Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Си слушнал за поговорката summum ius, summa iniuria?
По твојата логика обидот на македонските револуцинери да ја ослободат Македонија од Отоманската Империја е погрешен чекор зошто Отоманската Империја легално владеела со оваа територија.
Исто така, депоратацијата на евреите во конц. логори е сосема легална и затоа исправна.

Не си вработил ама како што гледам ги поддржуваш тие што вработиле и ги поддржуваш нивните методи и постапки, а ваму си многу загрижен за македонскиот буџет.
Мислам дека има голема разлика во однос на споредбите што си ги направил. Јас не го пишував тоа како поддршка на власта, туку за почитување на законите во сопствената држава. Сите сме сложни дека оваа е наша држава, не на османлии и сл.
А каде сум пишувал за поддршка на нечии методи?[DOUBLEPOST=1466208381][/DOUBLEPOST]
Не плаќаме ништо бе. Кога ќе се смени власта уште толку ќе исфарбаме и ништо нема да платиме, може така? 10 години плаќаме секакви казни и глупости, сега нема. Ако ти смета тебе или на било кој, излези протестирај да видам дали ќе те слушне некој.
Ако секој си прави што сака, нема да е добро за никого. Не треба јас да се прашувам дали може, туку постоечката законска регулатива. Ако според неа може, тогаш може. Казните ако се неосновани тогаш тоа не е добро и не треба да е така. Јас не сакам да владее анархија, тогаш се може да се случи и секој да се повикува на свои права...

Channar

гастроентерохепатолог
Член од
3 јуни 2011
Мислења
199
Поени од реакции
255
Не е Дпмне најдобра опција, него пењавењето на албанците против Дпмне е најдобра опција токму за Дпмне, и тоа нив им одговара и свесно го хранат тоа, знаејќи како мисли Битушанец и таквите како него.

Пола нација ја рачунаат како идиоти или како незрели ... како што ги плашат децата со Баба Рога, така го плашат народот со албанците и странските служби.

Дека ако тие бидат симнати, ќе падне и името, и целовитоста на државата, идентитетот, јазикот, историјата ... као демек тие се пратени од горе да ги чуваат истите.

Повторно македонците ќе одлучат кој ќе ги води, јас можам да кажам мислење, но нема да гласам за ниедниот, пошто верувам дека со било која опција албанците на крај ќе ја добијат рамноправноста.
Од денот кога Милошевиќ рече дека НИКО НЕ СМЕ ДА ВАС БИЈЕ па се до 1999 албанците навистина поминаа тешки години, но тие години им дадоа за право на албанците да побарат повеќе и го добија тоа.
Затоа мислам дека Груевски сакајќи да биде виден во јавност како македонски Милошевиќ, тој уствари потикнува нови барања на албанците, кои се претставуваат пред меѓународната јавност како најголеми жртви на неговиот режим.
Груевски ја добива битката кај македонскиот електорат со неговите постапки према албанците, а албанците ја добиваат кај меѓународниот фактор.
Никогаш не сум ти се обратил, али овој пат морам нешто да те прашам и ќе бидам малце оф топик. Велиш, од 1999 год Албанците поминале тешки времиња. ОК. Македонците убави времиња ли прошле, па сега некој некому да се одмаздува или воопшто да се дава алиби за однесувањето? Дали Македонците ги репресирале, македонизирале, тепале, силувале, убивале Албанците НЕКОГАШ? Кога Македонците колективно биле среќни, задоволни? Па сета оваа омраза, плукање по свое, огорченост, расипаност, зајадливост што е појавена кај Македонците е резултат на таа несреќа и тешки времиња. На крај, ништо против Албанците, има и меѓу вас интелигентни, симпатични и прибрани луѓе ама само те молам, во светло на твојот аватар, едно нешто немој да машташ и сонуваш, на Меџународна воопшто не сте им симпатични и воопшто не ве сакаат, напротив одвратни сте им, како и цело смече на Балканов, кому и да му спомнеш Албанија ти возвраќа буквално со лице на гадење и јас сум бил во ситуација да релативизирам Албанци и ова што ви фрлаат коски е бидејќи им требате у геополитичка и стратешка смисла на Балканот, зошто и дрвата знаат дека апроксимативниот Албанец е лојален кога некој ќе му дае сила па и сопствена мајка би си продал за идеал, па потоа, сиви економии, нуклеарни исравања во Тирана, органи, дроги и остало. Како што некогаш Србите ги малтретирале Албанците, така денес е обратно, тука вклучувајќи ги и Македонците. И гледаш, тоа се сменило. И вашево еден ден ќе се смени, али таа ваша интелигенција нема да биде горда кога ќе погледне наназад. Јуни е, месец на Рамазан, шири љубов и ти посакувам се најдобро

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Znaci jas ne vikam deka e tesko ili deka treba da se zabrani ama ne mi e logicno nekoj da odobri protest na most a ne pak na 3. Ako e odobreno togas treba da odgovara za toa. Iskreno ne veruvam deka nekoj ja odobril lokacijata najveke od bezbednosni pricini, ova mene poveke mi izgleda na gerila organizacija i normalno ovie si iskoristile prilika za da gi poebat so ambulantata... Kako i da e glup potez e ova koj dopolnitelno kreira tenzii I gnev, zatoa cirkusot mora da zavrsi pobrzo, kako trgnalo prasanje na vreme e rabotata da stane od igracka placka a posle nema vrakanje
mostogite ne bea gerila akcija,sve bese uredno prijaveno.imase cajkani na adjacent raskrcnisite koi gi prenasocuvaa vozilata podaleku od blokiranite mostovi.[DOUBLEPOST=1466214576][/DOUBLEPOST]
Никогаш не сум ти се обратил, али овој пат морам нешто да те прашам и ќе бидам малце оф топик. Велиш, од 1999 год Албанците поминале тешки времиња. ОК. Македонците убави времиња ли прошле, па сега некој некому да се одмаздува или воопшто да се дава алиби за однесувањето? Дали Македонците ги репресирале, македонизирале, тепале, силувале, убивале Албанците НЕКОГАШ? Кога Македонците колективно биле среќни, задоволни? Па сета оваа омраза, плукање по свое, огорченост, расипаност, зајадливост што е појавена кај Македонците е резултат на таа несреќа и тешки времиња. На крај, ништо против Албанците, има и меѓу вас интелигентни, симпатични и прибрани луѓе ама само те молам, во светло на твојот аватар, едно нешто немој да машташ и сонуваш, на Меџународна воопшто не сте им симпатични и воопшто не ве сакаат, напротив одвратни сте им, како и цело смече на Балканов, кому и да му спомнеш Албанија ти возвраќа буквално со лице на гадење и јас сум бил во ситуација да релативизирам Албанци и ова што ви фрлаат коски е бидејќи им требате у геополитичка и стратешка смисла на Балканот, зошто и дрвата знаат дека апроксимативниот Албанец е лојален кога некој ќе му дае сила па и сопствена мајка би си продал за идеал, па потоа, сиви економии, нуклеарни исравања во Тирана, органи, дроги и остало. Како што некогаш Србите ги малтретирале Албанците, така денес е обратно, тука вклучувајќи ги и Македонците. И гледаш, тоа се сменило. И вашево еден ден ќе се смени, али таа ваша интелигенција нема да биде горда кога ќе погледне наназад. Јуни е, месец на Рамазан, шири љубов и ти посакувам се најдобро
se sekjavam vo prvo oddelenie dalecnata 1988 godina,vo kardelj skoloto vo aerodrom imavme edno devojce Harije.
cel klas mame i ebavme'harije shiptarije'. vekje do noemvri bese ispisano od skoloto.
zboruvaj mi povekje za makedonskiot narod kako gostoprimliv i ljubezen,koga cel klas prvo odelenci indoktrinirani od svoite roditeli teroriziraat edna soucenicka bez nikakov povod.[DOUBLEPOST=1466216450][/DOUBLEPOST]jas sum vklucen vo protestive i nesto mi mirisa.
od lani tepanje studenti po citalni do denes 'nema problem,blokirajte tri mosta'
nekoj se ima ispazareno jako stom mvro se taka dobri i civilizirani.
smtn aint right.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Не плаќаме ништо бе. Кога ќе се смени власта уште толку ќе исфарбаме и ништо нема да платиме, може така? 10 години плаќаме секакви казни и глупости, сега нема. Ако ти смета тебе или на било кој, излези протестирај да видам дали ќе те слушне некој.
Kakvi kazni i gluposti si plakjal a ne si moral, ili si bil prinuden...

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ако секој си прави што сака, нема да е добро за никого. Не треба јас да се прашувам дали може, туку постоечката законска регулатива. Ако според неа може, тогаш може. Казните ако се неосновани тогаш тоа не е добро и не треба да е така. Јас не сакам да владее анархија, тогаш се може да се случи и секој да се повикува на свои права...
Не сакаш да владее анархија знам, сакаш мафија да владее.
Kakvi kazni i gluposti si plakjal a ne si moral, ili si bil prinuden...
Не реков дека не мора, мора бидејќи така одлучиле да земат некое евро. Ако не платиш ќе ти дадат друга казна. Милион казни има што се крајно забегани и се големи, да не сакаш да ги набројам сега? Нема да ми собере, многу има.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Ни на ВМРО ни на СДСМ не им одговара една изборна единица. Ете колку се поборници за фер избори и едните и другите.
И не треба да постојат тие три пратенички места, неможе гласот на некој што е иселен од Македонија и доаѓа само на лето тука да вреди повеќе од мојот. Немам против тоа дијаспората да гласа ама имам против гласот на некој да вреди повеќе од мојот, посебно некој што фатил патот од вукојебината и објаснува дека ВМРО е добра за Македонија. Поголема иронија нема.
Си ја негувате сликата од „дијаспорецот“ кој по дифолт е за ВМРО-ДПМНЕ. Ако, продолжете, ама очигледно дијаспората ви е најмал проблем моментално па и општо сиве години наназад.

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
244
Поени од реакции
511
А ни одговараат стотиците милиони евра (па и милијарда) кои тие секоја година ги испраќаат во РМ. Без тие пари веднаш капитулираме.
Чекај малку нели сме економија со најголем развој и најниско задолжена земја каде секојдневно се отвараат 600 работни места и има 12361763871623871263 нови инвестиции ? Од каде сега дека без парите на дијаспората ќе капитулираме кога имаме здрава економија ? Прашај го битушанец тој подобро ќе ти објасни колку сме економски моќни.

И парите не доаѓаат од оние иселените со цели фамилии туку од оние кој имаат фамилија овде и имаат отидено да работат за да може фамилијата да има основни услови. Од тоа што гледам почнаа да си ги повлекуваат фамилиите таму каде што имаат најдено работа.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Јас лично имам против дијаспората да гласа.
Како може луѓе што не живеат тука да одлучуваат за тие што живеат тука? Нема смисла!

А за избирачките единици: стварта е што ако имаш една изборна единица албанците би добиле повеќе пратеници (или барем така кажуваа еднаш на телевизија).
Не сум знаел дека три пратеници се супериорни према 120. Весела математика. Извинете што сиве 25 години наназад одлучуваме ние за вас.

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
244
Поени од реакции
511
Си ја негувате сликата од „дијаспорецот“ кој по дифолт е за ВМРО-ДПМНЕ. Ако, продолжете, ама очигледно дијаспората ви е најмал проблем моментално па и општо сиве години наназад.
Дијаспората не е проблем, проблемот е тоа што некој си користи 3-4 000 гласа од дијаспората да си добие 3 пратенички места.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Дијаспората не е проблем, проблемот е тоа што некој си користи 3-4 000 гласа од дијаспората да си добие 3 пратенички места.
Има технички пропусти при гласањето на дијаспората која често ја дискутиравме. Тоа мора да се реши, на пример со електронско гласање, ама дијаспората мора да има право да гласа, всушност тоа и сега го има отина сите избори може да гласа ВО Македонија. Работата е да им се овозможи да гласаат и надвор од Македонија.

Малце ми се глупи муабетит дека 3 пратеници од дијаспората, кој всушност се Македонци кои живеат во Македонија и не се дијаспорски, ја кројат судбината на тие што живеат во Македонија. Во собранието има повеќе влашки, српски, ромски, пратеници него дијаспорски. Така да, глупи се муабетите дека ние демек ви ја кроиме судбината. Да беше така друга ќе беше приказната, ама тоа е друга тема.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Чекај малку нели сме економија со најголем развој и најниско задолжена земја каде секојдневно се отвараат 600 работни места и има 12361763871623871263 нови инвестиции ? Од каде сега дека без парите на дијаспората ќе капитулираме кога имаме здрава економија ? Прашај го битушанец тој подобро ќе ти објасни колку сме економски моќни.

И парите не доаѓаат од оние иселените со цели фамилии туку од оние кој имаат фамилија овде и имаат отидено да работат за да може фамилијата да има основни услови. Од тоа што гледам почнаа да си ги повлекуваат фамилиите таму каде што имаат најдено работа.
Економски сме многу слаби и такви ќе бидеме вечно. И да има развој, не е тоа ништо за добар живот, кој никоаш нема да го имаме.
А пари од странство многу доаѓаат.
И да не доаѓаат пари, истите луѓе имаат право на глас. А секој глас еднакво вреди, не може да направиш поделба на повредни и помалку вредни гласови од гласачите.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.537
Поени од реакции
9.438
Рокот истече.
Слушам нешто самозапалување, нешто багери нешто :D
чекај малку, на плажа се, кога ке заврши плажата револуцијата почнува, има огномети да летаат.

Член од
22 декември 2011
Мислења
353
Поени од реакции
210
^она кога се радуваш што грујо ќе продолжи да пљачка и да си го брише гзот со правната држава. алал!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom