (читај: гревот) ја условува слободната волја или обратно?
Тоа што за тебе е "грев", за некој друг не е! Личните ставови и убедувања не се референца!
Ти самиот си даде пример со чевлите со кој ја потврди мојата поента - Дека особината влијае на изборот! Обликот(особината) на левото стапало, влијае на твојата одлука да го облечеш левиот чевел! Дали обликот на твоето стапало е грев?
Ти од ова, се обиде да ги извртиш моите зборови и да ми припишеш лага, според која сум тврдел дека последицата влијаела на причината! Иако никогаш не сум го кажал тоа, туку кажав дека особината влијае на тоа што ќе биде одлуката!

СтФарно, ме мрзиТ да чита‘ ваквија километарски постој...
Ти успеа да го исчиташ најголемиот пост изграден врз база на еврејска мистика и учење, одозгора пак и веруваш буквално во тој пост со цел ум и се убедуваш дека има некаков си духовен опит во сета таа лакрдија - и сега мојот пост те мрзи да го читаш?

Затоа и си старо-еонски мирјанин, бидејќи те мрзи да читаш она што сметаш дека не оди со твојата вера, која ја креваш на ниво на некаква си апсолутна вистина, а не можеш една критика да истрпиш да прочиташ за истата и да пробаш да гледаш од друга перспектива на работите...
Вака ти е најлесно: ќе верувам, ќе зборувам што зборуваа „светите отци“ и ќе се тешиме со другите „бедни по дух“,,,

Оди сокриј се и молчи таму... нема зошто да се дискутира со тебе...

Ти успеа да го исчиташ најголемиот пост изграден врз база на еврејска мистика и учење, одозгора пак и веруваш буквално во тој пост со цел ум и се убедуваш дека има некаков си духовен опит во сета таа лакрдија - и сега мојот пост те мрзи да го читаш?

Затоа и си старо-еонски мирјанин, бидејќи те мрзи да читаш она што сметаш дека не оди со твојата вера, која ја креваш на ниво на некаква си апсолутна вистина, а не можеш една критика да истрпиш да прочиташ за истата и да пробаш да гледаш од друга перспектива на работите...
Вака ти е најлесно: ќе верувам, ќе зборувам што зборуваа „светите отци“ и ќе се тешиме со другите „бедни по дух“,,,

Оди сокриј се и молчи таму... нема зошто да се дискутира со тебе...

...:coffee:...[DOUBLEPOST=1469367366][/DOUBLEPOST]
Ако однапред одлучиш што не смее а што смее да биде вистина, тогаш ќе тролаш до бесконечност дека се што не се совпаѓа со твојата заблуда не е вистина.

Не постои однапред позната вистина, вистина по нечиј мерак. Овде пишувам за објавената, што значи за веќе познатата Вистина.[DOUBLEPOST=1469367448][/DOUBLEPOST]
Имам референца, се вика разум. Штета што ти го немаш.

Ај да речеме дека си во право: дека разумот е референца.
Мене разумот ми вели дека Телемата е исконска лага.
Како ти текна дека Телемата е вистинита?[DOUBLEPOST=1469367584][/DOUBLEPOST]
Тоа што за тебе е "грев", за некој друг не е! Личните ставови и убедувања не се референца!

Овде не пишувам за лични убедувања или вкусови, туку за вистина која е универзална и се‘ опфатна и за вистина зад која стои мноштво ликови, во случајов тоа е Црквата, а не некој поединец „по дома„.[DOUBLEPOST=1469367678][/DOUBLEPOST]
Дека особината влијае на изборот!

Особината не влијае на изборот: затоа ги извртуваш работите по начелото „последицата ја условува причината„, што е надвор од разумот.

Нели рече дека разумот ти бил референца?...[DOUBLEPOST=1469367714][/DOUBLEPOST]
Ти од ова, се обиде да ги извртиш моите зборови и да ми припишеш лага, според која сум тврдел дека последицата влијаела на причината! Иако никогаш не сум го кажал тоа, туку кажав дека особината влијае на тоа што ќе биде одлуката!

Види пост погоре...[DOUBLEPOST=1469367856][/DOUBLEPOST]
Тоа што за тебе е "грев", за некој друг не е! !

Гревот е својство само од човекот, како последица од падот Адамов. Човекот не е створен со и за грев, туку за добродетел.

Божјите Заповеди се однесуваат само на човекот, како род, затоа што огревовеноста е својствена само за човекот: растенијата и животните не познаваат грев и не подлежат под Заповедите.

Последно уредено:
Сега барате да навлезете во уште поголеми таинства, за Ајн Соф, за бесконечниот Бог. Слушај Изралеле, еден е твојот Бог кој ниту расте ниту се смалува, неговата светлина секогаш била со Него секогаш, бил бесконечен и никогаш не бил ништо! Секогаш бил сеприсутен и семоќен. Кетер, лаже кога ви вели дека божествените енергии еминираат една од друга. Вашето “дрво” е дрво на хулата а не на животот. Ако не престанете да ги воцирате духовите медитирајќи на нив, никогаш нема да ја спознаете нестворената светлина на бесконечниот бог! Вие го отфрливте вистинскиот бог, за да ги служате духовите, кои се само паднати ангели и чија цел е да заведат со нив што е можно поголем број човечки души и да ги одведат во пеколот. Ако не се покаете, нема да се спасите, ниту ќе се реинкарнирате!

![DOUBLEPOST=1469368444][/DOUBLEPOST]
Ти успеа да го исчиташ најголемиот пост изграден врз база на еврејска мистика...
имаш големо мислење за себе си. Си се запрашала дали и другите го делат твоето мислење? Според мене Мики1 е научник и стручњак за тебе!!!

Последно уредено од модератор:
имаш големо мислење за себе си. Си се запрашала дали и другите го делат твоето мислење? Според мене Мики1 е научник и стручњак за тебе!!!
Тоа е твое мислење какво мислење јас имам за мене, иако тоа е небитно за темава...

„Според мене“ муабети - какви се не работи имам прочитано од тебе само за да ја оправдаш црквата си и верата си - не е ми е чудно што и за @MIKI1 имаш такво мислење...

Вие сте тие „научњаци“ кои се тешите меѓусебно и зборувате скоро исто како „светите ви отци“ бидејќи кај вие смеете да го толкувате вашиот закон како мислите дека би било подобро?
Догматичари, насекаде старо-еонски догматичари зборуваат за слобода, живот, светлина и љубов - а имаат омраза кон се што н е од нив и за нив.
Оди и ти со братот по вера (по опит тешко) да се скриеш и да си молчиш бидејќи го преполнивте форумов со дродорења за гревови, сатани, евреи и останати глупости...

П.С.
Очајно сакаш да сум девојка нели? :) Штета што и на таа тема верувањето те зафркнало....

Не може да е стручњак или научник без свое сопствено мислење во кое верува

А во православната Црква, еден од основните услови да се биде нејзин член, е потребата од немање доверба во своето мислење.

Не може да е стручњак или научник без свое сопствено мислење во кое верува

Стручњакот или научникот имаат сопстевни мислења изградени и произлезени од пракса, не од вера. Верата не е иста категорија како и науките или професиите.

Глупост е да кажеш дека научникот верува во мислењата произлезени од своите истражуања, кои се опипливи и кои се предмет на можно преиспитување и/или соборување.

Ако испитувањето покаже поинакви или спротивни резултати, научникот ќе треба да си ја смени верата, така?...:pos:

Верата е нематеријална човекова потреба, која се операционализира во одреден облик.

Стручњакот или научникот имаат сопстевни мислења изградени и произлезени од пракса, не од вера. Верата не е иста категорија како и науките или професиите.

Глупост е да кажеш дека научникот верува во своите истражуања, кои се опипливи и кои се предмет на можно преиспитување и/или соборување.

Ако испитувањето покаже поинакви или спротивни резултати, научникот ќе треба да си ја смени верата, така?...:pos:

Верата е нематеријална човекова потреба, која се операционализира во одреден облик.
значи не си стручњак и научник како те етикетира Невски?

значи не си стручњак и научник како те етикетира Невски?

„Стручњак„ и „научник„ не се употребени во смисла која го поткрепува твоето инаетење.

Стручњак и научик може да биде и било кој верник, кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познава.

Стручњак и научик може да биде и било кој верник, кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познава.
Правослевен верник кој “кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познава“ е стручњак и научникисто како и некој пример протестант кој “кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познава“, или муслиман кој “кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познав“

Правослевен верник кој “кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познава“ е стручњак и научникисто како и некој пример протестант кој “кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познава“, или муслиман кој “кој посилно се задлабил во својата вера и добро ја познав“

Заборави да ги наведеш и пигмеите...Ваљда и тија за стручњаци за „пигмеизмот„.

Последно уредено:
Сега барате да навлезете во уште поголеми таинства, за Ајн Соф, за бесконечниот Бог. Слушај Изралеле, еден е твојот Бог кој ниту расте ниту се смалува, неговата светлина секогаш била со Него секогаш, бил бесконечен и никогаш не бил ништо! Секогаш бил сеприсутен и семоќен. Кетер, лаже кога ви вели дека божествените енергии еминираат една од друга. Вашето “дрво” е дрво на хулата а не на животот. Ако не престанете да ги воцирате духовите медитирајќи на нив, никогаш нема да ја спознаете нестворената светлина на бесконечниот бог! Вие го отфрливте вистинскиот бог, за да ги служате духовите, кои се само паднати ангели и чија цел е да заведат со нив што е можно поголем број човечки души и да ги одведат во пеколот. Ако не се покаете, нема да се спасите, ниту ќе се реинкарнирате!

![DOUBLEPOST=1469368444][/DOUBLEPOST]

Зошто да се каам? Не сум грешник јас како вас. Ниту пак му се молам на бесконечниот бок чија што сеприсутност не е способна да спречи насилство, убиства, силување, педофилија... од секојдневно искуство сфативме дека тоа е заблуда - хиерархија од Бокови, архангели, ангели, демони и сатани кои што ќе му судат на човекот само затоа што одбива слепо да верува туку сака да истражува, како научник.
И пази кој сето тоа го кажува, човек кој што тврди дека е духовник, а на луѓето им се обраќа по женски пол. Кукавичлак е тоа, тролање... после ова како сакаш луѓето што читаат да имаат почит кон православјето и црквата? Ти самиот на овој начин одиш против црквата... ти ќе ги затвараше окултните здруженија - ништо од тоа. Како да ти веруваат луѓето, исто како и Исус, вети дека ќе дојде, дека ќе отвара неба дека ќе го спаси народот, ама? Исус го нема...
Каде е Исус?

Речна риба си ти Невски, речна риба со надеж дека е во океан. :)

Зошто да се каам? Не сум грешник јас како вас. ...
Следна лекција – беззаконие!

Гледај! Кетер ја отвори устата и богохули! Ти си безгрешен, ти си над доброто и лошото, еден мал “бог”. Кој може тебе да ти суди, тебе кој се здобил со сите природни и натприродни сили?!!! Ти, кој што можеш да ги контролираш сите енергии на Кетер и сите духови кои му се поклонуваат! Тоа го вели Кетер на слугата свој @SpaceTraveler, кетер – отецот на лагата и началниот човекоубиец. Негова и на неговите следбеници екслузивна е вината за сето насилство, убиства, силувања, педофилии... и сето тоа според законот ПРАВИ ШТО САКАШ... Бесконечниот и сеприсутен Бог сѐ гледа и за се ќе го суди и Кетер и секој еден од нас! Секој ќе си добие по заслуженото и никој нема да биде обесправен. Крајот го красат делата!

Што се однесува за царството небесно, Христос со Неговата немправедна смрт на Крстот, го дава бесплатно веќе 2000 години на секој човек кој ќе сака да го задобие(за оние кои умреа претходно, самиот Христос отиде да им проповеда во пеколот). Секому според делата...
P.S. Самата Хептаграм ми има кажано дека е женско и секогаш кога зборам со ликот имам представа дека соговорник ми е женско. Затоа и така се обраќам. Сега ако е машко, нека му е на чест таквото однесување и лажење. Ти си женско или машко? За ипси не сум сигурен, а за лет3 сум сигурен дека е женско!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom