Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
Makedoncite vo dijasporata se sosema druga prikazna, iako sekoj poedinechno e prikazna za sebe, sepak systemot e taka napraven da ne ti go dozvoluva ova gore shto sum go napishal.
I, podobro kje beshe da dadeshe nekoj argument, sho e kako e, ako vekje mislish deka ne sum vo pravo, vaka samo insinuacija.
Немаше потреба јас да пишувам за нешто очигледно затоа што скоро секогаш вакви убедувања се осудени на неуспех. Ти самиот дојде до таков заклучок, "системот е така направен". Значи, иако се (веројатно) "попродуктивни" и "создаваат повеќе", не се дијаспорците нешто вонземско, не се мутации или генетски модифицирани македонци. Едноставно, системот е таков. И за тоа што наводно трошење многу е само илузија. Со 500-600 евра во годината еден одмор што го спомињаат како луксуз, на кој одат само одреден % македонци ако е тоа многу, не знам каков критериум е за малку.

Prolonged Crisis Takes Toll on Macedonia’s Economy
The unending political crisis in Macedonia is damaging the economy, slowing economic growth, deterring foreign investors and increasing the public debt.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Прочитај подобро.... Точно на Енгелс целам....[DOUBLEPOST=1468574015][/DOUBLEPOST]

Ма јок, старо магаре е Циментото. Знае што ломоти, само во негов старски стил, го мота со најразлични стилски фигури.... За на крај, кој разбрал, разбрал... Кој не, јебига...
Може да ни соопштиш каде се стилските фигури, да ги видиме? Јас гледам само еден куп точки и запирки како мачка да му шета по тастатура и куп неповрзани глупости.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Со 500-600 евра во годината еден одмор што го спомињаат како луксуз, на кој одат само одреден % македонци ако е тоа многу, не знам каков критериум е за малку.
Menuvanje na navikite, toa mi beshe poentata.
Nema nishto losho vo toa, da otide na odmor i potroshi 500-600 €. Losho e ako za toa zeme potroshuvachki kredit + so kreditna karta kje vleze vnatre za da ide u Grchka. Toa e mentalitetot na zaborchuvanje, a vamu lelelee vlastite se zaborchuvale, milijardi krediti.
Vlasta e samo nus proizvod na edno opshtestvo ili narod, potochno recheno.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Menuvanje na navikite, toa mi beshe poentata.
Nema nishto losho vo toa, da otide na odmor i potroshi 500-600 €. Losho e ako za toa zeme potroshuvachki kredit + so kreditna karta kje vleze vnatre za da ide u Grchka. Toa e mentalitetot na zaborchuvanje, a vamu lelelee vlastite se zaborchuvale, milijardi krediti.
Vlasta e samo nus proizvod na edno opshtestvo ili narod, potochno recheno.
Тео не мрчи муда...:), ако има некој заборчен и заглавен у кредити тоа е Канадски и Американски граѓанин.., смешно е кога една економија и боранија држава ко нашава натакната на к#ац од страна на глобалистичките муфљози, кои ја дупат од која страна сакаат, колку сакаат и кога сакаат.., на милион иновативни и перверзни начини... да ја есапиш и ставаш барабар со тоа море на долгови. Тие бе , ниоткуда што би рекле хрвати, дневно "измислуат" милијарди долари и ги бутаат у вакумот кој трапаво го ствараат, за да не имплодира светот со кој мислат дека господарат, па тие да останат со прстот у уста.
Зошто како се прават домати, патати и пиперки...одамна заборавиле...

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Може да ни соопштиш каде се стилските фигури, да ги видиме? Јас гледам само еден куп точки и запирки како мачка да му шета по тастатура и куп неповрзани глупости.
Кога ќе се вратам од работа и ако не ме мрзи ќе направам анализа од литературен аспект на последните неколку постови на старото магаре.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Има и мала доза квази-геополитчко-антиглобалистички-конспиративни дилузии во комбинација со патриотска реторика исклучиво за домашна намена у фазонот "тие светов го ограбија, што се 5-6 миљарди - жими к***в, не им ги враќаме". А Благоев во стилот на "мудрецот од шумата" бара златен пресек во овие беседи и сега го чекаме да се врати од работа и да не просветли и да ни ги открие тајните.

Тој наводен антиглобализам и (квази)патриотизам се манифестира со штитење на националната економија, внатрешно развивање на економски односи и стремење да се создаде високоданочен квалитетен производ за извоз, а не со "ќе идам од оние клетине капиталисти, кој ги ебе, ќе зеам миљарда да поделам пензии, па ваљда ќе цркнат дур треба да ја вратам, а сум глуп и неспособен у дупе да се убодам" - тоа е експресен пат во амбис, веќе виден во Грција. Кај нас (за жива смеа), антиглобалисти се самозваните десничари што е небулоза сама по себе и потсеќа на оние повраќаници од колумни на хермафродитот Мирко. И Ципрас и Варуфакис отворено збореа против овие политичко-економски механизми за окупација и разграбување на Грција и ветуваа некаква непослушност и одбивање одговорност за враќање на кредитите и покривање на штетите од нивните алчни, криминални претходници, ама си легнаа во брашното и сега народот ќе си плати до последен денар. Ние сме на истиот пат да повториме туѓа, очигледна огромна грешка и на што е резултат тоа ако не е на глуп, неизживеан, мрзлив и лаком народ.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ние сме на истиот пат да повториме туѓа, очигледна огромна грешка и на што е резултат тоа ако не е на глуп, неизживеан, мрзлив и лаком народ.
Hие ги претицавме на тој пат, знаеш дека на мнозинството не му значи нишо тие пароли “ги задолжуваме нашите деца и внуци...“ пошто сите се надеваме дека децата и внуците ќе ни заминат од тука. Шо се тиче мене јас би сакал да земат не 650 неко 1650 милиони евра и веќе еднаш да заврши ова трагедија, вака само се тегнееме и мачиме.
Ни една власт нема да може да ја опраи ситуацијата во која сме сега, освен во некое сценарио кое би било почудесно од зачнувањето на девицата, да ЕУ и Америка сложно речат “ај да им помогнеме“ али онака искрено.
Спиралата веќе ја праиме долго време надолу, па дур подзабајме, па дур застанеме па дур почнеме полека плашливо да одиме нагоре..... и ќе видиме дека останатите земји веќе ја населија вселената и ратите од кредити ќе треба да ги уплаќаме во “Првата интергалактичка банка“

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Има и мала доза квази-геополитчко-антиглобалистички-конспиративни дилузии во комбинација со патриотска реторика исклучиво за домашна намена у фазонот "тие светов го ограбија, што се 5-6 миљарди - жими к***в, не им ги враќаме". А Благоев во стилот на "мудрецот од шумата" бара златен пресек во овие беседи и сега го чекаме да се врати од работа и да не просветли и да ни ги открие тајните.

Тој наводен антиглобализам и (квази)патриотизам се манифестира со штитење на националната економија, внатрешно развивање на економски односи и стремење да се создаде високоданочен квалитетен производ за извоз, а не со "ќе идам од оние клетине капиталисти, кој ги ебе, ќе зеам миљарда да поделам пензии, па ваљда ќе цркнат дур треба да ја вратам, а сум глуп и неспособен у дупе да се убодам" - тоа е експресен пат во амбис, веќе виден во Грција. Кај нас (за жива смеа), антиглобалисти се самозваните десничари што е небулоза сама по себе и потсеќа на оние повраќаници од колумни на хермафродитот Мирко. И Ципрас и Варуфакис отворено збореа против овие политичко-економски механизми за окупација и разграбување на Грција и ветуваа некаква непослушност и одбивање одговорност за враќање на кредитите и покривање на штетите од нивните алчни, криминални претходници, ама си легнаа во брашното и сега народот ќе си плати до последен денар. Ние сме на истиот пат да повториме туѓа, очигледна огромна грешка и на што е резултат тоа ако не е на глуп, неизживеан, мрзлив и лаком народ.
...хммм, основно правило е со приучени шиљокурантери да не се прави муабет, ама душа шатка, коа гледаш таков недоквакан мамлаз добијаш желба да му истегнеш уши...
Прво правото да се биде антиглобалист , во однос на оној глобализам кој одредени дерикожи на кои ти им палиш кандила и им се клањаш кога никој не те гледа е право на секој слободен и слободоумен човек...но за тоа другпат. Исто така дргпат за тоа како нормалните , културни и слободни луѓе го сваќаат глобализмот... :)
Муабетот е овде околу темата може ли Македонија да ги врати кредитите за кои се задолжува???
Одговорот кратко и јасно е : шипки варени може!!!
И очигледно овде некои запенети мудреци се последните кои тоа ќе го сватат. Вистинското прашање , кое уште одамна овде баш сум го прашал е: до кога на Македонија ќе и даваат кредити.
И ако и даваат зошто тоа го прават???
Биди сигурен дека тоа не е заради тоа што сакаат да не купат. Па од нас ни храна за мачки не бидува..,а не па робови кои треба да ги храниш.. така да тоа отпаѓа како причина.
Моја скромна претпоставка е дека ..сега за сега, имајќи други свои проблеми плаќаат некој ситнеж (иако на некое простољудие му се дига коса на глава од демек големите пари) за да не им смрди нашава септичка јама...И ако има некои нивни планови , барај ги во тој домен....
Продолжение следи....

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Продолжение следи....
Не можам да го дочекам продолжението
Рака на срце во првиов дел ништо и не кажа освен дека сум недоквакан мамлаз што палам кандила на дерикожи и им сум се клањал. Ај не ти спорам дека сум недоквакан мамлаз, ама у кој дел го сконта ова со кандилава сам си знаеш.
Проблемот одамна е лоциран во нашите криминални власти (кои и да биле до сега), што ја одржуваат или добиваат власта со корупција, мито и клиентелизам за што им е потребна таа количина пари. Имаат тотално мртва економија, без ликвидност, без оптек на реални пари и нормално и никакви даночни приходи.
Не е проблемот во странските банкарски институции во нашава ситуација. Повторувам во нашава ситуација - ме заболе сега во моментов какви политики се спроведуваат на друго место преку нив. Фрлање камења по глобализам, експлоатација на народи врз народи и слични општи теми во нашиов случај се тотално небитни. Да им беше дојдено на Дојче банк и Сосиете да живеат од кредитирање на полумртовци како македонска “економија“, истите немаше ни да постојат. Ова им е споредна работа, со која само може да лапнат сигурни 300-500 милиони евра без да мрднат со мал прст. Тие ќе ќарат дел од овие пари, што за нив е п****н дим.
Префрлувањето на фокусот од нашите говна од неодговорни министри и премиер (па и во сенка да е), врз некакви си банкари, по основ на глумење некаков си „антиглобализам“ е тешко срање. Спинувањето со муабети од типот на „големи светски завери“ ти се патетични. Одговорноста е во редовите на послушните ботови и кај паторот лично. Неопходно е да влезе во закон дека вакви штетни задолжувања ќе се казнуваат кривично и дека секој што ќе си ја сфати функцијата на министер за финансии како пролазна и „баш ми е гајле колку сум ја задолжил државата“ и „после мене - потоп“ - има да си одговара за тоа.
А вие со причите за Варбург, Ротшилд терајте си ги кај свињата јанко и козоебачот миленко у лејт најт со мирко мужот.

Член од
24 мај 2016
Мислења
49
Поени од реакции
42
...која ли црна птица злослутница си ти Mister No , есејот ти е погодок у центар , ама такви есеи уште од времето на папирусите можеш да најдеш насекаде. А светот сеуште постои сосе пророци како Џон Перкинс или Џозеф Стиглиц па Mister No и Shitko Shotgun.., кои отсекогаш постоеле и ќе постојат. Тоа ти е она што французи го дефинираат како се-ла-ви :)
Од друга страна ко социјални животињи на оваа планета постоиме многу кратко за да можат да се носат некакви конечни заклучоци за трендот..., а луѓето се смртни и со кусо помнење.., така да никого одамна к#р не го боли за ништо, а не па за појава ко Тупурко.
Него.....ене го, ако ти треба често го гледам како дреме у кафичот на ќушето кај тоа комитата на препнат коњ со нагант револвер....и понатака си е 0.12 тона...;)
I muabetot ti e :taka e ama nekam negativni muabeti? Toa sakas da kazes? Deka svetot i natamu ke postoi? Pa ke postoi be nema da dojde do kataklizma ako makedonija bankrotira. I sega vo momentov svetov postoi i vo nego postoi i ekonomija kako japonija i ekonomija kako uganda. Ama na lugeto od uganda toa ne veruvam deka im e nekoja uteha. Inace ne se toa negativni misli toa e realnost.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Не можам да го дочекам продолжението
Рака на срце во првиов дел ништо и не кажа освен дека сум недоквакан мамлаз што палам кандила на дерикожи и им сум се клањал. Ај не ти спорам дека сум недоквакан мамлаз, ама у кој дел го сконта ова со кандилава сам си знаеш.
Проблемот одамна е лоциран во нашите криминални власти (кои и да биле до сега), што ја одржуваат или добиваат власта со корупција, мито и клиентелизам за што им е потребна таа количина пари. Имаат тотално мртва економија, без ликвидност, без оптек на реални пари и нормално и никакви даночни приходи.
Не е проблемот во странските банкарски институции во нашава ситуација. Повторувам во нашава ситуација - ме заболе сега во моментов какви политики се спроведуваат на друго место преку нив. Фрлање камења по глобализам, експлоатација на народи врз народи и слични општи теми во нашиов случај се тотално небитни. Да им беше дојдено на Дојче банк и Сосиете да живеат од кредитирање на полумртовци како македонска “економија“, истите немаше ни да постојат. Ова им е споредна работа, со која само може да лапнат сигурни 300-500 милиони евра без да мрднат со мал прст. Тие ќе ќарат дел од овие пари, што за нив е п****н дим.
Префрлувањето на фокусот од нашите говна од неодговорни министри и премиер (па и во сенка да е), врз некакви си банкари, по основ на глумење некаков си „антиглобализам“ е тешко срање. Спинувањето со муабети од типот на „големи светски завери“ ти се патетични. Одговорноста е во редовите на послушните ботови и кај паторот лично. Неопходно е да влезе во закон дека вакви штетни задолжувања ќе се казнуваат кривично и дека секој што ќе си ја сфати функцијата на министер за финансии како пролазна и „баш ми е гајле колку сум ја задолжил државата“ и „после мене - потоп“ - има да си одговара за тоа.
А вие со причите за Варбург, Ротшилд терајте си ги кај свињата јанко и козоебачот миленко у лејт најт со мирко мужот.
..да ти кажам право , ич не си за праење муабет..иако како гледам ги намирисуеш состојбите : мртва економија, без ликвидност, без оптек на реални пари и нормално и никакви даночни приходи, ама дијагнозата ти е погрешна..:криминални власти (кои и да биле до сега), говна од неодговорни министри и премиер (па и во сенка да е), врз некакви си банкари....така да веројатно и лекот кој ќе го предлошиш ќе биде чиста утка посебно ако е плацебо ко овој: да влезе во закон дека вакви штетни задолжувања ќе се казнуваат кривично и дека секој што ќе си ја сфати функцијата на министер за финансии како пролазна.
А како да ја свати.., како вечна??? :sneaky:
И второ , дај објасни ни кој ќе ги контролира контролорите.., па после да видиме што на тоа ќе кажат свињата јанко и козоебачот миленко у тоа нивните ноќни шоуа, па да споредиме...
Да повторам.., ич не си за праење муабет од одма демотивираш за продолженија, па изгледа ќе останеме само на пилотот..:):)[DOUBLEPOST=1468668638][/DOUBLEPOST]
I muabetot ti e :taka e ama nekam negativni muabeti? Toa sakas da kazes? Deka svetot i natamu ke postoi? Pa ke postoi be nema da dojde do kataklizma ako makedonija bankrotira. I sega vo momentov svetov postoi i vo nego postoi i ekonomija kako japonija i ekonomija kako uganda. Ama na lugeto od uganda toa ne veruvam deka im e nekoja uteha. Inace ne se toa negativni misli toa e realnost.
..точно бе сачмарко, па и менторите од USAID те учат...биди позитивен , ама ти и многу други , очигледно бегате од часови...;)

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Да повторам.., ич не си за праење муабет од одма демотивираш за продолженија, па изгледа ќе останеме само на пилотот..:):)
Прекрасно, нема проблем.

Јас како недоквакан мамлаз имам време да те причекам да се консултираш со менторите или може ќе ти текне нешто у меѓувреме. Во меѓувреме ќе ги следам твоите беседи, полни „тајни и мудрости“, ако ти неќеш да ме дружиш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
Проблем е што и со и без задолжување, институциите одвај живуркаат, токму заради непотребни трошоци на плажи палми, врби, тркала, споменици.... Претходно се постирани слики од разни болници, слики од полициски станици во распаѓање, долгови на државни фирми...еве и од Институтот за јавно здравје, 1.8 милиони евра долг
http://novatv.mk/smetkata-prazna-institutot-za-javno-zdravje-e-vo-kolaps/

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Проблем е што и со и без задолжување, институциите одвај живуркаат, токму заради непотребни трошоци на плажи палми, врби, тркала, споменици.... Претходно се постирани слики од разни болници, слики од полициски станици во распаѓање, долгови на државни фирми...еве и од Институтот за јавно здравје, 1.8 милиони евра долг
http://novatv.mk/smetkata-prazna-institutot-za-javno-zdravje-e-vo-kolaps/
..а да некој од младите надежни сегашни и идни економски гуруа овде кај нас земе и направи докторска, магистарска , или еве барем дипломска работа за тоа како на пример еден институт за народно здравје доаѓа во состојба на празна сметка, со осврт на неговата цел и поставеност во системот, секојдневното работење и влијанието на трошоците за плажи, палми, врби, тркала, споменици на таквата појава Тоа ќе биде голем допринос во објективно осветлување на проблемот со мааалку понаучен пристап од вообичаеното фалење, молерусуење, фарбање, пљукање и шарено револуционирање, во услови кога таквите појаваи земаат замаф од големи размери.... :) :) :)

Kajgana Shop

На врв Bottom