Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Mики, муслиманите велат дека исус бил само чоек, пророк исто како и Мухамед нека е мирот божји со него, така да исус не мојт да се врати пошо нели го утепаа Римјаните.
Ко ќе споредиш од една страна набадањата на христијанската црква дека ќе се врател, па требало да се врати пред 2000 години па нигде го нема.... и муслиманското дека бил обичен чоек а мртоец не се враќа, појќе има веројатност исламското учење за исус од колку вашето.

Утепан си целиот, а мртоец е мозокот твој. Што се вплеткуваш во теми за кои не си дораснат?

Муслиманите за Исус го велат ова:

And for their saying, "Indeed, we killed the Messiah, Isa, son (of) Maryam, (the) Messenger (of) Allah." And not they killed him and not they crucified him but it was made to appear (so) to them. And indeed, those who differ in it (are) surely in doubt about it. Not for them about it [of] (any) knowledge except (the) following (of) assumption. And not they killed him, certainly.

http://www.islamawakened.com/quran/4/157/default.htm

Докетизмот на горниот ајет се темели на Гностичкото Откровение по Петар и гностичкиот апокриф Дела Јованови:

When he had said those things, I saw him seemingly being seized by them. And I said "What do I see, O Lord? That it is you yourself whom they take, and that you are grasping me? Or who is this one, glad and laughing on the tree? And is it another one whose feet and hands they are striking?"

The Savior said to me, "He whom you saw on the tree, glad and laughing, this is the living Jesus. But this one into whose hands and feet they drive the nails is his fleshly part, which is the substitute being put to shame, the one who came into being in his likeness. But look at him and me."

http://gnosis.org/naghamm/apopet.html

101 Nothing, therefore, of the things which they will say of me have I suffered: nay, that suffering also which I showed unto thee and the rest in the dance, I will that it be called a mystery. For what thou art, thou seest, for I showed it thee; but what I am I alone know, and no man else. Suffer me then to keep that which is mine, and that which is thine behold thou through me, and behold me in truth, that I am, not what I said, but what thou art able to know, because thou art akin thereto. Thou hearest that I suffered, yet did I not suffer; that I suffered not, yet did I suffer; that I was pierced, yet I was not smitten; hanged, and I was not hanged; that blood flowed from me, and it flowed not; and, in a word, what they say of me, that befell me not, but what they say not, that did I suffer. Now what those things are I signify unto thee, for I know that thou wilt understand.

http://gnosis.org/library/actjohn.htm

Nay, Allah raised him towards Him. And Allah is All-Mighty, All-Wise.

http://www.islamawakened.com/quran/4/158/default.htm

Но не си ти виновен. Толку ти е дадено.:sneaky:

Утепан си целиот, а мртоец е мозокот твој. Што се вплеткуваш во теми за кои не си дораснат?

Но не си ти виновен. Толку ти е дадено.:sneaky:
Да дај госпот мајкати да ми даи!
Амин амин
(то чисто ради навредите)
;)

Еве ти:

Таа иста Вистина, која е Светлина, која се подразбира во секоја искра на Разбирливото, што е таа ако не Себството на Секој Човек? Таа е она кое го одредува секоe негово движење, она кое лежи најблиску до неговото срце и душа, и навистина претставува нивна главна пружина и бројчаник, принцип на одделување и на мерење.

Иницијацијата, етимолошки, е патување навнатре, Патешествие на Откривање (О Прекрасен Свет!) на сопствената Душа. И тоа е Вистината која стои на клунот од бродот, секогаш на готовс, тоа е Вистината која бдее и со силната рака ја крепи крмата!

Вистината е нашиот Пат и Вистината е нашата Цел, Да! Ќе дојде за сите момент на голема Светлина кога ќе се покаже дека Патот е самата Цел, и во тој час секој од нас ќе извика:

“ЈАС СУМ ПАТОТ, ВИСТИНАТА И ЖИВОТОТ!”

Link

Ma'rifa, a?:)

O humankind! One who knows his self also knows Me; one who knows Me seeks Me, and one who seeks Me certainly finds Me. One who finds Me attains all his aspirations and expectations, and prefers none over Me. O humankind! Be humble that you can have knowledge of Me; accustom yourself to hunger so that you can see Me; be sincere in your devotion to Me so that you can reach Me. O humankind! I am the Lord; one who knows his self also knows Me; one who renounces his self finds Me. In order to know Me, renounce your own self. A heart which has not flourished and been perfected is blind.

Marifa (Knowledge Of God) - Spiritual Life - slife.org

Токму тоа... :)
Искуство tete-a-tete...
Исламот го има светлото на суфизмот, христијанството и многуте цркви, што имаат повеќе во однос на исламот?
Ништо...

Jaс гласав за Талевски, кој е син божији!!

100% e!

Ај кажи му нека напрајт чудо и нека пробат да избегат од притвор а ја‘ за узврат, ќе поверувам дека навистина е син...било чиј. :pos:

Токму тоа... :)
Искуство tete-a-tete...
Исламот го има светлото на суфизмот, христијанството и многуте цркви, што имаат повеќе во однос на исламот?
Ништо...

Mногуте цркви немаат ништо.:)
Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква е Таа која има СЀ!

Ништо...

Хепта бе, дај пред да напишеш уш‘е некоја ваква длабока мисла, бар‘ преиспитај се самиот себе.

За мојата вера, Исламот е „...прелест над сите прелести...„. Апологетите на верата одамна знаат (а ти се‘ уште не знаеш) дека Исламот е збирка од сите можни рисјански ереси, гностички учења и философски искривувања кои се имаат појавено на Земјава во минативе 20 векови, и сега, токму ти најде да ламентираш за „немањето„ од рисјанската вера и Црква, кои имаат се‘ што е потребно за спасение на човекот...

Ај ој легни си....

Не, конкретниов извадок е од книга на Кроули што се вика - Мали есеи кон Вистината. Оргиналниот наслов е: Little Essays Towards Truth.

Link
[DOUBLEPOST=1467400136][/DOUBLEPOST]
Mногуте цркви немаат ништо.:)
Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква е Таа која има СЀ!
Само што заборави да кажеш дека сите до една од тие многуте, за себе тврдат дека се таа Едната света, соборна која имала се. Се ви се сведува на вашиот збор против нивниот. Нешто како деца во градинка што се расправаат чиј татко има најголеми мускули.

Последно уредено:
100% e!

Ај кажи му нека напрајт чудо и нека пробат да избегат од притвор а ја‘ за узврат, ќе поверувам дека навистина е син...било чиј. :pos:
Рече ќе направел чудо, ќе се врател и појавел пред народо пред Исус
па да видиме кој е бољи!

Рече ќе направел чудо, ќе се врател и појавел пред народо пред Исус
па да видиме кој е бољи!

Можи...А можи ќе испадни дека ја‘ сум му татко, а да не сум имал појма...:pos:

Можи...А можи ќе испадни дека ја‘ сум му татко, а да не сум имал појма...:pos:
хахаха како госпот!!
и тој не го изваил на време хахаха !!

хахаха ..не го изваил на време хахаха !!
За тебе збориш?!!! Па некад ствано е боље некои родители да употребуваат презервативи

@MIKI1 бе, дај пред да напишеш уш'е некоја ваква длабока мисла, бар преиспитај се самиот себе.

ЗА твојата вера, исламот* (тука како христијанин може да ставиш се што не е православие) е... и тука следува се она со кое што оцрнува православието преку напаѓање на туѓите учења, а во исто време повикувајќи на соживот... Лага на стариот еон!

На човекот не му треба спасение... тоа е лага која мора да остане во стариот еон и мора да се напушти тоа философирање за спасување на грешните бидејќи, грешни нема... ако сака човештвото да направи чекор понапред мислам, ако не сака ете му стариот еон и нека чека спасување преку туѓа крв.

Црквата нема лек за човекот, има надеж. На кој му треба само надеж, ете му ја твојата црква па нека слуша оплакувања на мртвите богови. Другите, ете им го новиот еон, нека бидат ѕвезди и нека уживаат низ бесконечните искуства. :sneaky:

Ај ој легни си и остави ги слободните мажи и жени да прават што им е волја, ти - коленичи слободно, по „своја волја“.

За тебе збориш?!!! Па некад ствано е боље некои родители да употребуваат презервативи
Не бе Мики вели ко госпот бил, можи имал некое чедо незнано кое ќе се појвело пред Исуса.
Не си сфатил муабето, џабе се вознемируваш

Не бе Мики вели ко госпот бил, можи имал некое чедо незнано кое ќе се појвело пред Исуса.
Не си сфатил муабето, џабе се вознемируваш
Штета, пошто ќе те пофалев за прв пат дека конечно си станал самокритична личност...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom