Дали религијата му наштетува на светот?

• Креатор на темата Креатор на темата hypoterrian
  • Време на започнување Време на започнување
УСА никогаш нема нападнато под изговор...во име на бога ќе ве бомбардираме. Исто така и Македонија е секуларна. Во уставот нема дефинирана религија. Односно има религиозна слобода или може и да бидеш атеист. Ако премиерот или претседателот практикуваат некоја религија, не значи дека судската и извршната власт се религиозни.
Исто така и кај нас се користи религијата за остварување на некој цели. Чиј што нарачатели и потикнувачи, воопшто немаат врска со религијата. А нарачатели најчесто се Мафијата, политичарите, корпорациите...личности кој најмалце имаат врска со религијата.
Е сега кај Саудиска Арабија, Иран, Катар...и ред други се со религиозно управување.
Но чуствувам што сакате да кажете. Атеистите како единки најверојатно се порационални личности, но немирите не се потикнати од религијата, туку од некој што воопшто нема врска со тоа и е атеист. Например некој мафијаш или милјардер шпекулант или политичар , некое лоби итн...
Правиш неколку грешки во чекори.
1. Атеизам и секуларизам се сосема различни поими и немаат врска едно со друго.
2. Тоа што пишува во устав не значи дека и во пракса се спроведува. Де јуре сме секуларна (макар да ни за ова не сум сигурен), де факто, далеку светлосни години. Исто важи за САД.
3. Ако некоја држава не е теократска, не мора да значи дека е секуларна а ни случајно атеистичка.

Тоа за лоби групи, мафии, интереси и тн. други теории на заговор е друг муабет кој нема врска со темава.

Ја заборај Северна Кореа и нејзиниот славен лидер.И нормално како атеистичка држава,,народот живее во совршенство и изобилиее!:cautious::eek:
До кога ќе мешате социјализам (погрешно наречен комунизам) со атеизам?
Ајде најди каде тоа стои дека Северна кореја е атеистичка.

Последно уредено:
Правиш неколку грешки во чекори.
1. Атеизам и секуларизам се сосема различни поими и немаат врска едно со друго.
2. Тоа што пишува во устав не значи дека и во пракса се спроведува. Де јуре сме секуларна (макар да ни за ова не сум сигурен), де факто, далеку светлосни години. Исто важи за САД.
3. Ако некоја држава не е теократска, не мора да значи дека е секуларна а ни случајно атеистичка.

Тоа за лоби групи, мафии, интереси и тн. други теории на заговор е друг муабет кој нема врска со темава.

До кога ќе мешате социјализам (погрешно наречен комунизам) со атеизам?
Ајде најди каде тоа стои дека Северна кореја е атеистичка.
Северна Кореја е по устав атеистичка држава и практикувањето на религија е забрането со закон и е казниво дело.
Потоа, ниту во УСА , ниту во РМ не е казниво да ја практикуваш која религија сакаш, се доколку не е секташка итн.
И секако дека не е исто атеизам и секуларна држава, означуваат различни поими, но се базирани на иста идеа.
И воопшто не ми е јасно, кој постапки и дејства на РМ ти личат на религиозно инспирирани.

Северна Кореја е по устав атеистичка држава и практикувањето на религија е забрането со закон и е казниво дело.
По устав не е атеистичка. Не постои такво нешто. И да е точно (а не е) дека се забранува религија тоа не е атеизам. Каде тоа жити се пишува дека атеизмот значи забрана на религија? Не е целта на атеистите забрана на религиите.
Потоа, ниту во УСА , ниту во РМ не е казниво да ја практикуваш која религија сакаш, се доколку не е секташка итн.
Неказнивоста не значи секуларност. Провери си што е секуларност. Ти по автоматизам дефинираш се што не е теократија како секуларизам. Не ќе да е така.
Секташтвото нема да го коментирам тоа е друга работа што е секта. По таа логика православието треба да се забрани.
И секако дека не е исто атеизам и секуларна држава, означуваат различни поими, но се базирани на иста идеа.
Пак неточно. Не се на иста идеја. Атеизам е неверување во богови. Секуларизам е немешање (или невлијаење) на било која религија во државата. Ама баш ништо заедничко не можеш да најдеш не па да имаат иста идеја. Нема никакви идеи тука.

И воопшто не ми е јасно, кој постапки и дејства на РМ ти личат на религиозно инспирирани.
За САД.
"In god we trust" Tи текнуе? Во суд рака врз библија .... Да не зборуваме за политички функции и сл..
Кај нас.
Државата дава пари на црквата, доделува (читај поклонува) имот на црквата, гради цркви. Да не зборувам за врските на “демохристијаниве“ со истата. На политички изјави на главешиниве на МПЦ, притисок за вероучење во училиштата.... и така натаму милиони работи.

Последно уредено:
@Атеист џабе си играш, строго е дефинирано што е секуларизам и што се смета за секуларна држава. Незнам од кај ти е идејата и потребиве да имаш некои различни толкувања. Читај Устав, член 19.

Сите видови на власт функционираат во рамки на однапред уредена легислатива и начела и во нивното уредување религијата нема никаков удел, ниту пак е предвидено да има.

Државата дава пари на црквата, доделува (читај поклонува) имот на црквата, гради цркви. Да не зборувам за врските на “демохристијаниве“ со истата. На политички изјави на главешиниве на МПЦ, притисок за вероучење во училиштата.... и така натаму милиони работи.

:facepalm:

@Атеист џабе си играш, строго е дефинирано што е секуларизам и што се смета за секуларна држава. Незнам од кај ти е идејата и потребиве да имаш некои различни толкувања.

Сите видови на власт функционираат во рамки на однапред уредена легислатива и начела и во нивното уредување религијата нема никаков удел, ниту пак е предвидено да има.

:facepalm:
Глупости на квадрат, легислативи мегислаљтиви. Гледај во пракса што се прави остај ти легислативи.
Ова не е точно? Тогаш не знам кај живееш.

Глупости на квадрат, легислативи мегислаљтиви. Гледај во пракса што се прави остај ти легислативи.

Ова не е точно? Тогаш не знам кај живееш.
Пракса? :pos:

Секуларизмот како концепт се однесува на одреден принцип/начин на кој е уредена државата и утврдените механизми преку кои што функционира.
Во нашиот случај а и општо, праксата што ја збориш и глупостите што си ги изнапишал немаат никаков ефект и влијание во креирањето на политиките.

Не си го уште добро проучил поимот секуларизам за да лекторираш.

Пракса? :pos:

Секуларизмот како концепт се однесува на одреден принцип/начин на кој е уредена државата и утврдените механизми преку кои што функционира.
Во нашиот случај а и општо, праксата што ја збориш и глупостите што си ги изнапишал немаат никаков ефект и влијание во креирањето на политиките.

Не си го уште добро проучил поимот секуларизам за да лекторираш.
Секуларизмот не вреди ако е на хартија.
Нит си го видел ниту си го осетил па тресеш глупости.
Секуларизам постоеше некогаш, во некои други времиња и во друга држава. Знам што значи а дека ти појма немаш се гледа.

Политиката,моќта желбата за власт,материјализмот,тоа сеглавните причини за целокупното страдање во светот.Религијата,национализмот или кобајаги борбата за демократија се само параван или изговор,зад кој се кријат обично мотиви од материјалистичка природа или желба за моќ.Па Америка цело време на Саудициве им гледа низ прсти,сигурно не ради религиозни причини,се работи за интерес и правење пари,никаква идеологија, никаква религија,чисто бизнис![DOUBLEPOST=1466337076][/DOUBLEPOST]
Ја заборај Северна Кореа и нејзиниот славен лидер.И нормално како атеистичка држава,,народот живее во совршенство и изобилиее!:cautious::eek:
Не го спомнав Ким Џон Ун бидејќи тој е најсекси и најпаметен човек на планетава.

Секуларизмот не вреди ако е на хартија.
Нит си го видел ниту си го осетил па тресеш глупости.
Секуларизам постоеше некогаш, во некои други времиња и во друга држава. Знам што значи а дека ти појма немаш се гледа.
Не го цепкајте милиметарот на поситна делчиња :)
Државата не дава пари за изградба на цркви и џамии, туку реставрира објекти кој што имаат историско и културно наследство.
Втората поента, ако нема вклучено религија, нели тоа представува атеизам, односно...што знам јас.
Поентата е, религиите не водат војни, војните ги водат луѓе кој што се управувани од други луѓе кој што воопшто не ги почитуваат кодексите на религијата. Значи војните ги прават неверниците (архаично) или атеистите по модерно :)
И многу е детски и кусогледо кога кривец се бара во религијата. Позади неа седи некој кој ги стиска сите тие копчиња на војната а притоа добива лична корист или пак реализира интереси на трети лица. Порано биле кралеви и султани. Денеска се моќници и преседатели.
Крстоносните војни биле најмалце водени за одбрана на Исусовиот гроб, причината била патарината што ја наплаќале арапите на караваните од исток. Одкако е трасиран поморскиот пат до Индија, крстоносните војни престанале. Односно гајле им било за Исуса.
Исто е и денес.

Не го цепкајте милиметарот на поситна делчиња :)
Државата не дава пари за изградба на цркви и џамии, туку реставрира објекти кој што имаат историско и културно наследство.
Втората поента, ако нема вклучено религија, нели тоа представува атеизам, односно...што знам јас.
Државата не дава за цркви? Ма да секако. И дава и наддава. Тоа што ти не си разбрал или не чул е друга работа.
Втората поента ти е грешна и точно заради тоа реагирав. Не, тоа не е атеизам. Атеизам е неверување во богови. Не е намање религии. Нема врска со религиите (барем не директна). Има и нон-теистички религии ако не си знаел. Често ги мешате атеизам и антитезам и отткука збунките.

Болдот, па и не знаеш затоа се буниш ко грк у апс.

Државата не дава за цркви? Ма да секако. И дава и наддава. Тоа што ти не си разбрал или не чул е друга работа.
Втората поента ти е грешна и точно заради тоа реагирав. Не, тоа не е атеизам. Атеизам е неверување во богови. Нема врска со религиите (барем не директна). Има и нон-теистички религии ако не си знаел. Често ги мешате атеизам и антитезам и отткука збунките.
Мене ми е сеедно, а разликите се технички.И навистина нема буџет за цркви и џамии...дури и си плаќаат ДДВ18% , бар на тоа што ќе пријават :)
И што е важно тоа, дускусијата беше дали религиите наштетуваат на светот. Јас велам не, наштетува некој друг НЕВЕРНИК кој што се крие позади неа.

Мене ми е сеедно, а разликите се технички.И навистина нема буџет за цркви и џамии...дури и си плаќаат ДДВ18% , бар на тоа што ќе пријават :)
И што е важно тоа, дускусијата беше дали религиите наштетуваат на светот. Јас велам не, наштетува некој друг НЕВЕРНИК кој што се крие позади неа.
Немало буџет? А стои во буџетот за крадење? Има и таква ставка? Ти стварно .... инфово да не ти е од штабот?
Црквите плаќале ДДВ? :pos: Со кого јас муабетам.

Црквите плаќале данок и ДДВ?! Ти тролаш или сериозен си?

Немало буџет? А стои во буџетот за крадење? Има и таква ставка? Ти стварно .... инфово да не ти е од штабот?
Црквите плаќале ДДВ? :pos: Со кого јас муабетам.
Да бе, плаќаат, и придонеси и слични давачки. Исто како приватна фирма.
А во СДСМ додуша немаат кажано дека црквите добиваат пари од државата.
И што почна да мешаш политика во дебата за религија.А за крадењето, тука ни е Катица, сите ќе ги реши :)[DOUBLEPOST=1466358568][/DOUBLEPOST]
Црквите плаќале данок и ДДВ?! Ти тролаш или сериозен си?
Абе они ако не пријавуваат тоа си е нивна работа. Тие прават кримимал. Ако ги фати ујп ќе им ја затвори црквата или џамијата на 30 дена :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom