Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
А бе им велам дека наскоро ќе си ни пренел веста од синодот на МПЦ за кој период се очекува доаѓањето на Исус и воспоставувањето на кралството божје (со некоја разумна толеранција од плус минус 6 месеци)

Потсети ме на тој мој пост (за одговорот од Синодот), а во спротивно, лажеш...јавно, на форум, пред читатели, кои лесно можат да расудат дека немаш благе везе од Писмото.

Потсети ме на тој мој пост (за одговорот од Синодот), а во спротивно, лажеш...јавно, на форум, пред читатели, кои лесно можат да расудат дека немаш благе везе од Писмото.
Mики ти велеше секогаш дека црквата е едно со Исус и нја знае вистината, па јас помислив дека знаете и кога ќе дојде
значи еве сега се извинувам јавно и на сите на форум им порачувам

НИ МИКИ НИ СИНОДОТ НА МПЦ ПОЈМА НЕМААТ ЗА НЕКАКВО ПОВТОРНО ВРАЌАЊЕ НА ИСУС, НЕМААТ НИКАКВИ СОЗНАНИЈА ДАЛИ ЌЕ ДОЈДЕ И КОГА ЌЕ ДОЈДЕ, НЕМААТ АБЕР ЗА КОЈ ВРЕМЕНСКИ РОК ЌЕ СЕ СЛУЧИ ТАКОВ ЕДЕН НАСТАН НИТУ ИМААТ БИЛО КАКВА ИДЕЈА ЗА НЕКОЈ ТЕРМИН

ете ја исправив грешката

Последно уредено од модератор:
Mики ти велеше секогаш дека црквата е едно со Исус и нја знае вистината, па јас помислив дека знаете и кога ќе дојде
значи еве сега се извинувам јавно и на сите на форум им порачувам

НИ МИКИ НИ СИНОДОТ НА МПЦ ПОЈМА НЕМААТ ЗА НЕКАКВО ПОВТОРНО ВРАЌАЊЕ НА ИСУС, НЕМААТ НИКАКВИ СОЗНАНИЈА ДАЛИ ЌЕ ДОЈДЕ И КОГА ЌЕ ДОЈДЕ, НЕМААТ АБЕР ЗА КОЈ ВРЕМЕНСКИ РОК ЌЕ СЕ СЛУЧИ ТАКОВ ЕДЕН НАСТАН НИТУ ИМААТ БИЛО КАКВА ИДЕЈА ЗА НЕКОЈ ТЕРМИН

ете ја исправив грешката

За да ме разбереш полесно, еве го моето барање до тебе повторено повеќе пати:

„...Потсети ме на тој мој пост (за одговорот од Синодот), а во спротивно, лажеш...јавно, на форум, пред читатели, кои лесно можат да расудат дека немаш благе везе од Писмото. ...„.

За да ме разбереш полесно, еве го моето барање до тебе повторено повеќе пати:

„...Потсети ме на тој мој пост (за одговорот од Синодот), а во спротивно, лажеш...јавно, на форум, пред читатели, кои лесно можат да расудат дека немаш благе везе од Писмото. ...„.
Јас моето го кажав:

а за познавање на писмото, е широк термин, ти на пример знаеш едно писмо римокатолици друго протестанти трето, адвентисти четврто, јудејци пето, евангелисти шесто... и така мојме до сто писма да одиме.
Значи потенцирај на кое писмо мислиш.

Јас познавам Библија, апокрифни текстови (авангелија, посланија, откровенија...) кои ти не ги знаеш, ја знам историјата на светот во време и на места кога настануваше новиот завет, ги познавам и текстовитена нехристијански писатели

Ти мики не си нишо поарен од некој комунист кој го читал само Маркс и Енглез или Ленин, или с краја да е фашист кој дома има само литература од Фирерот, бог да го прости (и по некое толкување на фиреровите зборови од Росенберг) и кои отфрлаа се ш не подржаваат или потврдуваат нивна идеологија

Еве уште едно потсетување па након то, слободно продолжи со прикаски во стилот „...не ми ја мати водата...„.

Еве го пак:

ќе му оставиме на чиателите да оценат дали имам или немам веза од писмото
А еве сега јавно да те прашам, има ли Македонската православна црква појма кога ќе дојде исус и за кога е закажано воспоставувањето на кралството божје?
па нека оценат читателите и степенот на познавање на “вистината“ и “заедништвото“ со исус и МПЦ

Јас познавам Библија, апокрифни текстови (авангелија, посланија, откровенија...) кои ти не ги знаеш, ја знам историјата на светот во време и на места кога настануваше новиот завет, ги познавам и текстовитена нехристијански писатели

Твоето познавање оди до таму што имаш Библија дома преведена на македонски, превод кој е доста невешт и и на многу места двосмислен и несоодветен и толку.
Ниту руското толкување го знаеш кое ти го постирав, а камоли пак да го читаш оригиналниот текст на Библијата на старогрчки, хебрејски или арамејски.

Дај те молам, не нè засмејувај.

Твоето познавање оди до таму што имаш Библија дома преведена на македонски, превод кој е доста невешт и и на многу места двосмислен и несоодветен и толку.
Ниту руското толкување го знаеш кое ти го постирав, а камоли пак да го читаш оригиналниот текст на Библијата на старогрчки, хебрејски или арамејски.

Дај те молам, не нè засмејувај.
Библијата дома пиши “Со благослов на синодот на МПЦ“
велиш невешта е.......
Па македонските верници ќе завршат у пакао!

Најубо ти ако имаш оригинал библијата да ја постираш овде, она најпрвата и најстарата, таа би требало да биди највешта. Па ако имаш податок каде е и од која година....

Библијата дома пиши “Со благослов на синодот на МПЦ“
велиш невешта е.......
Па македонските верници ќе завршат у пакао!

Најубо ти ако имаш оригинал библијата да ја постираш овде, она најпрвата и најстарата, таа би требало да биди највешта. Па ако имаш податок каде е и од која година....

Eве ти еден дел:

http://dss.collections.imj.org.il/isaiah

Great Isaiah Scroll.pdf

Koe oправдување ќе најдеш сега за твојата невера?

Eве ти еден дел:

http://dss.collections.imj.org.il/isaiah

Great Isaiah Scroll.pdf

Koe oправдување ќе најдеш сега за твојата невера?
то е библијата оригинална прва??
значи оригинал библија е настаната некаде помеѓу 135 година ПНЕ и 73 година НЕ/
Ок, прифаќам, а утре ќе продискутираме за самите тексови и колку се разликуваат од било која денешна библија, шо фали а шо е отпојќе таму.

то е библијата оригинална прва??
значи оригинал библија е настаната некаде помеѓу 135 година ПНЕ и 73 година НЕ/
Ок, прифаќам, а утре ќе продискутираме за самите тексови и колку се разликуваат од било која денешна библија, шо фали а шо е отпојќе таму.

Да имаше барем малку мозок во главата, немаше ни да бараш оригинал Библија, ниту ќе истресеше ваква глупост, бидејќи Библијата се состои од повеќе книги, и тоа книги кои се напишани за првпат во временски период од околу еден и пол милениум - толку време поминало откако се напишани првите книги од Стариот до пишувањето на последните книги од Новиот Завет.

Бидејќи ни самиот не знаеш што бараш, јас ќе ти кажам. Ти го бараш оригиналното Мојсеево Петокнижие. За таква се смета Самариќанската Тора (Тorah Shomroniyt). Самариќаните веруваат дека тие го сочувале oвoj божествено создаден текст неизменет до денешен ден.

Еве како изгледа тоа во Bereshit 1:1-15:

https://sites.google.com/site/interlinearpentateuch/genesis-bereshit/chapter-1-1-15

Да имаше барем малку мозок во главата, немаше ни да бараш оригинал Библија, ниту ќе истресеше ваква глупост, бидејќи Библијата се состои од повеќе книги, и тоа книги кои се напишани за првпат во временски период од околу еден и пол милениум - толку време поминало откако се напишани првите книги од Стариот до пишувањето на последните книги од Новиот Завет.

Бидејќи ни самиот не знаеш што бараш, јас ќе ти кажам. Ти го бараш оригиналното Мојсеево Петокнижие. За таква се смета Самариќанската Тора (Тorah Shomroniyt). Самариќаните веруваат дека тие го сочувале oвoj божествено создаден текст неизменет до денешен ден.

Еве како изгледа тоа во Bereshit 1:1-15:

https://sites.google.com/site/interlinearpentateuch/genesis-bereshit/chapter-1-1-15
Има ли негде оригинал првата библија или нема?
не прашвам за милениуми ни за поминати времиња.
Ако е библија света книга каде се запишани зборовите на госпот, каде се наоѓа оригиналот
Ако е библијата збирка на раскази и прикаски кој чоек ги составувал па додавал и одземал со тек на врме тогаш нуди папирусчиња скинати и распаднати најдувани тук таму по пустини.

Има ли негде оригинал првата библија или нема?
не прашвам за милениуми ни за поминати времиња.
Ако е библија света книга каде се запишани зборовите на госпот, каде се наоѓа оригиналот
Ако е библијата збирка на раскази и прикаски кој чоек ги составувал па додавал и одземал со тек на врме тогаш нуди папирусчиња скинати и распаднати најдувани тук таму по пустини.

Oд кој век и од кој автор треба да биде таа библија, генијалецу?

Oд времето на Мојсеј? Од времето на Соломон? Од времето на Асирското прогонство на Евреите? Од времето на Александар Македонски? Од времето на Ирод Велики? Или од времето на Господ Бог Исус Христос и неговите апостоли?

Дали таа Библија што ја бараш треба да биде напишана од Мојсеј? Oд кралот Давид? Од некој од старозаветните пророци? Од апостол Јован? Од апостол Павле?

Од кого да биде напишана таа Библија, Лете Премудри?

Доколку не одговориш на овие прашања, тогаш на погрешно место го бараш твојот проблем, кој мислиш дека лежи во Библијата. Tреба да го побараш оригиналот од Волшебникот од Оз oд Лајмен Френк Баум и таму ќе најдеш еден лик - Страшило, кој има ист проблем како твојот.:vozbud:

Oд времето на Мојсеј? Од времето на Соломон? Од времето на Асирското прогонство на Евреите? Од времето на Александар Македонски? Од времето на Ирод Велики? Или од времето на Господ Бог Исус Христос и неговите апостоли?

Дали таа Библија што ја бараш треба да биде напишана од Мојсеј? Oд кралот Давид? Од некој од старозаветните пророци? Од апостол Јован? Од апостол Павле?

Од кого да биде напишана таа Библија, Лете Премудри?

Доколку не одговориш на овие прашања, тогаш на погрешно место го бараш твојот проблем, кој мислиш дека лежи во Библијата. Tреба да го побараш оригиналот од Волшебникот од Оз oд Лајмен Френк Баум и таму ќе најдеш еден лик - Страшило, кој има ист проблем како твојот.:vozbud:

оригиналот
првиот примерок
комплетен
има ли таква некоја света книга, каде се наоѓа и од која година е

Тогаш не е ли библијата човечки збор за Бог, наместо Божји збор за човекот, како што обично се нарекува? Ако таа е збирка од човечки приказни, тогаш е човечка книга а не божја. Нели Бог е сезнајно и семоќно битие? Тој е над времето и просторот, зошто би му требале 1500 години за да оформи религија и библија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom