Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Застрани! Отиде премногу влево, во Иран.
Што знаеш ти за Богомилството?

Ерес која е синкретизам на Мандаизам и Христијанство - „бесценето“!
Ти застануваш, затоа што си заглавил со дедо ти MIKI1 во МПЦ среќа само си научил ти цитати од разни хебрејски, санскрит и арапски јазици да копираш за да изгледаш мудро. Но со тврдењето дека се што е контрадикторно на православието е ерес и злобно докажуваш дека си само уште едно злобно детиште нетолерантно кон се што не кука, лелека и моли за спасение не знам од кој и не знам од што. Според Гностиците пак алчната за пари гнасотија од црква ваша е следбеник на Демиург и далеку сте вие од спасение, затоа што единствено нешто од што треба да се спасите е вашата болест, а тоа е тешко. :)

Sent from my C2000 using Tapatalk

А навредите ви се заштитен знак или?...
Мене не... ако ме читаш внимателно, ќе го согледаш тоа.

Но ако ти можеш секому да велиш: ова твоето е лага, мојот Христос во кој што верувам но никогаш не сум го призивал преку ритуали е вистина, или пак нечие учење постојано го поврзуваш со ѓаволи и бесови, а со тоа од човекот правиш да изгледа на зол, недоличен нечовек - тогаш мислам дека ти си тој што се криеш зад суптилни навреди кон секој што не сака да биде дел од твоето учење, верување итн итн... и следува повратна информација од другата страна...
Те прашав дали така ве учат во црквата, дали знае твојот духовен отец како се однесуваш и што се зборуваш на форумов и какви мисли упатуваш кон другите?

Дискутирање не се создава со тоа што постојано едни на други ќе си викате: лажеш, учењето е лага, фантазираш итн итн...

Овде од тебе гледаме само како се расправаш со сите бидејќи не го сметаат Исус ниту за бог, ниту пак црквата за некаков фактор ниту пак ти го сакаат учењето за човекот и боговите воопшто...

Зошто тоа толку те погодува - не знам. Сакаш сите да се православни христијани? Мислиш дека само твоето ВЕРУВАЊЕ во некои идеали е вистинскиот пат кон остварување на истите?
Не би рекол дека е единствен, за некои дури е и погрешен и тука не можеш ништо ниту ти, ниту било кој бог, знаен или незнаен.

Ти застануваш, затоа што си заглавил со дедо ти MIKI1 во МПЦ среќа само си научил ти цитати од разни хебрејски, санскрит и арапски јазици да копираш за да изгледаш мудро. Но со тврдењето дека се што е контрадикторно на православието е ерес и злобно докажуваш дека си само уште едно злобно детиште нетолерантно кон се што не кука, лелека и моли за спасение не знам од кој и не знам од што. Според Гностиците пак алчната за пари гнасотија од црква ваша е следбеник на Демиург и далеку сте вие од спасение, затоа што единствено нешто од што треба да се спасите е вашата болест, а тоа е тешко. :)

Ma каква ерес? Искривувањето на автентичното христијанско учење, притоа накалемувајќи му разни гностички, елински и други пагански учења кои се во директна спротивност на христијанската доктрина и кои имаат за цел истата најбезобразно да ја поткопаат и да ја променат, наштетувајќи му на човештвото и влечејќи го кон вечната погибел, според тебе сигурно се смета за пожелно.

Of lele dušička i toj zaglavil so dedo mu MIKI1. Momče kako pravoslavieto e vistina koga ete nekoi narodi imale prilika da se zapoznaat samo so paganskite praksi? Ograničen si i ne si točen... Mnogu od emocija pišuvaš, misli malku...

Бргу забораваш, па да те потсетам: Зборувавме за Богомилите, и тие во никој случај не спаѓаат во некои „народи“ кои имале прилика да се запознаат само со паганските пракси.

Бргу забораваш, па да те потсетам: Зборувавме за Богомилите, и тие во никој случај не спаѓаат во некои „народи“ кои имале прилика да се запознаат само со паганските пракси.
Da, tie imale prilika da se zapoznaat so pravoslavnite ,, praksi" teorija za perenje pari neli oti drugi praksi i nemate vie. I baš poradi toa istite odbivale da bidat takvi. :)

@MIKI1 @Ipsissimus @SpaceTraveler
Не ви е срам? Триесет мислења избришани, офтопици и глупости. Уште пцости ви фалеа.
Едно па исто, спамирање, навреди, глупости. Вратете се на нормална дискусија да не залепам казнени на сите тројца.

Последно уредено од модератор:
А какви „пракси„ имате „вие„ и кои се тие пракси?
Koi praksi gi imam jas e moja privatna rabota vo koja za razlika od mnogu mnogu odamna nemaš nitu pravo nitu možnost da se mešaš nitu ti nitu celata crkva.

Koi praksi gi imam jas e moja privatna rabota

Ајде де...

А од кај си толкав познавач на праксите во Црквата?

Црквата не го крие своето учење и истото е секому достапно, а воедно, црковните служења се отворени за присуство и увид во нив.

И сега, наспроти отвореноста од Црквата, согласно нејзината од Бога и‘ дадена улога на Земјава, се најде ти, да ја критикуваш Црквата за нејзното однесување, а своето го криеш?

Зашто го криеш? Има(ш) добра причина, така?...:sneaky:

Што е тоа што мора да биде скриено и зашто би било скриено?

Ќе продолжиш „мудро„ да молчиш по оваа тема, ама затоа устата не ја затвораш кога е Црквата во прашање?

Ајде де...

Црквата не го крие своето учење и истото е секому достапно, а воедно, црковните служења се отворени за присуство и увид во нив.

И сега, наспроти отвореноста од Црквата, согласно нејзината од Бога и‘ дадена улога на Земјава, се најде ти, да ја критикуваш Црквата за нејзното однесување, а своето го криеш?

Ќе продолжиш „мудро„ да молчиш по оваа тема, ама затоа устата не ја затвораш кога е Црквата во прашање?
мики не биди толку театрален, црквата го спрема народо за второто доаѓање на исус кое тој го ветил пред 2000 луѓе на тогашни генерации и не го исполнил.
Црквата денес е фирма со вработени, со возен парк со недвижен имот и регистрирана за вршење на финансиски трансакции, менувачко работење, производство на алкохол, посредување.....
Во нејзиното реално работење, нема многу ни духовност ни светост.
То се прикаски за баби

Ајде де...

И сега, наспроти отвореноста од Црквата, согласно нејзината од Бога и‘ дадена улога на Земјава, се најде ти, недоквакан, да ја критикуваш Црквата за нејзното однесување, а своето го криеш?

Ke molčam. Ne e kulturno da se prašuva čovek za svojot privaten život, a duhovnosta, seksot i kolkava penzija zema se osetliva rabota. Ne, crkvata nema praksi, sekako dodeka pod zborot praksa ne se podrazbira kukanje kon Isusa deka si grešen i sobiranje železni parički od ikoni.

И да молчиш, не е проблем: не правиш ништо што веќе не е познато, а што некој друг веќе не го сторил.

Не сакаат да бидат видени само фаци кои чинат злодела, по било кој основ, кои (злодела) се предмет на осуда.[DOUBLEPOST=1467878848][/DOUBLEPOST]
Ne, crkvata nema praksi, sekako dodeka pod zborot praksa ne se podrazbira kukanje kon Isusa deka si grešen i sobiranje železni parički od ikoni.

Уопште не те прашав што прави Црквата, оти сигурно не знаеш подобро од мене што прави истата.

Одговори на тоа што те прашуваат, а не на тоа што не те прашуваат.

Твоиве постови не се ниту за ниво‘ од баби, туку само за затуцани.
E aj oбјасни бе зошто Исус не се вратил во време на генерациите пред 2000 години како шо му ветил тогаш на лековерните:

27. Вистина ви велам, овде стојат некои, што не ќе вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо.”
Лука 9

30. Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го видат Синот Човечки како иде на небеските облаци, со голема слава и сила;
.........
34. Вистина ви велам: нема да премине овој род, додека сето тоа не се исполни.

Maтеј 24

црквата постои ради враќањето на Исус кое не се случи кога самио исус го најави
шо чекате сега?
и за кога чекате?

E aj oбјасни бе зошто Исус не се вратил во време на генерациите пред 2000 години како шо му ветил тогаш на лековерните:

27. Вистина ви велам, овде стојат некои, што не ќе вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо.”
Лука 9

30. Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го видат Синот Човечки како иде на небеските облаци, со голема слава и сила;
.........
34. Вистина ви велам: нема да премине овој род, додека сето тоа не се исполни.

Maтеј 24

црквата постои ради враќањето на Исус кое не се случи кога самио исус го најави
шо чекате сега?
и за кога чекате?

Чек‘, нели си ти експерт за Писмото? Што ме прашуваш ко знајш?

Еве ти едно мало потсетување.
Цитирам:

„...Не бе мики го знам јас то писмо и то добро го знам и ве фаќам стално во работи шо се таму лажни и контрадикторни.
Ете последно примерот со исус шо не дојде.
Очигледно е дека на црквата и промакна тој дел у ствари тие делови пошто на многу места Исус му ветува на луѓето пред 2000 години дека ќе доживеат да го видат неговото враќање и воспоставување на крралството божје.
Во тој превид дека Исус не ја кажал вистината, црквата се скапа градење цркви, цртање на слики на кои им се клања, правење на кипови и статуетки на кои им се моли очекувајќи дека Исус ќе се врати.
А да ја прочитаа библијата внимателно и без скокање ќе видеа дека такво нешто Исус вети но не исполни, и ќе се баталеа од таа залудна работа и арчење на народни пари на ниви парцели коли хотели дуќани....„.

Превземено од:

http://89.205.123.45/threads/Дискус...станати-убедувања.71895/page-592#post-7769833

Чек‘, нели си ти експерт за Писмото? Што ме прашуваш ко знајш?

Еве ти едно мало потсетување.
Цитирам:

„...Не бе мики го знам јас то писмо и то добро го знам и ве фаќам стално во работи шо се таму лажни и контрадикторни.
Ете последно примерот со исус шо не дојде.
Очигледно е дека на црквата и промакна тој дел у ствари тие делови пошто на многу места Исус му ветува на луѓето пред 2000 години дека ќе доживеат да го видат неговото враќање и воспоставување на крралството божје.
Во тој превид дека Исус не ја кажал вистината, црквата се скапа градење цркви, цртање на слики на кои им се клања, правење на кипови и статуетки на кои им се моли очекувајќи дека Исус ќе се врати.
А да ја прочитаа библијата внимателно и без скокање ќе видеа дека такво нешто Исус вети но не исполни, и ќе се баталеа од таа залудна работа и арчење на народни пари на ниви парцели коли хотели дуќани....„.

Превземено од:

http://89.205.123.45/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-592#post-7769833
А зннае ли црквата оти Исус не г исполни ветеното и има ли појма кога стварно заозбилно ќе дојде исус? ете орјентационо плус минус 6 месеци?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom