Сметате ли дека државата треба да ги забрани окултистичките организации со закон?

• Креатор на темата Креатор на темата Aleksandar Nevski
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Секта и на секташки основи е поставено денешното рисјанство
тоа се одвоји и одцепи од веќе постоечка религија - јудаизмот, нивнио водач праеше магии и трикови како на пример одење по вода, претварање на вода во вино, исушување на смоква проколнување, лекување и истерување на демони, прорекнување на судбини, користење на астролошки знаци, имаше тајни ученици......
Онака како е опишан во новиот завет, Исус е магионичар на култ

Ја‘ барав да ми посочниш научна дефиниција за поимот „секта„. Сектите не се однесуваат само на верските заедници, но сектите се проучувани и од социолози, кои даваат дефиниции за сектите.
Ako celis nataka so muabetot ke pobies drugarceto...ne e ubo taka miki.

Ke go povtoram ipssi so deficnija od sociolog:
Definition: A sect is a type of religious group that is distinguished by having broken away from a larger organization, usually a church.

Definition: A sect is a type of religious group that is distinguished by having broken away from a larger organization, usually a church.
Дефиницијата беше поставена од твоето другарше а уредно одговорена од мене. Ако до толку неможете да разберете македонски да ви пишам на еврејски? Како и да е, застранувате од топикот.

Дефиницијата беше поставена од твоето другарше а уредно одговорена од мене. Ако до толку неможете да разберете македонски да ви пишам на еврејски? Како и да е, застранувате од топикот.
Ako ja zememe definicjiata od drugarceto koja e podrzana od sociolozi...ispadga deka pravoslavieto e eden vid sekta poso neli vie se ograduvate od rimokatolickata crkva ili ne?

Еве ти одговор, твојот возљубен сомисленик го кажа, не јас!!!

И ја со ваш камен ве лупнав...
Утешение грешним, втори дел.[DOUBLEPOST=1466697437][/DOUBLEPOST]
Дефиницијата си е таа, и факт е дека не се однесува на ниедна масонска или окултна организација, бидејќи истите тие организации не се фракции што се одделиле од постоечка религија. Но затоа христијанството итекако одговара на дефиницијата, бидејќи започнува како фракција што се одделува од јудеизмот. Еве ти ја дефиницијата уште еднаш:

A sect is a subgroup of a religious, political or philosophical belief system, usually an offshoot of a larger religious group. Although in past it was mostly used to refer to religious groups, it has since expanded and in modern culture can refer to any organization that breaks away from a larger one to follow a different set of rules and principles. The term is occasionally used in a malicious way to suggest the broken-off group follows a more negative path than the original.

Link

Последно уредено:
Во Франција се забранети езотериски организации... и? :)
Не постојат? Нема иницијации, нема пренесување на знаење?

И после толку многу фантастика и лаги дека си масон и останати сказни, кој е твојот аргумент за да отиде еден предлог закон, со кој што ќе се забранат езотериски организации, во Собрание и да се проба да се изгласа ?

Бидејќи окултните организации имаат тајни или пак теоријата дека постојат само за да работат против православието?
Што има правната држава со православието за да ти го чува под стаклено ѕвоно?

И православието започна како секта, но за жал не наследи ништо од тајното учење бидејќи изгради ѕид и омраза кон она што не го разбраа... им остана само верувањето и догма. И ете скоро 2000 години сеуште верување, омраза и така во круг...

Последно уредено:
Во Франција се забранети езотериски организации... и? :)
Не постојат? Нема иницијации, нема пренесување на знаење?
Не се забранети, само државата како услов за да ги регистрира, бара увид во податоците за членството. Ако Редот одбие со име и презиме да ги посочи своите членови, неможе да биде регистриран.

Не се забранети, само државата како услов за да ги регистрира, бара увид во податоците за членството. Ако Редот одбие со име и презиме да ги посочи своите членови, неможе да биде регистриран.
Фин начин да „забрани“ да се регистрираат во државата езотериски организации кои се држат до тоа имињата на членовите да останат тајни или да се достапни јавно, ако така решил самиот поединец.

Секако не постои механизам да се забрани ниту една езотериска иницијаторска организација во ниту една држава, реално.

Така ова се банални муабети една држава како Македонија да забранува организации... ништо не се добива со тоа.

Но членот како ревносен православен христијанин сака да си ја зачува Македонија само на Македонците и тоа православните, затоа така, закони и држави споменува. Инаку не ја сакаат тие ваквата држава, си сакаат убава, држава изградена врз база на размисли од „свети отци“ исто како Византија која го претепа Самоил и му го уништи кралството :)

Ама што разбираат тие од македонштина... само омразата насадена му останала.

Ako ja zememe definicjiata od drugarceto koja e podrzana od sociolozi...ispadga deka pravoslavieto e eden vid sekta poso neli vie se ograduvate od rimokatolickata crkva ili ne?

Како ти текна дека источната православна Црква отпаднала од римо-католичката? По начелото „Миле, ми текна„?...:)[DOUBLEPOST=1466709435][/DOUBLEPOST]

Секти нема само кај „чрчот„. На пример, пирамидално организираните (о)култни заедници се секти во однос на граѓанското живеење, а не во однос на Црквата.

Ти текнуе? Или и за ова ти требет социолошка дефиниција?

Толку едноумие со вашиве истомисленици ниту во комунизмот се нема видено! Ке помисли човек дека сте двајца-тројца со повеќе акаунти. Ако не се плашите да се забрани со закон зошто тогаш толку ве засега?

Толку едноумие со вашиве истомисленици ниту во комунизмот се нема видено! Ке помисли човек дека сте двајца-тројца со повеќе акаунти. Ако не се плашите да се забрани со закон зошто тогаш толку ве засега?
Ти си стварно легенда....
Бара да се забрани некому правото да се здружува и да практикува одредено учење, а ги набедува другите дека се плашеле...... ПА ТИ СИ ТОЈ ШТО БАРА ЗАБРАНА! Не бараме ние! Кој од кого се плаши? :tapp:

Не сакам забрани, тоа ме засега. Стариот еон и забраните за ова или она нека останат таму. Соединување на државата и религиозен закон нема да може во иднина! Посебно не за заштита на едно учење во однос на друго.
Во иднина треба да се бара повеќе разбирање, свесност и помалку вакви старо-еонски напади врз туѓи учења и идеи за забрани. Кој ве учи така? По црквите пред литургии после литургии?

Ќе те прашам уште еднаш:

И после толку многу фантастика и лаги дека си масон и останати сказни, кој е твојот аргумент за да отиде еден предлог закон, со кој што ќе се забранат езотериски организации, во Собрание и да се проба да се изгласа ?

Бидејќи окултните организации имаат тајни или пак теоријата дека постојат само за да работат против православието?
Што има правната држава со православието за да ти го чува под стаклено ѕвоно?

И православието започна како секта, но за жал не наследи ништо од тајното учење бидејќи изгради ѕид и омраза кон она што не го разбраа... им остана само верувањето и догма. И ете скоро 2000 години сеуште верување, омраза и така во круг...

Чекам образложение зошто државата да го штити твоето христијанство (бидејќи само тоа раѓа секти со тоа што со зборот секта сака да деградира нечие учење) и што бара државата со религија на еден човек?

Езотеријата претставува душата на секоја една религија и нејзиниот круцијален вредносен аспект, зашто вербата сама по себе денес не му е доволна на модерниот човек.

Видете го само Исламот, од наша перспектива тој не е ништо повеќе од обична милитаристичка доктрина погодна за еден Али да земе калашников и да утепа 50 души за да оди во Рајот. Но, ако сакаме вистински да се позанимаваме со работите и обратиме внимание на Суфизмот, тогаш ќе сфатиме дека и тој Ислам може да биде убава работа.

Не сум сигурен, Православието е оштетено без своето езотерно значење. Не и Католицизмот. Можеби грешам, исправете ме.

Не сакам забрани, тоа ме засега. Стариот еон и забраните за ова или она нека останат таму. Соединување на државата и религиозен закон нема да може во иднина! Посебно не за заштита на едно учење во однос на друго.
Во иднина треба да се бара повеќе разбирање, свесност и помалку вакви старо-еонски напади врз туѓи учења и идеи за забрани...
Види вака, забрани или не, тоа ќе си биде на надлежните кои ќе се нафатат да се занимаваат со тоа прашање. Заштита или не на едно учење во споредба со друго... и тоа ќе си биде на надлежните. Ти, демек, пророк си па ќе кажуваш што може а што неможе? Тоа може овде да се правиш газда, пошто гледам си некаков модератор или штознамшто па можеш да се чаталиш колку сакаш, нели (секој според совеста, али е тоа за сите подобро зошто таа ваша совест се открива секојдневно). Лечете си комплекси, мада мислам дека е поздраво да си ги лечите на друго место али... нека гледаат другите какви сте. Разбирање од една збирштина која сака да го исвитопери автентичното учење на Црквата, и те како штети. Значи она што вие сакате е да постоите мутирајќи го нашето учење и барате менување на вредностите , навиките и обичаите на едно цело оптество (општества)? Тоа ми личи како некаков паразит на грбот на општествата кои сака да им промени идентитет и да им пие крв. Епа нема да може. Паразитите се подложни на уништување.
Тебе не сум тиу должен да давам одговори што и како ќе постапувам, како што и вие не сте должни да се држите до правилата на ВАШИОТ форум па си делите банови на другите а на вас делите само бонбончиња... епа неможе така. Јас сум си слободен човек. вие само тука може да се праите каубојци, не и во реалност. Реалноста е сооооосема поинаква!!![DOUBLEPOST=1467097759][/DOUBLEPOST]
Ти, намерно или ненамерно, си една многу збунета личност. Можеби грешам, исправете ме!

ЗНачи, да разјасниме некои ствари. Окултизмот отодамна се третира како секта бидејќи секогаш биле поврзани со подземјата, со мафиите, со криминалот, уценувања, убиства и сл.
Сакаш да кажеш дека православната црква е некриминална? :icon_lol:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom