Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Види народот ако нешто не му чини тоа ќе го искаже на избори. Неможе никој да ме убеди дека 9 пати гласале по грешка. Опозицијата треба да понуди проекти место бомби и плачење ко пички пред меѓународната заедница. Еба им револуцијата која летно време не работи. Се разбегаа по околните приморски земји затоа што им е многу тешко и немаат денар.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Актуелната власт е најкриминалната власт во цела Европа, секоја година од државата изнесуваат пола милијарда евра. Без да се позајмат кредити, граѓаните нема да видат пензии и плати, е сега види ти во која положба сме ако некој се обиде да не ги потпише тие кредити. Во огромни долгови е државата,секој граѓанин должи 2500 евра, задолжени се и идните генерации, фрлени се 630 милиони евра за гипс и мермер а народот нема леб да јади, секој ден преживува, не му е овозможен достоен живот. Инвестициските зони се логори, експолоатација на работникот, потценување, работи како роб во фабриките 6 дена во неделата, во три смени за 200 евра плата, а во матичните фабрики минималната плата им е 2500 евра. Иселени се над 600 илјади граѓани, со цел да си обезбедат подобар живот. Инфраструктурата ни е катастрофа, најмалку инвестираме во патиштата, според Светска Банка, Македонија се наоѓа на 78 место од 100 земји по квалитетна патна инфраструктура, позади Азербејџан, Виетнам, Гватемала, имаме најлоша инфраструктура и катастрофални, небезбедни патишта во целиот регион. Железничкиот сообраќај исто, руинирани железнички станици, пруги стари со децении. Здравството ни е во хаос, во изминатите 6 месеци имаат починато 82 новороденчиња, фондот не одобрува стредства за оние кои имаат потреба од нив за лекување, барањата ги чуваат во фиоки одговорните, сведоци сме за Тамара и ред други. На сточарите не им излегуваат, нема помош за да се справат со болеста јазлеста кожа со која што до сега се заболени над 3000 грла добиток. Пример панорамското тркало чини 18 илјади крави, пак трошиме за чоколади а немаме за леб.
Жална Македонија, а со оваа власт доколку продолжи да владее и понатаму, ќе биде уште пожална.
заборави и дека Нема правда, Нема мир

Член од
4 јули 2016
Мислења
36
Поени од реакции
7
Актуелната власт е најкриминалната власт во цела Европа, секоја година од државата изнесуваат пола милијарда евра. Без да се позајмат кредити, граѓаните нема да видат пензии и плати, е сега види ти во која положба сме ако некој се обиде да не ги потпише тие кредити. Во огромни долгови е државата,секој граѓанин должи 2500 евра, задолжени се и идните генерации, фрлени се 630 милиони евра за гипс и мермер а народот нема леб да јади, секој ден преживува, не му е овозможен достоен живот. Инвестициските зони се логори, експолоатација на работникот, потценување, работи како роб во фабриките 6 дена во неделата, во три смени за 200 евра плата, а во матичните фабрики минималната плата им е 2500 евра. Иселени се над 600 илјади граѓани, со цел да си обезбедат подобар живот. Инфраструктурата ни е катастрофа, најмалку инвестираме во патиштата, според Светска Банка, Македонија се наоѓа на 78 место од 100 земји по квалитетна патна инфраструктура, позади Азербејџан, Виетнам, Гватемала, имаме најлоша инфраструктура и катастрофални, небезбедни патишта во целиот регион. Железничкиот сообраќај исто, руинирани железнички станици, пруги стари со децении. Здравството ни е во хаос, во изминатите 6 месеци имаат починато 82 новороденчиња, фондот не одобрува стредства за оние кои имаат потреба од нив за лекување, барањата ги чуваат во фиоки одговорните, сведоци сме за Тамара и ред други. На сточарите не им излегуваат, нема помош за да се справат со болеста јазлеста кожа со која што до сега се заболени над 3000 грла добиток. Пример панорамското тркало чини 18 илјади крави, пак трошиме за чоколади а немаме за леб.
Жална Македонија, а со оваа власт доколку продолжи да владее и понатаму, ќе биде уште пожална.
Пис толеро знаеш што е проблемот со ваквите тврдења? Тоа што многу малце луге им веруваат, па еве веке 10 години.[DOUBLEPOST=1467603738][/DOUBLEPOST]
Може ако прикријат уште некое убиство ќе сфатиме дека немало диктатура (y)
Рикс, да имаше во Македонија диктатура ти сега немаше да можеш да пишуваш на форумов.[DOUBLEPOST=1467603895][/DOUBLEPOST]
Види, јас многу сакам да верувам дека имате мозок сите вие што браните нешто што не се брани. И верувам дека пишувате глупости само затоа што некој ви кажува да пишувате.

Знам јас како се руши диктатура, ама само тоа би им го спасило газот на барабите на власт. Тие само тоа чекаат, та во Куманово нели си поиграа војна на еден ден. И морам да забележам, многу сте сите заинтересирани за сексуалниот живот на протестирачите, ги знаете сите педери. И ти да немаш слика со ангелски крила, како оној гдомецот? :)
Барабите што шмркаа кокаин, се пијанчеа по затворени забави и оријашеа отворено иако нивните сопруги го знаеја тоа не се веке 10 години на власт. И фала му на бога и демократијата за тоа.[DOUBLEPOST=1467604014][/DOUBLEPOST]
Само да знаеш ти за кои психопати гласаш да водат држава. Јас гуски не би им дал да чуваат, не да бидат премиери, министри и градоначалници.
Тој профил на особи кој го споменуваш во твојот пост се одавна веке со прескрипција. Народот им ја препиша терапијата-10 годишна строга опозиција.[DOUBLEPOST=1467604594][/DOUBLEPOST]
Глуп си или да?

Од Штип до Св. Николе е околу 28-29км.
Според Гугл од Чанаклија до Струмица е 17км.

50км и за двете дестинации од шупакот ли ги извади?
Епа, пропагандната машинерија во Македонија не е прецизна како швајцарската, ама ваљда и партиските тролови јас си мислев дека треба барем да ја познаваат географијата.:facepalm:

Ова се само неколку причини зошто на следните избори нема да има промена на власта.:icon_lol:
Мислам ако има воопшто избори. Ако не, најверојатно како што тргнала работава ке биде или анкл сем или руска ципела ПОСТОЈАН ГОСТИН на независна македонска теритирија.
Ама како што рекле старите одавна...ако сам не се заебеш никој нема така да ти го учука.:tapp:

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.807
Поени од реакции
6.249
Ех, Сарче, прво појавување на форум, одма политика, и одма им кажа се на сите ред.....
Кажав, прва на редот за сендвичи......

M

Moon Child

Гостин
Неможеме да мериме курови од очигледни причини , тоа како прво.
Приказната со таму и тука ти е безпредметна затоа што ситуацијата е друга.
И една Сомалија и некоја си пичке материне земја ке направи попис но ние пак нема да направиме веродостоен попис. За попис колку да се речи не е проблем, ако беше за така и тогаш ке се завршеше. Ако ти е за утеха и Косово утре да реши да прави попис ке го направи.
И мене ми е криво за многу работи, дури и за повеќе од тебе и
да мене повеќе ме боли, јас тука живеам, не се имам одселено и да продавам муда за бубрези од таму некаде. Ти тоа го читаш по весници или портали, јас го живеам тоа. Знаеш како велат 100 стапа по туѓ грб ич неболат. Тоа што решението го гледаме на поинаков начин е сосем друга приказна. Ти конкретно сметаш дека со ова сега што се случува работите ке станат подобри, јас не мислам така. Како што одминува времето работите не стануваат подобри туку се влошуваат и затоа немој да се чудиш зошто не третираат како мало дете седнато во ќош. Оти сме недораснати.
Но една работа би требало да ти биди јасна, неспроведувањето на пописот нема ама никаква врска со ова денес што се случува, политичката криза, шарени реоволуции, имање и немање избори. Така си надробивме така ке си сркаме години години пред ова денес што се случува. Кој и да беше на власт ако имаше барем малце малце осет ке постапеше исто или ке направеше попис онака колку да се речи. Според мене ова е побезболната варијанта отколку невалиден попис. Се друго би испаднало дека си ја бараме бељата со боринче и ќе си ја најдевме и тоа со амин на западните демократии кои и ни ја смислија целата работа во која пописот или бројноста игра многу важна улога во секојдневниот живот на граѓаните. Така да правењето попис или негово неправење не е дека толку сме или не сме способни како една Босна туку влечи други корени за кои во моментот не се во наша моќ да ги промениме или преиначиме без притоа да платиме голема цена.
Се извинувам што малку покасно ти реплицирам.
Ситуацијата не е многу друга од двете држави, двете се поранешни југословенски, во двете живеат два или повеќе народа кои меѓусебе не се можат. Единствената разлика е што БиХ после распадот на СФРЈ доби војна, етнички чистења, милиони расселени лица, стотици иљади мртви и Х се водат како исчезнати. Како што напишав, знам каков е животот и во Македонија, знам каков е во БИХ, затоа што во двете имам живеено, во едната живеам сеуште, а знам и каков бил животот. Затоа и споредувам, затоа што една таква Босна која имаше во блиското минато војни, расселени лица, етнички чистења и стотици иљади мртви, не претрка. Ние немавме таква катастрофа, добивме средена држава после 1990 година, со инфраструктура, индустрија, водовод, канализација, струја, хидроелектрани, школи, болници и тако даље. Бевме на рамниште со Хрватска, сега можеме да се рамниме со Косово кое стана држава и тоа на стаклени нозе, завчера. Затоа јас секогаш ја споредувам Македонија со утепаните земји, затоа што во се не поминаа.
А грешиш ако мислиш дека нас исселените кур не боли, па одстрана само делиме правда. Сега ќе ти кажам и зошто. Мене може кур да ме боли за Македонија ако со мене ја исселив сестра ми, мајка ми, татко ми, и двете мои живи баби. Тогаш можам да кажам не се замарам друже, нека гори ако сака. Јас се исселив сама, пред не повеќе од 10 години па за да незнам што се случува таму, туку пред 3 години, совршено ми е јасно каква е ситуацијата. Друго беше кога луѓето порано се селеа па единствен извор на информации што им се случува во татковината беше исселенички џубокс и тоа што вртеа на фиксен телефон кај роднините еднаш во 4 месеци.
А знаеш зошто се исселив? За тебе многу смешната причина, да мијам чаши во Црна Гора и да си заработам за колку толку пристоен живот. Затоа што во родниот Велес, во кој живеев 23 години неможев да најдам работа ни во фаст фуд. Тебе тоа ти е смешно, мене ми е трагично, и трагична ми е сечија таква судбина, каде си приморан да отидеш за да си створиш услови за живот. Јас сум рекла и предходно, ич не ми е срам што работев 2 години во кафич во туѓа земја, јас да можев во Велес да се вработам исто, ќе се вработев за да ми тропка џебот. Ама во Велес се што успеав да најдам беше работа за 5000 денари, без платено прекувремено и двократно, со два слободна дена ако и тие успеам да ги добијам.
Мислиш оти е лесно да се крене раце и да се отиде? Да ги гледаш мајка ти и татко ти на Скајп само? Да ти се јавува баба ти по телефон и да ти вика ќе умрам а нема да те видам? Ама мораме да останеме каде и да сме отишле, затоа што иднината во Македонија не е црна, туку не постои. Ја нема.
Еве јас повеќе не живеам во Црна Гора, решивме дека сакаме да се вратиме дома. Во која дома? Јас од Македонија, сопругот од БИХ? Во која дома ќе одиме? Во која од двете ќе преживееме? Јас му реков, оти незнам каква е ситуацијата во бих, ама знам дека во Македонија нема да можеме да преживееме. Затоа што работа нема за Македонци, а камо ли за други државјани. И јас пак избрав да живеам далеку од моите. Знаеш зошто? Затоа што сега чекам да ми се родат две деца, а да ја изберев Македонија, ќе се подразмислев малку повеќе дали воопшто да ги створам. Ете таква е ситуацијата таму. Болна. За врштење и пиштење е ситуацијата.
Јас кога одам во Македонија паѓам во депресија од околината и опкружувањето. Од неуспехот и од тоа што народот е вратен во 18 век. Да го заостанеа само може немаше да биде толку трагично, но го однесоа во 18 век. А тоа многу го забележуваме ние кои ретко доаѓаме. Затоа што знаеш што си оставил, а знаеш што си нашол. Напишав и предходно, ама не образложив, не нема на никакво ниво, ни на културно, ни на политичко ни на спортско.
По телевизиите 24/7 само турски серии синхронизирани на сељачки јазик за да ја затупи рајата уште толку, квизови на Драган Вучиќ, врвот е Лила филиповска со отварањето кутии каде ништо ново нема да научиш, Јанко бурекот, Миленко и пропаганда 24/7. Немаме ниеден филм од наше производство во последните неколку години, и тоа што го има е со сомнителна содржина во која се вметнува пропаганда, класни разлики, раѓање деца и послушност. Нема ниедна детска програма како што имаше на времето Ѕвон, Дајте музика, Сител Бамбини итд. Утринските програми се сведени на политички препуцавања измеѓу поединци на кои од штабовите им ставиле кредит да се јавуваат. И да не набројувам повеќе... Зборот ми е дека во последните неколку години се случи таква пропаганда сервирана од медиумите која неможе да биде ништо друго него намерно осмислен концепт за оглупавување на народот.
Во спортот сме очајни, неморам ни да образложувам.
Во политиката сме изолирани и од комшиите. За се ни се сите криви, неможеме да воспоставиме нормални односи со ниедна соседна држава, на меѓународно ниво ни да не зборувам.
Целосната слика е дека во Македонија владее депресија и тага. Ниеден позитивен настан се нема случено години уназад. Еве ти ако знаеш повеќе, кажи што позитивно се има случено во Македонија, нешто што ја придвижило напред во последните години.
Друго. Грешиш ако мислиш дека јас ја поддржувам Шарената револуција. Јас одамна напишав овде во темата дека со боење нема ништо да се случи и дека ова повеќе ми личи на инстаграм револуција од поединци. Ама, добро што и нешто се случува. Затоа што вака повеќе неможе. Секој кој мисли дека во Македонија не треба да има било каква суштинска промена е луд. Секој што мисли дека моментално вака е добро, и покрај се што слушнавме во телефонските разговори, треба да се запраша која му е дијагнозата.
Не јас несакам да продолжи револуцијата шарена да бои згради. Несакам ни Никола Груевски да оди во затвор, заедно со неговите другарчиња. Јас сакам Никола Груевски да моли и преколнува за својот живот додека гори жив во пламен, заедно со неговите другарчиња. За него имам такви мисли. И мислам дека многу порано требаше да се случи тоа.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.488
Народот комплетно прифаќа казнување на власт поради криминал, ново обичен разговор со луѓе можам да пренесам дека некако неможат да прифатат да судат луѓе кои порано биле закашкани до гуша во комисии за тендери(шилото), шиткање на ЕСМ за провизија од 25 незнам што(Прада ми е прекарот), намерно правење што се сака да се прави во својата општина со оправдување-не смеета мене да ме чепкаат ,јас сум опозиција(црпко), директорување на МРТВ со средно а сега изигрување на доктор(глава како шиник)...

Навистина многу луѓе потајно посакуваат во моментов да се појави некој нов Циле....

Член од
4 јули 2016
Мислења
36
Поени од реакции
7
Па да ти се запушат вените од течниот путер. После не друго, ќе треба да се лечиш во македонското здравство. А тоа е богами доста сурова казна, дури и за некој што добива сендвичи. :icon_lol:
А бре другар...
Да не дојдеш кај овие па високо развиениве по западов па да видиш како се спие на стол по 8 саата да те прими доктор. Ебате беља не сум дошол ја на работа па да дремам 8 саата. Дојдов за преглед со температура и болки во увото. А ке ти кажат, седи си тука не си приоритетен...има други пред тебе ке си чекаш(и ке станеш мазохиста сакал несакал) абе 8 саата со болка во уво дали ти се верува-не се умирало од тоа, сестрата напраила анализа(да богда ја анализираат нигери нејзе? Е тоа е здравство...
Ти да не мислиш дека здравството е насекаде кул. Никој никогаш не ги сакал медицинариве. Штета а толку се трудат лугето и имаат еден од најтешките факултети. Ама пуста стигма...ршум праи.
А и добро е што протестираат лугево кај нас. Ми се допаѓа тоа иако сметам дека е малку претерано. Овие бе овдека кај мене како мулиња се. Дете да им земеш од раце ке свиткаат раменици и ке се помират за два дена со се. Па и тоа бе небива затоа и со децении не се менува ништо.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
А бре другар...
Да не дојдеш кај овие па високо развиениве по западов па да видиш како се спие на стол по 8 саата да те прими доктор. Ебате беља не сум дошол ја на работа па да дремам 8 саата. Дојдов за преглед со температура и болки во увото. А ке ти кажат, седи си тука не си приоритетен...има други пред тебе ке си чекаш(и ке станеш мазохиста сакал несакал) абе 8 саата со болка во уво дали ти се верува-не се умирало од тоа, сестрата напраила анализа(да богда ја анализираат нигери нејзе? Е тоа е здравство...
Ти да не мислиш дека здравството е насекаде кул. Никој никогаш не ги сакал медицинариве. Штета а толку се трудат лугето и имаат еден од најтешките факултети. Ама пуста стигма...ршум праи.
А и добро е што протестираат лугево кај нас. Ми се допаѓа тоа иако сметам дека е малку претерано. Овие бе овдека кај мене како мулиња се. Дете да им земеш од раце ке свиткаат раменици и ке се помират за два дена со се. Па и тоа бе небива затоа и со децении не се менува ништо.
Како велат човек не го цени она што го има додека не го изгуби. Така и ти ни кажуваш дека во Македонија има демократија од Австралија

Член од
4 јули 2016
Мислења
36
Поени од реакции
7
Како велат човек не го цени она што го има додека не го изгуби. Така и ти ни кажуваш дека во Македонија има демократија од Австралија
Па да ти кажам право некои работи што сега можеш да ги правиш во Македонија ниту на сон не би смеел да ги правиш во Австралија. И тоа е точно.
Некои луге не го ценат своето и гледаат повеке по туѓото. Но тоа е нормално до некаде. Тоа е амбиција. Но има добра линија помеѓу здравата и болната амбиција. Тоа второто е опасност што повлекува последици.
На пример...
Како јас ке очекувам дека ке ме поштуваат за моите резултати позитивни тие по мене ако јас не сум ги поштувал тие пред мене на власт? Или како ке очекуваат тие што на мене ми направиле политички пуч јас да не им го направам истото и да појдам после тоа по другиот крај на светот и да барам подршка со која ке ја заложам независноста на мојата земја за инат на другиве само за да им докажам дека со мене нема играчка ниту пак разбирачка? Небива нели? Некои работи се реакција на акцијата.
Во политиката мора да игра џентлментсвото. Инаку пропаст од државата ке биде.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кај си бе Ставро...ај добро утро нека ви е.
И мене не ми е јасно како е можно да се појавите во исто време баш со другар ти lluminous за да обвините за исто нешто што нема врска и набрзо по тоа да се обидете да ме банирате(безупешно по 50 пат), ама јебига...некој тука сака да сокрие нешто.
Да не спиете и се будите бе вие двајцата заедно?:ROFLMAO:
Имате погрешен паталец.
Јас не сум Гаро. Али ветувам дека ке се потрудам да го пронајдам за да ми ја каже и тој неговата страна од оваа прикаска која се шири тука од вас. Послем тоа ке видиме на суд што всушност се десило тука и чива прикаска е точна, кој е вмешан и за што мистериозно снемува членови од форумов веке подолго време. И како е можно некој што убил дете наводно да се логира од Канада(земја каде што нема/непостои таков неосуден човек моментално за таков криминал).;)
Ти барај психијатриска помош додека не е прекасно. Ова што ти го правиш овде не може никако поинаку да се карактеризира освен како психичко пореметување. Барај помош додека не убиеш уште некој.

G

Goldie

Гостин
Глуп си или да?

Од Штип до Св. Николе е околу 28-29км.
Според Гугл од Чанаклија до Струмица е 17км.

50км и за двете дестинации од шупакот ли ги извади?
Прво припази си на речникот да не те видам низ Штип некој ден со тоа мрсниот брк па да ти кажам кој е глуп.
Второ да моја грешка е за растојанието од Струмица до Чанаклија така слушнав некаде и си признавам бидејки сигурно не ми е сигурно целта да ширам пропаганда, сепак да имаше прекршени процедури во Струмица Заев до сега ќе беше уапсен. Поентата е што таму не се прекршени процедури за разлика од оние во Битола каде што уште во склучување на договорот биле прекршени еден куп работи, па дури и во наплататата на средствата за превоз каде што транспортни претпријата кои биле носители на општински превоз зимале пари од општината по два пати чисто перење на пари. Па гледате дека дури и сваровски судиите неможат да го извадат од гомна Талески битно вие го браните само затоа што бил вмровски градоначалник

Последно уредено од модератор:

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.679
Поени од реакции
14.561
Не го бранам, немој да јадеш бурек и тоа ВИЕ дома на твоите да викаш. Само ти потенцирав за раздалеченоста.
Колку години си бе абдал, ќе ме видел низ Штип, се заканува на форуми.
Муабети пред кооперација за тепање :facepalm:Ела те чекам... будала.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom