Almeida
поет, мрачна сила, гад
- Член од
- 15 февруари 2015
- Мислења
- 7.563
- Поени од реакции
- 19.996
Се надевам дека е така, ама дали е?Нивните приказни за лажен патриотизам, правење прикани и такви сценарија кој почнаа да им се откриваат не палат повеќе.
Страшно ме нервираше деновиве, се враќам пешки од протести накај дома и гледам испонаредени таксисти по 7-8 коли - дремат волови, немаат работа и тоа што ќе го извозат во денот им е мизерија и пак седат и си ќутат. Не можам да кажам дека било драматично подобро пред 5-10 години и сигурно и тогаш требало да се протестира, ама ете и сега кога има некаква (каква-таква) активност, пак ќутат и трпат идиотите.
Протестиве требаа да ги обединат работоспособните (а невработени или мизерно платени) луѓе, обесправените во работа, луѓето со мизерни примања - за такви не ми треба статистика да ми каже дека ги има, ги познавам лично - и дремат и ќутат.
И кога веќе ги спомнав таксистиве, врв на мизерија ми беше кога пред кратко време ме возеше колега од факултет. Дипломирал и тој, работел у приватна фирма кај што го терале да потпишува криминални проекти за плата од 200-300 евра, па у општина каде што исто го гледал спроведувањето на криминалот на дело и под притисок си дал отказ. Дека сега со таксиво многу се усреќил, не сум баш сигурен, ама дека примеров е уникатен за земја како нашава - тоа сум 100% сигурен.