Прашања до Атеистите II

Член од
24 мај 2016
Мислења
49
Поени од реакции
42
Da kazes deka si sigiren vo postoenjeto na bog e apsurdno.
Da kazes deka si siguren vo ne postoenjeto na bog e apsurdno.
Ateistite pocnaa da teraat so glava u zid isto kako i vernicite. Ateizmot bese pred 15tina godini filozofija na intelegentnite. Konceptot bese deka kako ateist treba da veruvas samo vo ona sto ti e dokazano. No dodeka ne ti se dokaze edno veruvanje ne treba da go otpises sprotivnoto. Sto znaci togas ateistite se vodea spored principot 'ne znam, mozebi postoi bog no sakam dokaz'. Deneska ateistite se vodat spored principot 'ne postoi bog, ja znam zosto sme stvoreni i koja e celta na zivotot'. Go isseljacivte i ateizmot.
Koga steven hawking zna e za nereslivi problemi da im dade odgovor 'nepresmetliva materija- gospod' ,togas koj si ti da ja otpises taa opcija kako vozmozna. Dostoevski i Nietche probale da ja dolovat coveckata nastrana priroda i zaklucile deka ne mosat da ja sfatat celta na coveckoto postoenje, ama ti velik mislitelu fala ti sto ne prosvetli.[DOUBLEPOST=1466026061][/DOUBLEPOST]A i uste nesto. Sigurni ste deka nie ,covecki vid, mozebe da klasificirame nesto kako natprirodno? Sigurni ste deka ova sto go imame nie, muabetov, nastata tehnologija, deka toa e vrv na relativnata intelegencija? Ako nesto ne sfakame kako luge toa stanuva natprirodno. Sto ako toa e mnogu prirodno samo e nadvor od naseto sfakanje

hypoterrian

Young Free Thinker
Член од
12 јуни 2016
Мислења
162
Поени од реакции
49
Јас имам едно прашање до вас атеистите. Вие се декларирате како атеисти, неверници, луѓе кои не се замараат со религијата. Зошто тогаш вие сте тие кои постојатно се занимавате со религиите и покрај тоа што не верувате, а притоа делувате и како секта убедувајќи ги луѓето/верниците дека Господ не постои?
https://www.quora.com/If-atheists-dont-believe-in-gods-then-why-do-some-of-them-try-so-hard-to-disprove-that-gods-exist

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ateistite pocnaa da teraat so glava u zid isto kako i vernicite. Ateizmot bese pred 15tina godini filozofija na intelegentnite. Konceptot bese deka kako ateist treba da veruvas samo vo ona sto ti e dokazano. No dodeka ne ti se dokaze edno veruvanje ne treba da go otpises sprotivnoto. Sto znaci togas ateistite se vodea spored principot 'ne znam, mozebi postoi bog no sakam dokaz'. Deneska ateistite se vodat spored principot 'ne postoi bog, ja znam zosto sme stvoreni i koja e celta na zivotot'. Go isseljacivte i ateizmot.
Koga steven hawking zna e za nereslivi problemi da im dade odgovor 'nepresmetliva materija- gospod' ,togas koj si ti da ja otpises taa opcija kako vozmozna. Dostoevski i Nietche probale da ja dolovat coveckata nastrana priroda i zaklucile deka ne mosat da ja sfatat celta na coveckoto postoenje, ama ti velik mislitelu fala ti sto ne prosvetli.[DOUBLEPOST=1466026061][/DOUBLEPOST]A i uste nesto. Sigurni ste deka nie ,covecki vid, mozebe da klasificirame nesto kako natprirodno? Sigurni ste deka ova sto go imame nie, muabetov, nastata tehnologija, deka toa e vrv na relativnata intelegencija? Ako nesto ne sfakame kako luge toa stanuva natprirodno. Sto ako toa e mnogu prirodno samo e nadvor od naseto sfakanje
Конструктвиноста на темава е во тоа секој да си произнесе свое искуство, мислење, став..., тоа може да биде од корист на секого, а кој што ќе прифати е лична работа.:)[DOUBLEPOST=1466087996][/DOUBLEPOST]
Aтеизмот негира постоење на надприродни суштества и си има свои ставови, мислења и докази околу тоа кое треба да ги изнесува.
Не е точно дека атеистите не ги интересира религијата, напротив, атеистот е спремен и сака да ги запознае другоите религии и вери отворено, слободно без страв или ограничувања. Тоа нема да го најдеш често кај верници, православец на пример, неќи ни да слушне за било која друга вера, па и христијанска црква која не е негова, тој одма сместа ги одбива како “еретички, невистинити, лажни...“ иако ни едно нивно дело не прочитал или истражил, Во некоја рака и верниците се атеист пошто негираат постоење на други богови. Нив само еден чекор ги дели од атеисти.
Имаш сосема погрешно сфаќање или мислење шо е тоа атеизам.
Не се вади на православци, биди то шо си, макар и ништо!:cool:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не се вади на православци, биди то шо си, макар и ништо!:cool:
Само посочив на една од бројните секти во христијанство кои се отцепија од светото католичанство, православци, протестанти, методисти, адвентисти...

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Само посочив на една од бројните секти во христијанство кои се отцепија од светото католичанство, православци, протестанти, методисти, адвентисти...
Ц! Само се правдаш! Те јади совеста оти другиот го напаѓаш, а себе си да се наметниш!:rolleyes:
Едноставно биди свој!:love:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ц! Само се правдаш! Те јади совеста оти другиот го напаѓаш, а себе си да се наметниш!:rolleyes:
Единствено совеста ме јади шо не вложив појќе пари во ТАТ кога ме убедуваа на почетокот приатели и роднини. 8-9 месеци пред да пропадне од заработената камата од ко заврши ороченоста, си зедов нова кола, со налог од тат платена, плус главнициата и остаток на камата си подигнав на време.
Ако е тоа порака на госпот дека постои, ја одма ќе се пишам поп да бидам!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ме ни чуди од верник вакви небулози и недоречености. Со кој метод ти тоа провери каков бил атеизмот сега и пред 15 години? На основа на неколку 15 годишни атеисти што ги познаваш?
Атеизмот од секогаш па досега бил, а и ќе биде, неверување во богови, ништо повеќе. А дали кај некој атеист ќе преовладува агностицизам, пантеизам, деизам, антитеизам.... е индивидуална работа.

Член од
20 јуни 2016
Мислења
1
Поени од реакции
0
Porano lugeto nemale zakoni nemale sudovi,policija nemale red i sto se desilo se stvorila religijata pa od taa izlegla druga od taa druga toa bil edinstven limit za covekot . Kako porano imalo sveti lica se ragale demek vo sekoja religija i tie so nivnata mok lekuvale slepi luge ili invalidi ili sekakvi bolesti a denes vakvi ne se ragaat .. interesno. I kako moze edna kniga pr kaj islam sto nekogas bila napisana od nekoj da kazuva kako treba da zivees sto smees i nesmees. Ili edna biblija editirana i promeneta da kazuva isto. Kako moze sveta kniga da bide izmeneta ako e taa sveta napisana nekogas zasto covekot ja promenil. Mislam deka see samo prikazna za religiata koja i da e izmislena od strana na lugeto.

hypoterrian

Young Free Thinker
Член од
12 јуни 2016
Мислења
162
Поени од реакции
49
Porano lugeto nemale zakoni nemale sudovi,policija nemale red i sto se desilo se stvorila religijata pa od taa izlegla druga od taa druga toa bil edinstven limit za covekot . Kako porano imalo sveti lica se ragale demek vo sekoja religija i tie so nivnata mok lekuvale slepi luge ili invalidi ili sekakvi bolesti a denes vakvi ne se ragaat .. interesno. I kako moze edna kniga pr kaj islam sto nekogas bila napisana od nekoj da kazuva kako treba da zivees sto smees i nesmees. Ili edna biblija editirana i promeneta da kazuva isto. Kako moze sveta kniga da bide izmeneta ako e taa sveta napisana nekogas zasto covekot ja promenil. Mislam deka see samo prikazna za religiata koja i da e izmislena od strana na lugeto.
ДЕНЕСКА ИМА ИЛЈАДНИЦИ КОИ ЛЕКУВААТ ЛУЃЕ СО МАВТАЊЕ НА РАЦЕТЕ КО ВЕШТЕРКА ИЛИ ВЕШТЕР И ТИЕ.. немаат ефект врз болеста а ако оздрават демек Госпот им ги слушнал маките а тие што умреле нишо за нив.

Последно уредено од модератор:
Член од
28 јуни 2016
Мислења
2
Поени од реакции
1
Прашање до Атеистите:

1. Од кого сте створени?
2. Зошто човекот е створен?
3. Зошто не верувате во загробен живот?
4. Дали имате некои Аргументи за вашето “верување“ дека не постои БОГ?
Прашање до верниците:

1. Кој го створил Бог?
2. Зошто Бог е створен? (и не само Бог, зошто на пример е створена планината, или морето?)
3. Зошто верувате во загробен живот?
4. Дали имате некои Аргументи за вашето “верување“ дека постои БОГ?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прашање до верниците:

1. Кој го створил Бог?
2. Зошто Бог е створен? (и не само Бог, зошто на пример е створена планината, или морето?)
Прашањево е на погрешна тема...ама ајде.

1. Погрешно прашање.
2. Види под точка „1„.
3. Затоа што постои.
4. Појќе од колку што ти имаш аргументи дека не постои Бог.

S

SpaceTraveler

Гостин
Прашањево е на погрешна тема...ама ајде.

1. Погрешно прашање.
2. Види под точка „1„.
3. Затоа што постои.
Какви се пак тие аргументи дека постои бог? Еве јас те прашувам, како ќе му докажеш некому дека постои? Со самото кажување.

Затоа што постои?

Лудило...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
1. Кој го створил Бог?
1. Човечкиот ум
2. Од немање што да прави, во долгите ноќи чекајки женката да не ја боли глава.
3. Оти попо така кажал. :)
4. Немаат.

А зошто некој би требало да има аргументи дека нештото не постои. Ти имаш ли аргументи дека Супермен не постои?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А зошто некој би требало да има аргументи дека нештото не постои. Ти имаш ли аргументи дека Супермен не постои?
Кој вели дека има аргументи за „нешто„ кое не постои?

Ти велиш?

Што имаш друго отповеќе да кажеш освен припроста и препроста негација за нешта кои ионака не ти се познати?[DOUBLEPOST=1467121066][/DOUBLEPOST]
Какви се пак тие аргументи дека постои бог? Еве јас те прашувам, како ќе му докажеш некому дека постои? Со самото кажување.

Затоа што постои?

Лудило...
За мене е сосема доволно што веќе верувам и немам потреба од (нови) докази, оти веќе ги имам.

Докази бараат само неверните, кои ионака не знаат како би требало да „изгледаат„ тие докази.

S

SpaceTraveler

Гостин
Кој вели дека има аргументи за „нешто„ кое не постои?

Ти велиш?

Што имаш друго отповеќе да кажеш освен припроста и препроста негација за нешта кои ионака не ти се познати?[DOUBLEPOST=1467121066][/DOUBLEPOST]

За мене е сосема доволно што веќе верувам и немам потреба од (нови) докази, оти веќе ги имам.

Докази бараат само неверните, кои ионака не знаат како би требало да „изгледаат„ тие докази.
Ова исто као жена ти да те вара со цело Скопје, а ти да викаш не бе на кафе им оди само. Што ќе ми се докази и верувам јас нејзе... :D

Kajgana Shop

На врв Bottom