Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Само Let3, кој си мена благе везе од Писмото, може да напише вакви постој..
Не бе мики го знам јас то писмо и то добро го знам и ве фаќам стално во работи шо се таму лажни и контрадикторни.
Ете последно примерот со исус шо не дојде.
Очигледно е дека на црквата и промакна тој дел у ствари тие делови пошто на многу места Исус му ветува на луѓето пред 2000 години дека ќе доживеат да го видат неговото враќање и воспоставување на крралството божје.
Во тој превид дека Исус не ја кажал вистината, црквата се скапа градење цркви, цртање на слики на кои им се клања, правење на кипови и статуетки на кои им се моли очекувајќи дека Исус ќе се врати.
А да ја прочитаа библијата внимателно и без скокање ќе видеа дека такво нешто Исус вети но не исполни, и ќе се баталеа од таа залудна работа и арчење на народни пари на ниви парцели коли хотели дуќани....

Ако некој не ми се орбати за помош, не сум ни обврзан да му помогнам.
Така е и со Црквата, која не е „црвен крст„ па кому како ќе му притреба, ќе тркне до Црква со сметката за хируршки зафат во рацете.
Хм, а од шо мака вие барате ако не давате?
Пред три години или колку и да има кога беше пожарот на Трескавец, се собираа пари за да се возобнови, истото беше и со Бигорски, истото се случува и при изградба на цркви (св.Петка во Прилеп додека се изгради на секој чекор се собираа пари).
Ако не помагате, зошто прифаќате пари собрани од народот за изградба на храмови?
Кажете си еднаш јавно, не даваме ниту прифаќаме пари од народот, од кај ве знај чоек можи имате марифет да прајте пари, па не ви треба од народот.
Зошто за да проповедате нешто барате пари? Ете дојди крсти водата и оди си, нема потреба да бараш пари.

Каде виде дека ти гарантира смрт философијата на Телема?
Како дојде до тој заклучок? Немој само да ми велиш дека така вели црквата или Премин порталот... како гласило на твојата црква...

П.С. Ако алудираш дека православните се разумни, замина човештвото јабана... немој со такви високи размисли за себе си, полека.

Не ми вели Црквата, ми вели природниот тек од нештата во Светов и животов, кои нејќете да ги земете „за сериозно„, туку барате начин да киднете од истите, засолнувајќи се во вашиот измислен Свет.[DOUBLEPOST=1467753226][/DOUBLEPOST]
Хм, а од шо мака вие барате ако не давате?
Пред три години или колку и да има кога беше пожарот на Трескавец, се собираа пари за да се возобнови, истото беше и со Бигорски, истото се случува и при изградба на цркви (св.Петка во Прилеп додека се изгради на секој чекор се собираа пари).
Ако не помагате, зошто прифаќате пари собрани од народот за изградба на храмови?
Кажете си еднаш јавно, не даваме ниту прифаќаме пари од народот, од кај ве знај чоек можи имате марифет да прајте пари, па не ви треба од народот.
Зошто за да проповедате нешто барате пари? Ете дојди крсти водата и оди си, нема потреба да бараш пари.

Кеплер,

покажуваш пацерско непознавање на нештата во Црквата. Не ојт то така...

Ако не ти е по мерак, бегај што подалеку од се‘ што е црковно и некритикуј, оти ем критикуваш, ем немаш решение за проблемите.

Но ти не го знаеш нашиот свет бидејќи никогаш не си седнал да се занимаваш со проучување на туѓите учења за да може да ги разбереш па потоа да ги отфрлиш ако не одат со природата на твоите нешта... ниту пак ти следиш некаков „природен тек од нештата во светов и животот“ бидејќи само 15 години си христијанин, кој знае претходно што се не си бил барајќи си го патот низ таканаречениот живот.

Ти не знаеш ниту што е Телема, не знаеш што нуди - а ми велиш Смрт нудела...
Каде виде во „Книгата на Законот“ дека носи смрт, кога сосема спротивно говори Законот? Целта е да постојано да се зборува смрт, смрт, смрт за некое учење со размисли дека така ќе се оправда смртта и законот на распнатите богови? Не оди тоа така денес...

Што вели Законот за човекот и смртта? Убаво јасно и гласно е запишано... :)

П.С. Смртта е плашило на стариот еон. Не во новиот.

јас то писмо и то добро го знам

Добар виц...[DOUBLEPOST=1467753388][/DOUBLEPOST]
Но ти не го знаеш нашиот свет

Го знам.

Еве го: „...к‘снете од забранетото...ќе станете како богови...„, им рече старата змија на нашите пра-родители.

Ништо не знаеш!
Тоа е твое учење, преземено од евреите кое се трудиш да го израмниш како апсолутна вистина и закон преку кој се ќе се оценува.
Тоа оди во стариот еон и религиите кои израснаа од јудаизмот заедно со сите нивни секти...

Не знаеш што е Законот на Телема, а се трудиш преку збирштина од информации собрани од старо-еонски сказни да градиш напад кон нешто непознато... трудејќи се пак очајно да си ги оправдаш или докажеш верувањата пред себе...

Законот на Телема не нуди смрт, да нудеше ти ќе најдеше и ќе поставеше цитати...
Законот на Телема, секој што го интересира ќе го прочита, ќе го разбере колку што умее според својата интелегенција и природа и ќе го прифати или отфрли. Така оди тоа... и нема да биде казнет за тоа од ниту еден бог, да, нема да биде казнет од ниту еден бог. :)

Не ми вели Црквата, ми вели природниот тек од нештата во Светов и животов, кои нејќете да ги земете „за сериозно„, туку барате начин да киднете од истите, засолнувајќи се во вашиот измислен Свет.[DOUBLEPOST=1467753226][/DOUBLEPOST]

Кеплер,

покажуваш пацерско непознавање на нештата во Црквата. Не ојт то така...

Ако не ти е по мерак, бегај што подалеку од се‘ што е црковно и некритикуј, оти ем критикуваш, ем немаш решение за проблемите.
Ете ти пошто имаш познавање разјасни ги работиве.
Кој бара од мене решение? Ако јас ти дадам решение на сите проблеми тогаш или треба да се прогласам за бог или да бидам дебело платен, во работно време консултациите кај мене се наплаќаат, така да ако ти треба решение за некој проблем ќе ти дадам сметка да префрлиш аванс, па ќе го мислиме.
Проблемот кај вас не лежи до моето познавање или непознавање туку до многуте контрадикторности кои сами ги правите и ги имате во букварот шо го викате Библија. Човек не треба да е експерт за да препознае скапано јаболко од здраво јаболко, доволно е да го погледне или гризне.

Која е „Софија„?
Σοφία позната помеѓу Богомилите кои за жал мораа да се кријат во катакомби за физички да не бидат измачувани од злото на проклетите православни свештеници, на кои не им одговараше Истата само затоа што и покрај средовечноста Таа ги одминала поради нивните проклети и злобно закоравени срца и умови лишени од знаење. Σοφία е Мајка и тешко на сираците како тебе.

Ти и твојата црква сте совршен пример за Δεμιυργ.

Sent from my C2000 using Tapatalk

Неее, спрема контранапад. Ќе видиш :D
Неточно.
До 00:00 најдоцна расправа тој, многу рано започнува со работа - мора да одмори по се изгледа.
Не знам како одмара после целодневни форумски расправи и нервози бидејќи некој има критика кон неговата религија...
И тоа ми е многу чудно... кај муслиманите дури и поизрезена е таа нервоза и негодување ако некој има критика и неодобрување на нивната религија.

P.S. Посабајлечки @MIKI1 ќе си докажува преку форумов колку му е силна верата и волјата за вечен живот после смртта... :)

Последно уредено:
Кој бара од мене решение? Ако јас ти дадам решение на сите проблеми тогаш или треба да се прогласам за бог или да бидам дебело платен, во работно време консултациите кај мене се наплаќаат, така да ако ти треба решение за некој проблем ќе ти дадам сметка да префрлиш аванс, па ќе го мислиме.

И јас наплаќам, преку мојата ТС.[DOUBLEPOST=1467789565][/DOUBLEPOST]
Проблемот кај вас не лежи до моето познавање или непознавање туку до многуте контрадикторности кои сами ги правите и ги имате во букварот шо го викате Библија. Човек не треба да е експерт за да препознае скапано јаболко од здраво јаболко, доволно е да го погледне или гризне.

Проблемот е твој, оти до сега не покажа ниту грам познавање, туку си остана критичар, кој нема решение за она кое го критикува.

Или, така е по лесно, не?...[DOUBLEPOST=1467790685][/DOUBLEPOST]
Σοφία позната помеѓу Богомилите кои за жал мораа да се кријат во катакомби за физички да не бидат измачувани од злото на проклетите православни свештеници, на кои не им одговараше Истата само затоа што и покрај средовечноста Таа ги одминала поради нивните проклети и злобно закоравени срца и умови лишени од знаење. Σοφία е Мајка и тешко на сираците како тебе.

Ти и твојата црква сте совршен пример за Δεμιυργ.

Sent from my C2000 using Tapatalk

Во Црквата, под „Софија„ се подразбира премудроста Божја, а не некој посебен лик, по било кој основ. Што кажале богомилите, тоа е нивна ерес, една од многуте во однос на учењето од Црквата.

Нешто слично, да не речам исто така еретичко а поврзано со поимот „софија„, има наведено и философот Николај Берѓаев.[DOUBLEPOST=1467790829][/DOUBLEPOST]
Не знаеш што е Законот на Телема,

Е ми, ти да знаеше, до сега ќе го кажеше. Прикривањето зад поезијата не е баш соодветен одговор.

Последно уредено:
И тоа што викаш, што знам јас за Телема :sneaky:
Тоа што не ти се допаѓа поезијата и не ја разбираш туѓата симболика е твој проблем...
Има преголема тема за Законот на Телема на форумов, може да ја прочиташ, иако пак нема да промени ништо кај тебе - таква ти е природата.

Ако не ти оди темата, ете ти на мојот блог Хептаграм XI, има посебна тема наречена Телема, таму ѕирнете и ќе пронајдете уште повеќе нешта... ако и тоа не ти е доволно и сакаш повеќе - има книги и тоа на македонски :)

Реков веќе:
„Законот на Телема не нуди смрт, да нудеше ти ќе најдеше и ќе поставеше цитати...
Законот на Телема, секој што го интересира ќе го прочита, ќе го разбере колку што умее според својата интелегенција и природа и ќе го прифати или отфрли. Така оди тоа... и нема да биде казнет за тоа од ниту еден бог, да, нема да биде казнет од ниту еден бог. :)

Колку моќ му треба на еден старо-еонски човек да ја смени перцепцијата на нештата за да увиди каде греши во однос на човекот и човештвото? ОГРОМНА!

Но ти мора по се изгледа физички да умреш во стариот еон како некаков доказ за/пред себе си... нормално за тоа да знаат повеќе луѓе, како тука - на форумов ;)

П.С. Каде се твоите размисли за овие или оние работи поврзани со стариот еон, а зборуваш за туѓата поезија? Каде е твојата? ;) Немаш време бидејќи си зафатен со земски проблеми или тотално не те бидува за православна поезија? :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom